Συνέντευξη | Χάρης Μακρής: «Οι ευκαιρίες δεν δίνονται μόνο αλλά κυρίως τις δημιουργείς εσύ με τη στάση σου»
Διαβάστε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Χάρη Μακρή στο tralala.gr!
Σας καλωσορίζουμε στο tralala. Αυτή την περίοδο σας συναντάμε στο Ρυθμό Stage για την σειρά εμφανίσεων σας με τίτλο: «Σε Βλέπω στο Ποτήρι μου». Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την νέα σας παράσταση.
Καλώς σας βρίσκω κι εγώ με τη σειρά μου. Η παράστασή μας έχει τον τίτλο «Σε βλέπω στο ποτήρι μου». Περιλαμβάνει τα τραγούδια που ξέρουμε όλοι μας απ’ έξω και έχει άτυπα καθιερωθεί να τα συναντάμε στο «δεύτερο» λαϊκό μέρος των προγραμμάτων. Αποτελούν τις αγαπημένες στιγμές του λαϊκού μας τραγουδιού. Τραγούδια τα οποία έχουμε αγαπήσει και τα έχουμε συνδέσει και με τους σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς τους. Η ιδέα τίτλου ανήκει στον εμπνευστή αυτής της παράστασης ο οποίος έχει και την επιμέλεια του προγράμματος και δεν είναι άλλος από το Δημήτρη Βραχνό, ραδιοφωνικό παραγωγό του Μελωδία 99.2. Η παράσταση αυτή θα φιλοξενηθεί εκτός της πρεμιέρας που πραγματοποιήθηκε στις 18/10 και για άλλες 2 Παρασκευές 25/10 και 1/11. Είναι μεγάλη χαρά και τύχη να καλείσαι να τραγουδήσεις αυτά τα τόσο αγαπημένα μας λαϊκά τραγούδια. Ίσως στα προγράμματα που έχω τραγουδήσει κατά καιρούς να τα έχω τραγουδήσει πάλι όμως όλα μαζεμένα δεν είχα ξανά την ευκαιρία και χαίρομαι πολύ που είμαι σε αυτήν την παράσταση. Ελπίζω πως όσοι έρθουν θα ευχαριστηθούν όσο κι εμείς αυτά τα live και εύχομαι να καταφέρουμε να τους μεταδώσουμε το μεράκι που έχει μπει από την πλευρά μας.
Απ’ όσα μας μαρτυράει το δελτίο τύπου, θα είναι ένα κλασικό «δεύτερο», μέρος. Θεωρείτε ότι ο κόσμος επιλέγει να πάει να ακούσει ένα λαϊκό πρόγραμμα;
Θεωρώ ότι ο κόσμος ξέρει τι θα ακούσει ακριβώς όταν θα έρθει στις παραστάσεις μας. Το μαρτυρά ο τίτλος της παράστασης, το ίδιο το δελτίο τύπου, το ραδιοφωνικό spot καθώς και το τραγούδι που τραγουδήσαμε σε επανεκτέλεση για τις ανάγκες των παραστάσεων που προωθήθηκε μέσω του spot και του ραδιοφωνικού σταθμού που είναι χορηγός επικοινωνίας και φυσικά μέσω youtube και κοινωνικών δικτύων. Δεν είναι άλλο από το «Έκλαψα χθες». Ο κόσμος ξέρει ότι έρχεται να ακούσει τα αγαπημένα μας λαϊκά τραγούδια όπως τα έχει αγαπήσει από τους μεγάλους μας ερμηνευτές.
Στο πλευρό σας βρίσκεται η Ειρήνη Τουμπάκη. Πως είναι η συνεργασία μεταξύ σας;
Η συνεργασία μας είναι άψογη. Δεν γνωριστήκαμε με αφορμή αυτές τις παραστάσεις. Γνωριζόμασταν από πιο παλιά όμως είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί και το απολαμβάνουμε και οι δύο. Την Ειρήνη την επέλεξα προσωπικά όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια γυναικεία παρουσία. Ένιωσα πως ήταν η ώρα να γίνει αυτή η συνεργασία σε κάτι που η Ειρήνη το ξέρει πολύ καλά. Είναι μια υπέροχη λαϊκή τραγουδίστρια.
Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί ως τώρα και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Μέχρι τώρα έχω σε επίπεδο live εμφανίσεων και συναυλιών έχω συνεργαστεί με τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Μακεδόνα, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννη Χαρούλη, Αναστασία Μουτσάτσου, Ηρώ, Γιάννη Ζουγανέλη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μπάμπη Τσέρτο, Βασίλη Λέκκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Αρετή Κετιμέ, Αντριάννα Μπάμπαλη, Σαββέρια Μαριολά, Πασχάλη Αρβανιτίδη, Σία Κοσκινά, Γιώργο Τεντζεράκη αλλά και με τους συνθέτες Μιχάλη Κουμπιό και Αντρέα Κατσιγιάννη καθώς και με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.
Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ επί σκηνής με κάποιους από τους μεγάλους μας τραγουδιστές πολλούς από τους οποίους περιλαμβάνουμε και στο πρόγραμμα των παραστάσεων μας όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου ή ο Γιάννης Πάριος και η Ελένη Βιτάλη όμως έχω και μια ιδιαίτερη αδυναμία σε νεότερους εκπροσώπους του τραγουδιού όπως η Ελεονώρα Ζουγανέλη και η Νατάσα Μποφίλιου και εύχομαι κάποια στιγμή να τραγουδήσω μαζί τους.
Σε μια εποχή που είναι δύσκολη για όλους τους χώρους, δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες;
Δε μπορώ να κάνω τη σύγκριση με την προ κρίσης εποχή γιατί πολύ απλά για μένα ανέκαθεν η εποχή ήταν δύσκολη. Ξεκίνησα από το 2004 να τραγουδάω επαγγελματικά σε μουσικές σκηνές και χώρους και το πρώτο μου δισκογραφημένο τραγούδι ήρθε τέλη του 2011εν μέσω κρίσης. Σημασία για μένα έχει ότι γνώρισα έναν άνθρωπο όπως ο Μιχάλης Κουμπιός που μου έδωσε την ευκαιρία, με άκουσε και έδειξε ζήλο για το όνειρό μου. Συνάντησα το Μιχάλη το 2009 στο φουαγιέ του Παλλάς στο διάλειμμα μιας συναυλίας κι έτσι του μίλησα. Τον αναζητούσα από το καλοκαίρι του 2008 με τελείως λάθος τρόπο. Nτρεπόμουν να πάω να του συστηθώ. Αλλά το τραγούδι είναι το όνειρό μου και δε ντρέπομαι γι’ αυτό. Έτσι προέκυψε, λοιπόν, αυτό το απίστευτο δώρο που μου έκαναν μαζί με το Γιώργο Νταλάρα. Τη συμμετοχή μου σε ένα σπουδαίο δίσκο που ήταν αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη, 4ο δίσκο της σειράς «Άξιος Λόγος», με κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής να συμμετέχουν και την παραγωγή να υπογράφουν ο Γιώργος Νταλάρας και Μιχάλης Κουμπιός. Όλα τα αυτά τα ανέφερα γιατί θεωρώ πράγματι ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα δώσουν ευκαιρίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σου δώσουν τη μαγική συνταγή που ακολουθώντας τη θα είσαι την επόμενη μέρα το μεγαλύτερο αστέρι. Όμως πιστεύω βαθειά ότι οι ευκαιρίες δεν δίνονται μόνο αλλά κυρίως ότι τις δημιουργείς εσύ με τη στάση σου.
Αν βλέπατε ότι το όνειρό σας σχετικά με το τραγούδι δεν έπαιρνε την πορεία που θέλατε, θα επιλέγατε να φύγετε στο εξωτερικό προς αναζήτηση περισσότερων ευκαιριών;
Θα πρέπει να σας πω σε αυτό το σημείο πως δε θεωρώ πως έχω κάνει κάποια πορεία. Νιώθω ότι είμαι στα πρώτα μου βήματα και ευελπιστώ να συνεχίσω να βηματίζω. Αν λοιπόν δεν τα καταφέρω με το τραγούδι θα συνεχίσω αποκλειστικά με αυτό από το οποίο βιοπορίζομαι. Την επιστήμη την οποία σπούδασα και δεν είναι άλλη από την Πληροφορική. Δε ζω από το τραγούδι με λίγα λόγια καθώς οι παρουσία μου δεν είναι τέτοια που να μπορώ να το κάνω. Παράλληλα όμως εδώ και αρκετά χρόνια δουλεύω στον τομέα της Πληροφορικής. Το εξωτερικό είναι κάτι που το έχω απορρίψει αρκετές φορές έχοντας αρνηθεί σε προτάσεις να δουλέψω ως επιστήμονας της Πληροφορικής σε άλλες χώρες. Το τραγούδι για μένα δε θα το θυσίαζα για να πάω στο εξωτερικό. Δε ξέρω αν είμαι ρομαντικός όμως δεν πουλάω τα όνειρά μου τόσο εύκολα. Μπορεί να αποδειχθεί λάθος για κάποιους όμως θα μείνω εδώ να το παλέψω και να το ζήσω όλο αυτό το «ταξίδι». Άλλωστε την Ελλάδα δεν την αποχωρίζεται και τόσο εύκολα.
Ο κόσμος που έρχεται στα live είναι λιγότερος σε σχέση με παλιότερα και το εισιτήριο φθηνότερο, οπότε λιγότερα έσοδα . Συχνά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για να πληρωθούν οι μουσικοί τους μιας και δεν αρκούν τα χρήματα. Αρκετοί συνάδελφοί σας θεωρούν πως τα live πλέον απλά χρησιμεύουν για να συντηρούνται στο χώρο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Η εποχή έχει αλλάξει όπως λέτε και σίγουρα αυτό που περιγράφεται το έχω ζήσει κι εγώ. Έχω τραγουδήσει πολλές φορές χωρίς χρήματα και ξέρω πως είναι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτή σε κάθε μου εμφάνιση. Είναι άσχημο να συμβαίνει γιατί είσαι με το μόνιμο άγχος να μην εκτεθώ στους μουσικούς μου και δεν μπορέσω να τους πληρώσω. Δεν ενστερνίζομαι ότι τα live είναι για να συντηρείται κάποιος στο χώρο. Είναι ο ζωτικός χώρος ενός τραγουδιστή το live. Απλά πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο στο οικονομικό κομμάτι.
Θεωρείτε πως τα τελευταία χρόνια η ζυγαριά γέρνει προς τις μουσικές σκηνές ή τα μπουζούκια;
Δε ξέρω να σας πω με ακρίβεια προς τα που γέρνει η ζυγαριά σε σχέση με τους χώρους. Ξέρω μόνο πως ο κόσμος πλέον επιλέγει με συγκεκριμένα κριτήρια που θα πάει να δει τι. Ανέκαθεν πίστευα ο κόσμος ότι δε γελιέται εύκολα. Πόσο μάλλον τώρα που τα χρήματα είναι περιορισμένα. Πιστεύω πως απλά πλέον ισχύει το λεγόμενο value for money. Θα πρέπει αυτά τα χρήματα που δίνει κάποιος να έρθει να σε ακούσει, να νιώθει ότι άξιζαν με σχέση με το αποτέλεσμα της παράστασης. Γιατί αν το μετανιώσει πολύ απλά δε θα ξαναέρθει. Οι μικρότεροι χώροι και οι μουσικές σκηνές είναι κάτι που προτιμώ εγώ γιατί μου αρέσει πολύ που είναι τόσο κοντά η σκηνή με τον κόσμο και ίσως τελικά η εποχή δείχνει μια τάση προς αυτούς τους χώρους.
Υπάρχουν νέα δισκογραφικά σχέδια;
Από σχέδια άλλο τίποτα. Στην υλοποίηση κολλάμε…! Πλάκα κάνω, η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάτι χειροπιαστό όμως ίσως έχω να σας πω σε λίγο καιρό για ένα project δισκογραφικό που θέλω πολύ να πάρει σάρκα και οστά.
Κλείνοντας, τι θα λέγατε στο κοινό του tralala για να τους προσκαλέσετε στις παραστάσεις σας στο Ρυθμό Stage;
Θα τους έλεγα πως στο Ρυθμό αυτές τις 3 Παρασκευές θα τραγουδηθούν όλα αυτά τα λαϊκά κομμάτια που αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να αγαπάμε όλοι μας από δύο τραγουδιστές με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στο λαϊκό τραγούδι. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα που έχει στηθεί με σκοπό να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να αφεθούμε όπως λέει και ο Δημήτρης Βραχνός στην «ερωτική διάσταση των απωθημένων μας μιας και όλοι οι στίχοι των τραγουδιών οδηγούν εκεί.
Συνέντευξη: Σμαράγδα Κωνσταντογιάννη
Φωτογραφίες: Demetra Photography