Solo pop stars: Εκείνοι με τις περισσότερες πιθανότητες θανάτου σε νεαρή ηλικία
συγκριτικά με τους συναδέλφους τους που είναι μέλη μπάντας. Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Liverpool, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.489 μουσικών, που έγιναν γνωστοί μεταξύ 1965 και 2005. Από αυτούς, οι 137 είχαν πεθάνει μέχρι το 2012 ενώ το ποσοστό των σολο καλλιτεχνών σε αυτούς ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσους έπαιζαν σε μπάντα. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Elvis Presley και ο Jimi Hendrix. Η εξήγηση είναι προφανής εφόσον, το μέλος μιας μπάντας θα στραφεί για βοήθεια στους συναδέλφους του, ένα ένας καλλιτέχνης που δουλεύει σόλο αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο (σόλο) και τα προβλήματα που τον βασανίζουν. Μια πιο ενδιαφέρουσα σύνδεση είναι εκείνη των μουσικών που πεθαίνουν νέοι με όσους έχουν περάσει δύσκολη παιδική ηλικία.
Στα πορίσματα της έρευνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου αναφέρει πως: «Οι ροκ σταρς είναι το πιο σύνηθες πρότυπο για τα νεαρά παιδιά, και αυτό αποδίδεται στη δόξα και τη λάμψη που συνοδεύουν το επάγγελμα. Ο πολλαπλασιασμός των talent shows βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση καθώς καθιστούν το ‘όνειρο’ περισσότερο εφικτό. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να διαχωρίζουν τα παιδιά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από το επάγγελμα του ροκ σταρ, καθώς αυτό δεν κομμάτι της λάμψης». Συνεχίζει διευκρινίζοντας πως η χρήση ουσιών, και σε συνάρτηση με την κακή παιδική ηλικία, δεν είναι ίδιον μόνο των διάσημων καλλιτεχνών. Η ιδιαιτερότητα όμως είναι ότι οι περισσότεροι μεγάλοι καλλιτέχνες προέρχονται από δυσλειτουργικά οικογενειακά ιστορικά. Τα πλούτη που αποκτούν δεν ειναι ικανά να τους ‘θεραπεύσουν’ από τέτοιου είδους τραύματα, είναι όμως ικανά να τους εξασφαλίσουν τις ουσίες που θα τους κάνουν να τα ξεχάσουν.
Η έρευνα επιβεβαίωσε κάτι που ξέραμε ήδη. Δυστυχώς η καλή μουσική, ούτε καλή αρχή και ούτε καλό τέλος…όχι πάντα τουλάχιστον.