Συνέντευξη | Κωνσταντίνος Νάρης: «Ένα καλό τραγούδι θα το ακούσουν όλοι… Είτε είναι εμπορικό, είτε έντεχνο.»
Ο ίδιος μας μίλησε για όλα και μας έδωσε πολλές αφορμές για να ακούσουμε το πρώτο του άλμπουμ, αλλά και να τον αναζητήσουμε στην επόμενη live εμφάνιση του, η οποία μάλιστα δεν αργεί αφού στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι στον Σταυρό του Νότου.
Κωνσταντίνε, μίλησε μας για το πρώτο σου άλμπουμ και τα τραγούδια που αυτό περιέχει.
Είναι ένα μίνι άλμπουμ το οποίο περιλαμβάνει πέντε τραγούδια σε μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου και στίχους του Νίκου Μωραϊτη, Σταύρου Σταύρου, Διαμαντή Γκιζιώτη και Χρίστου Παπαδόπουλου. Άνθρωποι πολύ σημαντικοί για μένα σε αυτή την πρώτη μου δουλειά. Είναι ένας δίσκος με στοιχεία φολκ μπαλάντας, manouche, waltz και tango.
Η διαδικασία της ηχογράφησης ενός άλμπουμ, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για σένα, πως βίωσες τη διαδικασία της δημιουργίας του πρώτου σου δίσκου αλλά και τη συνεργασία σου με τους δημιουργούς των κομματιών;
Παρόλο που έχω ξαναμπεί κατά καιρούς στο στούντιο για διάφορες ηχογραφήσεις αυτή ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Ήθελα να το ζήσω από την αρχή μέχρι το τέλος. Βρισκόμουν εκεί κατά την διάρκεια όλων των ηχογραφήσεων. Όχι μόνο για να τραγουδήσω. Μπορώ να σου πω ότι πέρασα περισσότερες ώρες παρακολουθώντας τους μουσικούς που ηχογραφούσαν. Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός αλλά και πολύ άγχος από πλευράς μου γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Αυτό το άγχος άλλες φορές λειτουργούσε δημιουργικά και άλλες καταστροφικά. Όσον αφορά τη συνεργασία μου με τους δημιουργούς όλη η δουλειά έγινε μέσω ιντερνετ καθώς οι περισσότεροι ζουν εκτός Ελλάδας. Σκέψου ότι με τον Γιώργη κάναμε πρόβες μέσω skype. Την περίοδο των ηχογραφήσεων όμως ταξίδεψε από τη Βαρκελώνη και βρισκόταν δίπλα μου καθώς έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις σε όλο το δίσκο. Με συμβούλευε πολλές φορές και τον άκουγα πολύ προσεκτικά. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής είχαμε και έντονες διαφωνίες αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Μας παρουσίασες πέντε όμορφα κομμάτια, ξεχωρίζεις κάποιο απ’ αυτά και αν ναι ποιο και γιατί;
Σίγουρα ξεχωρίζω κάποια κομμάτια περισσότερο από τα υπόλοιπα αλλά αυτό δεν θα ήθελα να το μοιραστώ. Θεωρώ ότι είναι κάτι προσωπικό καθώς βλέπω μέσα τους δικές μου στιγμές.
Έχεις σπουδάσει Βιομηχανική Πληροφορική, Γραφιστικές τέχνες ενώ παράλληλα έχεις κάνει και σεμινάρια υποκριτικής, τελικά σε κέρδισε το τραγούδι;
Η Βιομηχανική πληροφορική έγινε όπως καταλαβαίνεις για να ικανοποιήσω τη μητέρα μου. Κάτι το οποίο δεν τελείωσα ποτέ. Έχω περάσει από διάφορες φάσεις στη ζωή μου και έχω κάνει πολλές δουλειές. Αυτό όμως που με κέρδισε ήταν το τραγούδι. Το ήθελα πολύ από μικρός αλλά δεν πίστευα στις δυνατότητες μου.
Πότε έγινε η πρώτη σου επαφή με τη μουσική και το τραγούδι;
Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική έγινε στην εφηβεία μου όταν ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας σε ένα ωδείο. Με το τραγούδι ασχολήθηκα αργότερα όταν παρακολουθούσα κάποια σεμινάρια υποκριτικής και εκεί κάποιοι άνθρωποι μου είπαν ότι έχω καλή φωνή.
Έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες που πολλοί συνομήλικοι σου καλλιτέχνες σίγουρα θα ζήλευαν, νιώθεις ευγνωμοσύνη για αυτό, πιστεύεις ότι έμαθες μέσα απ’ αυτές;
Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει πολλές συνεργασίες. Αναμφισβήτητα παίρνω πράγματα από κάθε συνεργασία μου. Ακόμα και αν δεν είναι και η πιο ιδανική εγώ φροντίζω να μάθω πράγματα. Μία πολύ σημαντική συνεργασία για μένα ήταν στο ξεκίνημα μου όταν συμμετείχα σε συναυλίες της Καίτης Χωματά. Ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής και νιώθω ευγνώμον που τη γνώρισα.
Θεωρείς ότι το κοινό, έχει εθιστεί στο να ακούει μόνο την λεγόμενη “εμπορική” μουσική και δεν είναι ανοιχτό σε νέες μουσικές και καλλιτέχνες;
Θεωρώ ότι ένα καλό τραγούδι θα το ακούσουν όλοι. Είτε έχει την ταμπέλα του εμπορικού είτε του έντεχνου. Από την άλλη όλοι έχουμε τις στιγμές μας που μπορεί τη μία να ακούμε λαϊκά ή ποπ και την άλλη να ακούμε Δήμητρα Γαλάνη. Δεν είμαι άνθρωπος που βάζει ταμπέλες.
Όσο για το αν ο κόσμος είναι ανοιχτός σε νέους καλλιτέχνες θα μπορώ να σου απαντήσω μετά από κάποιο διάστημα. Πάντως είμαι αισιόδοξος.
Πιστεύεις πως είναι εύκολο σήμερα για έναν τραγουδιστή να ξεχωρίσει;
Είναι κάπως δύσκολο. Δεν υπάρχουν οι δισκογραφικές εταιρείες ή οι παραγωγοί που προωθούσαν έναν καλλιτέχνη παλιότερα. Όπως επίσης δεν υπάρχει η πληθώρα τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών και εντύπων. Όλη η δουλειά λοιπόν σήμερα γίνεται μέσω διαδικτύου και ο καθένας την κάνει σχεδόν μόνος του. Αν κάποιος διαθέτει το ταλέντο και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, σε συνδυασμό με λίγη τύχη τότε θα πετύχει.
Σε βάθος χρόνου, ποια ονειρεύεσαι να είναι η πορεία της καριέρας σου;
Το όνειρο μου είναι απλό. Θέλω μόνο να μπορώ να τραγουδάω κάθε χρόνο και να βρίσκομαι στο χώρο αυτό. Ότι προκύψει μέσα από αυτό, καλοδεχούμενο.
Ποία είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Αυτές τις μέρες ετοιμάζω το πρώτο μου λαιβ μετά την κυκλοφορία του δίσκου το οποίο θα είναι στο club του Σταυρού του Νότου στις 20 Φεβρουαρίου. Από κει και πέρα θέλω να κάνω όσες περισσότερες εμφανίσεις μπορέσω και εκτός Αθηνών.
Συνέντευξη: Στεφανία Χλαμπέα
Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη