Στην παλιά μου την κασέτα: The Prodigy
«Άναβαν φωτιές» με κάθε τους single, δήλωση ή εμφάνιση. Τρομακτικοί στην όψη αλλά σίγουρα ο κόσμος τους αποθέωσε… λες και του είχαν κάνει “Voodoo”. Ο ξένος τύπος έγραφε συχνά “No good”.. όμως, όπως τελικά αποδείχτηκε για το ευρύ κοινό ήταν η «μια αγάπη» του και παντοτινή. Εξάλλου όλα αυτά μόνο ένα group από «παιδιά-θαύματα» θα μπορούσε να το πετύχει….
The Prodigy
Στα μέσα της δεκαετίας του 90 μας συστήνεται το Big Beat, ένα συνονθύλευμα μουσικών ειδών όπως trip-hop, electro, breakbeat και hardcore techno που ασπάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της βρετανικής μουσικής σκηνής, ταράζοντας τα παγκόσμια μουσικά κατεστημένα αλλά και τα charts! Ανάμεσα στα πιο αντιπροσωπευτικά ονόματα αυτού του είδους συναντάμε καλλιτέχνες και groups που πραγματικά κατάφεραν να γράψουν την δική τους μουσική ιστορία.
Το είδος αυτό ασπάστηκε και ο βρετανός μουσικός παραγωγός και DJ, Liam Howlett, που το 1990 θέλησε να ξεκινήσει την δίκη του Bigbeat μπάντα. Έτσι μαζί του ανέλαβαν δράση οι δύο vocalists Keith Flint και Maxim, καθώς και οι Leeroy Thornhill (που παρέμεινε με το group για μια δεκαετία) και η μοναδική γυναίκα στο σχήμα, Sharky, που όμως αποχώρησε στα πρώτα ακόμα δισκογραφικά βήματα τους. Όλοι μαζί δημιούργησαν μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της δεκαετίας, τους γνωστούς σε όλους… The Prodigy («παιδί θαύμα»). Το όνομα αυτό εμπνεύστηκε ο frontman του group, Liam, από το πρώτο του αναλογικό συνθεσάιζερ που είχε την ονομασία “Moog Prodigy”.
To πρώτο single που κυκλοφόρησαν οι Prodigy είχε τον τίτλο “Charly” του οποίου τα hardcore-rave στοιχεία έγιναν αμέσως η αφορμή για να γίνει το τραγούδι ένα μεγάλο hit στην Αγγλία φτάνοντας μέχρι την 3η θέση του UK Top10. Οι κριτικές που έλαβε όμως το τραγούδι αυτό ήταν διάφορες και συχνά ιδιαίτερα extreme. Κάποιοι έγραφαν για «παιδική rave» ενώ για κάποιους άλλους ήταν ένα τραγούδι άρρηκτα συνδεδεμένο με την χρήση ναρκωτικών από ravers-clubbers που τους έχρησε σχεδόν με το «καλημέρα» ως τα «κακά παιδιά» της βρετανικής μουσικής σκηνής.
1991 – Charly
Το πρώτο studio album των Prodigy ήρθε μερικούς μήνες αργότερα για να προκαλέσει ακόμα περισσότερο αλλά και για να τους καθιερώσει ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της rave παγκοσμίως. Ο τίτλος του ήταν “Experience” και συμπεριελάμβανε 12 τραγούδια εκ των οποίων τα έξι κατάφεραν να κυκλοφορήσουν και ως singles. “Fire”, “Jericho”, “Everybody in the place”, “Out of Space”, “Wind it up (Rewound)” καθώς και το προαναφερθέν “Charly” έκαναν το album τρεις φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε Ιρλανδία και Ολλανδία (διόλου παράξενο!).
1991 – Everybody in the place
1992 – Fire
Το τέταρτο single μέσα από το “Experience”, με τίτλο “Out of space”, όπως μπορεί πολλοί ήδη να γνωρίζουν είναι μια από τις καλύτερες μίξεις που έγιναν ποτέ, αναμειγνύοντας τα γνωστά rave στοιχεία του group με τα reggae samples της μεγάλης επιτυχίας “I Chase the devil” του Max Romeo! To εν λόγω single ήταν αυτό που τους χάρισε και την πρώτη μεγάλη τους επιτυχία στην Γερμανία αλλά και στην χώρα μας. Έγινε πολύ γρήγορα ο ύμνος όλων των ελληνικών clubs ανεξαιρέτως και ένα αρκετά επιτυχημένο airplay για την χρονιά εκείνη.
1992 – Out of space
1993 – Wind it up (rewound)
Το 1993 κυκλοφορούν το πρώτο single που θα συμπεριλαμβανόταν στο δεύτερο album τους. Το “One love” σημείωσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία πράγμα που έγινε η αφορμή για νέα αυστηρή κριτική αυτή τη φορά από τους ίδιους τους fans τους που τους κατηγορούσαν πως «χάλασαν» τον ήχο τους προκειμένου να γίνουν πιο … mainstream. Παρολ’αυτά το τραγούδι κατάφερε να γίνει μια μεγάλη επιτυχία καθώς και μέρος του tracklist από το soundtrack της ταινίας “Hackers” (1995) με την ανερχόμενη τότε Angelina Jolie!
1993 – One love
http://www.youtube.com/watch?v=-noCS_dtZMg
Τα σύνορα της Αγγλίας «ξεπεράστηκαν» ολοκληρωτικά όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο studio album τους με τίτλο “Music for the Jilted Generation” που συνοδευόταν από την κυκλοφορία του single “No Good (Start the dance)”. Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία χόρευαν ασταμάτητα το τραγούδι αυτό αλλά και όλα τα remix του που επίσης δεν πέρασαν απαρατήρητα από κανέναν. Τα samples από την γνωστή επιτυχία της Kelly Charles, “You’re no good for me” του 1987, καθώς και του “Funky Nassau” από τους The beginning of the end, «κατοχύρωσαν» την μεγάλη του επιτυχία.
1994 – No good (start the dance)
Άλλα δύο singles που ξεπήδησαν μέσα από το album αυτό κατάφεραν να το απογειώσουν σε πωλήσεις αλλά και να σημειώσουν δειλά-δειλά, την πρώτη τους νίκη στο Αμερικάνικο Billboard όπου καμάρωσαν τον τίτλο του album τους να φτάνει για πρώτη φορά μέχρι την θέση #198. Τα τραγούδια ήταν το “Poison” αλλά και το πασίγνωστο “Voodoo People” που επίσης συμπεριλήφθηκε στην ταινία “Hackers” μαζί με το “One love” και βασίζεται πάνω στο γνωστό riff από το τραγούδι των θρυλικών Nirvana, “Very Ape” από το album “In Utero”. To 2005 o συγγραφέας Robert Dimeri το αναφέρει στην λίστα για το βιβλίο “1001 Albums you must hear before you die” («1001 albums που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις»)!
1994 – Voodoo people
1995 – Poison
Το 1996 ήταν κυριολεκτικά η χρονιά των The Prodigy. Ο «προπομπός» single μέσα από το τρίτο τους album δεν ήταν άλλο από το πασίγνωστο σε όλον τον πλανήτη… “Firestarter”. Αναφερόμαστε σε όλον τον κόσμο γιατί αυτό ήταν και το τραγούδι που τους έφερε και την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία στο Billboard ανεβάζοντας τους μέχρι την 30η θέση. Επίσης ήταν το πρώτο τους επίσημο Νο.1 σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κάνοντας το πολλές φορές «χρυσό» σε πωλήσεις!
1996 – Firestarter
Η πραγματική φρενίτιδα ήρθε λίγο καιρό μετά όταν κυκλοφόρησε το album “The Fat of the land”. To album έκανε το αξιοσημείωτο ρεκόρ Guinness, ως το πιο γρήγορα πωληθέν album της Αγγλίας και κέρδισε έτσι και την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Grammy και Mercury Music Prize. To δεύτερο single του, “Breathe” σκαρφάλωσε σε ακόμα πιο υψηλές θέσεις από το “Firestarter” κατακτώντας ως επί το πλείστον την κορυφή σε όλα τα παγκόσμια charts.
1996 – Breathe
Ακολούθησαν άλλα δύο singles. Το πολύ επιτυχημένο “Smack my bitch up” που είναι μια μίξη από samples γνωστών τραγουδιών από τους Kool & The Gang, Rage Against The Machine, Randy Weston και Afrique, ενώ τα φωνητικά είναι «κλεμμένα» από το “Give the drummer some” των Ultramagnetic MC’s. Το επόμενο single, με τίτλο “Mindfields”, μπορεί να μην σημείωσε την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα του album αλλά έγινε ένα από τα τραγούδια του τεράστιου κινηματογραφικού blockbuster “The Matrix” που το έκανε γνωστό στους πάντες!
