Αρετή Κετιμέ: Στην live παρουσίαση του νέου της δίσκου. | φωτορεπορτάζ + δηλώσεις
Η Αρετή Κετιμέ και το τετραμελές σχήμα της στις 10/2 θα παρουσίαζε ζωντανά το νέο της δίσκο ‘Πίνακας Ζωγραφικής’ για δεύτερη φορά στο πρώτο μέρος της συναυλίας της, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακολουθούσε αφιέρωμα στο σμυρναίικο τραγούδι. Την Αρετή Κετιμέ την γνωρίζουν οι περισσότεροι ως δεινή παίκτη σαντουριού, αλλά τα πράγματα δεν είναι μόνο έτσι: ένας από τους (καλά;) κρυμμένους άσσους στα μανίκια της είναι το τραγούδι, στο οποίο είχαν την χαρά να την απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν στην ‘Αλεξάνδρεια’ εκείνο το Κυριακάτικο βράδυ.
Ήταν 21:40 όταν το συγκρότημα ανέβηκε στις επάλξεις. Η Αρετή παρουσίασε τους μουσικούς που την πλαισίωναν με ιδιαίτερη μνεία στο Δημήτρη Στάθη (ο οποίος είναι ο συνθέτης/στιχουργός για το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών του νέου δίσκου, ανέλαβε χρέη κιθαρίστα κατά τη διάρκεια του πρώτου μόνο μέρους της συναυλίας και τραγούδησε και ένα κομμάτι). Ο χώρος ήταν γεμάτος, αλλά λίγοι είχαν ακούσει παρουσιαζόμενο υλικό και το συγκρότημα φαινόταν σα να προβάρει επίσημα, παρά σα να κάνει ζωντανή εμφάνιση στο πρώτο μέρος, αν εξαιρεθεί η διασκευή στο ‘Θαλασσάκι’, που ήταν γνωστό προετοιμάζοντας τον κόσμο για το δεύτερο μέρος για το οποίο οι περισσότεροι βρίσκονταν εκεί.
Σχολιάζοντας την εμφάνιση προ του ολιγόλεπτου διαλείμματος θα λέγαμε ότι το συγκρότημα φάνηκε δεμένο και ευδιάθετο με την Αρετή Κετιμέ αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια, της οποίας οι ερμηνείες είχαν χαρακτήρα και συναίσθημα, ειδικά μετά το 3ο-4ο τραγούδι, όταν και απέβαλε το όποιο άγχος. Το συγκρότημά ήταν ένας διακριτικός, μα καίριος συμπρωταγωνιστής, αποδίδοντας με επαγγελματική αρτιότητα τον δίσκο, υποβοηθούμενο από τον πολύ καλό ήχο. Δυστυχώς όμως, η φύση του υλικού, που χρήζει αρκετών ακροάσεων, οδήγησε το κοινό σε χλιαρές αντιδράσεις, αλλά η οικειότητα της Αρετής με τους μουσικούς της κέρδιζε σιγά-σιγά τον κόσμο, που κατά βάση ήταν μεγαλύτερη ηλικίας.
Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα άλλαξαν πολύ: αφενός τα περισσότερα τραγούδια ήταν γνωστά (υπήρξαν και πιο ‘ψαγμένες’ στιγμές), αφετέρου ο ήχος ήταν πιο πριμαριστός και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα κάπως πιο διασκεδαστικό.
Ο Δημήτρης Στάθης δεν θα βοηθούσε πια στις κιθάρες, αλλά την απουσία του θα κάλυπταν με εξαιρετική μαεστρία οι υπόλοιποι τρεις μουσικοί, που αυτή τη φορά θα έβγαιναν περισσότερο στο προσκήνιο είτε τραγουδώντας είτε σολάροντας. Τα τραγούδια έκαναν κάποιους από το κοινό να σηκώνονται και να χορεύουν ή να τραγουδάνε. Η Αρετή Κετιμέ στο δεύτερο μέρος ήταν σα να βάλθηκε να αποδείξει ότι έχει όλα όσα της έλειψαν στο πρώτο μέρος: ήταν πιο επικοινωνιακή, δημιουργούσε κέφι, ήταν πάντα χαμογελαστή και κέρδιζε εύκολα το χειροκρότημα, ακόμα και σε τραγούδια που τα έχουμε συνηθίσει από αντρικές φωνές, εκείνη στεκόταν επάξια χωρίς σε καμία περίπτωση να καπελώνει τους συνεργάτες της.
Η βραδιά στο σύνολό της παρουσίασε πληρότητα και τραγούδια για όλα τα γούστα, από το έντεχνο έως το παραδοσιακό. Η Αρετή Κετιμέ χάρισε φοβερές ερμηνείες εστιάζοντας κατ’αποκλειστηκότητα στα φωνητικά και προς έκπληξη αρκετών δεν έπαιξε καθόλου σαντούρι (κάτι που σημειώθηκε από το κοινό, αλλά δεν φάνηκε να πτοεί κανέναν). Αψεγάδιαστη στις φωνητικές υποχρεώσεις τις, πολύ συναισθηματική εκεί που χρειαζόταν και πολύ συμπαθητική σαν παρουσία δεν άφηνε καθόλου χώρο για να δημιουργηθούν παράπονα.
Πριν την συναυλία είχαμε την τιμή να συναντήσουμε την Αρετή Κετιμέ και τον Δημήτρη Στάθη για να μας πούνε δυο λόγια σχετικά με το νέο δίσκο, την εμφάνιση, τα μελλοντικά τους σχέδια και τη… Eurovision!
Διαβάστε τι μας δήλωσαν…
ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ
Βρισκόμαστε εδώ για την παρουσίαση του νέου σας δίσκου, του ‘Πίνακας Ζωγραφικής’, εντούτοις ο δίσκος έχει αρκετό καιρό που κυκλοφόρησε. Γιατί αυτή η ‘καθυστέρηση’;
Αυτή είναι η δεύτερη παρουσίαση που κάνουμε. Ουσιαστικά, θέλαμε να ξαναπαίξουμε αυτά τα τραγούδια και ήταν μια πολύ ωραία αφορμή και για τους μουσικούς και για εμένα, να κάτσουμε να ξαναδούμε το υλικό, το οποίο είχαμε ηχογραφήσει πολύ καιρό πριν, αλλά κυκλοφόρησε αρκετά πρόσφατα.
Μέχρι στιγμής ποια είναι η ανταπόκριση; Έχετε ξεχωρίσει κάποια σχόλια είτε θετικά είτε αρνητικά;
Απ’ότι ακούω αρέσει πολύ στον κόσμο, πιο ειδικά σε αυτούς που τα αυτιά τους είναι συνηθισμένα σε πιο παραδοσιακούς ήχους, κάτι που μάλλον είναι θετικό…
Πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος;
Ο τίτλος είναι από ένα τραγούδι που έγραψε ο Δημήτρης ο Στάθης και απλά είπαμε αυτό να είναι το φερώνυμο.
Για το εξώφυλλο;
Η φίλη μου η Νίκη Μουσατάκου, η οποία έκανε τον σχεδιασμό το εξωφύλλου είχε κάνει μια εργασία με φωτογραφία μου, άσχετη με το δίσκο και έτσι όταν ήρθε η ώρα να βρούμε εξώφυλλο της ζήτησα να βάλουμε το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής.
Ο νέος δίσκος σας βρήκε σε μια περίοδο ανακατατάξεων: Νέα δισκογραφική, νέοι συνεργάτες κλπ. Αυτό πιστεύετε έχει αποτυπωθεί στα τραγούδια της νέας δουλειάς;
Δεν ξέρω! Αυτό μάλλον γίνεται στα πλαίσια των ανακατατάξεων της ζωής, μουσικά εγώ δεν καταλαβαίνω κάποια, αλλά γενικά αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι γενικά καλύτερα, γιατί έχω βρει μουσικούς να σχηματίσουμε την μπάντα έτσι όπως μας αρέσει.
