Planet Music Tour | # 13, Ρωσία- Russia
Οι πολλές μειονότητες που υπάρχουν στην επικράτεια της Ρωσίας, και οι παραδόσεις που προέρχονται από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, συνδυάζονται αρμονικά σε ένα μουσικό μίγμα με πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά, τα νεότερα και πιο δημοφιλή είδη μουσικής, όπως η ποπ και η ροκ δεν λείπουν από το ρεπερτόριο των Ρώσων.
Η μακρά ιστορία της ρωσικής μουσικής ξεκινά από το δημοτικό τραγούδι και την θρησκευτική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αργότερα, επικρατεί η κλασσική μουσική, και η Ρωσία αναδεικνύει μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς και συνθέτες. Φυσικά, ο Τσαϊκόφσκι είναι ο πιο γνωστός (δες λεπτομέρειες παρακάτω).
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, μεταξύ άλλων, άλλαξε ριζικά και η μουσική της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, επικρατεί ένα πιο επαναστατικό πνεύμα στη μουσική, αναδεικνύονται νέες τάσεις και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρονικά όργανα.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, αρχίζει να αναπτύσσεται η ρωσική ποπ και ροκ σκηνή. Είναι η εποχή της beatlemania, που φυσικά επηρεάζει και τα ρωσικά μουσικά δρώμενα. Η «χρυσή δεκαετία» όμως της ρωσικής ροκ είναι τα ‘80s. Η λογοκρισία μετριάζεται , και αναδεικνύονται και άλλα μουσικά είδη, όπως το punk.
Mετά το 2000, η πληθώρα μουσικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών κάνει ακόμα πιο αγαπητή την ποπ μουσική, όμως πραγματοποιείται και μια «έκρηξη» μιούζικαλ. Όλα τα γνωστά μιούζικαλ του εξωτερικού παίζονται ασταμάτητα στα θέατρα της Μόσχας.
Ρωσικό σανσόν
Ο όρος προέρχεται από τη γαλλική λέξη chanson (τραγούδι) και αναφέρεται σε ένα μουσικό είδος που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στη Ρωσία, και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος τραγουδιών. Πρόκειται για τραγούδια που μιλούν για τον υπόκοσμο, την κατώτερη κοινωνική τάξη, και την εγκληματικότητα. Το είδος αυτό προέρχεται από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, και τα τραγούδια τα ερμήνευαν κυρίως δουλοπάροικοι και πολιτικοί κρατούμενοι του Τσάρου.
Διάσημοι καλλιτέχνες
Πιότρ Τσαϊκόφσκι
Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι ήταν ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής. Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη και Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.
Η Ομάδα των Πέντε
Η φράση «Η Ομάδα των Πέντε» ή απλώς «Οι Πέντε» χρησιμοποιείται στην ιστορία της δυτικής μουσικής αναφορικά με τους παρακάτω πέντε Ρώσους συνθέτες, οι οποίοι έδρασαν στο πλαίσιο της εθνικής ρωσικής σχολής της μουσικής του 19ου αιώνα:
• Μίλι Αλεξέγιεβιτς Μπαλακίρεφ (1837-1910)
• Σεζάρ Αντόνοβιτς Κιουί (1835-1918)
• Αλεξάντερ Μποροντίν (1833-1887)
• Μοντέστ Πετρόβιτς Μούσοργκσκι (1839-1881)
• Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι – Κόρσακοβ (1844-1908)
Η ονομασία της «Ομάδας των Πέντε» στα ρώσικα είναι “Могучая кучка”, που σημαίνει «Ισχυρή Χούφτα». Ο χαρακτηρισμός αυτός καθιερώθηκε από τον κριτικό Βλαντιμίρ Στάσοφ το 1867, μετά από μια συναυλία σε ένα πανσλαβικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, με σκοπό να περιγράψει τις κοινές δραστηριότητες των πέντε συνθετών για την καλλιέργεια και την προβολή στην Ευρώπη μιας ρωσικής μουσικής με εθνικό χαρακτήρα.
Άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι της κλασσικής μουσικής είναι οι : Ραχμάνινοφ, Μέντνερ, Σνίτκε και Σιλβέστροφ.
Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ
Ο Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ ( 20 Μαρτίου1915 – 1 Αυγούστου 1997), , ήταν σοβιετικός πιανίστας, ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα. Ήταν γνωστός για το βάθος της ερμηνείας του, τη βιρτουόζικη τεχνική του και το τεράστιο ρεπερτόριό του.
Βαλερι Λεοντίεφ
Ο Βαλερι Λεοντίεφ είναι γεννημένος στις 19 Μαρτίου 1949, είναι Ρώσος τραγουδιστής της ποπ μουσικής. Είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ρωσικής μουσικής. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 30 άλμπουμ πολλά από τα οποία πουλήθηκαν σε εκατομμύρια αντίτυπα.
Μιχαήλ Κρουγκ
Ο Μιχαήλ Κρουγκ ήταν Ρώσος τραγουδιστής γεννημένος στις 7 Απριλίου 1962. Το είδος μουσικής που τραγουδούσε ήταν το Shanson, ένα καινούργιο ρωσικό είδος που εξυμνεί τα κατορθώματα του υποκόσμου και γεννήθηκε σαν τραγούδι της φυλακής. Καθώς το είδος γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, έγινε και ο ίδιος πολύ διάσημος την δεκαετία του ’90 στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Είχε κατηγορηθεί συχνά για τη σχέση του με τον υπόκοσμο. Στη 1 Ιουλίου 2002 δολοφονήθηκε στο σπίτι του. Η αιτία της δολοφονίας ακόμα ερευνάται. Υπάρχουν πέντε εκδοχές για τον λόγο της δολοφονίας του, μεταξύ άλλων αυτή της πληρωμένης δολοφονίας από κύκλους της μαφίας ή της προσπάθειας να κλαπεί από το σπίτι του ο καινούργιος του δίσκος, που θα έβγαινε σε κυκλοφορία μετά από λίγους μήνες. Η αξία του δίσκου ανερχόταν την περίοδο εκείνη σε 500.000 δολάρια.
Άλλα Πουγκατσιόβα
Η Άλλα Πουγκατσιόβα είναι ρωσίδα μουσικός. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1965 και συνεχίζει έως σήμερα. Στη Σοβιετική Ένωση ήταν η πιο επιτυχημένη ποπ τραγουδίστρια με πωλήσεις ρεκόρ και απίστευτη δημοτικότητα. Το 1991 της δόθηκε ο τίτλος “Καλλιτέχνης της Ε.Σ.Σ.Δ”. Είχε λάβει πολλά βραβεία από την ρωσική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανόμενου του “Βραβείου για την επίτευξη της Λογοτεχνίας και των Τεχνών”, που έλαβε το 1990. Το 1994, η Άλλα Πουγκατσιόβα έλαβε μια τιμητική πλάκα με το όνομα της στην πλατεία αστεριών στην Γιάλτα (Ουκρανία). Το 1997, εκπροσώπησε την Ρωσία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision στο Δουβλίνο και με το τραγούδι “Primadonna” ήρθε 15η. Από τότε, την Άλλα Πουγκατσιόβα ονομάζουν χαϊδευτικά και ως “Primadonna”.
Tatu
Οι t.A.T.u. ήταν ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από τις Lena Katina και Yulia Volkova. To όνομα ТАТU είναι η σύντομη εκδοχή της ρώσικης φράσης “αυτό το κορίτσι αγαπάει εκείνο το κορίτσι”. Σχηματίστηκαν στις 31 Μαΐου του 1999.
Οι t.A.T.u. καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας τους πούλησαν σχεδόν 15.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, γεγονός που τις έκανε το πιο επιτυχημένο συγκρότημα στη μουσική ιστορία της Ρωσίας. Ήταν το πρώτο συγκρότημα που έλαβε IFPI Ευρωπαικό πλατινένιο βραβείο για το ίδιο άλμπουμ σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Τα αγγλικά και τα ρωσικά, έκαναν τις t.A.T.u. να επιτύχουν και σε άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία, όπως στην Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία και σε πολλές άλλες. Το 2003, συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Το Μάρτιο του 2011 το συγκρότημα ανακοίνωσε την διάλυση του μέσω της ιστοσελίδας του, με την Yulia και την Lena να ακολουθούν σόλο καριέρες.
Ντίμα Μπιλάν
Ο Ντίμα Μπιλάν (πραγματικό όνομα Victor Nikolaevic Belan) γνωστός, γεννημένος στις 24 Δεκεμβρίου 1981, είναι Ρώσος τραγουδιστής της ποπ μουσικής, νικητής στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2008.
Έγινε περισσότερο γνωστός το 2006 όταν επιλέχθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Channel One να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Εurovision στην Αθήνα, όπου τραγούδησε το Never let you go. Τελικά, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, όπου πήρε τη 2η θέση.
To 2008 έλαβε μέρος ξανά στον διαγωνισμό, στη Σερβία αυτή τη φορά, με το τραγούδι Believe, με το οποίο και κατέκτησε την πρώτη θέση. Έχει κερδίσει 2 βραβεία στα ρωσικά MTV (καλλιτέχνη και ηθοποιού της χρονιάς). Το 2007 κερδίζει αμέσως 6 βραβεία MTV από τα 11 που μπορούσε να πάρει.
Pussy Riot
Οι Pussy Riot είναι μια ρωσική φεμινιστική πανκ-ροκ μπάντα η οποία κάνει προκλητικές αυτοσχέδιες εμφανίσεις στη Μόσχα με θέματα τη θέση της γυναίκας στην Ρωσία. Στις εκλογές της Ρωσίας, το 2012, κινητοποιήθηκαν κατά της εκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2012 ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του Πούτιν στις εκλογές εμφανίστηκαν παράνομα στον Καθεδρικό Ναό τουΣωτήρα Χριστού της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στην Μόσχα, όπου εξύβρισαν τα θεία. Στη συνέχεια, το Μάρτιο του 2012, τρεις από τις γυναίκες του συγκροτήματος συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό. Η δίκη τους ξεκίνησε στα τέλη Ιούλιου του ίδιου έτους. Οι τρεις κατηγορούμενες απέκτησαν αρκετή δημοτικότητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό λόγω της κακής μεταχείρισής τους, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Μουσικοί από την Αγγλία τούς απέστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στα μέλη της μπάντας, καθώς ήταν πιθανό να καταδικαστούν σε επτά χρόνια φυλάκιση.Η Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ οργάνωσε καμπάνια υποστήριξης
Στις 10 Οκτωβρίου του 2012, το δικαστήριο της Μόσχας που εκδίκασε την έφεση των Pussy Riot, αποφάσισε να αποφυλακίσει το ένα από τα τρία μέλη της μπάντας, με ποινή δύο έτη φυλάκισης με αναστολή και την ποινή φυλάκισης δύο ετών στα άλλα δύο μέλη, για “χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος”.
Μουσικά όργανα
Μπαλαλάικα
Η Μπαλαλάικα (Балалайка) είναι ρωσικό έγχορδο μουσικό όργανο. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή μουσική από τον 13ο αιώνα.
Αποτελείται από τριγωνικό ηχείο που φέρει αρκετές οπές και μακρύ λαιμό (ή μπράτσο) που τέμνεται κατά διαστήματα από μεταλλικές γραμμές. Οι χορδές της μπαλαλάικας από έντερα και αργότερα μεταλλικές, στην αρχή ήταν δύο και αργότερα τρεις, κρούονται με τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ενώ το κούρδισμά τους γίνεται με ποικίλους τρόπους συνηθέστερος των οποίων είναι σε τόνο «μι» «μι», (ομοφωνία), και «λα».
Η διάδοση της μπαλαλάικας στη Ρωσία φέρεται ότι έγινε κατά τις επιδρομές των Τατάρων και Μογγόλων.