Planet Music Tour | # 3 Γαλλία- France (part 1)
Από την Edith Piaf μέχρι και την Zaz, από την Μylène Farmer μέχρι και τον David Guetta, η γαλλική μουσική έχει να μας επιδείξει μία πληθώρα μουσικών ειδών και παραδόσεων.
Οι επιρροές της πολλές. Από την Κεντρική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, αλλά και την Αφρική και την Ασία. Το γεγονός μάλιστα ότι στην Γαλλία κατοικεί ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων από όλο τον κόσμο, κάνει την μουσική της συνεχώς να ανανεώνεται και να αποκτά νέα στοιχεία. Μην απορήσετε αν περπατάτε στους δρόμους στο Παρίσι ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, και ακούσετε Τυνησιακή μουσική ή Τζαμαϊκανή για παράδειγμα! Όχι δεν θα την ακούν μετανάστες. Θα την ακούν οι ίδιοι οι Γάλλοι. Ειδικά στον γαλλικό Νότο, σε πόλεις όπως η Μασσαλία ή το Μονπελιέ, η μουσική ποικιλία είναι ό,τι πιο συνηθισμένο!
Κι όσον αφορά την πιο παραδοσιακή μουσική της χώρας, να πούμε ότι στον Νότο επικρατεί η Βασκική και η Κορσική μουσική κουλτούρα. Η βασκική μουσική είναι έντονα επηρεασμένη από την Ισπανία, και ανθεί στις περιοχές των συνόρων. Η κορσική μουσική με την σειρά της, είναι επηρεασμένη από την Ιταλία, δίπλα στην οποία βρίσκεται το νησί της Κορσικής. Πρόκειται για πολυφωνική και χορωδιακή μουσική κυρίως, με πολλούς ύμνους και πένθιμα τραγούδια, που ερμηνεύονται κυρίως από γυναίκες.
Στην Κεντρική Γαλλία, έχουν διατηρήσει έντονα την παραδοσιακή και λαϊκή τους μουσική, χρησιμοποιώντας πολύ, όργανα όπως την γκάιντα και το οργανέτο (παλιά μορφή λατέρνας). Μάλιστα , το φεστιβάλ του St. Chartier , που διοργανώνεται κάθε χρόνο , βοηθά στην διατήρηση της μουσικής της Κεντρικής Γαλλίας, κι αποτελεί κομβικό σημείο για την περιοχή. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τις παραδόσεις τους και οι μικρότεροι τις μαθαίνουν!
Στη Δυτική Γαλλία, μπορούμε να συναντήσουμε πιο μελωδικά κομμάτια, συνήθως μπαλάντες με βιολί ή γκάιντα.
Όσο για την γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, με τόσο μεγάλο πληθυσμό και τέτοια πολυπολιτισμικότητα, στις μέρες μας μπορείς να συναντήσεις τα πάντα! Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες όμως, κυριαρχούσαν οι πιο ρομαντικοί ρυθμοί, το βαλς, το ταγκό, η κλασσική μουσική και φυσικά η μουσική των καμπαρέ!
Σημαντικά ονόματα
Εdith Piaf
Ακόμα και όσοι δεν μιλούν γαλλικά, δεν μπορεί… θα έχουν κάποια στιγμή σιγοψιθυρίσει το “La vie en rose” ή το “je ne regrette rien”! Πρόκειται για την σημαντικότερη και αναμφισβήτητα την πιο γνωστή Γαλλίδα τραγουδίστρια. Γεννήθηκε το 1915 και έφυγε από την ζωή το 1963, στο Παρίσι. Σημαντικό χαρακτηριστικό της καριέρας της είναι ότι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν σταματά να δίνει συναυλίες, στηρίζοντας με τον δικό της τρόπο τους Γάλλους φαντάρους. Στη συνέχεια η ζωή της έγινε αρκετά δύσκολη, αφού ο εθισμός της στο αλκοόλ όλο και μεγάλωνε.
Η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία, με τίτλο «la Môme» (το νεαρό κορίτσι), έγινε μουσική παράσταση από τον Αλέν Ντελόν, και φυσικά υπάρχει μουσείο “Edith Piaf” στο Παρίσι.
Brigitte Bardot
Ψάχνοντας ποια φωτογραφία της να βάλω, βρήκα χιλιάδες, και σε όλες ήταν εξίσου μοναδικά όμορφη! Είναι μία από τις ωραιότερες γυναίκες που έχει αναδείξει η Γαλλία, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έγινε παγκοσμίως γνωστή. Όμως όχι ο μοναδικός, αφού πρόκειται για μία εξαιρετικά ταλαντούχα γυναίκα, που πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και τραγούδησε πολλά γνωστά τραγούδια. Η δισκογραφία της είναι πολύ μεγάλη, όμως ακόμα περισσότερες είναι οι ταινίες που έχει παίξει. Επίσης, έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει αγωνιστεί πολύ για τα δικαιώματα των ζώων, γεγονός που δείχνει ότι δεν αρκέστηκε στην εικόνα του sex symbol, αφού πρόκειται για μία πολύ σκεπτόμενη και πολιτικοποιημένη γυναίκα.
Mylène Farmer
Η βασίλισσα της γαλλικής ποπ! Δεν της έχει δοθεί άδικα αυτός ο τίτλος, αφού τα τραγούδια της άλλαξαν την ιστορία της γαλλικής ποπ μουσικής. Αν και τώρα έχει μεγαλώσει λίγο, η Mylène Farmer δεν σταματούσε να προκαλεί , τις προηγούμενες 2 δεκαετίες, με τις πολύ προχωρημένες εμφανίσεις της, τα τραγούδια της, το σέξι στυλ της και φυσικά τον αγώνα της υπέρ των ομοφυλόφιλων.
http://www.youtube.com/watch?v=RUQZZW2GrAA
Amanda Lear
Η Αμάντα Ληρ είναι μία πολυτάλαντη γυναίκα, που έχει κατά καιρούς διατελέσει το επάγγελμα της ηθοποιού, της τραγουδίστριας, της παρουσιάστριας, της ζωγράφου, αλλά και του μοντέλου σε νεαρότερη ηλικία. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε γεννήθηκε, αφού η ίδια κρύβει καλά την ηλικία της! Η Αμάντα Ληρ ήταν και παραμένει μία πολύ προκλητική γυναίκα, που κάποτε άφηνε εποχή κυρίως με τις ημίγυμνες φωτογραφήσεις της, αλλά και όταν πόζαρε ως μοντέλο για τους πίνακες του Σαλβαντόρ Νταλι. Πάντως, στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστή, ως disco queen.
Ποιος δε ξέρει το «give a bit of Mmmh to me…» ?!
http://www.youtube.com/watch?v=l9GDzyyytt0
Georges Moustaki
Με εκατοντάδες τραγούδια, σε περισσότερες από έξι γλώσσες, ο Georges Moustaki είναι ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες. Έχει ελληνικές ρίζες, αφού οι γονείς του κατάγονταν από την Κέρκυρα, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Πέθανε πρόσφατα, στα 79 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ μεγάλο έργο. Έχει τραγουδήσει ακόμα και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ δικά του τραγούδια έχουν ερμηνεύσει Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας. Οι στίχοι του είναι πάντα έντονα ποιητικοί κι η μουσική του ρομαντική.
http://www.youtube.com/watch?v=kZFHYwJJWnw
Jacques Brel
Γεννήθηκε στο Βέλγιο, όμως έζησε και έκανε καριέρα στη Γαλλία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους «σανσόν» (“chanson”, θα το αναλύσουμε στα μουσικά είδη στο part 2). To λυρικό του ύφος, τα ρομαντικά τραγούδια του και η συμμετοχή του σε πολλά μιούζικαλ, τον έκαναν διεθνώς αναγνωρίσιμο. Με πολλά τραγούδια του άσκησε έντονη κριτική σε κοινωνικές και ηθικές αξίες, ενώ κάποια τραγούδια μεταφράστηκαν και στα αγγλικά. Ίσως το πιο γνωστό από όλα, να είναι το «ne me quitte pas» (μη μ’ αφήνεις).
Και ναι, σίγουρα αναζητάτε σε αυτή την λίστα κι άλλα γνωστά ονόματα της γαλλικής μουσικής, και μην φοβάστε, δεν θα σας απογοητεύσουμε! Ακολουθεί και part 2, με τους πιο νέους Γάλλους εκπροσωπους, όπως την Zaz, τον David Guetta και πολλούς ακόμα!
Τα μουσικά όργανα της Γαλλίας
Στη Γαλλία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ,κάποια όργανα που δεν έχουν γαλλικές ρίζες, όπως για παράδειγμα, το πιάνο, το βιολί, το ακορντεόν και το οργανέτο. Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο όργανο, κι αποτελούσε ένα είδος λατέρνας. Πάντως υπάρχουν και αυθεντικά γαλλικά όργανα, όπως τα παρακάτω :
Γαλλικό κόρνο
Το γαλλικό κόρνο είναι ένα κυκλικά τυλιγμένο πνευστό όργανο με τρεις βαλβίδες και μία διευρυμένη καμπάνα. Όργανα σαν αυτό άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Γαλλία, κατά τον 14ο αιώνα περίπου, για την μετάδοση ηχητικών μηνυμάτων. Στα μέσα του 17ου αιώνα, εμφανίστηκε και το κυνηγετικό κόρνο.
Όμποε
Πνευστό μουσικό όργανο. Το όνομά του προέρχεται από τα Γαλλικά «haut bois» (ψηλό ξύλο) . Ο ήχος του όμποε, αν και διατηρεί μια σταθερή γλυκύτητα είναι οξύς και διαπεραστικός. Παλαιότερες μορφές του συναντούμε ακόμα και στην αρχαία Ρώμη και Αθήνα, αλλά το όμποε τελειοποιήθηκε στη Γαλλία.
Σαλιμώ
Ίσως το πιο άγνωστο από τα γαλλικά όργανα, αφού πλέον δεν το συναντούμε εύκολα. Στην γαλλική γλώσσα λέγεται “chalumeau” και πρωτο-αναφέρεται στα γαλλικά βιβλία γύρω στο 1630, όμως το πιο πιθανό είναι να δημιουργήθηκε αιώνες πιο πριν. Οι περισσότεροι το θεωρούν γερμανικό μουσικό όργανο, γιατί από εκεί έγινε περισσότερο γνωστό. Η λέξη “chalumeau” ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «κάλαμος», αφού ουσιαστικά αρχικά ήταν ένα καλάμι, που χρησιμοποιούσαν ως πνευστό όργανο. Το σαλιμώ θεωρείται η αρχική μορφή του κλαρίνου.
Στο επόμενο part για την Γαλλία, θα αναλύσουμε και την εξέλιξη των μουσικών ειδών στην χώρα, από την όπερα και την τζαζ, μέχρι την ροκ και την ηλεκτρονική μουσική. Επίσης, θα αναφέρουμε και τα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, και προσελκύουν χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο.