8 τα αυτιά μας!
Τα αυτιά μας λοιπόν, ένα εργαλείο πολύ πολύπλοκο, που μαζί με την νοητική μας ακρόαση μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε το γίνεται γύρω μας. Όταν γεννιόμαστε η νοητική μας ακρόαση δεν μας βοηθά να αντιληφθούμε από που έρχεται ένας ήχος, όμως σιγά σιγά η εμπειρία μας «εκπαιδεύει» το μυαλό και όσο μεγαλώνουμε η αντίληψη του ήχου στον χώρο πλέον βελτιώνεται , και όχι μόνο. Αντιθέτως το αυτί μας σαν αισθητήρας όταν γεννιόμαστε δουλεύει στο 100% του και πέφτει η απόδοση κάθετα!!!! Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πορεία, αλλά σίγουρα μπορούμε να παρατείνουμε τον αυτόν τον χρόνο προστατεύοντας τα αυτιά μας από την «κακή μεταχείριση».
Ένα χαρακτηριστικό των αυτιών μας είναι ότι δεν ακούνε όλες τις συχνότητες το ίδιο εύκολα, ή με άλλα λόγια δεν ακούμε «φλατ», όμως όσο η ένταση ανεβαίνει τόσο περισσότερες συχνότητες αντιλαμβανόμαστε. Έτσι λοιπόν βγήκε και το «loudness», ένα σύστημα που αυξάνει την ένταση των συχνοτήτων που το ανθρώπινο αυτί δεν αντιλαμβάνεται εύκολα στις χαμηλές εντάσεις, έτσι λοιπόν πατώντας αυτό το κουμπί το μουσικό περιεχόμενο γεμίζει μπάσα και πρίμα, και όλοι χαιρόμαστε… άν όμως η ένταση του ήχου περάσει ένα συγκεκριμένο όριο τα έξτρα μπάσα και πρίμα βγαίνουν αυτόματα, μια που και το αυτί μας σε μεγαλύτερες εντάσεις αντιλαμβάνεται αυτές τις συχνότητες και δεν έχει ανάγκη βοήθειας.
Άρα ο λόγος που ακούμε «τέζα» όταν έχουμε ντέρτια δεν είναι η ανάγκη μας να ανακοινώσουμε στους γύρω μας το τι ακούμε, αλλά είναι η ανάγκη του μυαλού μας να ακούσει όσο περισσότερες συχνότητες μπορεί…Το αυτί μας στο εσωτερικό του έχει πολλούς μικρούς αισθητήρες σαν τριχούλες που η κάθε τρίχα αντιλαμβάνεται μια συγκεκριμένη συχνότητα. Αν λοιπόν κάψουμε μια τέτοια τριχούλα, θα σταματήσουμε πλέον να αντιλαμβανόμαστε την συγκεκριμένη συχνότητα, και θα αρχίσουμε να έχουμε τρύπες στο ακουστικό μας φάσμα, και δυστυχώς, είναι μη αναστρέψιμη η ζημιά.
Ο ήχος είναι μια αραίωση και μια πύκνωση του αέρα, δηλαδή πίεση αέρα. Μπορούμε δηλαδή να βλάψουμε το αυτί μας όχι μόνο ακούγοντας μουσική, αλλά με οποιαδήποτε ασκούμενη πίεση, για παράδειγμα ακόμα και ένα φιλάκι στο αυτί θα μπορούσε να το βλάψει, γιατί η υποπίεση που δέχεται εκείνη την ώρα το τύμπανο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά, αρχικά θα πρέπει να διαλέξουμε τον σωστό τύπο ακουστικού, για την ανάλογη περίσταση. Υπάρχουν ακουστικά ανοικτού τύπου και κλειστού τύπου, η διαφορά τους είναι στο αν ακούμε το περιβάλλον ή όχι.
Υπάρχουν τα λεγόμενα «in ear» που όπως λέει και η φράση τοποθετούνται μέσα στο αυτί με αποτέλεσμα να μην ακούμε καθόλου το γύρω περιβάλλον, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μπορούμε να ακούσουμε σε πιο χαλαρές εντάσεις μια που δεν έχουμε εξωτερικές παρεμβολές. Όμως είναι και μια πολύ εύκολη παγίδα να ψήσουμε τα αυτιά μας από υπερβολική ένταση μία που όλα ακούγονται ωραία. Από την άλλη ένα σετ ψείρες νορμάλ ακουστικά θα μας παρασύρουν να ανεβάσουμε την ένταση σε ένα πολυπληθές μέρος προκειμένου να υπερκαλύψουμε την γύρω βαβούρα. Αποφεύγετε να ακούτε από ένα ακουστικό, γιατί σίγουρα η ένταση που θα ακούτε θα είναι μεγάλη μια που θέλετε να πάρετε περισσότερη πληροφορία, και η ζημιά είναι σίγουρη.
Συμπερασματικά, θα έλεγα τα εξής, αποφεύγετε τα club που κάνουν τα αυτιά σας να σφυρίζουν, γιατί το σφύριγμα υποδεικνύει έκθεση σε υπερβολική ένταση ΚΑΚΟΥ ΗΧΟΥ και το υπογραμμίζω 37 φορές κακού ήχου. Όταν το club σέβεται τον εαυτό του και τους πελάτες του, μπορεί να κάνει τις σωστές ρυθμίσεις στον ήχο του ώστε η μουσική να μην έχει μεμονωμένες συχνότητες που κάνουν τα αυτιά μας να υποφέρουν και αυτό γίνεται με την μέθοδο της ηχοβόλισης και κάνει τον ήχο να είναι ομοιογενής, χωρίς εξάρσεις που αυτές ευθύνονται για το «σφύριγμα των αυτιών». Όχι μεγάλες εντάσεις όταν ακούμε από ακουστικά. Για όσους οδηγούν μηχανή, θα έλεγα ωτοασπίδες οπωσδήποτε όταν κάνουμε ταξίδια ή όταν πηγαίνουμε με πολλά, η πίεση του αέρα και ο θόρυβος επιβαρύνουν απίστευτα την ακοή και όλο αυτό μας κουράζει και σωματικά. Μεγάλη προσοχή στα παιδιά, δεν αντέχουν τις μεγάλες εντάσεις και εκεί που πιστεύετε ότι είναι ψιλοδυνατά για τα παιδιά είναι τέζα! Μην ακούτε στο τέρμα και ιδίως αν το ηχοσύστημα σας είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, η παραμόρφωση δημιουργεί «κακές συχνότητες» και επηρεάζει εκτός από την ακοή σας ακόμα και την ψυχική σας διάθεση. Η αγορά ενός ποιοτικού ηχητικού συστήματος αναπαραγωγής είναι ποιότητα ζωής!
Σεβαστείτε τα αυτιά σας…