Αthens Τechnopolis Jazz Festival: Δείτε το πρόγραμμα 2013
Το ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, μετά από δώδεκα επιτυχημένες χρονιές ανοίγει πλέον τις πύλες του σε όλο τον κόσμο και εξελίσσεται στο διεθνές “Athens Technopolis Jazz Festival” φιλοξενώντας jazz τάσεις από όλο τον πλανήτη.
Από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου μουσικά σχήματα από 9 χώρες (Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Αργεντινή, Ισραήλ, Αυστρία, Ολλανδία – κατά σειρά εμφάνισης -) δίνουν το παρών στην Τεχνόπολη.
Το “Athens Technopolis Jazz Festival” θα φιλοξενήσει τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα στο είδος, με διεθνή καριέρα και καταξίωση, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων.
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.00
Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:
Παρασκευή 31 Μαΐου
– 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων
Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει η BigBand του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της BigBand φιλολογίας, επίσης από έργα της σύγχρονης – ποιοτικής τζαζ και συχνά, από συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών. Η BigBand του Δήμου Αθηναίων έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ελληνική περιφέρεια, μεταξύ αυτών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην «Τεχνόπολις», στο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών στα Καλάβρυτα, στο Αμερικάνικο Κολέγιο, στην Αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στο Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Φ. Νάκας, στο Ωδείο Τέχνης, κλπ. Οι μουσικοί εκτελεστές που απαρτίζουν την BigBand του Δήμου Αθηναίων έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ, διακρίνονται για την υψηλή δεξιοτεχνία τους στον τζαζ αυτοσχεδιασμό, την ευελιξία να ερμηνεύουν με στιλιστική ακρίβεια όχι μόνο τα διαφορετικά ρεύματα της τζαζ αλλά και της κλασικής και σύγχρονης μουσικής, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν κλασική μουσική παιδεία.
– 22.00 Laurent Filipe “Ar Trio”, (Πορτογαλία)
Το “Ar Trio” γεννήθηκε όταν ο τρομπετίστας Laurent Filipe συνάντησε τον πιανίστα Joao Paulo στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους – τότε – οι δυο μουσικοί είχαν αρκετή εμπειρία στην τζαζ ώστε θεωρήθηκαν ικανοί να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Cascais, ένα από τα πιο ιστορικά φεστιβάλ της Πορτογαλίας αλλά και της Ευρώπης. Στη δεκαετία του ’80 και ενώ ζούσε στο Παρίσι, ο Laurent Filipe γνώρισε τον μπασίστα Carlos Barreto και δούλεψαν μαζί σε αρκετές εμφανίσεις τους σε κλαμπ και φεστιβάλ. Έτσι οι βάσεις του τρίο έχουν βαθιές ρίζες με αποτέλεσμα σήμερα η μουσική του να ακούγεται πλούσια και με περιεχόμενο. Τόσο ο Joao Paulo όσο και ο Carlos Barreto εμπνέονται από μια ισχυρή ποιητική και αφηγηματική λάμψη που είναι εμφανής και πάντα παρούσα στη μουσική τους προσέγγιση τόσο σαν άτομα όσο και σαν ομάδα.
– 23.00 Phronesis, (Δανία)
Με όνομα που προέρχεται από την ελληνική λέξη «Φρόνησις» το ευρωπαϊκό αυτό τρίο έχει μια τέτοια θέση που ήδη το έχει κάνει να ξεχωρίζει. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Jon Newey του περιοδικού Jazzwise έχει γράψει για αυτούς ότι είναι το πιο σπουδαίο και δημιουργικό πιανιστικό τρίο που έχει παρουσιαστεί μετά τους θρυλικούς e.s.t. Με αρχηγό τον Δανό μπασίστα Jasper Hoiby και με μέλη τον Βρετανό πιανίστα Ivo Neame και τον Σουηδό ντράμερ Anton Eger, το τρίο αυτό έχει ήδη πάρει αρκετά βραβεία και το τρίτο του άλμπουμ, με τίτλο “Alive”, ήταν δίσκος της χρονιάς (2010) τόσο για το Mojo όσο και για το JazzwiseΜε ιδιαίτερα grooves από το μπάσαο, λυρικές μελωδίες και δραματικές ερμηνείες, το γκρουπ “Phronesis” είναι κάτι ξεχωριστό. Εδώ παρουσιάζουν νέο υλικό που θα ηχογραφηθεί μέσα στο 2013 καθώς και κομμάτια από το άλμπουμ τους “Walking Dark” του 2012. Όπως μας επισημαίνει και το BBC, «προσέξτε τους Phronesis – μπορούν ν’ αλλάξουν τη ζωή σας!»
Σάββατο 1 Ιουνίου
– 21.00 Serrano & Lechner, (Ισπανία)
Το ντουέτο του Antonio Serrano (φυσαρμόνικα) και του Federico Lechner (πιάνο), ξεκίνησε το 2003 με πολύ προσωπικού ύφους διασκευές κινηματογραφικών μουσικών θεμάτων και λίγο αργότερα ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Sesión Continua” (Nuevos Medios, 2004). Τα τελευταία χρόνια οι δυο καλλιτέχνες έχουν δώσει πάνω από 200 συναυλίες σε φεστιβάλ και θέατρα, τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επί πλέον, διεύρυναν και διαφοροποίησαν το ρεπερτόριό τους, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτό δικές τους συνθέσεις και θέματα που προέρχονται από άλλα μουσικά είδη, όπως το τάνγκο και η κόπλα, που χρησιμεύουν ως μαγιά για τις μουσικές τους περιπλανήσεις. Το 2012 ηχογράφησαν τον νέο τους δίσκο, με τον τίτλο “La Extraña Pareja” Ο Serrano ,τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει στο συγκρότημα του Paco De Lucia. O Lechner από το Μπουένος Άιρες ζει από το 1984 στην Ισπανία και είναι πιανίστας, μαέστρος, ενορχηστρωτής, δεξιοτέχνης σολίστ και καλλιτεχνικός παραγωγός συναυλιών και ηχογραφήσεων.
– 22.00 Contemporary Noise Sextet, (Πολωνία)
Παρά τον «θόρυβο» που εμπεριέχει το όνομα του γκρουπ, εδώ έχουμε ένα καθαρό και απολαυστικό μουσικό συγκρότημα που μπορεί να παίζει τζαζ χωρίς να είναι τζαζ ή κινηματογραφική μουσική χωρίς να βλέπουμε κάποια ταινία – και να την ευχαριστιόμαστε! Το Contemporary Noise Sextet – παρά το «θορυβώδες» όνομά του – παρουσιάζει όμορφα πιανιστικά κομμάτια σε δημιουργικό διάλογο με τα πνευστά, απλές και γεμάτες συγκίνηση συνθέσεις που κλιμακώνονται σε δραματικές κορυφώσεις καθι γίνονται κάθε φορά και μια αποκάλυψη. Το γκρουπ εντυπωσιάζει με την καλλιτεχνική του ωριμότητα και την υψηλή του κλάση ενώ κινείται και ισορροπεί ανάμεσα στην κλασική ευγένεια και την πανκ δυναμική και ενέργεια. Οι συνθέσεις αναπνέουν και ταυτόχρονα γεμίζουν με όργανα που κυμαίνονται ανάμεσα στα κλασικά τζαζικά ρυθμικά μέχρι πλήρεις συνδυασμούς πνευστών ενώ η ενασχόληση όλων των μουσικών που απαρτίζουν το Contemporary Noise Sextet με πληθώρα από ποικίλες μουσικές και είδη δίνουν επιπρόσθετη εκφραστικότητα στα κομμάτια. Μπορεί αυτά όλα να ακούγονται κάπως «μυστήρια», όμως η μουσική είναι αυτή που μένει και το Contemporary Noise Sextet είναι ένα από τα πιο σπουδαία σύγχρονα μουσικά projects της Πολωνίας που τραβά την προσοχή τόσο των φίλων της τζαζ όσο και των φίλων της πειραματικής μουσικής.
http://www.youtube.com/watch?v=KCFTDT1pfj8
– 23.00 Γιώργος Κρομμύδας (Yorgos Krommydas Modern Jazz Quintet), (Ελλάδα)
Ο ταλαντούχος κιθαρίστας Γιώργος Κρομμύδας παρουσιάζει την δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Aggressive Thoughts” όπου αφήνει πίσω του τον κλασικό ήχο του organ trio και τη μουσική που παρουσίασαε το 2010 στον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Jazzium”. Με το νέο του σχήμα, το Modern Jazz Quintet, και έχοντας πίσω του ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιρροών, αλλά με σεβασμό στην παράδοση και τον ήχο κλασσικών jazz κιθαριστών (Wes Montgomery, Joe Pass, Grant Green), αναμιγνύει ηχοχρώματα και μουσικές ιδέες που φλερτάρουν με τη σύγχρονη jazz (Jonathan Kreisberg, Kurt Rosenwinkel, Tigran Hamasyan), το rock, το alternative και το heavy metal δημιουργώντας ένα σπάνιο πολυσυλλεκτικό jazz ύφος. Ο Κρομμύδας έχει ήδη στο ενεργητικό του συνεργασίες με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, (Γιώργος Κοντραφούρης, Τάκης Πατερέλης, Δημήτρης Καλατζής, Εύη Σιαμαντά κ.α), και εδώ έχει σαν συνεργάτες τον σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζάζμεν, καθώς και νέα παιδιά, αποφοίτους του Ιονίου Πανεπιστημίου όπως τον Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), τον Κωνσταντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και τον Ευάγγελο Κοτσάμπασαη (ντραμς). Πέρα από το καινούριο υλικό, το γκρουπ θα παρουσιάσει επίσης μια διαφορετική προσέγγιση από κομμάτια του πρώτου δίσκου του κιθαρίστα.
Κυριακή 2 Ιουνίου
– 20.00 Roman Gomez Trio, (Αργεντινή)
Το πρωτότυπο συγκρότημα “Roman Gomez Trio” δημιουργήθηκε από τα δυο αδέρφια που κατάγονται από την Αργεντινή, τον Roman και τον Demian Gomez. Στο συγκρότημα αυτό προστέθηκε άλλο ένα μέλος, ο Δημήτρης Τσεκούρας με το κοντραμπάσο του. Το Τρίο αυτό δημιουργεί και παρουσιάζει καινούριους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της Αργεντίνικης μουσικής όπως του τάνγκο, παραδοσιακά κ.α. με επιρροές από την τζαζ. Τα αδέλφια Gomez έχουν συνεργαστεί και συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ όπως επίσης στο Μέγαρο Μουσικής, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στο Half Note αλλά και στο εξωτερικό όπως στην Ρώμη στο Auditorium, περιοδεία στην Ισπανία κτλ. Με το συγκρότημα συνεργάζεται επίσης η Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma στο single “Cambian los rìos”. Σε αυτήν την εμφάνιση παίζουν οι Roman Gomez (πιάνο και κιθάρα), Demian Gomez (ντραμς και κρουστά), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο) και συμμετέχουν οι Odalis Palma (φωνή), Herman Mayr (κιθάρα) και Natalia Soledad Petsalis (φωνή).
– 21.00 Shai Maestro feat. Petros Klampanis, (Ισραήλ)
Ο πιανίστας Shai Maestro γεννήθηκε το 1987 και άρχισε να παίζει από τα πέντε του χρόνια ενώ στα οκτώ του άκουσε την πρώτη τζαζ του από έναν δίσκο όπου ο Oscar Peterson έπαιζε George Gershwin. Έτσι οι μουσικές του σπουδές – τόσο στην κλασική όσο και στην τζαζ – έγιναν μέρος των ευρύτερων κολεγιακών και πανεπιστημιακών σπουδών του. Συνέχισε, φυσικά, στις ΗΠΑ, στο Berklee, αλλά η ευρύτητα των ενδιαφερόντων του των έσπρωξε ακόμα και στην μελέτη της ινδικής μουσικής. Έτσι σήμερα ο Shai Maestro ζει στη Νέα Υόρκη όπου έχει την ευχέρεια να παίζει με τους καλύτερους τζάζμεν ενώ από το 2006 ήταν μόνιμο μέλος του γκρουπ του μπασίστα Avishai Cohen με τον οποίο έκανε εκτενείς περιοδείες στην Ευρώπη και συμμετείχε στις ηχογραφήσεις των δίσκων “Gently Disturbed” (2008), “Sensitive Hours” (2008), “Aurora” (2009) και “Seven Seas” (2011). Από το 2011 όμως ο Shai άφησε το γκρουπ του Cohen για να φτιάξει το δικό του και να αναπτύξει τη δική του μουσική σαν συνθέτης και ενορχηστρωτής. Έτσι, το τρίο του Shai Maestro συμπληρώνουν ο ισραηλινός ντράμερ Ziv Ravitz και ο πεερουβιανός μπασίστας Jorge Roeder . Το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ, με τον απλό τίτλο “Shai Maestro Trio”, κυκλοφόρησε από την γαλλική εταιρία Laborie και ήδη έχει ξεχωρίσει στα γαλλικά τζαζ τσαρτς.
