Στην παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιώργου Νταλάρα | Φωτορεπορτάζ και αποκλειστικές δηλώσεις!
Ένας δίσκος που όπως τόνισαν και οι ίδιοι οι δημιουργοί, είναι αρκετά διαφορετικός απ’ όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής από τον Γιώργος Νταλάρα. Ξύπνησε το ροκ στοιχείο από μέσα του!
Τι κοινό μπορεί να έχει ένας μουσικός της ροκ σκηνής και ένας βαθιά πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης? Δύο διαφορετικοί δημιουργοί όπως ο Γιώργος Νταλάρας και ο Νίκος Αντύπας συνεργάζονται για να μας προτείνουν κάτι ξεχωριστό. Την απάντηση θα την βρείτε στον νέο τους δίσκο που στόχο έχει να δώσει ένα νέο ήχο και να μας παρουσιάσει μια διαφορετική πλευρά του Γιώργου Νταλάρα. Και όπως είπε ο ίδιος “Η καλή μουσική δεν έχει στεγανά.”
“Χρωστάω στον Νίκο αυτό τον διαφορετικό ήχο που θα ακούσετε στον δίσκο. Μπράβο Νίκο!” τόνισε ο Γιώργος Νταλάρας.
“Τι θα πει έτσι είναι, τι θα πει μη μιλάς- έτσι είναι η ζωή, η ζωή είναι δικιά μας…” μ’ αυτούς τους στίχους ήθελε ο καλλιτέχνης να μας παρουσιάσει το νέο του δημιούργημα, τον νέο του δίσκο. Από τον δίσκο έχουμε πάρει ήδη μικρές γεύσης από τα τραγούδια “Ξεχνά τις αναμνήσεις”, “Κόψε” και το “Τι θα πει έτσι είναι”. Συνολικά τα τραγούδια του δίσκου είναι 10 και τα έχουν υπογράψει σημαντικοί δημιουργοί όπως ο Νίκος Μωραΐτης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Άρης Δαβαράκης.
Ο Νίκος Αντύπας δήλωσε “Αυτός ο δίσκος περιέχει τον εαυτό μου, τα βιώματα μου. Ότι έχω ζήσει στην ροκ μουσική σκηνή που βρισκόμουνα αλλά και γενικότερα την ζωή μου.”
Διαβάστε τι δήλωσε αποκλειστικά ο Γιώργος Νταλάρας στο tralala.gr:
Ο τίτλος “Τι θα πει έτσι είναι” μου φέρνει στο μυαλό μια αναρχία ή μια αντίδραση στο κατεστημένο. Αυτό το μήνυμα θέλατε να περάσετε μέσα από αυτό το δίσκο?
Αυτό που λες ισχύει! Αν διαβάσετε και τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι εκφράζει την επανάσταση που θέλει να κάνει ο περισσότερος κόσμος. Και αυτό το τραγούδι για μένα έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Αρχικά, επειδή συνεργάζομαι με την Νoa την Ισραηλινή ερμηνεύτρια. Και κατά δεύτερον επειδή ενώνει δύο κόσμου. Έχει τον κόσμο της Ελλάδας και κάθε χώρας που βρίσκεται στην δική μας θέση και τον κόσμο του Ισραήλ. Αισθάνομαι ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα βιώνουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα, γιατί έτσι είναι. Και αυτό το έτσι είναι θέλει κανείς να το αμφισβητήσει. Αυτό εκφράζει ο δίσκος την αμφισβήτηση του ‘έτσι είναι’.
Τώρα που μιλήσατε για προβλήματα, πιο είναι το σχόλιο σας για τα την κρίση που περνάει η χώρα μας?
Το πρόβλημα άρχισαν να το κατανοούν οι άνθρωποι από το 2009, όμως δεν γεννήθηκε το 2009 αλλά πριν από δεκαετίες. Για να βρούμε τι έφταιξε και μας έφερε μέχρι εδώ πρέπει να πάμε πίσω και σαφώς μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα να μιλάμε για το πρόβλημα όταν ήδη είμαστε μέσα σ’ αυτό. Τώρα μας ενδιαφέρει η λύση, το θέμα είναι να μην βρούμε λύση μέσα στον πανικό μας. Γιατί αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό.
Ποια είναι η λύση κατά την γνώμη σας?
Η καινούργια γενιά πρέπει να πει στοπ στις κακές συνήθειες των παππούδων μας. Να αντιδράσουν και να πουν ότι δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με δανικά, ούτε με κομπίνες και κοροϊδίες. Πρέπει να ζήσουμε με ειλικρίνεια. Και αυτό θα γίνει όταν υπάρξουν άλλες δομές στο κράτος, δικαστικές αρχές που δεν θα επηρεάζονται και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν Μόνο έτσι θα βρεθεί η λύση και θα φτιάξουν τα πράγματα.
Να πάμε σε κάτι άλλο, την μουσική μέσα από το διαδίκτυο. Καριέρες πλέον χτίζονται και προωθούνται μέσα από το διαδίκτυο. Ποια είναι η δική σας γνώμη γύρω απ’ αυτό?
Το διαδίκτυο είναι απ τις πιο σημαντικές ‘επαναστάσεις’ που έχουν γίνει στην εποχή μας. Αυτή η αλλαγή έβγαλε από τον χώρο της μουσική πολλούς ανθρώπους, τους στέρησε το δικαίωμα στην εργασία. Όμως αυτό γίνεται πάντα, όταν ανακαλύπτετε κάτι νέο. Το διαδίκτυο ως μέσο έχει και τα καλά του έχει και τα κακά του! Προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην κακή του φάση, μέχρι να δημιουργηθεί μια νομοθεσία που θα προστατεύσει τα δικαιώματα μας από την κακή χρήση. Αυτή την στιγμή είμαστε στην περίοδο της τριβής.
Μπορούν να αναδειχτούν νέα ταλέντα μέσα από το διαδίκτυο?
Βεβαίως! Μην ξεχνάτε ότι και η τηλεόραση μέσα από τις χαζο-εκπομπές όπως το Fame Story, το X-Factor, Greek Idol και τα άλλα έχουν βγάλει κάποια ταλέντα. Ταλέντα θα υπάρχουν πάντα αλλά ο τρόπος που θα βγαίνουν τα ταλέντα είναι το θέμα. Αυτό κάνει την διαφορά.
Ο γιος της Ελένης Βιτάλη- Νίκος Ξύδης- σε ένα σχόλιό του στο facebook θέλοντας να δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρουν αυτά που του έστελναν οι φίλοι του, τα παρομοίασε με το καινούργιο σας cd.
Είναι κάτι που δεν γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πάνω σ’ αυτό. Η Ελένη Βιτάλη είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης. Τον γιο της τον Νικολάκη τον γνωρίζω από μωρό παιδί και τον εκτιμώ πάρα πολύ γιατί γράφει ωραία τραγούδια και έχει την λογική και την αντίληψη που πρέπει να έχουν τα παιδιά της ηλικία του και εύχομαι αυτό να το κρατήσει.
Να σας πάω στην αντίθετη κριτική, και συγκεκριμένα στα λόγια της Ελένης Τσαλιγοπούλου που δήλωσε σε συνέντευξή της ότι χρωστάμε πολλά στον Νταλάρα. Αποτελεί αυτό μια ικανοποίηση για σας;
Χαίρομαι όταν οι παλιοί συνεργάτες και οι φίλοι μου εκτιμούν την δουλεία μου και λένε ότι έχω παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ζωή τους ή στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Αλλά και από την αρνητική και από την θετική κριτική δεν μπορώ να σας πω ότι επηρεάζομαι.
Τέλος, πείτε μας αν ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις.
Ναι. Θα βρεθούμε στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα και την Τρίτη 19 και 20 Νοεμβρίου και θα συνεχίσουμε στην Αθήνα για 4 εμφανίσεις έτσι ώστε να παρουσιάσουμε τον καινούργιο μας δίσκο στο κοινό.
Μια μικρή ηχητική “γεύση” απο το νέο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα: