Ο Κόσμος των Soundtracks: Lee Daniels’ The Butler
Όταν όλη σου η ζωή είναι η προσήλωση στην ατέρμονη εξυπηρέτηση των αναγκών των άλλων τότε θεωρητικά δεν έχεις δική σου ζωή! Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι ταυτόχρονα και το επάγγελμα σου! Μπορεί πολλοί να βιαστούν να χαρακτηρίσουν την ζωή του πρωταγωνιστή μας αλλά μάλλον θα αλλαξοπιστήσουν όταν ακούσουν την ιστορία του. Εξάλλου δεν είναι και λίγο να έχεις ζήσει στο πλευρό έξι Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και ας είσαι φαινομενικά ένας απλός… Butler!
Πλοκή
Πως θα σας φαινόταν η παιδική σας ηλικία να στιγματιζόταν από έναν νεκρό πατέρα, μία μητέρα, την οποία βίασε ο ιδιοκτήτης της φάρμας στην οποία εργαζόταν και παρόλ’ αυτά να καταλήγατε να εργάζεστε ως butler στον Λευκό Οίκο επί κυβερνήσεως Dwight D. Eisenhower εν έτει 1957; Απίθανο τουλάχιστον. Αυτή είναι, όμως, η ζωή του Cecil Gaines, ο οποίος αποφάσισε να μας την αφηγηθεί με όλες της τις λεπτομέρειες. Μεταξύ άλλων μιλάει και για την γυναίκα του, την Gloria, την οποία γνώρισε στην ξενοδοχειακή επιχείρηση που εργαζόταν πριν πάρει την θέση του butler στον Λευκό Οίκο και η οποία μετά από αυτό κατέληξε αλκοολική. Τα αξιοσημείωτα γεγονότα της υπόθεσης, όμως, είναι οι αφηγήσεις του ως αυτόπτης μάρτυρας σε δολοφονικές επιθέσεις, πολιτικά παιχνίδια και κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες ειδικά μετά την εκλογή του John F. Kennedy, αλλά και την μετέπειτα δολοφονία του. Τι σχέση είχε ο Gaines με την Jackie Kennedy;
Στο ενδιάμεσο, ο Cecil και η Gloria απέκτησαν δύο παιδιά και παρά τις καλές τους προθέσεις και προβλέψεις για σπουδές, εκείνα αναμείχθηκαν πλήρως στα πολιτικά δρώμενα και τις οργανώσεις της εποχής. Ο Louis, ο μεγαλύτερος γιος, μετά την δολοφονία του ακτιβιστή Martin Luther King, Jr. και σε συνεργασία με άλλα άτομα ίδρυσαν την ριζοσπαστική οργάνωση των Black Panthers, πράγμα που ώθησε τον Cecil σε υπερβολικές κινήσεις, ενώ ο Charlie αποφάσισε να δράσει στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ. Μία μεγάλη πληγή έρχεται για την οικογένεια των Gaineses και θα μας καθηλώσει όλους.
Ακόμα ένα αναπάντεχο γεγονός, όμως, οδηγεί τον butler Gaines στο να παραιτηθεί από κάθε καθήκον του και τα πράγματα παίρνουν νέα τροπή. Η συνέχεια επί της οθόνης…
Συντελεστές
Μεγάλα ονόματα, πολυβραβευμένοι ηθοποιοί, πασίγνωστοι παρουσιαστές και διεθνούς φήμης τραγουδιστές κάνουν την εμφάνισή τους στην περιβόητη και πολύ-αναμενόμενη ταινία του Lee Daniels, ο οποίος πέρα από την σκηνοθεσία ήθελε να βάλει και το όνομά του στον τίτλο αυτής. Το σενάριο είναι αποκλειστική δουλειά του Danny Strong, ενώ πρόκειται για την τελευταία παραγωγή της Laura Ziskin, η οποία πέθανε το 2011.
Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Forest Whitaker στο ρόλο του Cecil Gaines. Πολυβραβευμένος με κάθε είδους βραβείο, στα οποία συγκαταλέγονται και τα τιμητικά: Oscar, Golden Globe και Hollywood Actor of the Year Award το 2006 για την ερμηνεία του στο “The Last king of Scotland”, ενώ έχει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame με αριθμό 2.335. Μία απρόσμενη εισδοχή στον χώρο του κινηματογράφου έχουμε από την Oprah Winfrey, η οποία ενσαρκώνει τον ρόλο της Gloria Gaines. Ο David Oyelowo και ο Elijah Kelley υποδύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Louis και Charlie Gaines αντίστοιχα. Τον Dwight D. Eisenhower έρχεται να ενσαρκώσει ο εξαιρετικός Robin Williams, ενώ ο James Marsden και η Minka Kelly γίνονται για λίγο οι John F. Kennedy και Jackie Kennedy. O Alan Rickman και η Jane Fonda ενσαρκώνουν το ζεύγος Reagan, ο John Cusack τον Richard Nixon ενώ ο Cuba Gooding Jr εμφανίζεται στο ρόλο του Carter Wilson, στενού φίλου και συνεργάτη του Gaines!
Ξεχωριστό ρόλο στην ιστορική αυτή η ταινία έχουν και δύο κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας δισκογραφίας που ξανασυναντάμε στην μεγάλη οθόνη! Η Mariah Carey, η οποία υποδύεται την πολύπαθη μητέρα του πρωταγωνιστή, Hattie Pearl, αλλά και ο Lenny Kravitz στον ρόλο του James Holloway, επίσης φίλου και συνεργάτη του Cecil Gaines στον Λευκό Οίκο. Οι δύο τραγουδιστές έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και μάλιστα στην ίδια ταινία, η οποία δεν είναι άλλη από την ευαίσθητη ιστορία της “Precious” που φέρει ξανά την σκηνοθετική υπογραφή του Lee Daniels!
Trailer
Soundtrack
Το Soundtrack ανοίγει ο πορτογάλος συνθέτης που υπογράφει το συνολικό score της ταινίας, Rodrigo Leão. Όσοι είναι λάτρεις της latin μουσικής ίσως να τον γνωρίζουν σαν όνομα από το επιτυχημένο συγκρότημα των Madredeus στο οποίο συμμετείχε για περίπου μια δεκαετία ή από τους Sétima Legião και τους Os Poetas. Από την ώρα όμως που ο Rodrigo αποφάσισε να ασχοληθεί με την solo καριέρα του, τον κέρδισε η κλασσική σύνθεση και έχει ήδη παρουσιάσει μια σειρά από instrumental δημιουργίες του που έχουν αποδειχθεί μάλιστα σε μεγάλες επιτυχίες του είδους! Στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής όμως το βιογραφικό του είναι «φτωχό» καθώς πέρα από το original score του “The Butler” έχει υπογράψει την μουσική μοναχά για άλλη μια ταινία με τίτλο “Retrato Social” ενώ αρκετές «ξέμπαρκες» συνθέσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε διάφορα soundtracks του Pedro Almodovar! Για την ταινία του Lee Daniels ο Rodrigo έγραψε συνολικά 26 μουσικά θέματα –που δεν ξεφεύγουν καθόλου από την κλασσική σύνθεση- εκ των οποίων οι 2 έχουν χρησιμοποιηθεί, ως intro και ως outro στο soundtrack της ταινίας!
Rodrigo Leão – The Butler
Μπορεί ο μεγάλος rocker, Lenny Kravitz να συμμετέχει στην ταινία μόνο ως ηθοποιός και όχι ως τραγουδιστής –όπως ακριβώς συμβαίνει και με την μεγάλη ντίβα και συμπρωταγωνίστρια του Mariah Carey-! Βέβαια το όνομά του δεν θα μπορούσε να είναι εντελώς ανύπαρκτο από τα credits του album και έτσι θα τον συναντήσετε ως τον βασικό παραγωγό ολάκερου του soundtrack αλλά και ως συνθέτη σε ένα από τα ολοκαίνουρια τραγούδια που εμπεριέχει! Το “You and I ain’t nothin’ no more” είναι μια συναισθηματική μπαλάντα η οποία προλογίζει την κυκλοφορία του soundtrack και την ερμηνεία της έχει αναλάβει η μεγάλη τραγουδίστρια της soul, Gladys Knight! Η δισκογραφική επιστροφή της Knight όσο και η συνεργασία της με τον Kravitz σαφώς δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τον διεθνή τύπο και έτσι το τραγούδι απέσπασε γρήγορα πολλές καλές κριτικές ενώ δεν θα μας φαινόταν καθόλου παράξενο αν το βλέπαμε και στην λίστα με τα υποψήφια καλύτερα τραγούδια από ταινία στα φετινά βραβεία Oscar! Το “You and I ain’t nothin’ no more” συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack με δύο διαφορετικές εκτελέσεις: την πρωτότυπη (“Full studio version” με backing vocals από τον ίδιο τον Lenny Kravitz) αλλά και με μια acoustic, βασισμένη στα φωνητικά και το πιάνο (“Piano & Vocal Version”) που έχουν την δύναμη να σας συγκινήσουν εξίσου!
Gladys Knight – You and I Ain’t Nothin’ No More
http://www.youtube.com/watch?v=WnMWJ9h7UnQ
Gladys Knight – You and I Ain’t Nothin’ No More (Full Studio Version)
Στα τέλη της δεκαετίας του 40 η τραγουδίστρια Earnestine Rundless δημιούργησε το συγκρότημα των The Meditation Singers καινοτομώντας διπλά στην μουσική ιστορία! Αφενός γιατί το συγκρότημα απαρτιζόταν μόνο από γυναίκες (σχήμα μάλλον δυσεύρετο για εκείνες τις δεκαετίες) και αφετέρου επειδή το μουσικό είδος που είχαν επιλέξει να υπηρετήσουν ήταν η μουσική gospel! Εκτός από την Rundless στο συγκρότημα συμμετείχαν επίσης οι: DeLillian Mitchell, Marie Waters και η μικρότερη αδερφή της Waters, Deloreese Early. H τελευταία μάλιστα έγινε ακόμα πιο γνωστή όταν εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1953 για να ακολουθήσει solo καριέρα με το ψευδώνυμο που την καθιέρωσε, Della Reese! Το κενό της αναπλήρωσε η κόρη της Rundless, Laura Lee. Από την περίοδο λοιπόν που η μεγάλη Della Reese ήταν ακόμα μαζί τους ακούμε την σπάνια ηχογράφηση στο τραγούδι “I’m determined to run this race” που το χρήζει αυτόματα στο «μαργαριτάρι» της συλλογής αυτής!
The Meditation Singers – I’m Determined To Run This Race
H Faye Adams ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι από την ηλικία των 5 χρόνων! Κόρη του γνωστού τραγουδιστή της gospel, David Tuell ξεκίνησε να τραγουδάει στην Church of God in Christ, ενώ πολύ σύντομα ακολούθησε τις αδερφές της στο –επίσης gospel- συγκρότημα που δημιούργησαν με το οποίο εμφανίζονταν τακτικά σε ραδιοφωνικά show του Newark! H jazz μπήκε στην ζωή της στα τέλη της δεκαετίας του 40 όταν με το όνομα Faye Scruggs έκανε το ντεμπούτο της στα νυχτερινά nightclubs της Νέας Υόρκης! Όταν μετά από μερικά χρόνια την ανακάλυψε η τραγουδίστρια Ruth Brown της εξασφάλισε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με την Atlantic Records, αφού πρώτα της άλλαξε το όνομα σε Faye Adams! Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχημένο και έτσι τραγούδια όπως “Shake a hand” και “I’ll be true” έφτασαν σε μονοψήφιες θέσεις του αμερικάνικου Billboard! Το “Hurts me to my heart” είναι το τρίτο της single που κατάφερε να φτάσει σε τόσο υψηλές θέσεις όσο τα προηγούμενα δύο αλλά και να ενταχθεί στο soundtrack της ταινίας!
Faye Adams – Hurts Me To My Heart
Μια από τις πιο κλασσικές jazz συνθέσεις όλων των εποχών είναι και πάλι παρούσα για να επενδύσει μουσικά άλλη μια κινηματογραφική επιτυχία! Όταν το 1960 ο μεγάλος Dean Martin ηχογράφησε το “Ain’t that a kick in the head” το παραχώρησε σχεδόν αμέσως στους παραγωγούς της ταινίας “Oceans 11” (αναφερόμαστε στην πρωτότυπη version της ταινίας που έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά) ενώ με το πέρασμα του χρόνου διασκευάστηκε αμέτρητες φορές και χρησιμοποιήθηκε σε δεκάδες άλλες ταινίες (“Fools Rush in”, “Ocean’s 13”, “Goodfellas”, “Hitchcock”, “Mission: Impossible – Ghost Protocol” κ.α.), τηλεοπτικές σειρές (“Vegas”, “Sopranos”, “CSI”, “American Dad” κ.α.), video games, διαφημιστικά spots, talent shows και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας! Αναμφισβήτητα η κλασσική του αξία επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με την ύπαρξη του και στο εν λόγω soundtrack!
Dean Martin – Ain’t That A Kick In The Head
Ο Frederick Earl Long έγινε γνωστός στο αμερικάνικο κοινό όταν κυκλοφόρησε τα πρώτα του τραγούδια το 1964 με το ψευδώνυμο Shorty Long! Παρόλη την σύντομη πορεία του στο χώρο της μουσικής (καθώς απεβίωσε το 1969 σε ηλικία μόλις 29 χρόνων), ο Long άφησε πολύτιμη κληρονομιά δύο ολοκληρωμένα albums αλλά και δεκάδες τραγούδια ανάμεσα στα οποία είναι και οι πασίγνωστοι τίτλοι των: “I had a dream”, “Chantilly Lace”, “A whiter shade of pale”, “Here comes the judge” αλλά και το “Function at the junction” με το οποίο εμφανίζεται και στο tracklist του soundtrack! Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του στα studios της θρυλικής Motown Records για την οποία εκτελούσε και χρέη παραγωγού για κορυφαία ονόματα της soul-jazz μουσικής σκηνής όπως Smokey Robison, Marvin Gaye και David Ritz!
Shorty Long – Function at the Junction
Άλλη μια ερμηνεύτρια με σύντομη καριέρα κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 ήταν και η Patti Drew! Στο ξεκίνημα της καριέρας της προσπάθησε να μεγαλουργήσει ως front-woman στο συγκρότημα των Drew–Vels που απαρτιζόταν από την ίδια μαζί με τις δύο της αδερφές Lorraine και Erma! To 1964 γνώρισαν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι “Tell him” το οποίο η Patti διασκεύασε άλλη μια φορά τρία χρόνια αργότερα ως solo όνομα όταν αποχώρησε από το συγκρότημα για να ακολουθήσει την δική της, ανεξάρτητη καριέρα. Η επίμαχη version είναι αυτή που επιλέχτηκε για να επενδύσει και την ταινία του “The Butler”! Το “Tell Him” έφτασε μέχρι την 22η θέση του U.S. RnB Singles (η υψηλότερη θέση που είδε ποτέ) και αμέσως μετά η Drew ηχογράφησε μονάχα ένα album για να εξαφανιστεί έκτοτε δια παντός από την δισκογραφία!
Patti Drew – Tell Him
http://www.youtube.com/watch?v=DOo__6f8iqY
Η μεγάλη τραγουδίστρια της Jazz, Dinah Washington δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις! Το όνομα της φιγουράρει στο Rock & Roll Hall of Fame αλλά και στα Alabama Jazz, Big Band and Jazz και Grammy Hall of Fame στα οποία εντάχτηκε για επιτυχίες της όπως: “What a difference a day makes” (για το τραγούδι αυτό κατέχει και βραβείο Grammy), “Unforgettable”, “Teach me tonight”, “Am I asking too much?” κ.α.! Η Ruth Lee Jones, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, από το 1950 μέχρι το 1967 απαριθμεί μια δισκογραφία που φτάνει τα 30 albums μέσα από την οποία αναδύθηκε για άλλη μια φορά η επιτυχία του “I’ll close my eyes” προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ταινία του Lee Daniels!
Dinah Washington – I’ll Close My Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=6zLE-82f9xI
Funky ρυθμοί και πάλι και έντονοι jazz ήχοι από το σαξόφωνο του τραγουδιού “Out of sight” έρχονται για να μας ανεβάσουν ενώ η πάντα αξιοσημείωτη ερμηνεία του καλλιτέχνη κάνει μομιάς σαφές πως αναφερόμαστε στον αείμνηστο βασιλιά του funk, τον James Brown . Το τραγούδι έχει γράψει ο ίδιος ο Brown με το ψευδώνυμο “Ted Wright” και -σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του- κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στην συνολική του καριέρα! «Το “Out of sight” είναι ένα νέο ξεκίνημα μουσικά και επαγγελματικά! Η μουσική μπορεί να άλλαξε με το “Papa’s got a brand new bag” αλλά ξεκίνησε πραγματικά όταν κυκλοφόρησε το “Out of sight”. Σίγουρα μπορούν όλοι να διακρίνουν την διαφορετικότητα στο ρυθμό μας. Τα πνευστά, οι κιθάρες, τα φωνητικά, όλα άρχισαν να χρησιμοποιούνται με σκοπό την ένωση των ρυθμών τους σε έναν κοινό!» έγραψε στην αυτοβιογραφία του!