http://www.youtube.com/watch?v=GZ_tXpKjwfI
– 22.00 Michaela Rabitsch & Robert Pawlik, (Αυστρία)
Η Michaela Rabitsch είναι τραγουδίστρια, συνθέτρια, καθώς και η μοναδική και κορυφαία τρομπετίστα της τζαζ στην Αυστρία. Το αμερικανικό περιοδικό Jazzscene την χαρακτηρίζει ως σύγχρονη θηλυκή εκδοχή του Chet Baker. Η Michaela και ο ευφυής συνεργάτης της, συνθέτης και δεινός κιθαρίστας Robert Pawlik γοητεύουν τόσο τον Τύπο όσο και το κοινό με το ρεπερτόριό τους που περιλαμβάνει τζαζ, ποπ και λάτιν μελωδίες. Ερμηνεύουν τζαζ με ευμνημόνευτες μελωδίες, ισχυρές αρμονίες, μοντέρνους ρυθμούς και τολμηρούς αυτοσχεδιασμούς σε έναν αρμονικά ισορροπημένο συνδυασμό φωνής και μουσικών οργάνων. Οι πρωτότυπες, ατμοσφαιρικές συνθέσεις τους, οι οποίες κυριαρχούν στο ρεπερτόριο, τους προσδίδουν ένα μοναδικό, γοητευτικό προφίλ. Το σύνολο του ρεπερτορίου διαθέτει εξελιγμένες μελωδίες διανθισμένες από μια δόση μπλουζ. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια μοιράζονται την προσωπική αλλά και την μουσική τους ζωή, παίζοντας από κοινού στο κουαρτέτο τζαζ τους και στο ακουστικό ντουέτο τους, γράφοντας και για τα δύο και ερμηνεύοντας έργα από κοινού στο πλαίσιο περιοδειών για την πραγματοποίηση συναυλιών.
– 23.00 Ramon Valle Trio, (Ολλανδία)
Ο κουβανός πιανίστας Ramon Valle είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης τζαζ. Δεν ειδικεύεται όμως στην «λάτιν» παράμετρό της όπως θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, σαν μουσικός που είναι εγκατεστημένος στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, ο Ramon Valle κινείται πέρα από ευπρόβλεπτα όρια και δημιουργεί τη δική του μουσική ανεξάρτητα από στυλιστικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς. Σε ότι αφορά τη δική του κληρονομιά, ο Ramon Valle ψάχνει και βρίσκει δικούς του δρόμους προσέγγισης στην κουβανέζικη μουσική, μένοντας μακριά από τα συνήθη κλισέ. Με ισχυρό κλασικό μπακγκράουντ στο παίξιμό του, δεν έχει περιορισμούς και κινείται με την ίδια άνεση στην όπερα ή στη σύγχρονη τζαζ. Έτσι, καλλιεργώντας έναν προσωπικό μουσικό δρόμο, μπορεί να φέρει όση Κούβα και όση Ολλανδία θέλει στους ήχους του – πράγμα που γίνεται εμφανές σε κάθε νέα του παρουσία. Μαζί με τον μπασίστα Omar Rodriguez Calvo (Κούβα) και τον ντράμερ Jamie Peet (Ολλανδία), ο Ramón Valle βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μέσω της μουσικής.