30ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Μουσική Εκπαίδευση Από 15 έως 20 Ιουλίου 2012
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι συνυφασμένο με τον Ελληνικό Πολιτισμό και την σημαντική του παρακαταθήκη στην Παγκόσμια Μουσική Κοινότητα. Ο τίτλος του είναι: «Music Paedeia: From Ancient Greek Philosophers towards Global Music Communities» (Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους προς τις Παγκόσμιες Μουσικές Κοινότητες). Βασικοί άξονές του είναι μεταξύ άλλων η Μουσική Παιδεία και ο ρόλος της Μουσικής στην πορεία της Ανθρωπότητας, τα Μουσικά Περιβάλλοντα και η Μουσική Διδασκαλία – Μάθηση, η Δόμηση και Αποδόμηση των Φιλοσοφιών για τη Μουσική Εκπαίδευση, η Μουσική Ψυχολογία και η φύση της Μουσικής Εμπειρίας.
Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να παραβρεθούν στη Θεσσαλονίκη συνολικά 2500 μουσικοπαιδαγωγοί και μουσικοί, από τους οποίους 1500 και πλέον είναι σύνεδροι από 70 χώρες, ενώ πάνω από 1000 μουσικοί θα είναι τα μέλη των 100 καλλιτεχνικών σχημάτων από 45 χώρες του κόσμου που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του συνεδρίου. Σημαντικοί ομιλητές θα είναι μεταξύ άλλων επιστήμονες και φιλόσοφοι της Μουσικής Παιδαγωγικής όπως οι John Baily, Miguel Angel Peña Mora, David Elliott, Paul Lehman, Wayne Bowman, June Boyce-Tillman και από την Ελλάδα ο Συνθέτης Νίκος Κυπουργός και ο μουσικοπαιδαγωγός Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο αυτό ή κάποιο ανάλογης εμβέλειας για το επιστημονικό πεδίο της Μουσικής Παιδαγωγικής, γίνεται στη χώρα μας. Η επιτυχία του σε καιρούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία και θετικό αντίκτυπο εντός και εκτός Ελλάδος.
Όπως δηλώνει σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας «το μοναδικό σε μέγεθος και επιστημονική – μουσικοπαιδαγωγική – καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία συνέδριο, δε θα μπορούσε να μην απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό της πόλης που το υποδέχεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτή γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στηρίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση και σχεδιάζει ανοικτές συναυλίες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με τη συμμετοχή συγκροτημάτων που θα βρεθούν στην πόλη, με αφορμή το Συνέδριο».
Επίσης, ανοιχτή στο κοινό θα είναι και η Ελληνική βραδιά που θα γίνει με τη συμμετοχή πολλών επιφανών ελλήνων καλλιτεχνών στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουλίου 2012.
Η ISME, με μία διεθνή ιστορία που ξεκινάει από την ίδρυσή της από το Διεθνές Μουσικό Συμβούλιο της UNESCO το 1953 και με μέλη σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, πραγματοποιεί παγκόσμια συνέδρια κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα. Σημειώνεται ότι η μέχρι στιγμής κίνηση, δείχνει πως ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, γεγονός που καθιστά το 30ο συνέδριο σταθμό στα παγκόσμια χρονικά ανάλογων μουσικοπαιδαγωγικών συνεδρίων.
Η Ε.Ε.Μ.Ε., ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και είναι πανελλήνια Επιστημονική Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη από όλη την Ελλάδα και στόχο την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσα από ποικίλες δράσεις, (συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, ενημερωτικές συναντήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και επιστημονικές εκδόσεις).
Μέχρι τις 15 Μαΐου ισχύουν οι προνομιακές τιμές εγγραφής στο συνέδριο
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για την παρακολούθηση του Συνεδρίου, κατόπιν επικοινωνίας με την γραμματεία της Ε.Ε.Μ.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στο τηλεφωνικό νούμερο 6939 560404.
Από την Σμαράγδα Κωνσταντογιάννη