O τίτλος του album προέρχεται από ένα γνωστό αγγλικό ρητό που λέει “Living off the fat of the land” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «να ζεις καλά, και να είσαι πλούσιος», πράγμα που συνέβη και στους ίδιους τους Prodigy εφόσον οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως απαριθμώντας πάνω από 10 πλατινένιους και αρκετούς χρυσούς δίσκους!
1997 – Smack my bitch up
https://www.youtube.com/watch?v=BFxaDoyl-1s
1997 – Mindfields (Matrix theme)
Για το υπόλοιπο της δεκαετίας το album μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του κοινού και δεν ήταν μέχρι το 2002 που οι Prodigy θέλησαν να κάνουν το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα. Στο ενδιάμεσο, ο Leeroy Thornhill αποχαιρέτησε τo group, και αμέσως μετά κυκλοφόρησαν το μόνο τους single που δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα τους album. Το “Baby’s got a temper” απέσπασε μόνο αρνητικές κριτικές (και ομολογουμένως δικαία) αλλά η αγωνία των θαυμαστών τους για νέο τους υλικό, απ’ότι φαίνεται τους βοήθησε να σημειώσουν αρκετά καλές πωλήσεις και αξιοπρεπέστατες θέσεις στα charts.
2002 – Baby’s got a temper
To “Always Outnumbered, Never Outgunned” είναι το τέταρτο album των Prodigy που κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου 2004. O τίτλος του είναι εμπνευσμένος από την γνωστή ομότιτλη νουβέλα του Walter Mosely, και είναι το πρώτο album της καριέρας τους που χρησιμοποιούν περισσότερους στίχους και φωνητικά στα τραγούδια από τις απλές επαναλαμβανόμενες φράσεις που ακούγονταν μέχρι τότε στα προηγούμενα albums τους. Μολονότι το album είχε αρκετή εισπρακτική επιτυχία στην αρχή της κυκλοφορίας του, κατέληξε εν τέλει να είναι ένα από τα πιο αποτυχημένα albums της καριέρας τους. Με μοναδική εξαίρεση το single “Girls”, τα επόμενα δύο “Spitfire” και “Hotride” απέτυχαν στο να μπουν στα Top 40. Για άλλη μια φορά το album δίχασε τους ειδήμονες, λαμβάνοντας αρκετές κριτικές …εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο φόβος πως η μπάντα είχε χάσει πλέον την αίγλη της ήταν και η μόνιμη φράση που συνόδευε το όποιο δημοσίευμα έβγαινε σχετικά με το album!
2004 – Girls
2005 – Spitfire
Την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το πρώτο τους greatest hits album με τίτλο “Their Law: The Singles 1990-2005” που εκτός από τις μεγάλες τους επιτυχίες συμπεριλάμβανε και ολοκαίνουρια remix όπως τα “Voodoo people (Pendulum remix)” και “Out of space (Audio Bullys remix)” που κατάφεραν να κάνουν εκ νέου ένα πέρασμα από αρκετά υψηλές θέσεις στα charts.
To πέμπτο studio album τους, που είναι και το τελευταίο τους ως τώρα επανέφερε το συγκρότημα στην πρότερη επιτυχία τους. Το “Invaders must die” του 2009 εκτός από την ομότιτλη επιτυχία κυκλοφόρησε επίσης τα singles: “Omen”, “Warrior’s dance” και “Take me to the hospital” που ανέβηκαν σε αρκετά υψηλές θέσεις στα charts απογειώνοντας τελικά το album που έγινε διπλά πλατινένιο και χρυσό. Τo τραγούδι “Run with the wolves” με την συμμετοχή του Dave Grohl των Foo Fighters στα drums συμπεριλήφθηκε αργότερα στην ταινία “Hall Pass”, ενώ τα “One way glass” και “Omen” στο soundtrack της ταινίας “Kick –ass”.
2008 – Invaders must die
http://www.youtube.com/watch?v=70B3DACwYb0
2009 – Omen
Το ελληνικό κοινό έχει αγαπήσει πάρα πολύ τους Prodigy οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες στην χώρα μας, με πιο πρόσφατη αυτή που έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες στην Θεσσαλονίκη. Ως θερμοί υποστηρικτές τους, περιμένουμε την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά καθώς και πολλά πολλά ακόμα live!
(+bonus track) Run with the wolves (Director’s cut)
The Prodigy Discography
1992 – Experience
1994 – Music for the jilted generation
1997 – The fat of the land
2004 – Always Outnumbered, Never Outgunned
2005 – Their Law: The Singles 1990-2005
2009 – Invaders must die
2011 – World’s on fire (live album)
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος