Planet Music Tour | # 15, Κύπρος- Cyprus
Γεωγραφικά, πολιτισμικά κι ιστορικά η Κύπρος είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η κυπριακή μουσική έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με την ελληνική. Ωστόσο η κάθε περιοχή της χώρας, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση, τις δικές της πολιτικοκοινωνικές, ιστορικές και άλλες συνθήκες της ζωής των ανθρώπων, έχει αναπτύξει το δικό της χαρακτήρα. Η μουσική της παράδοση επηρεάζεται από την παράδοση της Ελλάδος. Παρά την κατοχή της από πολλούς κατακτητές (Πέρσες, Ρωμαίους, Φράγκους, Ενετούς, Τούρκους) κατάφερε και διατήρησε μέσα στους αιώνες την δικιά της μουσική ταυτότητα. Μπορούμε βέβαια να πούμε ότι μοιάζει πολύ στο ύφος με εκείνην των ελληνικών νησιών. Πιο πολύ μοιάζει με τη μουσική των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Επίσης έχει και μερικά ανατολίτικα στοιχεία , δεδομένου ότι αποτελεί «σταυροδρόμι πολιτισμών» ανάμεσα σε Ευρώπη- Ασία και Αφρική, οπότε έχει επηρεαστεί και από εκεί.
Όσο για την σύγχρονη κυπριακή μουσική , μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία, όπως άλλωστε και όλα τα σύγχρονα κράτη. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει όλα τα μουσικά είδη (σύγχρονη κλασική μουσική, τζαζ, ελληνικό έντεχνο τραγούδι, ποπ, ροκ, κτλ). Οι επιδράσεις από την διεθνή μουσική σκηνή, καθώς επίσης και από τα μουσικά ρεύματα που επικρατούν στην Ευρώπη, είναι εμφανείς.
Σημαντικοί Καλλιτέχνες
Μιχάλης Χατζηγιάννης
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κατάγεται από την Κερύνεια, αλλά γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1978. Είναι απόφοιτος τη Μουσικής Ακαδημίας Κύπρου (Royal College of London), με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανώτατων θεωρητικών μαθημάτων.
Η καριέρα του ξεκίνησε από την Κύπρο όπου και σημείωσε τρεις πλατινένιους δίσκους: “Σενάριο (1995). Τον Μάιο του 1998, εκπροσώπησε την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι “Γέννεσις”, όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για τις φωνητικές του ικανότητες και τη σκηνική του παρουσία. Έτσι απόσπασε την 11η θέση, μία θέση πολύ καλή για τα δεδομένα της εποχής.
Το 1998 βρίσκεται στην Αθήνα, και έχει την τύχη να γνωριστεί και να συνεργαστεί με τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο και τον εκλεκτό στιχουργό και ποιητή Μιχάλη Μπουρμπούλη. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, τον επέλεξε ως βασικό τραγουδιστή στο άλμπουμ “Αγγιγμα Ψυχής” .
Από τότε, έχει κυκλοφορήσει συνολικά 31 δίσκους, οι 17 από τους οποίους έχουν γίνει πλατινένιοι, και μάλιστα 4 και 5 φορές! Φυσικά, έχει συναντηθεί στην σκηνή με τους περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες, κι έχει δώσει τραγούδια του σε πολλούς, μεταξύ των οποίων στην Γλυκερία, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Πασχάλη Τερζή, τον Γιώργο Μαζωνάκη κ.α.
Όσο για τις συναυλίες του, κάνει αναμφισβήτητα την πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα, αφού είναι κάθε χρόνο sold out!
Ας απολαύσουμε δύο από τα τραγούδια του…
Άννα Βίσση
H Άννα Βίσση, γεννημένη στις 20 Δεκεμβρίου 1957, είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια από την Λάρνακα της Κύπρου. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos. Το 1977 έλαβε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή” και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του ’80, η Βίσση ξεκίνησε μια αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα, τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν μαζί μία κόρη.
Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, έχει πρωταγωνιστήσει σε τρεις μουσικοθεατρικές παραστάσεις ενώ έκανε βήματα και στο χώρο της τηλεόρασης. Το 2000 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Κραυγή, τη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία καθώς ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 350.000 αντίτυπα κι έγινε 7 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα άλμπουμ της δεκαετίας του 2000 και ένα από τα εμπορικότερα όλων των εποχών.
Το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 32 πλατινένιες διακρίσεις και 11 χρυσές και θεωρείται μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες, έχοντας πουλήσει πάνω από 9,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Συνολικά οι επισκέψεις στο youtube ξεπερνάν τα 114.000.000!
Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες επιτυχημένους τραγουδιστές, έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, και φυσικά έχει δοκιμάσει και την τύχη της στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία!
Μάριος Τόκας
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Βίωσε όλη την αγριότητα του Αττίλα καθώς η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του.
Μετά το τέλος του πολέμου το 1975 έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο από όπου αποφοίτησε με “Άριστα”.
Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο “Τα Τραγούδια της Παρέας”. Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Α. Καλογιάννης, Δ. Μητροπάνος, Γ. Πάριος, Γ. Νταλάρας, Π. Τερζής, Γλυκερία, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Τ. Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Σ. Διονυσίου, Χαλκιάς, Α. Κανελλίδου, Κ. Κούκα, Θ. Αδαμαντίδης, Β. Σκουλάς κ.ά.
Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και η μουσική του απλώνεται γρήγορα και ταξιδεύει παντού, όπου υπάρχουν Έλληνες. Τραγούδια όπως “Αννούλα του χιονιά”, “Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη”, “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί”, “Σαν τρελό φορτηγό”, “Εξαρτάται”, “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη”, “Τα λαδάδικα”, “Θάλασσες”, “Δίδυμα Φεγγάρια”, φέρνουν την απόλυτη καθιέρωση στο μουσικό στερέωμα.
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1969 στη Λευκωσία) είναι Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η καλλιτεχνική του οικογένεια (ο πατέρας του είναι ζωγράφος και ο αδερφός του ποιητής) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο.
Αρχικά, ήθελε να σπουδάσει ντραμς, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος δάσκαλος στη Λευκωσία. Αντ’ αυτού, σπούδασε κιθάρα. Έχει κυκλοφορήσει 11 δίσκους κι έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του ως ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός.
Ευρυδίκη
Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1968 στη Λεμεσό και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε στη Γαλλία όπου σπούδασε τραγούδι, θέατροκαι χορό, ενώ ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο πανεπιστήμιο Berklee της Βοστώνης.
Το 1989 μετακόμισε στην Αθήνα, ενω το 1990 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική συνεργασία με τίτλο Το πρώτο μας πάρτυ. Το 1991 κυκλοφορεί την πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο Για πρώτη φορά. Εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1992 στο Μάλμε της Σουηδίας με το τραγούδι “Ταιριάζουμε” που κατέλαβε την ενδέκατη θέση.
Το 1994 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας εκπροσωπεί ξανά την Κύπρο με το τραγούδι “Είμαι Άνθρωπος Κι Εγώ”, καταλαμβάνοντας πάλι την ενδέκατη θέση. Η Ευρυδίκη επίσης εμφανίστηκε κάνοντας φωνητικά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1983, το 1986 και το 1987.
Το 2002 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την καριέρα της Ευρυδίκης, καθώς ο χωρισμός της από τον Γιώργο Θεοφάνους σηματοδοτεί και μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα της, αφού στρέφεται στην πιο σκληρή ποπ και ροκ σκηνή κυκλοφορώντας το δίσκο Οσο φεύγω γυρίζω σε μουσική και στίχους της ίδιας αλλά και του Δημήτρη Κοργιαλά, ενώ συνεργάζεται σε καλοκαιρινές συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου το καλοκαίρι του 2004.
Ακολουθεί ο δίσκος Στο ίδιο το βαγόνι σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κοργιαλά. Το 2007 λίγο πριν εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision κυκλοφορεί τον δίσκο 13. Το 2007, επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει τη Κύπρο για τρίτη φορά με το τραγούδι “Comme Ci Comme Ça” σε στίχους του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου και μουσική του Δημήτρη Κοργιαλά. Παρά την προσπάθεια των ερμηνευτών, το τραγούδι απέτυχε να συμπληρώσει τις απαιτούμενες τηλεφωνικές ψήφους και να προκριθεί στον τελικό του διαγωνισμού. Το 2007 βραβεύεται ως η καλύτερη τραγουδίστρια στα μουσικά βραβεία Κύπρου ανάμεσα σε άλλα μεγάλα ονόματα
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμα επιτυχημένοι Κύπριοι καλλιτέχνες, τραγούδια των οποίων σίγουρα όλοι έχουμε τραγουδήσει!
Αλέξια, Λία Βίσση, Κωνσταντίνα, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαριάντα Πιερίδη, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Σαρμπέλ, Ελευθερία Ελευθερίου, Σταύρος Κωνσταντίνου, Ήβη Αδάμου, Βαλάντω Τρύφωνος κ.α.
Μουσικά όργανα
Ταμπουτσιά
Η ταμπουτσά ή ταμπουτσιά είναι ένα μεγάλο κόσκινο ( χωρίς τρύπες όμως), που χρησιμοποιείται στην Κύπρο και ως μουσικό όργανο. Έχουμε δηλαδή ένα αντικείμενο, ένα απλό οικιακό σκεύος, που λειτουργεί, περιστασιακά, και ως ρυθμικό μουσικό όργανο, με ακαθόριστης τονικής οξύτητας ήχο.
Το δέρμα της ταμπουτσάς είναι συνήθως κατσικίσιο και η διάμετρος της δερμάτινης επιφάνειας γύρω στα 50 με 55 εκατοστά, κάποτε όμως και μικρότερη. Παίζεται με τα δύο χέρια (παλάμη και δάκτυλα) ή με δύο μικρά ξύλα, ακουμπισμένη όρθια στον αριστερό μηρό του καθισμένου παίκτη.
Πιθκιαύλιν
Το πιδκιαύλι ή πιθκιαύλι παράγεται ετυμολογικά από τη σύνθετη λέξη παιδίαυλος = παιδί και αυλός. Είναι, ίσως, το αρχαιότερο μουσικό όργανο της Κύπρου. Συναντιόταν παλαιότερα στις πεδινές ή ημιορεινές περιοχές της Κύπρου, εκεί όπου οι πληθυσμοί ασχολούνταν με την παραδοσιακή κτηνοτροφία.