Τι χρώμα είναι το αγαπημένο σας συγκρότημα;
Κάπως έτσι σκέφτηκαν ίσως και μερικά από τ’ αγαπημένα μας συγκροτήματα, και χρησιμοποίησαν χρώματα στα ονόματά τους! ’Η μήπως όχι;;
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή «χρωματιστά» συγκροτήματα, καθώς και από πού πήραν την ιδέα για το όνομά τους!
Ξένα:
“Black Sabbath”
Μια από τις σημαντικότερες μπάντες που δημιουργήθηκαν στην Rock σκηνή και από τις 10 πιο γνωστές -σύμφωνα με gallop – που υπήρξαν ποτέ!
Ενώ έπαιζαν σε διάφορα shows στην Αγγλία το 1969, το συγκρότημα ανακάλυψε ότι τους μπέρδευαν με ένα άλλο αγγλικό γκρουπ με το όνομα Earth (όπως ονομάζονταν αρχικά) κι έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους.
Το νέο όνομά τους λοιπόν, το πήραν από μια ταινία τρόμου του 1963 με τον Boris Karloff που ονομαζόταν Black Sabbath, με παρότρυνση του μπασίστα Geezer Butler.
“Black Flag”
Το όνομα των Black Flag προτάθηκε από τον αδελφό του κιθαρίστα Greg Ginn, Raymond Pettibone, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει πως «Εάν η λευκή σημαία σημαίνει ‘παραδίνομαι’, η μαύρη σημαία σημαίνει ‘αναρχία’.
“Green Day”
Ο όρος Green Day χρησιμοποιείται στην αργκό για να περιγράψει μια μέρα που περνάει κάποιος καπνίζοντας μαριχουάνα. Ο Billie Joe Armstrong έγραψε ένα τραγούδι με το όνομα “Green Day” για την πρώτη του εμπειρία με το ναρκωτικό, και σύντομα αντικατέστησε το όνομα “Sweet Children” που είχε πριν η μπάντα.
Μια άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του γκρουπ, είναι ότι μπορεί να έχει προκύψει από τη φράση “Tuesday is soylent green day” , που ακούγεται στη sci-fi ταινία Soylent Green: Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, το soylent green είναι ένα φαγητό που παράγεται από μια εταιρεία για να ταΐσει τις υπερπληθείς μάζες..
Έχει επίσης ακουστεί, ότι όταν τα μέλη του συγκροτήματος παράτησαν το σχολείο για να γίνουν μουσικοί, ο διευθυντής τους τούς είπε: «It’ll be a green day in hell before you make anything of yourselves (Θα είναι μια πράσινη μέρα στην κόλαση πριν καταφέρετε να κάνετε κάτι μόνοι σας)»!
“Simply Red”
Οι Simply Red σχηματίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκαν άμεσα από την soul μουσική της δεκαετίας τους.
Πήραν το όνομα τους από τις κομμουνιστικές πολιτικές πεποιθήσεις του Mick Hucknall (τραγουδιστή του γκρουπ) και την αγάπη του για τη Manchester, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το παρατσούκλι του εξαιτίας των κόκκινων μαλλιών του!
“Pink Floyd”
Η αλήθεια είναι ότι το ροζ δεν είναι και το πρώτο χρώμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ένα ροκ συγκρότημα.. Τι σχέση έχει λοιπόν το ροζ με το ροκ;
Το όνομά τους οι Pink Floyd το πήραν από δυο αμερικάνους bluesmen τους Pink Anderson και Floyd Council. Η αρχική σύνθεση των Pink Floyd απαρτίζονταν από τους Rick Wright (οργανίστας, φωνητικά), Syd Barret (κιθάρα, φωνή), Roger Waters (μπάσο, φωνητικά, ειδικά εφφέ) και Nick Mason (drums).
“Deep Purple”
Οι Deep Purple, χρωστάνε το όνομά τους στον πιανίστα Peter De Rose και πιο συγκεκριμένα, στην ομώνυμη μεγάλη jazz επιτυχία του, που τύγχανε να είναι και το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του Ritchie Blackmore. Η σύνθεση είχε δημοσιευθεί το 1933 ως σύνθεση για πιάνο. Τον επόμενο χρόνο, ο Paul Whiteman το ενορχήστρωσε για την Big Band ορχήστρα του, η οποία “έκανε την jazz, κυρία” όπως του άρεσε να λέει. Η ενορχήστρωση αυτή έγινε τόσο δημοφιλής σε πωλήσεις παρτιτούρας, που είχε σαν αποτέλεσμα το 1939,να προστεθούν και στίχοι από τον Mitchell Parish:
“When the deep purple falls over sleepy garden walls And the stars begin to twinkle in the sky In the mist of a memory you wander back to me Breathing my name with a sigh…”
“Maroon 5”
Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική, οι Maroon 5 ονομάζονταν Kara’s Flowers. Έχοντας νέος ήχο και νέο μέλος, οι Maroon 5, αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους. Αρχικά το άλλαξαν σε Maroon και αργότερα πρόσθεσαν τον αριθμό 5. Ο λόγος παραμένει ως τώρα ένα μυστήριο.. Σύμφωνα με μερικούς, τα μέλη του συγκροτήματος, το εμπνεύστηκαν από μια φανταστική μπάντα που λεγόταν Yellow 5, και εμφανιζόταν στο κόμικ που είναι βασισμένο στο Διαδίκτυο, Pokey the Penguin.
“White Lies”
Σύμφωνα με δηλώσεις του συγκροτήματος, το τραγούδι τους “Unfinished business” ήταν ο λόγος που άλλαξαν το όνομά τους σε White Lies, επειδή τους έκανε να παρατηρήσουν ότι η σκοτεινή ατμόσφαιρα της μουσικής τους δεν ταίριαζε με το όνομα Fear Of Flying. Οι Fear of Flying διαλύθηκαν τον Οκτώβριο του 2007 ανακοινώνοντας στο MySpace, “Fear of Flying is DEAD … White Lies is alive”!, εισάγοντας έναν πιο σκοτεινό ήχο κι ένα νέο όνομα που αντανακλούσε την ωριμότητά τους.
“White Stripes”
Το ντουέτο των White Stripes σχηματίστηκε στο νοτιοδυτικό Detroit, το 1997, από τον Jack White (κιθάρα / φωνητικά) και τη Meg White (drums).
Η άποψη του Jack περί των χρωμάτων είναι μανιχαϊστική. Οι White Stripes πήραν το όνομα τους από κάτι τόσο γελοίο που μοιάζει σχεδόν μεγαλοφυές: οι αγαπημένες τσίχλες της πρώην γυναίκας του και ντράμερ της σχολής του Ringo Starr, Meg White, ήταν κάτι peppermint τυλιγμένες στην κλασική vertigo ασπροκόκκινη συσκευασία!
“Silverchair”
Δύο είναι οι εκδοχές για την ονομασία των Silverchair:
1) The Silver Chair είναι ένα από τους τίτλους του «Χρονικού της Νάρνια» από τον C.S. Lewis, στο οποίο ο Πρίγκιπας της Νάρνια Rilian, κρατείται αιχμάλωτος με ξόρκι από τη μάγισσα που σκότωσε τη μητέρα του. Κατά τη διάρκεια σύντομων στιγμών που επανέρχεται στα λογικά του, συγκρατείται σε μια ασημένια καρέκλα (silver chair). Σώζεται όταν δύο παιδιά από τη γη κι ένα κάτοικος της Νάρνια τον βρίσκουν και καταστρέφουν την καρέκλα αίροντας την κατάρα.
2) Πρόκειται για έναν συνδυασμό των λέξεν “Sliver” από τους Nirvana και “Berlin Chair” από τους You Am I. Λέγεται ότι το συγκρότημα (που αρχικά ονομαζόταν Innocent Criminals), ζητούσε τα συγκεκριμένα τραγούδια από ένα ραδιοφωνικό σταθμό, και το όνομα το εμπνεύστηκαν από τα σημειώματα που έγραφε ένα από τα μέλη του, για να θυμηθεί τους τίτλους των τραγουδιών ενώ καλούσε τον σταθμό!!
“Aqua”
Το όνομά του το συγκρότημα το πήρε από μία Δανέζικη αφίσα για ένα AQUArium (ενυδρείο), το οποίο κρεμόταν στο στούντιο ηχογράφησής τους..
“Pink”
Η Pink, μπορεί να μην είναι συγκρότημα αλλά είναι μια καλλιτέχνιδα με «χρωματιστό» όνομα. Το κανονικό της όνομα είναι Alecia Beth Moore. Ονομάστηκε έτσι, εξαιτίας του αγαπημένου της χαρακτήρα Mr. Pink, από την ταινία του Quentin Tarantino, «Reservoir Dogs».
Άλλοι υποστηρίζουν ότι «Pink» (ροζ) ήταν το παρατσούκλι της όταν ήταν μικρή επειδή ήταν ντροπαλή και κοκκίνιζε εύκολα!
Τη λίστα συμπληρώνουν οι: Red Hot Chili Peppers, Vendetta Red, Red Harvest, Red House Painter, Red Jumpsuit Apparatus, Blue, Blue Oyster Cult, Blue October, Blue Rodeo, Blueboy, Screaming Blue Messiahs, Indigo Girls, Black, The Black Eyed Peas, The Black Crowes, Black Label Society, The Black Dahlia Murder, Pink Martini, Whitesnake, White Zombie, Cream, Soilent Green, King Crimson, Orange Goblin, Clockwork Orange, Yellowcard, Goldfrapp, Goldfinger, Pink Spiders, New Riders of the Purple Sage, Strawberry Alarm Clock.
Ελληνικά:
“Κόκκινα Χαλιά”
Ο τραγουδιστής του γκρουπ, Γιώργος Παπαδημητράκης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προήλθε η ιδέα του ονόματος, ανέφερε:
«Όταν ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για όνομα αυτός που ανέλαβε και είχε τον πρώτο λόγο ήταν ο Γιώργος Θεοφάνους. Του πρότεινα ένα όνομα τότε που ήταν το «Οξυγόνο» και κάτι άλλα που δεν του πολυάρεσαν και αυτός μας πρότεινε το όνομα «Κόκκινα Χαλιά» που στο μυαλό του κάθε ένα μας είχε διαφορετική έννοια. Ο Θεοφάνους είχε στο μυαλό του μια πιο «γκλάμουρ» έννοια τύπου «Red Carpet». Για εμάς όμως λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και συμβολίζει τη δουλειά μας και πόσο την αγαπάμε και πόσο πραγματικά είμαστε παθιασμένοι με αυτό και αφοσιωμένοι και το «χαλιά» συμβολίζει το έδαφος, την προσγείωση».
“Κίτρινα Ποδήλατα”
Ο Γιώργος Παντελιάς, μέλος του συγκροτήματος «Κίτρινα ποδήλατα», εξηγώντας την ονομασία τους αναφέρει:
«Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Έχουμε να δώσουμε πράγματα. Τα έχουμε καταφέρει βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας. Γι αυτό ονομάζεται το συγκρότημα, Κίτρινα Ποδήλατα. Γιατί ανεβαίνουμε τις ανηφόρες με πετάλι. Δε θα το χρωστάμε σε κανένα. Όπου φτάσουμε καλώς. Χωρίς βιασύνες. Το όνομά μας είναι εφάμιλλο της νοοτροπίας μας».
Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Μπλε!
Αλήθεια, εσείς τι χρώμα θα δίνατε στη μουσική;;;
(Πηγή μας αποτέλεσε το αχανές διαδίκτυο…)
Από τη Σοφία Παφτούνου