Πάμε Θέατρο: “Η ζάλη των ζώων πριν την σφαγή”| Ρεπορτάζ από τη Συνέντευξη Τύπου!
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου παρευρίσκετο πέραν του θιάσου και ο ίδιος ο συγγραφέας που επεφύλαξε μια ιδιαίτερα αναλυτική αναφορά στο έργο του, παρέχοντας πληροφορίες που ποτέ άλλοτε δεν είχαν ειπωθεί.
Υπόθεση του έργου ένα ζευγάρι που συναντιέται, ερωτεύεται και δημιουργεί οικογένεια, ενώ ο φίλος του άντρα προσπαθεί να εμποδίσει αυτό το γάμο προφητεύοντας την παράδοξη εξέλιξη και καταστροφή αυτής της οικογένειας μετά από μια περίοδο χαράς, ευτυχίας και ηδονής. Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του έργου παίζουν τρία περιφερειακά πρόσωπα που παρακολουθούν την κεντρική ιστορία και σχολιάζουν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για άντρες ή γυναίκες, «δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε σκηνοθέτη να πλάσει τους χαρακτήρες σύμφωνα με τη δική του οπτική γωνία» επεσήμανε ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.
Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις που σχολιάζουν άχρωμα, άσπλαχνα, στεγνά σαν ψυχροί διανοητές; Είναι άλλη μια οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση που παρακολουθεί ειδήσεις; Ποια είναι η οικογένεια που πάσχει, βιώνει τον ίλιγγο του Super Market, της Disneyland του άνευ όρων και ορίων πλούτου; Όλη αυτή η τύφλωση, η μέθη που βιώνει αυτή η οικογένεια ‘ πριν τη σφαγή’ όλη αυτή η πρόσκαιρη κι επιφανειακή χαρά, όλη αυτή η επιθανάτια άχλη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, είναι αισθήσεις και συναισθήματα κοινά σε μας.
Το έργο ανέβηκε το 2000 από τον Γιάννη Χουβαρδά στο παλιό Θέατρο Αμόρε με πολύ γνωστούς πρωταγωνιστές (Περικλής Αλμπάνης, Μιχάλης Γιαννάτος, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας) χωρίς ωστόσο να τύχει της αναγνώρισης κοινού και κριτικών. Σε αυτήν την «αποτυχημένη» προσπάθεια, αλλά και στη δυσμενή αντιμετώπιση του από τους κριτικούς, αναφέρθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου Δημήτρης Δημητριάδης. «Οι κριτικοί για χρόνια “πυροβολούσαν” οποιοδήποτε θεατρικό ανέβασμα έργου μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο έργο που ανέβασε ο Χουβαρδάς το 1995 “Η αρχή της ζωής”, το κοινό είχε επηρεαστεί τόσο από την mainstream κριτική που η παράσταση κάποιες φορές δεν παίχτηκε επειδή δεν υπήρχε κοινό από κάτω. Ήταν σαν να μην υπάρχω για τους κριτικούς. Γίνονταν αφιερώματα σε Έλληνες συγγραφείς και σε μένα δεν αναφερόταν κανείς. Οπότε από ένα σημείο κι έπειτα, αποφάσισα να συνεχίσω να γράφω τα έργα μου, χωρίς ωστόσο να επιδιώκω το ανέβασμα τους…». Παρ’όλα αυτά η αναβίωση των έργων του Δημητριάδη ξεκίνησε και πάλι τα τελευταία χρόνια με το ανέβασμα της παράστασης “Πεθαίνω σαν Χώρα” στο Θέατρο Olvio της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012 από την Ομάδα Paracoon Dance Company.
«Η έμπνευση για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου ήταν εντελώς τυχαία», αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Μπίτος. «Ήμασταν στη Νίσυρο κάνοντας πρόβες για ένα άλλο έργο και παίρνοντας στα χέρια μας το κείμενο του Δημητριάδη για τη δημιουργία αυτοσχεδιασμών, καταλήξαμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το έργο μαγεμένοι από την επικαιρότητα του».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώνσταντίνος Φαλελάκης, ηθοποιός της παράστασης τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ. Προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία αναγκάστηκα να ξεχάσω ο,τι ήξερα για το θέατρο και να ξεκινήσω ξανά από την αρχή». Μιλώντας για το ίδιο το έργο είπε ότι «ουσιαστικά ζούμε το δεύτερο μέρος του έργου που είναι η σφαγή με όλα αυτά που βιώνουμε.. Πρόκειται για ένα σπάνιο σύγχρονο έργο στο οποίο φαίνεται η μικροαστική οικογένεια με τέτοια γλαφυρότητα και καθαρότητα».
Μήπως είναι καιρός να γνωρίσουμε και τους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, δίνοντας τους την ευκαιρία να μας γνωρίσουν το έργο τους; Η απάντηση στο Θέατρο Αυλαία από την προσεχή Τετάρτη!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Παίζουν: Θεοδώρου-Γκλινάβος Στέλιος, Δράκου Ειρήνη, Σκυφτούλης Θοδωρής, Σταυροπούλου Αγγέλικα, Τούντας Αλέξανδρος, Φαλελάκης Κωνσταντίνος
Info:
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή
Tηλ: 2310237700
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
15-19, 22-26 Ιανουαρίου
29 Ιανουαρίου- 2 Φεβρουαρίου 2014
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη-Σάββατο 21.00
Κυριακή 20.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15€
Μειωμένο 12€