Βιογραφία | Lulu – Marie McDonald McLaughlin Lawrie
Ήταν κόρη ενός ντόπιου κρεοπώλη. Άρχισε να τραγουδά από πολύ μικρή ηλικία. Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση την έκανε όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών σε ένα πάρτι και όπως η ίδια έχει δηλώσει “Από τότε άρχισα να πηγαίνω σε διαγωνισμούς ταλέντου μόνη μου”. Πήγε στο σχολείο Whitehill της Γλασκόβης, και λέγεται πως ήταν πάντα σε μπελάδες γιατί τραγουδούσε συνέχεια κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Στα 14 της η Lulu έγινε μέλος σε ένα τοπικό συγκρότημα “ The Gleneagles” και κάπως έτσι ξεκίνησε να παίζει μουσική σε διάφορα clubs στην Γλασκόβη, το Εδιμβούργο αλλά και τριγύρω. Κάθε Κυριακή απόγευμα, το συγκρότημα, μαζί με την τραγουδίστρια, έπαιζαν στο “The Lindella Club” κάθε βράδυ για μια μόνο λίρα!
Ένα όμως απόγευμα που βρισκόταν στο συγκεκριμένο κλαμπ η Lulu, την “ανακάλυψε” ο Marion Massey, ο οποίος αργότερα έγινε μέντορας και μάνατζέρ της και ήταν δίπλα της καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας της μέχρι να γίνει σταρ.
Η Lulu αποκαλύπτει πως “Όταν ήμουν 14 ήμουν πολύ τυχερή. Με ανακάλυψε ένας άνθρωπος απόλυτα ειλικρινής. Από όταν ήμουν 5 χρονών πολλοί ερχόντουσαν και μου έλεγαν: Μείνε μαζί μου μωρό και θα σε κάνω εγώ σταρ! Στην τελική όμως κανείς δεν έκανε τίποτα για μένα, και τότε ήταν που ήρθε ο Marion, την κατάλληλη στιγμή”.
Έτσι λοιπόν ο Marion Massey κατάφερε να κλείσει για την Lulu και το συγκρότημά της ένα συμβόλαιο και τους πήγε στο Λονδίνο για ηχογράφηση. Τότε ήταν που η τραγουδίστρια αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της και από Marie McDonald McLaughlin Lawrie το έκανε Lulu. Το όνομα του συγκροτήματος άλλαξε και αυτό σε “The Luvvers”.
Στη συνέχεια η Columbia (EMI) στους οποίους είχαν πάει να κλείσουν δισκογραφικό συμβόλαιο, τους απέρριψε. Μέσα όμως στις επόμενες βδομάδες συνεργάστηκαν τελικά με την δισκογραφική “Decca” και κυκλοφόρησαν αμέσως το πρώτο τους single, με τίτλο “Shout”, μια περισσότερο ωμή διασκευή του τραγουδιού των Isley Brothers από το 1959, για το οποίο η Lulu είχε ενθουσιαστεί όταν άκουσε πως λίγες μήνες νωρίτερα ο Alex Harvey τραγουδούσε το τραγούδι τους! Το τραγούδι όταν κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1964, έγινε τεράστια επιτυχία και οδήγησε την Lulu στην κορυφή, αφού έφτασε την 7η θέση στα Βρετανικά Singles Chart.
http://www.youtube.com/watch?v=dUpUGz6ppE8
Στη συνέχεια, το 1964 και 1965, ήταν τα χρόνια ακμής της καριέρας της με σειρά από νέες επιτυχίες, με singles της όπως: ”Here Comes The Night”, “Leave A little Love” και το “Try To Understand” να μπαίνουν όλα στα Βρετανικά Single Chart επιτυχιών. Κάπως έτσι έγινε γνωστή μέσα μια σειρά από εμφανίσεων στην τηλεόραση και το ράδιο και συναυλίες σε όλη τη χώρα. Στο τέλος του 1965, ψηφίστηκε ως “Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη της Βρετανίας στο χώρο του θεάματος” από την υψηλής επιρροής rock εφημερίδα “Melody Maker”. Ήταν η πρώτη από τις πολλές διακρίσεις που ήταν να έρθουν.
