Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Νίκου Ξυδάκη στην Αίγυπτο!
Η παράσταση Rue Lepsius, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάστηκε τώρα για πρώτη φορά στο «φυσικό» της χώρο, στον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο κορυφαίος ποιητής.
Η συμμετοχή του κοινού, τόσο του αραβικού όσο και του ελληνικού ήταν μεγάλη και στις δύο παραστάσεις και η αποδοχή του έργου συγκινητική. Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική απόδοση εκ μέρους όλων των συντελεστών της παράστασης που ενθουσίασε τους θεατές.
Τα τραγούδια σε ποίηση Διονύση Καψάλη ερμήνευσαν ο ίδιος ο Νίκος Ξυδάκης και ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος που έτυχαν θερμής υποδοχής. Στο ρόλο του αφηγητή ήταν μία εξέχουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων, ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης και ο ποιητής Διονύσης Καψάλης. Η μουσική διεύθυνση ανήκε στον Δημήτρη Μπουζάνη ο οποίος είχε και την ενορχηστρωτική επιμέλεια μαζί με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο ενώ συμμετείχαν επτά βιολοντσέλα της Όπερας του Καϊρου και σύνολο παραδοσιακής αραβικής μουσικής με Αιγύπτιο τραγουδιστή.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην «ιδανική» μετάφραση από τα ελληνικά στα αραβικά από τον Σαμουήλ Μπισσάρα (βραβείο μετάφρασης “Καβάφεια 2009”) καθώς και στο βραβευμένο video artwork της Lizzie Caligas που συνόδευε την παράσταση με τίτλο “Morning Light” (Golden Award “Alexandria Lighthouse” – 23d Alexandria Biennale).
Παράλληλα με τις συναυλίες στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια, ο Δημήτρης Μαρωνίτης έδωσε με επιτυχία μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη στο σπίτι-μουσείο του Καβάφη στην οδό Rue Lepsius, ενώπιον πανεπιστημιακών, φοιτητών, αραβικού κοινού και μελών της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Την εκδήλωση οργάνωσε το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, αξιοποιώντας έτσι την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία του Δημήτρη Μαρωνίτη στην Αίγυπτο .
Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού, του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου στην Αθήνα και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Κάιρο.