Πάμε Θέατρο: “Τρωικός Πόλεμος” | Ρεπορτάζ & δηλώσεις από τη Συνέντευξη Τύπου!
(Ρεπορτάζ: Σίσσυ Ζαπάντη-Αναστάσης Πινακουλάκης)
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, η Ελληνική Θεαμάτων και οι συντελεστές της παράστασης άνοιξαν τις πύλες του Παλλάς και μας υποδέχτηκαν για να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με το καινούριο τους θεατρικό εγχείρημα τον Τρωικό Πόλεμο. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει ορισθεί για την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Όλος ο θίασος έδωσε το παρόν σε μια φιλική συνάντηση, που μας προτρέπει σε μια συζήτηση σχετικά με το θέατρο και ήταν ολοφάνερη η όρεξη τους για να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό μουσικοθεατρικό θέαμα με ποιητική διάθεση.
Τον λόγο πήραν πρώτα οι δημιουργοί της παράστασης και συγκεκριμένα ο Στρατής Πασχάλης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κείμενα του έργου. Μίλησε για τη μυθολογία, που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες αλλά και για τον ίδιο, για τα διαφορετικά είδη και ύφη που συναποτελούν αυτή την παράσταση, καθώς υπάρχουν λυρικά κομμάτια, πρόζα, έπος, όπως, επίσης, και για τη χαρά του να εκφράζεται πολύμορφα ταξιδεύοντας στο όνειρο. Ακολούθησε η Σοφία Σπυράτου, σκηνοθέτης της παράστασης, η οποία επεσήμανε πως για εκείνην “παιδικό θέατρο σημαίνει καλό θέατρο, και όχι ένα θέατρο που για να απευθυνθεί στα παιδιά απλουστεύει, εκλαϊκεύει και τα εκπαιδεύει με τον τρόπο που συνηθίζουν οι δάσκαλοι. Πρόκειται για ένα έργο με δράση και λυρικές εικόνες που έχουν στόχο να εξάψουν τη φαντασία και να εκπαιδεύσουν ευαισθητοποιώντας. Η μαγεία στο θέατρο φεύγει από την σκηνή και πηγαίνει στο κοινό για να την ξαναστείλει με τη σειρά του στην σκηνή. Για εμάς, το θέατρο και οι παραστάσεις βγαίνουν από την ομάδα. Όπως σε κάθε μας παράσταση που απευθύνεται στο παιδικό κοινό, στόχος μας είναι μην αφήσουμε τα παιδιά ούτε στιγμή χωρίς δράση και λυρισμό. Το να κοινωνήσουμε την ελληνική μυθολογία είναι καθήκον μας!”
Στη μουσική η Κατερίνα Πολέμη (διακριμένη για τη μουσική της στην παράσταση “Ευριδίκη”) προσπάθησε να συνδυάσει τη γνησιότητα της ελληνικής μουσικής με την αλήθεια άλλων μουσικών ειδών και ο Μανόλης Παντελιδάκης στα κοστούμια και στα σκηνικά «έπαιξε» με τους ηθοποιούς του, εμπνεόμενος τόσο από την ελληνική παράδοση, όσο και από τις σύγχρονες προσλαμβάνουσες των παιδιών, όπως τα κόμικς, τις ταινίες του Hollywood και τα video games.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι ηθοποιοί της παράστασης, οι οποίοι μίλησαν για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Τόνισαν πόσο χαρούμενοι είναι για αυτή την καινούρια παραγωγή, πόσο τους προκαλεί το γεγονός ότι πρόκειται να εκτεθούν σε ένα δύσκολο κοινό, όπως είναι τα παιδιά αλλά και πόσο σύνθετη, απαιτητική και ταυτόχρονα δημιουργική είναι αυτή η παράσταση. Σε μια πιο προσωπική διάθεση, ο Μάξιμος Μουμούρης και η Ντορέττα Παπαδημητρίου μοιράστηκαν μαζί μας, την χαρά τους που θα συμμετέχουν σε μια παράσταση που μπορούν να τη δουν τα παιδιά τους. Με θετική ενέργεια, χαμόγελο και όρεξη για δουλειά, οι συντελεστές της παράστασης σας προσκαλούν να απολαύσετε τον “Τρωικό Πόλεμο” από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Παλλάς.
Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα τους, οι Δούκισσα Νομικού, Νίκολαος Καραγκιαούρης και Γιώργος Νούσης μίλησαν αποκλειστικά στο tralala.gr για τον “Τρωικό Πόλεμο”.
Δούκισσα Νομικού /Ωραία Ελένη
Πώς αισθάνεσαι που για πρώτη φορά ανεβαίνεις στη σκηνή και καλείσαι να ενσαρκώσεις την Ωραία Ελένη, το μήλον της έριδος σε έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιοελληνικούς μύθους;
Αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση, πάρα πολύ μεγάλη χαρά, μεγάλη αγωνία, αρκετό τρακ και ανυπομονησία. Γενικά, ο Τρωικός Πόλεμος είναι ένας αγαπημένος μου μύθος και δε σου κρύβω, πως ήθελα να νιώσω πως νιώθει αυτή η γυναίκα που για χάρη της, λένε, πως έγινε ένας μεγάλος πόλεμος. Ήθελα, λοιπόν, να μπω έστω και για λίγο στην ψυχοσύνθεσή της. Ωστόσο, όποιος κι αν ήταν ο πρώτος ρόλος θα ένιωθα την ίδια αγωνία, γιατί είναι η πρώτη φορά.
Μέχρι τώρα έχεις συνηθίσει να εκθέτεις τον εαυτό σου στο κοινό. Το γεγονός πως αυτή τη φορά θα εκτεθείς μέσω κάποιου άλλου προσώπου, σου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία;
Από τη μια πλευρά, ναι γιατί μπορείς να κάνεις πράγματα και να σκέφτεσαι πως δεν είμαι εγώ αλλά ο ρόλος. Από την άλλη, όμως, ο ρόλος είναι τόσο συγκεκριμένος και δεν έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, γιατί ακριβώς δεν είσαι ο εαυτός σου εκείνη τη στιγμή.
Τι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι για σένα η υποκριτική; Σκέφτεσαι να το συνεχίσεις;
Μέχρι στιγμής η διαδικασία των προβών είναι πολύ απολαυστική και περνάμε καταπληκτικά. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι παραστάσεις και δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι πάω να κάνω, δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Νομίζω πως θα το καταλάβουμε όλοι, και κυρίως εγώ που το κάνω πρώτη φορά, την πρώτη πρώτη στιγμή που θα ανέβουμε στη σκηνή του Παλλάς.
Πώς σου φαίνεται, κλείνοντας, που το κοινό σου θα είναι ως επί το πλείστον παιδιά;
Τρελαίνομαι. Μου αρέσει παρά πολύ η ιδέα ότι θα είναι εκεί μικρά παιδιά γιατί λατρεύω τα παιδιά. Μου αρέσει να είμαστε όλοι μαζί, να τους λέω παραμύθια και να περνάμε όμορφα. Ξέρω ότι είναι απαιτητικά τα παιδιά και για αυτό φροντίσαμε, όπως είπε και η κυρία Σπυράτου, να κάνουμε καλό θέατρο, δουλέψαμε πολύ σκληρά για να μην δώσουμε στα παιδιά μια παράσταση χαμηλότερης ποιότητας, επειδή είναι παιδική.
Νικόλαος Καραγκιαούρης /Δίας
Μετά από τη συμμετοχή σου στους Δαίμονες, που σε έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, συμμετέχεις στον Τρωικό Πόλεμο. Τι θα δούμε από σένα αυτή τη φορά;
Αυτή τη φορά θα δούμε τον Τρωικό Πόλεμο, να ζωντανεύει, δηλαδή, πάνω στη σκηνή αυτή η απίστευτη ιστορία της ελληνικής μυθολογίας. Εγώ θα υποδυθώ το Θεό Δία, τον πατέρα των Θεών και των ανθρώπων, αυστηρός και τιμωρός μεν, αλλά δίκαιος και συμπονετικός. Θα υπάρχουν και μουσικά μέρη, στα οποία θα τραγουδήσω μιας κι αυτο είναι το είδος μου, αλλά και υποκριτικά.
Πώς πιστεύεις πως λειτουργεί η τέχνη στη ζωή του ανθρώπου γενικότερα, αλλά και το θέατρο πιο συγκεκριμένα;
Η τέχνη δροσίζει τη ζωή των ανθρώπων, όπως το νερό ένα λουλούδι. Αυτό αφορά οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Κάποιος μπορεί να ηρεμεί με τα μπουζούκια κι αυτό είναι θεμιτό και κάποιος άλλος μπορεί να ηρεμεί με μια βόλτα στο δάσος, γιατί κι αυτό τέχνη είναι από τη στιγμή που αυτός ο άνθρωπος με αυτό τον τρόπο εκτιμά την τέχνη της δημιουργίας. Εκτός από το σώμα οι άνθρωποι έχουμε την ψυχή και οφείλουμε να την τρέφουμε.
Προσωπικά εκπροσωπείς καλλιτεχνικά το είδος της όπερας. Ποια συναισθήματα σου γεννά η επαφή σου με αυτό τη μορφή τέχνης;
Πολλές φορές αισθάνομαι σαν δοχείο που μέσα από μένα αγγίζω τους ανθρώπους. Η όπερα είναι ένα πολυσύνθετο είδος γιατί έχει τραγούδι, χορό και υποκριτική και έτσι, σε ταξιδεύει. Είναι μια προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από τους Ιταλούς η οποία οδήγησε στη δημιουργία αυτού του νέου είδους. Εμείς που την υπηρετούμε μαθαίνουμε κάθε μέρα ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πως γνωρίζουμε πολύ λίγα. Έχω, άλλωστε, αποδεχτεί πως η παράδοση της Ελλάδας δεν είναι συνυφασμένη με την όπερα, αλλά επειδή αξίζει σαν είδος υπάρχουν ομάδες, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, που εκτιμούν αυτό το είδος.
Σε μια συνθήκη όπου στους δρόμους βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια καθημερινά κάθε είδους διαμάχες μεταξύ των συμπολιτών μας, εσείς επιλέγετε να ανεβάσετε τον “Τρωικό Πόλεμο”. Πρόκειται για μια τοποθέτηση σε όλο αυτό που συμβαίνει;
“Βρισκόμαστε σε πόλεμο” γιατί ο καθένας μας πολεμά για την επιβίωσή του, ειδικά αυτή την περίοδο. Αλλά και σε κρίση να μην ήμασταν, πάλι σε πόλεμο θα βρισκόμασταν γιατί ο καθένας πολεμά συνεχώς με τον εσωτερικό και εξωτερικό εαυτό του. Στη συγκεκριμένη εποχή, δυστυχώς, έχουμε πολλά να πολεμήσουμε και θα πολεμήσουμε και στον Τρωικό Πόλεμο.
Γιώργος Νούσης /Αχιλλέας
Μετά τον Τρελαντώνη θα σε δούμε ξανά σε παιδική παράσταση. Τί σημαίνει για σένα Θέατρο για παιδιά κι αν και κατά πόσο πιστεύεις ότι διαφέρει το παιδί από έναν ενήλικο θεατή;
Εγώ δεν το προσεγγίζω διαφορετικά και ούτε κάνω τη δουλειά μου διαφορετικά. Υπάρχει, ίσως, μια διάφορα στον τρόπο που αντιμετωπίζεις ορισμένες πτυχές κάποιων πραγμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό, εκτός κι αν μιλάμε για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οπότε κι αλλάζει λίγο περισσότερο ο τρόπος προσέγγισης.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το θεάτρο δεν είναι στην παιδεία του Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα είμαστε η χώρα που γέννησε το θεάτρο. Η δική σου θέση ποια είναι;
Πράγματι, δεν έχουμε θεατρική παιδεία. Ένα μικρό μέρος του κόσμου αντιλαμβάνεται το θέατρο σαν ένα μέρος της ψυχαγωγίας του κι ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό των καλλιτεχνών θεωρεί το θέατρο ψυχαγωγία, οι περισσότεροι το θεωρούν θέαμα. Αυτό είναι το σφάλμα που κάνουν οι καλλιτέχνες και παραμένει αυτή η κατάσταση. Κι ένα καλό που έκανε η κρίση, ήταν στο θέατρο, γιατί έχει αρχίσει να διαλύεται ένα star system που είχε φτιαχτεί, το οποίο ήταν μια αντιγραφή όσων βλέπουμε στο εξωτερικό. Αυτό το πράγμα γεννήθηκε στο εξωτερικό από τραγουδιστές και ηθοποιούς του Hollywood και δεν έχει θέση στο θέατρο. Αυτό έφερε το θέαμα και την αντιγραφή. Γιατί είναι διαφορετικό να εμπνευστείς από κάτι και να δανειστείς στοιχεία για να εκφράσεις κάτι δικό σου κι άλλο το να αντιγράψεις. Δε βρίσκω νόημα στην αντιγραφή.
Συντελεστές:
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία-Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Aikido: Κώστας Γλούφτσιος
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Μύρκου
Βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αντίνοος Αλμπάνης, Μάξιμος Μουμούρης, Δούκισσα Νομικού, Γιώργος Νούσης, Ντορέττα Παπαδημητρίου.
Μαζί τους: Μαριάννα Λαγουρού, Νικόλαος Καραγκιαούρης, Χλόη Μάντζαρη, Εύη Χατζάκη, Ράνια Φόβου.
Και οι: Στράτος Γιαπτσές, Αργύρης Γκαγκάνης. Τάσος Καραχανίδης, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Tadeu Liesenfeld, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Νικόλας Μακρής, Τζεφ Μαράουϊ, Ανδρέας Μάσσιος, Άρης Παπαδόπουλος, Μαρίνα Σάττι, Ιβάν Σβιτάιλο, Θανάσης Τσιδίμης.
Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων
Παραστάσεις:
Σάββατο & Κυριακή: 11.30 και 15.00
(Παραστάσεις για σχολεία καθημερινές. Κρατήσεις: 210 5752978-2105767193)
Εισιτήρια: 10€, 15€, 18€, 20€
Εκ μέρους του “Πάμε Θέατρο” να ευχηθούμε ολόψυχα καλή αρχή και καλό ταξίδι στη νέα παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων με βασικό αποδέκτη το παιδί.