Το 1966 ήταν ένα αξιομνημόνευτο έτος για την λαμπρή καριέρα της Lulu, αν και ήταν η χρονιά που χωρίστηκε από το αγαπημένο της συγκρότημα. Εκτός από κάποιες έντονες εμφανίσεις της στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Βρετανία και την Ευρώπη, πραγματοποίησε σημαντικές συναυλίες με το συγκρότημα “The Hollies” στη Πολωνία, που ακολούθησαν μια σειρά από συναυλίες με τον Roy Orbison και τους The Walker Brothers. Ακόμα, άλλαξε και δισκογραφική εταιρεία από την “Decca” πήγε στην “Columbia” και ένωσε τις δυνάμεις της με τον παραγωγό Mickie Most. Άλλη μια χρονιά τελείωσε και η Lulu συνέχιζε τη δυναμική πορεία της καριέρας της, ενώ προστέθηκε και η συμμετοχή της ως πρωταγωνίστρια στη παντομίμα “Babes In The Wood” στο Wimbledon Theatre, από όπου απέσπασε τις εντυπώσεις του κοινού αλλά και του Τύπου.
Την κορυφή άγγιξε εκείνη τη χρονιά όταν υπέγραψε να πρωταγωνιστήσει στη πρώτη της ταινία , παίζοντας στον ρόλο της “Barbara Pegg” – στη ταινία “To Sir With Love”. Ήταν εκπληκτική όπως πάντα και φυσικά μάγεψε κοινό και Μέσα Μαζικής ενημέρωσης με την κυκλοφορία της ταινίας τον Απρίλη του 1967, ενώ στη συνέχεια έσπασε τα ρεκόρ στην Αμερική.
Το 1967, μια χρονιά αργότερα, η Lulu άγγιξε την κορυφή. Κυκλοφόρησε 3 hit singles – το “The Boat That I Row”, το “Let’s Pretend” και το “Love Loves To Love Love” – και ακόμη υπέγραψε για την πρώτη σειρά του BBC, στην οποία συμμετείχε, με τίτλο “Three Of A Kind” (με τον Mike Yarwood και τον Ray Fell). Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς την βρήκε στην Αμερική να συμμετέχει σε τηλεοπτικά προγράμματα, όπως “The Ed Sullivan Show”, “David Frost Show”, “Johnny Carson Show” και σε πολλά άλλα.
http://www.youtube.com/watch?v=zvy3gLJZVf4
Μετά πάλι πίσω στη Βρετανία εμφανίστηκε στη συναυλία στο Λονδίνο μαζί με τους Monkees. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους επιλέχθηκε να εμφανιστεί στο “The Royal Variety Show” στο “London Palladium”.
Ακόμη το “To Sir With Love” εκτοξεύτηκε στην κορυφή των “Singles Chart” της Αμερικής δίνοντας την ευκαιρία στη Lulu να ξεχωρίσει στον διεθνές χώρο, αφού ήταν η μόνη τραγουδίστρια που παρέμεινε στην κορυφή για πέντε βδομάδες και πούλησε περίπου 4,000,000 αντίτυπα του δίσκου σε όλο τον κόσμο.
Η επιτύχια της Lulu ολοκληρώθηκε το 1968, όταν ψηφίστηκε ως “Η υποσχόμνη τραγουδίστρια της χρονιάς”, συνεχίζοντας να παίζει σε διάφορες σειρές όπως στο “Coconut Grove” στο Hollywood.
Γενικότερα, το έτος αυτό ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της σε δύο τηλεοπτικές σειρές για το BBC, “Lulu’s Back In Town” και “Happening To Lulu” και πήρε ακόμα πολλές διακρίσεις “Τοπ τραγουδίστρια Βρετανίας”, “Miss Valentine” και “Top TV Καλλιτέχνιδα”’. Ακόμη οι δίσκοι της είχαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό “Me The Peaceful Heart”, “Boy” και “I’m A Tiger” παρέμειναν σε υψηλές θέσεις στα singles chart όταν η Lulu ήταν ακόμη 20 χρονών.
Στις 18 Φλεβάρη του 1969 η Lulu παντρεύτηκε τον Maurice Gibb των “The Bee Gees” αλλά ο γάμος τους κράτησε μόνο 2 χρόνια.
Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετάνια στον διαγωνισμό τραγουδιών της Eurovision, τραγουδώντας το “Boom Bang-A-Bang”, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο και κάνοντας μεγάλη επιτυχία. Ήταν αρκετό για να οδηγήσει τη Lulu να υπογράψει για τη συμμετοχή της σε μια ακόμα τηλεοπτική σειρά του BBC.
Το 1969 ηχογράφησε για πρώτη φορά στην Αμερική και κυκλοφόρησε το άλμπουμ της “New Routes”, από τον παραγωγό Gerry Wexler, που συμπεριλάμβανε την επιτυχία των 60’s – “Oh Me Oh My (I’m A Fool For You Baby)”.
Το 1970, ακολούθησε η περιοδεία της στην Αμερική μαζί με τον Englebert Humperdink ενώ κάποια διαστήματα συμμετείχε και στην εκπομπή “Andy Williams Show” με τον τραγουδιστή Ray Stevens. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε άλλη μια τηλεοπτική σειρά του BBC “Cucumber Castle”, που μεταδόθηκε διεθνώς.
Η καριέρα της συνεχίστηκε να παραμένει στα ύψη καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 με την Lulu με επιτυχίες και συνεχόμενες διακρίσεις.
Το 1974 – ύστερα από απουσία 5 χρόνων από τα UK Charts – εμφανίστηκε δυναμικά με το “The Man Who Sold The World”, γραμμένο από τον παραγωγό David Bowie.
Ένα χρόνο αργότερα έρχεται άλλη μια επιτυχία από την Lulu με τίτλο, “Take Your Mama For A Ride”.
http://www.youtube.com/watch?v=hTcMfzyzawg
Το 1976 παντρεύεται έναν επιτυχημένο κομμωτή του Λονδίνου, τον John Frieda. Μαζί του απέκτησε έναν γιο, τον Jordan, τον Ιούνιο του 1977.
Το 1980, εκτός από τις συμμετοχικές εμφανίσεις της σε διάφορες εκπομπές, η Lulu εμφανίστηκε στο “rock ‘n’ roll show” του ATV. Ήταν τόσο επιτυχημένες οι εμφανίσεις της, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ολοκαίνουριας σειράς με τίτλο “Let’s Rock”, που ουσιαστικά φτιάχτηκε βάση των ταλέντων της. Η 24ωρη αυτή σειρά μεταδόθηκε το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στην Αμερική αλλά και διεθνώς. Ταυτόχρονα, η Lulu ηχογράφησε ένα ακόμα νέο άλμπουμ με τίτλο “The Very Best Of Lulu”, που περιείχε επιτυχίες της από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και κάποια νέα τραγούδια.
Άλλες επιτυχίες της ήταν το “I Could Never Miss You (More Than I Do)”,
το “If I Were You”
και το βραβευμένο με Grammy “Who’s Foolin’ Who”,
και ακόμα δύο άλμπουμ το “Lulu” και το “Take Me To Your Heart Again”, ενώ είχε εμφανιστεί πλεόν σε όλα τα μεγαλύτερα αμερικανικά shows της Αμερικής.
Στη Βρετανία, πρωταγωνίστησε σε ακόμα περισσότερες τηλεοπτικές σειρές σειρές του BBC.
Ακόμη, παρουσίασε τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή για τον τοπικό σταθμό του Λονδίνου “Sunday Best” και το 1988 εργάστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Radio 2 “Ken Bruce Show” για ένα μικρό διάστημα. Τη διάρκεια της δεκαετίας του 1989 οι επιτυχίες της δεν είχαν τελειωμό συμμετέχοντας σε περισσότερες εκπομπές και musical, όπως το “Song And Dance”, στο Palace Theatre, ενώ δυο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο Εθνικού Θεάτρου για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Αδελαϊδας” στο “Guys And Dolls” στο θέατρο “Prince Of Wales”.
Επέστρεψε στη μουσική σκηνή του Λονδίνου τον Μάιο του 1987 για να πρωταγωνιστήσει στο Broadway musical, “The Mystery Of Edwin Drood” στο Savoy, που ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο αμερικάνικο Show, “Peter Pan – The Musical”, που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Cambridge Theatre για μικρό χρονικό διάστημα.
Τον Νοέμβριο του 1986 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια αυτοβιογραφία, “Lulu – Her Autobiography”, που εκδόθηκε από την Granada Books. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, επιστρέφει με μια νέα έκδοση του single της “Shout”, από την Jive Records. Άλλη μια επιτυχία ήταν δική της. Τα μουσικά κατορθώματα της Lulu, αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν τον Οκτώβρη του 1987 από την Βρετανική Ακαδημία Συνθετών και Στιχουργών, για τις υπηρεσίες της στη Βρετανική Μουσική Βιομηχανία.
