Βιογραφία | Gloria Estefan
Πλέον αποτελεί μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της Ισπανόφωνης μουσικής σκηνής. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 13 studio album (με πρώτο το ‘Eyes of innocence’ το 1984), ενώ αναμένεται και η κυκλοφορία της 14ης δισκογραφικής της δουλειάς μέσα στο 2011.
Η Gloria Estefan μπορεί και τραγουδά με άνεση τόσο στα Ισπανικά όσο και στα Αγγλικά, καθώς εδώ και πολλά χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος των Η.Π.Α.. Εκτός από τραγουδίστρια είναι και ηθοποιός, αφού έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες, σε πολλές από τις οποίες υποδύεται τον εαυτό της.
Η Γκλόρια Εστέφαν είναι μία λατρεμένη μορφή στην Αμερική, ειδικά για τους μετανάστες των Λατινοαμερικάνικων χωρών.
Όταν ο Jose Fajardo και η γυναίκα του έφεραν στον κόσμο την μικρή Gloria, ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 1957. Γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, αλλά πριν ακόμα γίνει δεκαέξι μηνών, άλλαξε περιβάλλον. Οι δύσκολες συνθήκες ζωής ανάγκασαν την οικογένεια Fajardo να εγκαταλείψει την Κούβα και να εγκατασταθεί στο Μαϊάμι. Αργότερα, μέσα από τη μουσική, η Gloria θα έψαχνε να βρει τις πραγματικές της ρίζες.
Στην αρχή έμεναν όλοι μαζί σε έναν καταυλισμό Κουβανών και η ζωή τους ήταν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το καθήκον καλούσε τον Jose Fajardo να ξαναγυρίσει στην Κούβα για να πολεμήσει και δεν ήταν ο μοναδικός που θα εγκατέλειπε την οικογένειά του για να γυρίσει στην πατρίδα του να πολεμήσει. Ο Jose έμεινε στην Κούβα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Gloria θυμάται ότι όλοι οι άνδρες είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους για να πάνε στον πόλεμο. Μητέρες και παιδιά έμειναν πίσω στο Μαϊάμι και περίμεναν τους άνδρες τους να επιστρέψουν. Εκείνη, σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, συνήθιζε να τραγουδά κουβανέζικα τραγούδια για να παρηγορήσει τις γυναίκες του καταυλισμού. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο πατέρας της επέστρεψε αλλά αμέσως πήρε μετάθεση για το Τέξας. Η οικογένεια Fajardo αναγκάστηκε να μετακομίσει ξανά. Εκείνη την περίοδο ήρθε στον κόσμο και η αδελφή της Gloria, η Rebecca. Πολύ σύντομα ο Jose αναγκάστηκε να φύγει ξανά, αυτή τη φορά για το Βιετνάμ.
Όταν οι Fajardo έμεναν στο Τέξας, η Gloria άρχισε να ακούει pop μουσική. Σαν παιδί θυμάται τον εαυτό της να βρίσκει διέξοδο στη μουσική και το τραγούδι. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ήταν πολύ άσχημα. Η ίδια ήταν ντροπαλή, και πολύ σοβαρή για την ηλικία της. Το παχύ της σώμα και τα γυαλιά που φορούσε την έκαναν εσωστρεφή και καταθλιπτική. Το μόνο φωτεινό σημάδι της σκοτεινής ζωής της ήταν η μουσική που την έκανε να ξεφεύγει. Αντί να κλαίει, τραγουδούσε. Όταν έβρισκε χρόνο κλεινόταν στο δωμάτιό της και τραγουδούσε για να ξεφύγει από την κατάσταση που βίωνε καθημερινά. Οι γονείς της έκαναν δώρο την πρώτη της κιθάρα.
Στο μεταξύ ο πατέρας της είχε γυρίσει από τον πόλεμο με μια αναπηρία από την οποία δεν κατάφερε να θεραπευτεί ποτέ. Η σκλήρυνση κατά πλάκας τον καθήλωσε στην αναπηρική καρέκλα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και τον δικών του αγαπημένων προσώπων ο Jose δεν μπόρεσε να περπατήσει ξανά. Η Gloria είχε αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα του ανάπηρου πατέρα της και της μικρής αδελφής της γιατί η μητέρα της αναγκάστηκε να μάθει Αγγλικά σε νυχτερινό σχολείο με την ελπίδα να γίνει κάποτε δασκάλα.
Η Gloria συνάντησε τον Emilio Estefan το 1975. Εκείνος ήταν ανερχόμενος μουσικός και είχε έρθει στο σχολείο της για να μιλήσει για τις Αρχές της Μουσικής. Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά μετά από αρκετούς μήνες. Η δεύτερη συνάντησή τους ήταν τυχαία σε ένα γάμο όπου η Gloria είχε πάει μαζί με τη μητέρα της και το ξάδελφό της. Ο Emilio είχε πάει στο γάμο για να παίξει πλήκτρα στο συγκρότημά του, τους Latin Boys. Θυμήθηκε αμέσως την Gloria και την κάλεσε να τραγουδήσει στο συγκρότημά του. Η ίδια, έπειτα από προτροπή της μητέρας της, δέχτηκε να τραγουδήσει μαζί με τον ξάδελφό της Merci Navarro Murciano. Η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα και στο τέλος ο Emilio της ζήτησε να γίνει η βασική τραγουδίστρια του συγκροτήματός του. Στην αρχή εκείνη αρνήθηκε γιατί θα ξεκινούσε το κολέγιο, αλλά με την υποστήριξη και επιμονή των δικών της δέχθηκε να τραγουδήσει περιστασιακά με το συγκρότημα. Ο Murciano μπήκε κι εκείνος στο συγκρότημα σαν κιθαρίστας. Αλλά επειδή έστω και περιστασιακά βρισκόταν ανάμεσά τους μια γυναίκα, το συγκρότημα μετονομάστηκε από “Latin Boys” σε “Miami Sound Machine”.
Στην αρχή το είδος της μουσικής τους ήταν αποκλειστικά salsa αλλά η είσοδος της Gloria άλλαξε τα πράγματα. Ξεκίνησαν να ερμηνεύουν και μερικές μπαλάντες τις οποίες η Gloria τις τραγουδούσε. Όλοι και κυρίως ο Emilio την ενθάρρυναν να ξεκινήσει να γράφει και δικά της τραγούδια. Περνούσαν πολλές ώρες μαζί και δεν άργησε να ξεκινήσει ανάμεσά τους ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1978, δύο χρόνια μετά το πρώτο τους ραντεβού, ο Emilio πρόσφερε στην Gloria ένα δαχτυλίδι αρραβώνων και επτά μήνες αργότερα την παντρεύτηκε. Από τότε υπήρξαν αμέτρητες φορές που ο Emilio ενθάρρυνε τη σύζυγό του να πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής της.
Το 1980 συνέβησαν διάφορα γεγονότα τόσο στην οικογένεια Fajardo όσο και στην οικογένεια Estefan. Το σημαντικότερο ήταν ο θάνατος του ανάπηρου πατέρα της Gloria, Jose Fajardo. Ο Jose έφυγε από τη ζωή αλλά πρόλαβε να δει την κόρη του να ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο τον εγγονό του, Nayib.
Έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και μετά από τέσσερα ισπανόφωνα albums ηχογραφημένα σε μικρές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες, οι Miami Sound Machine υπέγραψαν συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρία και συγκεκριμένα την CBS International. Κάτω από αυτή την ετικέτα ηχογράφησαν τρία επιτυχημένα albums. Η φωνή της Gloria Estefan τους είχε βγάλει επιτέλους από την αφάνεια και τους ανέβασε στο απόγειο της επιτυχίας. Είχε έρθει η πολυπόθητη στιγμή να γίνουν γνωστοί στην Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Όμως τα τραγούδια τους δεν είχαν παιχτεί ακόμα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με εξαίρεση τις πολιτείες όπου υπήρχε Ισπανόφωνος πληθυσμός. Από τη μία έδιναν sold-out συναυλίες στον Παναμά, αλλά από την άλλη το αμερικάνικο pop ακροατήριο δεν τους είχε ακούσει ποτέ! Με το άλμπουμ “Eyes Of Innocence” οι Miami Sound Machine μπήκαν δυναμικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Latin-Pop τραγούδια όπως το “Dr. Beat” (1984) και το “Conga” (1985) έκαναν τον κόσμο να χορεύει σε κάθε πίστα, σε κάθε σημείο του πλανήτη! Η Gloria Estefan και οι Miami Sound Machine αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα της latin-pop και ένας δρόμος στο Μαϊάμι “βαφτίστηκε” με το όνομά τους.
Οι Miami Sound Machine με τραγουδίστρια πάντα την Gloria Estefan, “δάνεισαν” τραγούδια τους στα soundtracks των ταινιών “Top Gun” και “Cobra”. Το άλμπουμ τους “Let It Loose” γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τα Top10 singles “Anything for you”, “1-2-3”, “Rhythm is gonna get you” και “I can’t stay away from you”. Ωστόσο η επιτυχία έφερε τη διχόνοια ανάμεσα στα μέλη των Miami Sound Machine και τους συνθέτες των τραγουδιών.
http://www.youtube.com/watch?v=XuoXrYmGUcw
http://www.youtube.com/watch?v=3A7CVrBFC7M
Το ταλέντο της Gloria Estefan φάνηκε και πάλι αφού με την καθοδήγηση του Emilio, η Gloria άρχισε να συνθέτει η ίδια τα τραγούδια τους. Το “Cuts Both Ways” ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια της Gloria να γράψει στίχους. Το ομότιτλο άλμπουμ και φυσικά το single, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ενώ ένα ακόμη single το “Don’t Wanna Lose You” πήγε στο Νο 1 των Ηνωμένων Πολιτειών.
http://www.youtube.com/watch?v=NurC9GhEdzg
Στις 20 Μαρτίου του 1990 συνέβη ένα γεγονός που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή της Gloria. Καθώς βρισκόταν μαζί με το γκρουπ στο λεωφορείο που τους μετέφερε στο μέρος όπου θα έδιναν μια συναυλία, συνέβη το τραγικό ατύχημα. Η Gloria Estefan τραυματίστηκε σοβαρά στην σπονδυλική της στήλη και αναγκάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως με ελικόπτερο σε μεγάλο νοσοκομείο για να υποστεί χειρουργική επέμβαση. Η εγχείριση που κράτησε αρκετές ώρες, ήταν πολύ επικίνδυνη και κράτησε όλο τον κόσμο σε αγωνία. Έπρεπε να τοποθετηθούν δύο μεταλλικές ράβδοι για να κρατήσουν την σπονδυλική στήλη της τραγουδίστριας.
Οι πόνοι ήταν αφόρητοι και τα αποτελέσματα αμφίβολα. Το πιο πιθανό ήταν να μείνει ανάπηρη για την υπόλοιπη ζωή της. Οι γιατροί είχαν ελάχιστες ελπίδες. Το ατύχημα την είχε κάνει ανίκανη να περπατήσει, ήταν σχεδόν παράλυτη. Θυμήθηκε την κατάσταση του πατέρα της. Τι τραγική ειρωνεία! Όμως δεν θέλησε να αφήσει τον εαυτό της καθηλωμένο σε μια αναπηρική καρέκλα. Η θέληση για τη ζωή, η αγάπη της για τον κόσμο και η τεράστια ενεργητικότητα που έκρυβε μέσα της την έκαναν να αψηφήσει κάθε πόνο και να ξεκινήσει ασκήσεις φυσιοθεραπείας.
Η καριέρα της έμεινε για λίγο στην άκρη. Καθημερινά κατέφθαναν χιλιάδες γράμματα από θαυμαστές και θαυμάστριες που της έδιναν θάρρος. Πολλοί της έγραφαν ότι τα τραγούδια της έγιναν η δύναμη για αυτούς. Τώρα ο κόσμος έδινε δύναμη στην ίδια και προσευχόταν για την υγεία της. Όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην θέλησή της και φυσικά στη δύναμη των θαυμαστών και θαυμαστριών της.
Τα γράμματα από τους θαυμαστές και τις θαυμάστριές της, την έκαναν να μην τα παρατήσει, να συνεχίσει να προσπαθεί, ακόμα και όταν οι πόνοι ήταν αφόρητοι.
Η Gloria Estefan δεν παραιτήθηκε ούτε στιγμή. Συνέχισε τις ασκήσεις φυσιοθεραπείας και παράλληλα έγραψε τους στίχους για το τραγούδι-προφητεία “Coming Out Of The Dark”. Με αυτό το τραγούδι έπειτα από αρκετούς μήνες, βγήκε στην σκηνή στέλνοντας ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όσους της στάθηκαν. Το κοινό αντίκρισε μια γυναίκα με τεράστια δύναμη, θέληση και αποφασιστικότητα, μια γυναίκα που κατόρθωσε το ακατόρθωτο…
Η Gloria Estefan στάθηκε στα πόδια της και όχι μόνο περπάτησε ξανά, αλλά έδωσε συναυλίές, γύρισε videoclips. Το ατύχημα ήταν για εκείνη ένα παρελθόν που έσβησε οριστικά. Η δύναμη της και η αγάπη του κόσμου είχαν κερδίσει.
http://www.youtube.com/watch?v=tUT5dgMFQsI
Οι κατάλογοι των επιτυχιών την υποδέχθηκαν ξανά με το άλμπουμ “Into The Light” το οποίο παρουσίασε στην παγκόσμια περιοδεία της. Ακολούθησε ένα “Greatest Hits” που κυκλοφόρησε το 1992 το οποίο περιείχε και τέσσερα καινούργια τραγούδια-ένα από αυτά χριστουγεννιάτικο. Από εκείνο το χριστουγεννιάτικο τραγούδι εμπνεύστηκε στη συνέχεια το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ που κυκλοφόρησε λίγο πριν το τέλος του 1993.
Όμως την εποχή που η Gloria Estefan κατάφερε επιτέλους να βγει από το “προσωπικό της σκοτάδι”, ένας καταστρεπτικός τυφώνας έσπειρε τον πανικό στο Μαϊάμι. Στο πέρασμά του, κατάστρεψε ανθρώπους και περιουσίες. Η Gloria πήρε την κιθάρα της και έγραψε ένα τραγούδι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και περιουσίες. Έδωσε μια συναυλία τα έσοδα της οποίας βοήθησαν τους πληγέντες. Βοήθησε με τη σειρά της τον κόσμο που ένα χρόνο πριν της είχε δώσει τη δύναμη να βγει νικήτρια από το δράμα που βίωνε.
Το 1993 κυκλοφόρησε το “Mi Tierra” ένα εντελώς διαφορετικό άλμπουμ απ’ όλα τα προηγούμενα. Εμφανή ήταν τα στοιχεία από την κουβανέζικη μουσική της δεκαετίας του ’40 κι αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που το έκανε να ξεχωρίσει. Μολονότι το άλμπουμ ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στα Ισπανικά, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και από το αγγλόφωνο κοινό. Ξεπέρασε σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε πλατινένιο. Χάρισε στην Gloria Estefan το πρώτο της Grammy για το καλύτερο λάτιν άλμπουμ. Η επιτυχία ήταν απροσδόκητη αλλά καλοδεχούμενη και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως στην Ισπανία όπου σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλο Ισπανόφωνο άλμπουμ.
http://www.youtube.com/watch?v=44oqk_BV-ek
Το 1994 και παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, η Gloria Estefan έμεινε έγκυος για δεύτερη φορά. Η ίδια ήταν αποφασισμένη να κρατήσει το παιδί και προτίμησε να μην κουράσει τον εαυτό της με περιοδείες. Αντίθετα, η ηχογράφηση ενός άλμπουμ δεν θα ήταν καθόλου κούραση. Έτσι, ηχογράφησε το “Hold me, Thrill me, Kiss me” που κυκλοφόρησε την περίοδο που έφερε στον κόσμο την Emily-Marie Estefan (Δεκέμβριος 1994). Ο ερχομός της Emily-Marie την γέμισε με ένα νέο κύμα ενεργητικότητας. Η μικρή έμοιασε πολύ στη μαμά της. Από μωρό λάτρεψε τη μουσική και καθώς μεγάλωνε τραγουδούσε όλο και περισσότερο.
Το 1995 η Gloria Estefan ηχογράφησε το δεύτερο Ισπανόφωνο άλμπουμ της “Abriendo Puertas” δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της να εξοικειωθεί με περισσότερους λατιν ρυθμούς αλλά και με τα παραδοσιακά κουβανέζικα μουσικά όργανα. Το “Mi Tierra” ήταν αναμφισβήτητα ένα εκατό τοις εκατό κουβανέζικο άλμπουμ. Αλλά το “Abriendo Puertas” άνοιξε το δρόμο σε ένα ευρύτερο φάσμα μουσικής αναμειγνύοντας κουλτούρες από την κεντρική και νότια Αμερική. Το “Abriendo Puertas” χάρισε στην Gloria Estefan το δεύτερο Grammy της στην κατηγορία του δημοφιλέστερου λάτιν άλμπουμ.
Το 1996 το αγγλόφωνο τραγούδι “Reach”, που η Estefan έγραψε μαζί με την Diane Warren, έγινε το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της Gloria Estefan “Destiny”. Το άλμπουμ διαφημίστηκε μέσα την περιοδεία της στην Ατλάντα που έγινε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Estefan εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων ερμηνεύοντας το τραγούδι που είχε αγγλικό στίχο αλλά εξωτικούς ρυθμούς όπως bolero, merengue και samba. Η Gloria Estefan έγινε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δύο διαφορετικές κουλτούρες.
Το καλοκαίρι του 1998 κυκλοφόρησε το “Gloria!”. Το άλμπουμ είχε συγκεντρωμένα 11 τραγούδια, μεγάλες χορευτικές επιτυχίες όλα σε disco remixes. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν αυτή τη φορά το flashback στα 70’s. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του άλμπουμ, τραγούδια όπως το “Heaven’s What I Feel”, “Oye” και “Feelin’ ” βρήκαν αμέσως το δρόμο προς τις πίστες! Το άλμπουμ περιείχε και τραγούδια όπως τα “Don’t stop” (θύμισε την επιτυχία των Weather Girls’ “It’s Raining Men”) και “Don’t Release Me”. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το “Alma Carribean”, ένα ακόμη Ισπανόφωνο άλμπουμ, αυτή το φορά με επιρροές από τη μουσική της Καραϊβικής. Τα επόμενα δύο χρόνια κύλησαν με δύο “best of” που περιείχαν ένα κοκτέιλ από αγγλόφωνα και ισπανόφωνα τραγούδια της Estefan.
Το Φθινόπωρο του 2003 η Gloria Estefan επιστρέφει στη δισκογραφία με το νέο της σόλο άλμπουμ “Unwrapped”. Πρόκειται για το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ της τραγουδίστριας μέσα σε έξι χρόνια. Ανάμεσα στα άτομα που συνεργάζονται σε αυτό είναι η Chrissie Hynde από τους Pretenders και ο Stevie Wonder. Στο άλμπουμ περιέχονται επίσης τέσσερα τραγούδια ηχογραφημένα στα Ισπανικά καθώς και ένα remix.
Στις 23 Μαΐου 2011 αποκάλυψε στον λογαριασμό της στο tweeter, ότι το νέο της άλμπουμ θα έχει το όνομα Miss Little Havana.
Από αυτό το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 31 Μαΐου το τραγούδι με τίτλο “Wepa”.
Το 2011, η Estefan «μπήκε» στο Hollywood Bowl Hall of Fame μαζί με τον νικητή των Βραβείων Grammy και Emmy, Harry Connick Jr. Και οι δυο τους τραγούδησαν σε μια ειδική συναυλία στις 17 Ιουνίου 2011, με τον Thomas Wilkins ως μουσικό της ορχήστρας τους. Τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή πήγαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.
Πηγές:
discoradio2010.blogspot.com
www.castellano.gr
en.wikipedia.org
Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου