ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ: Planet Music Tour | #1 Σερβία – Serbia
Μια χώρα που είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά και θρησκευτικά, αλλά και μουσικά, όπως θα αποδείξουμε και παρακάτω. Η Σερβία είναι μία χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση. Βαλκανική χώρα, άρα και βαλκανική μουσική.
Έντονη επιρροή στη μουσική της έχουν ασκήσει ο Χριστιανισμός (με τους ελληνορθόδοξους ύμνους να κατέχουν σπουδαία θέση) , αλλά και η Ρουμανική και Τσέχικη μουσική, αφού πολλοί γνωστοί μουσικοί της Σερβίας εκπαιδεύτηκαν στις συγκεκριμένες χώρες .
Η περίεργη πολιτική κατάσταση της χώρας, οι συγκρούσεις, η βαλκανική ταυτότητα που κάποιοι Σέρβοι αρνούνται επίμονα, έχουν επίσης επηρεάσει πολύ την μουσική ιστορία και παράδοση της χώρας. Αλήθεια, υπάρχει σερβική κλασσική μουσική? Φυσικά και υπάρχει! Και μάλιστα πολύ πιο συγκροτημένη από την μοντέρνα, δεδομένων των εξελίξεων των προηγούμενων δεκαετιών, που δεν άφησαν πολλά περιθώρια να ασχοληθούν οι Σέρβοι μουσικοί με πιο πρωτοποριακά ή πρωτότυπα μουσικά είδη.
Και πριν περάσουμε να δούμε κάποιους σημαντικούς καλλιτέχνες , τραγούδια και μουσικά όργανα της χώρας, ας μιλήσουμε λίγο για το «turbo– folk»! To έχετε ακουστά σαν μουσικό είδος? Είναι μία πολύ ιδιαίτερη μουσική, χαρακτηριστική των Βαλκανίων και πολύ δημοφιλής σε αυτές τις χώρες, που εκπροσωπείται κυρίως από Σέρβους μουσικούς. Πρόκειται για ένα μίγμα ποπ και Οριεντάλ μουσικής, όμοιο με τα ελληνικά ακούσματα, αφού μοιάζει πολύ στο δικό μας λεγόμενο «λαϊκό τραγούδι».
Σημαντικά ονόματα
Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
Ποιος δεν θυμάται τον Zeljko Joksimovic, με την συμμετοχή του στην Eurovision το 2004, με το τραγούδι «Lane Moje». Το τραγούδι ήταν στην σερβική γλώσσα, αλλά αυτό δεν μας πτόησε καθόλου απ’ το να προσπαθούμε να μάθουμε τα λόγια του και να σιγοψιθυρίζουμε την μελωδία του. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητό και γνωστό στην Ελλάδα, αλλά όπως φάνηκε και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού κατέκτησε την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό.
Από τότε ο Zeljko συνέθεσε άλλα δύο τραγούδια για την Eurovision (το ένα εκπροσώπησε την Σερβία και το άλλο την Βοσνία Ερζεγοβίνη), και παράλληλα πραγματοποίησε κάποιες συνεργασίες στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Μελίνα Ασλανίδου, για τις οποίες έγραψε την μουσική στα παρακάτω τραγούδια:
Το τέλος μας δες
http://www.youtube.com/watch?v=Rm_LrMIT8oM
Πόσο
Goran Bregović
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς είναι αναμφισβήτητα από τους καλύτερους και πιο διάσημους καλλιτέχνες των Βαλκανίων. Θα λέγαμε ότι εκπροσωπεί πολλές χώρες ταυτόχρονα, λόγω της τριπλής καταγωγής του. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βοσνία, ο πατέρας του στην Κροατία, και η μητέρα του στη Σερβία. Αν τον ρωτήσεις σήμερα, δηλώνει ότι έχει γιουγκοσλαβική καταγωγή.
Είναι έντονα επηρεασμένος από την τσιγγάνικη μουσική, αλλά διατηρεί και πολλά παραδοσιακά στοιχεία της Σερβίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς ξένους γνωστούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων είναι και κάποιοι Έλληνες, γεγονός που τον έκανε πολύ δημοφιλή στην χώρα μας, γι’ αυτό και την επισκέπτεται συχνά. Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Στέλιο Ρόκκο, την Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε πολύ γνωστά τραγούδια.
Θεός αν είναι. (Χάρις Αλεξίου)
Με λένε Πόπη (Γιώργος Νταλάρας)
Πήρα χάρη (Άλκηστις Πρωτοψάλτη)
Μαρίγια Σερίφοβιτς
Και φυσικά δεν γίνεται να ξεχάσουμε την Μαρίγια Σερίφοβιτς , που εκπροσώπησε την Σερβία στην Eurovision ο 2007 και κατέκτησε την πρώτη θέση με 268 βαθμούς! Ήταν η πρώτη και η μοναδική φορά ως τώρα, που η Σερβία αναδεικνυόταν πρώτη στον διαγωνισμό, αλλά ήταν και η πρώτη φορά που συμμετείχε ως ξεχωριστό κράτος (κι όχι από κοινού με το Μαυροβούνιο, όπως γινόταν μέχρι τότε).
Πρόκειται για μία πολύ μελωδική μπαλάντα, στη σερβική γλώσσα.
Θυμηθείτε το!
http://www.youtube.com/watch?v=qy-Ms4ytzkY
Νικήτρια πολλών Grammy, έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια δίσκους, και είναι πολύ διάσημη στην χώρα της και όχι μόνο! Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες γυναίκες παγκοσμίως, τα τραγούδια της γίνονται πάντα μεγάλες επιτυχίες, και είναι μία άξια εκπρόσωπος του μουσικού είδους “turbo folk”, που αναφέραμε πιο πάνω.
http://www.youtube.com/watch?v=vq1TU9bj760
Παραδοσιακά τραγούδια
Το πρώτο τραγούδι από τα παρακάτω είναι παραδοσιακό και μας έρχεται από την Μεσαιωνική Εποχή, ενώ με τα επόμενα προχωρούμε σε μεταγενέστερα χρόνια.
*tip: Εκτός από την μουσική, δώστε μεγάλη σημασία και στις εικόνες που υπάρχουν στα βιντεάκια, αφού πρόκειται για τοπία της Σερβίας , αλλά και για εικόνες από την ιστορία της.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=N_p8bzGuuAE
Τα μουσικά όργανα της Σερβίας
Frula:
Η frula μοιάζει λίγο με την δική μας φλογέρα. Κλασσικό όργανο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με μικρές διαφοροποιήσεις. Στη Σερβία την συναντάμε φτιαγμένη από ξύλο, συνήθως με διάφορα σχέδια και χρώματα.
Και μόνο η λέξη, σίγουρα σας θυμίζει κάτι! Μοιάζει με τον δικό μας «ταμπουρά». Και πάλι πρόκειται για ένα όργανο που υπάρχει σε πολλές βαλκανικές χώρες, με μικρές παραλλαγές. Μάλιστα, το συναντάμε πρώτη φορά στην Βυζαντινή μουσική, ως «θαμπούριν», και η παράδοση λέει ότι Τούρκοι το πήραν από το Βυζάντιο, το μετέφεραν στη Βοσνία, και από εκεί πήρε τον δρόμο του και για άλλες χώρες… Φυσικά, πρόκειται για τον «πρόγονο» του σημερινού και πολύ διάσημου μπουζουκιού! Για ακόμα μία φορά βλέπουμε την στενή μουσική σχέση μεταξύ των δύο χωρών! Η tamburica έχει πολλά διαφορετικά είδη, ανάλογα με το μέγεθος της, αλλά και τον αριθμό των χορδών της.
Gusla
Τελευταίο αφήσαμε το πιο γνωστό μουσικό όργανο της Σερβίας, την “gusla”, που – ναι, για ακόμα μια φορά!- θα την συγκρίνω με την δική μας λύρα. Μοιάζουν πολύ και εμφανισιακά, και στην μουσική τους. Έγχορδο όργανο, ξύλινο, που παίζεται σε κατακόρυφη θέση, με δοξάρι.
Το “Woodstock των Βαλκανίων”!
Όση εντύπωση κι αν σας κάνει αυτή η ονομασία, δεν είναι καθόλου τυχαία! Πρόκειται για το διάσημο φεστιβάλ “Sabor Trubaca”, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Σερβία, για περισσότερο από μισό αιώνα, και έχει μείνει παγκοσμίως γνωστό ως το “Woodstock των Βαλκανίων”. Μεγάλοι καλλιτέχνες από πολλές χώρες λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ, που ξεκινά ως ένα βαλκανικό πανηγύρι και καταλήγει κάθε βράδυ σε ξέφρενα πάρτυ! Μάλιστα είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ χάλκινων οργάνων σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται συχνά και με το όνομα “Guca”, όπως δηλαδή λέγεται και η πόλη που το φιλοξενεί.