Το 1993, η Lulu κυκλοφορεί το πρώτο της single της ύστερα από χρόνια με τίτλο “Independence” το οποίο για άλλη μια φορά αγαπήθηκε από το κοινό και κατέκτησε καλές θέσεις στα singles chart. Ακολούθησε το άλμπουμ της με τον ίδιο τίτλο που γνώρισε την ίδια επιτυχία, σε ρυθμούς disco pop με μια δόση classic soul ήχους και R&B και έφτασε το No.1 στα Dance Chart της Αμερικής.
Το αμέσως επόμενο single που ακολούθησε είχε τίτλο “I’m Back For More”, το οποίο αποτελούσε ντουέτο με τον θρύλο της soul μουσικής Bobby Womack.
Ύστερα από αυτό, η Lulu άρχισε τις πρώτες της απόπειρες στη συγγραφή τραγουδιών, και ένα από τα πρωτα της τραγούδια επιλέχθηκε για ηχογράφηση από την Tina Turner, το “I Don’t Wanna Fight” που αποδείχτηκε τεράστια επιτυχία που βραβεύτηκε και με Grammy
http://www.youtube.com/watch?v=p4YxrmStB8E
Ενώ η ίδια η Lulu, βραβεύτηκε στα “Ivor Novello Awards” για τη σύνθεση του τραγουδιού κερδίζοντας ένα βραβείο BMI.
Το 1993 ήταν πολύ ευχάριστο για την τραγουδίστρια, αφού ενώθηκε με το τότε νέο συγκρότημα “Take That” και ηχογράφησαν μαζί το “Relight My Fire”, που αποδείχτηκε ακόμα μια επιτυχία στην καριέρα της Lulu με το τραγούδι να αγγίζει την κορυφή.
Στη συνέχεια η Lulu άρχισε να ηχογραφεί δικά της τραγούδια, όπως το “Goodbye Baby And Amen” και το “Every Woman Knows” που κράτησαν την τραγουδίστρια ψηλά στα βρετανικά Charts για το 1994.
Η Lulu έγγραψε τραγούδια για πολλούς άλλους καλλιτέχνες, όπως την Wynonna, τους Judds, Dana Dawson και Kavana.
Η Lulu θέλησε μετά να δουλεψει πάνω στη συγγραφή τραγουδιών για τη δημιουργία ενός δικού της άλμπουμ. Το 1999 μας δίνει μια γεύση με το top single της “Hurt Me So Bad”, ένα τραγούδι και μια ερμηνεία με υπέροχο νόημα και βαθύ συναίσθημα.
Αυτό το διάστημα ηχογραφεί επίσης ένα τραγούδι με τον Elton John, για το άλμπουμ του με τίτλο “Aida”. Το όνομα του τραγουδιού ήταν “The Messenger”‘ και αναδεικνύει την εκπληκτική φωνή της Lulu ακόμα και για την μεγάλη πλέον ηλικία της.
Η Lulu για μια ακόμα φορά βρίσκεται ψηλά στα charts με άλλη μια σύνθεσή της “Where The Poor Boys Dance”.
Τον Ιούνιο του 2000 βραβεύτηκε με O.B.E., στην Τιμητική Λίστα Γενεθλίων της Βασίλισσας, για την προσφορά της στην Βιομηχανία Ψυχαγωγίας, και τον Δεκέμβρη της απονεμήθηκε το “Doctorate Of Music” από το Πανεπιστήμιο του Westminster.
Δισκογραφία:
1967 – From Lulu … With Love
1967 – Love Loves to Love Lulu
1967 – Lulu [1967]
1967 – To Sir with Love
1968 – Boy
1969 – Lulu’s Album
1970 – It’s Lulu
1970 – Melody Fair
1970 – New Routes
1970 – To Love Somebody
1973 – Lulu [1973]
1977 – Heaven & Earth & the Stars
1979 – Don’t Take Love for Granted
1981 – Lulu [1981]
1982 – Take Me to Your Heart Again
1993 – Independence
2002 – Together
2004 – Back on Track
2005 – Independence
2005 – Little Soul in Your Heart
2007 – Run Rudolph Run
2008 – De Bray: Dunes à Menton II, I’m a Tiger
Πηγές:
www.lulu.co.uk
www.allmusic.com
Επιμέλεια- Προσαρμογή: Ελένη Κεφαλληνού