Η σημερινή συναυλία θα χωριστεί σε δυο μέρη. Το ένα θα είναι για την παρουσίαση του δίσκου και το άλλο θα περιέχει αφιέρωμα σε τραγούδια της Σμύρνης. Το Καλοκαίρι είχατε λάβει μέρος σε συναυλίες σχετικές με τα 90 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης πλάι στην Γλυκερία και τον Πέτρο τον Γαϊτάνο: Τι πήρατε από αυτές τις συναυλίες;
Ήταν μια μαθητεία! Με την Γλυκερία έμαθα πολλά τραγούδια που δεν ήξερα και έπαιξα και σαντούρι φυσικά, χόρτασα να παίζω σαντούρι για την ακρίβεια…
Σαντούρι ή τραγούδι δηλαδή;
Πρέπει να τα συνταιριάζουμε. Δεν πρέπει να αφήνεις το ένα παραπονεμένο…
Ήδη έχετε στη πλάτη σας πολλές συνεργασίες. Είναι κάποια συνεργασία που σας λείπει;
Τυχαίνουν αυτές οι συνεργασίες. Ναι, θέλω. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να συνεργάζεται με νέους ανθρώπους, με νέους καλλιτέχνες, γιατί όπως και να’χει μαθαίνεις πράγματα. Υπάρχουν μπόλικοι τέτοιοι καλλιτέχνες, αλλά οι περισσότεροι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό…
Σε λίγο καιρό πρόκειται να εμφανιστείτε σε ένα νέο μουσικό πρόγραμμα, υπό τον τίτλο ‘Πρόβα’. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό…
Είναι ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τραγούδια που θα παίζαμε αν βρισκόμασταν με κάποιους μουσικούς για να κάνουμε πρόβα, τραγούδια που ίσως να μην περιμένει ο κόσμος να τραγουδήσω ή να παίξουμε, ελπίζω αυτή η ‘πρόβα’ να μας βγει σε καλό.
Αν ένα πράγμα κάνει εντύπωση είναι ότι σε κάθε ‘πρόβα’ θα παίζονται διαφορετικά τραγούδια.
Θα υπάρχει ένα κοινός σκελετός, αλλά θα υπάρχουν διάφορες μουσικές εκπλήξεις σχετικά με τραγούδια που εμείς οι ίδιοι θέλουμε να παίξουμε. Ήδη έχουμε σκεφτεί αρκετά πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση…
Δεν είναι όμως κάπως δύσκολο κάθε εβδομάδα να αλλάζετε έστω και λίγο το setlist;
Κοίτα, θα υπάρχει ένας κοινός σκελετός,αλλά εμείς είμαστε μουσικοί και ‘βαριόμαστε’ να παίζουμε συνέχεια το ίδιο και το ίδιο πρόγραμμα, είναι σα να τρως φασόλια ή κρέας κάθε μέρα, δε λέω, μπορεί να σου αρέσει το κρέας, αλλά δεν είναι και για κάθε μέρα…
Ναι, αλλά μπορεί ας πούμε να μη ξέρεις άλλες συνταγές…
Μαθαίνουμε εμείς και άλλες συνταγές, είμαστε Master Chefs!
-Πάμε τώρα σε κάτι διαφορετικό: Πρόσφατα στην προσωπική σου σελίδα στο Facebook είχες ανεβάσει το τραγούδι της Αγγελικής Ηλιάδη, που είναι υποψήφιο για τη Eurovision, εστιάζοντας στην Στέλλα τη Βαλάση που παίζει σαντούρι στο συγκεκριμένο τραγούδι…
Ναι, έβαλα και τον Αγάθωνα! Γενικά, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί αν και από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ο διαγωνισμός ως πανηγυράκι, ως κάτι ευτελές άνευ σημασίας, ωστόσο εγώ θεωρώ ότι όταν θέλεις να εκπροσωπήσεις την χώρα σου μουσικά, νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζεις και τον ήχο της χώρας, που εκπροσωπείς. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ανάλογο διαγωνισμό, ας πούμε με Αγγλικό στίχο ή με στοιχεία Jazz, αυτό καλώς ή κακώς είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σα χώρα ή σα νοοτροπία και δε νομίζω ότι θα έπρεπε να το παίρνουμε τόσο ανέμελα και ας έχουν ‘ημερομηνία λήξης’ τα περισσότερα τραγούδια που θα πάνε εκεί. Μιας και όμως στο τραγούδι συμμετέχει και η Στέλλα η Βαλάση την οποία θεωρώ μεγάλη μουσικό, θεώρησα σωστό ότι έπρεπε να το βγάλω προς τα έξω αυτό και ότι έχουμε κάπως ξεχάσει τον ήχο του Σαντουριού στην Ελλάδα και όχι μόνο του σαντουριού σκέψου πόσα όργανα, όπως λαούτα, ζουρνάδες, κανονάκια, βιολιά υπάρχουν στην παράδοσή μας…
Το βλέπετε σαν καλλιτεχνική δήλωση της Ελλάδας προς την Ευρώπη με δυο λόγια;
Όχι απαραίτητα, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες γύρω απ’όλο αυτό, είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κατά μια έννοια, αλλά από την άλλη αν έχουμε να εξάγουμε κάτι είναι ο ήλιος μας, οι θάλασσές μας, οι ελιές μας, τα σταφύλια μας και η μουσική μας, πολιτισμό δηλαδή, να το θέσω γενικότερα, μέρος του οποίου είναι και η μουσική…
Και η ερώτηση του 1.000.000: Θα πηγαίνατε;
Ποτέ δεν ξέρεις, ας μη λέμε μεγάλες κουβέντες…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Κατ’αρχήν πως προέκυψε η συνεργασία με την Αρετή Κετιμέ;
Η συνεργασία προέκυψε μέσω του Δημήτρη του Καρρά, κοινού μας φίλου, που του είχα δώσει ένα ντέμο και μου λέει ότι αυτά τα τραγούδια μάλλον ταιριάζουν στην Αρετή. Εκείνος της τα έστειλε και λίγο καιρό μετά η Αρετή με πήρε τηλέφωνο για να συνεργαστούμε…
Πιστεύετε ότι η Αρετή προσέθεσε πράγματα στα τραγούδια με τη φωνή της;
Η Αρετή με την ιδιαίτερη φωνή της πάντα προσθέτει πράγματα σε ό,τι και αν λέει…
Μουσικές επιρροές;
Οι μουσικές επιρροές είναι διάφορες γιατί αν κάτσεις και ακούσεις το δίσκο είναι σα μια περιήγηση στον Ελλαδικό χώρο. Ξεκινάμε από τα επτανησιακά Βαλσάκια, περνάμε από το τραγούδι της Σμύρνης, είχαμε ήχους από ρεμπέτικο, σύγχρονο λαϊκό. Όπως σου είπα είναι μια περιήγηση στους ήχους της Ελλάδας: Πως αυτοί έχουν αλλάξει και πως έχουμε φτάσει στο τώρα, αυτό που ακούς στον δίσκο…
Αν κοιτάξει προσπαθήσει να κατεβάσει κάποιος το δίσκο μέσω I-tunes, θα δει ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο (Αμερικάνου να σημειωθεί), ότι αν γουστάρετε ελληνική μουσική είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να ακούσετε. Πως δέχεστε ανάλογα σχόλια;
Με Χαροποιεί, και βέβαια με χαροποιεί! Η επιβράβευση του καλλιτέχνη, του μουσικού ή του νου που δημιουργεί κάτι είναι αυτή και μόνο αυτή, από κάτι τέτοια σχόλια μένουμε ζωντανοί για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, από κάτι τέτοια σχόλια και μόνο…