Θέατρο | Ρεπορτάζ : Η παρουσιάση της καλλιτεχνικής περιοδου 2013 – 2014 στο Αγγέλων Βήμα
Πολύς ήταν ο κόσμος που έφτασε στο Άγγέλων Βήμα για να απολαύσει το ποτό του, τη μουσική αλλά και την κουβέντα με τους «Αιρετικούς» ηθοποιούς του. Η φετινή θεματική ενότητα του «Αγγέλων Βήμα» είναι «Οι Αιρετικοί» για να τιμήσει όλους εκείνους τους γνωστούς αλλά και άγνωστους ανθρώπους που επωμίσθηκαν και επωμίζονται, «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» την επιλογή ή την ανάγκη να ζουν κόντρα στο ρεύμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα του πολυχώρου. Μεταξύ των ηθοποιών που παρευρέθηκαν χθες το βράδυ στην εκδήλωση ήταν : ο Χάρης Ρώμας, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Τίτος Λίτινας, ο Βασίλης Μαργέτης, ο Μάνος Καρατζογιάννης, η Πολύνα Γκιωνάκη κ.α.
Την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ανοίγει για φέτος το «Αγγέλων Βήμα» την Κυριακή 29/09 και τη Δευτέρα 30/09 στις 21:00 με ένα αφιέρωμα στον Κ.Π Καβάφη στο φουαγιέ του του χώρου. Στο χώρο στήνεται ένα ζωντανό jukebox με πέντε ηθοποιούς που διαβάζουν ποιήματα του Καβάφη ενώ τους συνοδεύουν μουσικές που ο ποιητής έχει εμπνεύσει τραγουδισμένες με τη φωνή της Κερασίας Σαμαρά. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για την ενίσχυση ηθοποιών που δοκιμάζονται.
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Oscar Wilde: το φιλί του Ιούδα
Το έργο του David Hare «Oscar Wilde: το φιλί του Ιούδα» ανεβαίνει για 2η χρονιά στο «Αγγέλων Βήμα». Η μετάφραση, το κείμενο της παράστασης, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια ανήκουν στην Μαργαρίτα Δαλαμάγκα- Καλογήρου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν: Τίτος Λίτινας (Άρθουρ και Γκαλιλέο), Βασιλής Μαργέτης (Ρόμπι Ρος), Αλέξανδρος Αμερικάνος (Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας) και Μάνος Καρατζογιάννης ( Όσκαρ Ουάιλντ).
Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου (για 20 παραστάσεις)
Mikrasia
Η παράσταση αυτή είναι ένα δραματοποιημένο ντοκουμέντο ιστορικής μνήμης από τη Θεατρική Ομάδα «Γέφυρα». Αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία ξεκινούν στο «Αγγέλων Βήμα». Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου (για 20 παραστάσεις)
John Lennon: το σκαθάρι και τα μάτια σας
Το έργο του Mark St. Germain ανεβαίνει για 2η χρονιά στο «Αγγέλων Βήμα». Δύο πράκτορες του FBI προσπαθούν να βρουν στοιχεία που να δικαιολογούν την απέλαση του Λέννον από τις ΗΠΑ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών για να πάψει η επιρροή του Λέννον κατά του Νίξον. Η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα–Καλογήρου, η σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, ενώ πρωταγωνιστούν ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Χάουαρντ) και ο Λευτέρης Βασιλάκης (Ντάνιελ).
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου (για 30 παραστάσεις)
Camille Claudel: mudness
Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Camille Claudel και την ψυχίατρο Constance Pascal, δύο γυναίκες που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους και να εργαστούν σε μια εποχή που η γυναικά είχε μόνο το ρόλο της συζύγου και μάνας, χωρίς όμως να έχουν συναντηθεί ποτέ. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Λασπιά και πρωταγωνιστούν η Δάφνη Μανούσου (Καμίλ Κλοντέλ) και η Στέλλα Μπούρου (Κονστάνς Πασκάλ).
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου (για 20 παραστάσεις)
Όταν η Marilyn Monroe μένει μόνη της
Το έργο του Γιάννη Κοντραφούρη είναι μια αιρετική εκδοχή ενός συμβόλου του sex που απαντά στο ερώτημα τι κάνει η Monroe όταν μένει μόνη μόνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Ίριδας Χατζηαντωνίου και ερμηνεύει η Κωνσταντίνα Τάκαλου.
Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου ( για 10 παραστάσεις)
Ποιός σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα
Το έργο του Simon Stephens πάνω στο ομότιτλο best seller του Mark Haddon, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα- Καλογήρου ανεβαίνει στο «Αγγέλων Βήμα». Πως η κοινωνία των «κανονικών» αντιμετωπίζει τους «διαφορετικούς», όπως τον Κρίστοφερ, ένα παιδί – μαθηματική ευφυία με μια μορφή αυτισμού που αναζήτά να δώσει λύση στη μυστήρια δολοφονία του σκύλου της γειτόνισσάς του. Αυτό που αναζήτά και βρίσκει, τελικά, είναι την κρυμμένη αλήθεια όλων. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά και πρωταγωνιστούν: Μάνος Καρατζογιάννης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Χρήστος Ευθυμίου, Γιάννης Γιαννούλης και Θεοδώρα Μαστρομηνά.
Πρεμιέρα: 6 Δεκεμβρίου ( για 40 παραστάσεις)
Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο
Ένα έργο του Χάρη Ρώμα σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια δική του με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί κιόλας. Πρόκειται για δύο ιστορίες καθημερινής τρέλας που ψηλαφίζουν βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με το καλό και το κακό, τη βία, τη θρησκεία και το θάνατο. Παίζουν επίσης η Μυρτώ Αλικάκη, ο Βασίλης Μαργέτης και ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης.
Πρεμιέρα: 11 Δεκεμβρίου (για 47 παραστάσεις)
Φανερωμένες
Πρόκειται για δυο ιστορίες υπό αίρεσιν, την «Αυτοβιογραφία» της Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου και τη «Φανερωμένη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Η Φανερωμένη είναι ένα κορίτσι 11χρονών που ζει στην καρδιά της χούντας και προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα με μόνη βοήθεια τα σχολικά βοήθηματα και τη στρεβλή παιδεία της εποχής. Η Μαρτινέγκου είναι μέσα από την «Αυτοβιογραφία» της η ιδανική συνομιλήτριά ακόμη κι αν έζησε στη Ζάκυνθο του 1821. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου, ερμηνεύει η Μαρία Ζορμπά.
Πρεμιέρα: 13 Ιανουαρίου (για 20 παραστάσεις)
Η μαμά μου η Κασσάνδρα
Ένα έργο του Αυγούστου Κορτώ θα ανέβει στο «Αγγέλων Βήμα» με θέμα πολύ προσωπικό για τον συγγραφέα. Ο Κορτώ με αφορμή το βιβλίο «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» της Καραπάνου γράφει για την αυτοκτονία της μητέρας του που έπασχε από διπολική διαταραχή, συνδυαζοντας έτσι μύθο και πραγματικότητα. Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Γιώργος Νινιός
Πρεμιέρα: 22 Ιανουαρίου (για 20 παραστάσεις)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ:
Τα απογεύματα της Πέμπτης, αρχίζοντας από την Πέμπτη 17/10, μας καλεί το «Αγγέλων Βήμα» στο φουαγίε του για να απολαύσουμε στις 17:30 εξαιρετικά κείμενα μαζί με μια κούπα καφέ και καλή παρέα από του «αιρετικούς» ηθοποιούς του.
1. Οι αιρετικοί του παραλόγου: Πάρις Τακόπουλος, Καρλ Βαλεντίν
Τέσσερις παράλληλοι διάλογοι σε σκηνοθεσία Χαράς Μπακονικόλα με τους: Αγγελική Δημοπούλου, Νίκο Ευσταθιάδη, Λουκία Μαναδάλη, Μαρία Πολίτη και Ελένη Ψαρά.
2. Μανος Ελευθερίου onair: είναι αρρώστια τα τραγούδια
Συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου, τα τραγούδια ερμηνεύει η Εύα Κοτανίδη, στο πάνιο ο Κωστής Τζανοκωστάκης και απαγγέλει ο Βασίλης Μαργέτης.
3. Κάποιες αλλιώτικες γιορτές
Πρόκειται για κείμενα των Ανδρέα Καρκαβίτσα, Φώτη Κόντογλου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Γιώργου Μωραϊτίδη, τα λόγια των οποίων φέρνει στα αυτιά μας η Κάρμεν Ρουγγέρη.
4. Ενέδρες της ζωής: Λούλα Αναγνωστάκη mixage
Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Μάνου Καρατζογιάννη, ενώ πέρα από τον ίδιο συμμετέχουν και ο Κώστας Βασαρδάνης, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Λένα Παπαληγούρα, ο Νικόλας Στραβοπόδης και η Σοφία Ολυμπίου.
5. Σας αρέσει ο Μπραμς;
Πρόκειται για έργο της Μάρως Δούκα σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη και αναφέρεται στη μαρτυρία – κατάθεση της Ιρίνας (Κάτια Γέρου), μιας κοπέλας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
6. Αιρετικές αυτόχειρες
Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Ανν Σέξτον, Βιρτζίνια Γουλφ και Σύλβια Πλαθ αποκτούν ζωή από τη Μαρία Ζορμπά και Κωνσταντίνα Τάκαλου που βάζουν τη δική τους φωνή και ταλέντο στα λόγια τους.
7. Δύο κλασσικά απογεύματα
Κλασσικοί συνθέτες ενδύονται αιρετική ενορχήστρωση και συναντούν καταραμένους ποιητές με την εκρηκτική παρουσία του αρχιμουσικού και διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηνών Ελευθέριου Καλκάνη και συμμετοχή συνεργατών του.
8. Διονυσίω χαίρειν
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης τη Μεγάλη Τρίτη αναγιγνώσκει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ:
Απο εδώ πάνε για τ’ αστέρια;
Ένα παραμύθι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου για μια νεαρή κοπέλα, μια σοφή τσιγγάνα και έναν ακαμάτη γίο που συναντιούνται από μια αναποδιά. Μαζί με ένα μουσικό μας ταξιδεύουν σε παραμύθια της Ρωσίας, της Κεντρικής Ευρώπης, της Γαλλίας, των Βαλκανίων και της Ισπανίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου και πρωταγωνιστούν η Μαρία Αντουλινάκη, ο Αργύρης Γκαγκάνης, η Στέλλα Σαμιώτη και ο Στέφανος Χρήστου μας ξεσηκώνει με το κλαρίνο του.
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:
1. Έτσι απλά – Με τη Μαρία Σουλτάτου, το Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τον Στράτο Σαμνιώτη στα κρουστά.
2. Μ’ έκανες και σ’ αγάπησα – Η Λαουταρική Κομπανία Κωστή Καλαϊτζάκη– Κλέαρχου Κορκόβελου συναντά την Αρετή Κετιμέ και τον Παναγιώτη Λαλέζα
3. Βραδίες Τρίτης με κλασσική μουσική – Δύο χωριστές παραστάσεις σε επιμέλεια της Ράνιας Βισβάρδη, η μία με τίτλο «Στη γοητεία της Μουσικής Μπαρόκ» και η άλλη «Σερενάτες, Βακαρόλες, Ονειροφαντασίες» θα παίζονται κάποιες Τρίτες η μία και κάποιες η άλλη στο «Αγγέλων Βήμα».
4. Μια γυναίκα με φωνή σαν τσέλο – Η Θεοδοσία Στίγκα συνομιλεί με ένα Τσέλο ζωντανεμμένο από την Σολίστα Μιρέλλα Ρούτση με την παρουσία του Γιάννη Ροζάκη και ενορχήστρωση από τον Ελευθέριο Καλκάνη.
5. Νέα παιδιά με κοστούμια παλιά – Επιστροφή στα sixties τα αιρετικά με γκάζι και κέφι και τη βοήθεια της Μαίης Ζεβαστοπούλου που υπογράφει την έρευνα την εποχής και τα συνδετικά κείμενα, την Ελένη Μπελιμπασάκη στη μουσική επιμέλεια και στο πιάνο και τις φωνές των Αμαλία Ασκορδαλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Δημήτρη Σαμαρτζή και Βασίλη Παναγιωτίδη.
6. Γαβριέλα & Ζουζου: οι γαλαζοαίματες πόρνες των Αθηνών – Η Πολύνα Γκιωνάκη υπογράφει μια μαύρη κωμωδία στην οποία ΟΛΟΙ (Υψηλή Κοινωνία, Πολιτικοί, Περιθώριο) συναντιούνται στο θρυλικό σπίτι της Μάρκου Ευγενικού. Η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη και πρωταγωνιστούν: Πολύνα Γκιωνάκη (Γαβριέλα), Πωλ Ζαχαριάδης (Ζουζού), Φώτης Λάμαρης ( Κοκό & πιάνο)
Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου
7. JanisJoplin: δωμάτιο 105 – Ένα έργο της Gigi Gaston με την Θεοδοσία Τσάτσου να δίνει τη φωνή της για να μιλήσει πάλι η ψυχή της «Pearl». Μετάφραση- Προσαρμογή- Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
8. Σ’ αυτή την έρημη γωνιά – Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και ο Θέμης Καραμουτίδης στήνουν μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση – ένα μελαγχολικό cabaret- ερευνώντας τη σκοτεινή πλευρά το τραγουδιού.