Τα 10+1 Video clips με κοινωνικά μηνύματα
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γύρω μας πολλά. Πείνα, αρρώστιες, κακοποιήσεις, ρατσισμός, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων..
Όλα αυτά βρίσκουν ανταπόκριση μέσω της μουσικής κατά καιρούς και εκφράζονται διεθνώς, στέλνοντας το καθένα από ένα κοινωνικό μήνυμα!
Δείτε τα video clips που ακολουθούν και ανήκουν λοιπόν σε αυτή την κατηγορία:
Alex Kavvadias- False Hope
Radiohead- All I need
Simple Plan- This Song Saved My Life
Τα παραπάνω video clips λαμβάνουν μέρος στην παγκόσμια καμπάνια ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.
Stand Up For Love- Destiny’s Child
Το εμπνευσμένο τραγούδι περιλαμβάνει το μήνυμα της ελπίδας και αναδείχτηκε σε Ύμνος της Παγκόσμιας μέρας του Παιδιού το 2005.
Sound of a gun – Audioslave
Ένα τραγούδι κατά του πολέμου. Το συγκρότημα εξέφραζε ανοιχτά την αντίθεσή του στον Μπους και τον πολέμο στο Ιράκ. Στις 17 Μαρτίου 2003, λίγες ώρες αφού ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εισβάλει στο Ιράκ, το συγκρότημα εμφανίστηκε ζωντανά στο Χόλιγουντ με μηνύματα όπως ” How many Iraqis per gallon?” και “Somewhere in Texas, a Village is Missing an Idiot”. Το μουσικό βίντεο για το “Doesn’t Remind Me” ασκούσε επίσης κριτική για τον πολέμο στο Ιράκ.
U2 – Sunday bloody sunday
Το πιο δημοφιλές τραγούδι του συγκροτήματος το 1983, “Sunday Bloody Sunday”, αναφέρεται στη σφαγή των αθώων αμάχων κατά τη διάρκεια των ιρλανδικών ταραχών. Απηύθυνε έκκληση για αποκήρυξη της βίας, ένα συναίσθημα που αντήχησε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους της Ιρλανδίας. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, η μπάντα χρησιμοποίησε το τραγούδι στην εκστρατεία κατά του IRA, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.
We are the World – USA for Africa
http://www.youtube.com/watch?v=qcwblvqir-s
Το “We Are The World” έχει αναγνωριστεί ως πολιτικά σημαντικό τραγούδι, που έχει ως αποτέλεσμα μια διεθνή εστίαση στην Αφρική, που ήταν απλώς άνευ προηγουμένου.
Michael Jackson – Black Or White
Το βίντεο δείχνει σκηνές, στις οποίες Αφρικανοί χορεύουν δυτικούς αφρικάνικους χορούς, με τον Τζάκσον να τους μιμείται και τότε τον κατοπτρίζουν – όπως κάνουν στα μέρη με τον παραδοσιακό χορό της Ταϊλάνδης, των Αμερικανών, με μια γυναίκα από την Ινδία και στη σκηνή με τους Ρώσους. Ο Τζάκσον περπατά από οπτικά κολάζ από φωτιά, παραπέμποντας στις τελετές των ΚΚΚ πριν αρχίζει να τραγουδά ραπ με τον Κάλκιν και άλλα παιδιά. Η τελική σκηνή δείχνει τον Τζάκσον να χορεύει και η κάμερα δείχνει το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ο Τζάκσον τραγουδά στο Άγαλμα της Ελευθερίας ενώ είναι περικυκλωμένος από άλλα γνωστά παγκόσμια μνημεία όπως τον Πύργο της Πίζας, την Αγία Σοφία, τον Παρθενώνα, το Ταζ Μαχάλ, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τις Πυραμίδες της Γκίζας, τη Χρυσή Πύλινη Γέφυρα, το Big Ben και τον Πύργο του Άιφελ. Στο τέλος του κομματιού, διάφοροι άνθρωποι χορεύουν καθώς μεταμορφώνονται σε άλλα άτομα. Ένα τραγούδι κατά του ρατσισμού.
Nina Simone – Mississippi Goddam
Αποτελεί μια κραυγή αγανάκτησης και απογοήτευσης για την κατάσταση του Νότου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, που γράφτηκε ως απάντηση στην έκρηξη ενός ναού και τη δολοφονία των πολιτικών δικαιωμάτων του ακτιβιστή Evers Medgar. Η κυκλοφορία του οδήγησε σε μποϊκοτάζ των τραγουδιών της Simone, ένας από τους λόγους που την οδήγησε να φύγει από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική το 1974.
Depeche Mode — ”People Are People”
Bob Marley — ”War”
Παίρνοντας έμπνευση από την ομιλία του Haile Selassie, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές εκφράσεις κατά του ρατσισμού και μέσω της μουσικής. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι χαρακτηριστικοί εξ’ αρχής: «Until the philosophy which hold one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned, everywhere is war».