James Brown – Out Of Sight
http://www.youtube.com/watch?v=3Sq3oSh8xLc
Το “In the middle in the night” είναι το δεύτερο ολοκαίνουριο τραγούδι (μετά από το “You and I ain’t nothin’ no more”) που κυκλοφορεί για πρώτη φορά μαζί με το soundtrack του “The Butler”! Η συγγραφή του ανήκει στους Keith McMasters, Kassim VonRico Washington, Abel Terry και στην μεγάλη νικήτρια του τρίτου κύκλου του American Idol, Fantasia Barrino! Η τελευταία είναι και η ερμηνεύτρια του τραγουδιού το οποίο μας έχει ήδη παρουσιάσει μέσα από ζωντανές εμφανίσεις της κατά την διάρκεια της τελευταίας της τουρνέ ενώ αποτελεί τον προπομπό single του επόμενου δισκογραφικού εγχειρήματος της! Το album θα έχει τίτλο “Music Speaks” και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμια κλίμακα στις 8 Οκτωβρίου. Η Fantasia σε μια ακόμα αξιόλογη και δυνατή ερμηνεία που την αναγάγει σε μια από τις καλύτερες στιγμές της συνολικής της πορείας μέχρι τώρα!
Fantasia – In The Middle Of The Night
Το συγκρότημα των The People’s Choice δημιουργήθηκε το 1971 στην Φιλαδέλφεια από τους μουσικούς Frank Brunson και David Thompson! Παρόλο που από το συγκρότημα τους πέρασαν πολλοί μεγάλοι ερμηνευτές (Marc Reed, Stanley Thomas, Valerie Brown κ.α.) οι The People’s Choice έγιναν κυρίως γνωστοί μέσα από instrumental επιτυχίες που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 70. Οι jazz-funk ρυθμοί τους όμως κυριαρχούν ακόμα και σε όσα έγιναν τελικά κανονικά τραγούδια όπως το ξεσηκωτικό “Party is a groovy thing” του 1974, που ακούγεται και στην ταινία του “The Butler”!
The People’s Choice – Party Is A Groovy Thing
Άλλο ένα κορυφαίο όνομα που κατάφερε να εισχωρήσει στους κόλπους του Rock & Roll Hall of Fame και Vocal Group Hall of Fame είναι αυτό του συγκροτήματος των The O’Jays. To RnB συγκρότημα από το Ohio μπορεί να σχηματίστηκε το 1958 αλλά έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να σημειώσει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι “Lonely Drifter”! Μέσα όμως από μια καριέρα που ξεπερνά τις 5 δεκαετίες, μιας και οι The O’Jays παραμένουν ενεργοί στην δισκογραφία μέχρι σήμερα, μας χάρισαν αμέτρητες επιτυχίες που κατέλαβαν υψηλότατες θέσεις στο αμερικάνικο Billboard! Μια από τις εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό είναι το τραγούδι “Family Reunion”. Το τραγούδι παρόλο που κυκλοφόρησε ως επίσημο single μέσα από το πλατινένιο ομότιτλο album, δεν κατάφερε να σημειώσει αντίστοιχη επιτυχία και εμείς συνήθως το προσπερνούσαμε, πράγμα που μάλλον αναμένεται να αλλάξει μετά την εμφάνισή του στο soundtrack!
The O’Jays – Family Reunion
Lee Daniels’ The Butler
1.Louis Leaves – Rodrigo Leão
2. You And I Ain’t Nothin’ No More (Piano & Vocal Version) – Gladys Knight
3. I’m Determined To Run This Race – The Meditation Singers
4. Hurts Me To My Heart – Faye Adams
5. Ain’t That A Kick In The Head – Dean Martin
6. Function At The Junction – Shorty Long
7. Tell Him – Patti Drew
8. I’ll Close My Eyes – Dinah Washington
9. Out Of Sight – James Brown
10. In The Middle Of The Night – Fantasia
11. Party Is A Groovy Thing – The People’s Choice
12. You And I Ain’t Nothin’ No More (Full Studio Version) – Gladys Knight
13. Family Reunion – The O’Jays
14. The Butler – Rodrigo Leão
(+Bonus Video) “Lee Daniels’ The Butler” Cast Interviews
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος