Θέατρο | Αναστολή καλλιτεχνικού έργου από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών
Στα πλαίσια περικοπών και προκειμένου να διασφαλιστούν οι πληρωμές των ηθοποιών και συντελεστών των παραστάσεων που ανεβάζει, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέστειλε τη λειτουργία του στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Θεάτρου στις 3/1/2013. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης αναφέρει τα εξής:
«Σε μια εποχή, όπου στους δημόσιους φορείς τίθεται επιτακτικό το αίτημα μιας συγκροτημένης οικονομικής πολιτικής, μιας σωστής και συνετής διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε ξαναπεί ότι «είναι προτιμότερο να διασώζονται οι άνθρωποι παρά τα ντουβάρια». Αυτό σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας. Για τους λόγους αυτούς, αναστέλλεται προσωρινά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών. Σε καμία περίπτωση δεν συρρικνώνεται η καλλιτεχνική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, άρα ούτε το προσωπικό του. Απλά θεωρείται πλέον ζημιογόνα υπερβολή η συμμετοχή του Κ.Θ.Β.Ε. σε έναν τέτοιο φορέα που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προκαλεί την κοινωνία και τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη γιατί αυτός πληρώνει το ανωτέρω ποσό μέσω της φορολογίας του.
Είναι αυτονόητο ότι οι εκπτωτικές παροχές του Κ.Θ.Β.Ε. προς τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών ισχύουν για όλες τις παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο.
Επίσης, θα προτείναμε μια άμεση σύγκλιση των εταίρων της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μονή Λαζαριστών», με στόχο την τροποποίηση του καταστατικού και τον καθορισμό των δραστηριοτήτων και των όρων συμμετοχής τους σε νέα βάση.
Το ότι το Κ.Θ.Β.Ε. εκ του καταστατικού του παρέχει κοινωνικό και πνευματικό αγαθό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τις υπέρογκες δαπάνες, που τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν.»
Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ποια είναι η Μονή Λαζαριστών και από ποιους αποτελείται. Η Μονή Λαζαριστών χτίστηκε το 1886 από τους μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που έγιναν γνωστοί ευρύτερα από την έδρα του τάγματος στην εκκλησία Saint-Lazare στο Παρίσι. Οι Λαζαριστές που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα περί το τέλος του 18ου – αρχές 19ου αιώνα είχαν ως κύριο στόχο, εκτός από τη φροντίδα και περίθαλψη των φτωχών, την μόρφωση των κληρικών και την εξάπλωση του καθολικισμού. Εχεί αλλάξει πολλές χρήσεις, νοσοκομείο (1916), καταφύγιο για τους πυρόπληκτους της πόλης (1917) κλπ. Το κτίριο κατοικούνταν μέχρι τις 20 Ιουνίου του 1978 από καθολικές οικογένειες. Η Μονή Λαζαριστών κρίθηκε ετοιμόρροπη το 1978, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί και εγκαταλείφθηκε. Το 1980 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο λόγω της ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής του σημασίας. Το 1983 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για τον εορτασμό των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίστηκε Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων που πραγματοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη 1997” και το 1996 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης και προσθήκης στο αρχικό κτίσμα. Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών αποπερατώθηκε το 1997 και άρχισε σταδιακά να διατίθεται στο κοινό με την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.
Η Μονή Λαζαριστών είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ιδρύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998 και διοικείται από συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑΘ), ο Δήμος Σταυρούπολης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΕΤΟΣ-ΚΟΘ).
Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός που το ΚΘΒΕ θα επιστρέψει στη Μονή Λαζαριστών δε θα αργήσει…