Farmville : O μουσικός ύμνος της e-αγροτιάς!
Για τους εναπομείναντες αστύφιλους αδαείς που η παγκόσμια ετυμηγορία ότι η μόδα πήρε τα λιβάδια δεν τους γνωστοποιήθηκε εγκαίρως, οφείλω να ενημερώσω. Το Farmville είναι η μόνη επιτυχημένη εφαρμογή που είχε, έχει , θα έχει ποτέ ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Υπαρκτός γιατί πίσω απ’τις οθόνες βρίσκονται μια χαρά άνθρωποι, σοσιαλισμός γιατί όλοι οι αγροβιοπαλαιστές ξεκινάνε με το ίδιο βαλάντιο και βιος την καριέρα τους, αν και η δυνατότητα online χρηματικής συναλλαγής για κατά βούληση ανάπτυξη, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους ρομαντισμούς.
Όπως γράφει ο Mark Pinkus ο CEO της Ζynga “H Ζynga γεννήθηκε το 2007 με το όραμα να ενώσει τον κόσμο μέσα απ’ τα παιχνίδια… εξασφαλίζει το έδαφος για τη δημιουργία στενών κοινωνικών δεσμών ανάμεσα στους παίχτες και τους φίλους τους.” Kαι λέει την αλήθεια! Ποτέ άλλοτε ένα ταπεινό αγρόκτημα λίγων στρεμμάτων δεν γειτνίαζε με ένα φέουδο που διέθετε από κεντρική έπαυλη μέχρι πισίνες και αερόστατα και μάλιστα με ιδιοκτήτες-γείτονες φίλους καρδιακούς που επωμίζονται με αλληλεγγύη και συμπόνια ο ένας τις αγγαροδουλειές του άλλου. Επιπροσθέτως, όλα αυτά γίνονται υπό πλήρη συναίνεση και έλλειψη κοινωνικής βίας. Ούτε μια εγκληματική ενέργεια, ούτε μια ζωοκλοπή βρε αδελφέ. Ούτε μια βεντέτα.
Ο τρόπος παιχνιδιού είναι πάναπλος. Ο κάθε τίμιος μεροκαματιάρης μπορεί να αγοράσει σπόρους διαφορών ειδών που ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους και να φυτέψει σε όσα οργωμένα tiles επιτρέπει το μέγεθος του χωραφιού του (στη πορεία μπορεί κανείς να το διευρύνει). Απ’ αυτό, κερδίζει εισοδήματα και περνάει levels όπου του ξεκλειδώνουν περισσότερες επιλογές. Έσοδα μπορεί να λάβει και από την εκτροφή ζώων και σχετικών με την κτηνοτροφία δραστηριοτήτων. Η πλάκα είναι, πως οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι μπορεί να προέρχονται τόσο από διαφορετική εποχή καρποφορίας όσο και από διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Έτσι μπορεί κανείς να καμαρώνει στο τσιφλίκι του να θεριεύουν τουλίπες , δίπλα σε καρπούζια, ανανάδες δίπλα σε καλαμπόκια και ενώ παραδίπλα να μουλιάζουν Ασιατικοί ορυζώνες. Μια eco ethnic bio social χίπικη επίγεια Εδέμ δηλαδή. Ο καταναλωτισμός δεν λείπει , ειδικές παρτίδες σπόρων με περιορισμένη διάθεση, επετειακές εκδόσεις οχημάτων και κτιρίων, βομβαρδισμός από συνεχείς προσθήκες στα διακοσμητικά αντικείμενα. Super βλαχομπίζνα!
Και εκεί που καθόμουν αμέριμνος και λιοκαμμένος καταμεσής του virtual αγροτεμάχιου που μου παραχώρησε η εταιρία Ζynga, μετρώντας δευτερόλεπτο, το δευτερόλεπτο πριν το αναμενόμενο άηχο blooming από μια ντουζίνα -με ιδρώ σπαρμένα πλακίδια – τορνευτών ανανάδων, ο κόκκινος σβέρκος μου ορθώθηκε στέλνοντας τη ματιά μου να στυλωθεί απλανώς στα ασύννεφα ουράνια: αυτή δεν είναι η κλασσική στάση που παίρνει ο άνθρωπος όταν μια ιδέα του φυτρώνεται στο μυαλό; Μωρέ λες; Παρατάω το ψαθάκι και την τσουγκράνα και τσαλαβουτώντας με τις λαστιχένιες γαλότσες μου αρχίζω να βαδίζω, κι ύστερα να επιταχύνω, κι έπειτα να τρέχω ασθμαίνοντας μέσα στα σπαρτά, τους περιστερώνες και τα χοιροστάσια, σαν να είδα ανεμοστρόβιλο να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα της εύφορης κοιλάδας μου. Για πού το ‘βαλα; Όχι δεν με πήγα για picketing στη δημοσιά, ούτε να λυντσάρω ομοσπονδιακούς παραγωγούς που μεταπωλούν τους δροσάτους κόπους μου , χρυσάφι. Τον συνθέτη της μουσικής επένδυσης του παιχνιδιού έψαχνα, αυτού του hillbilly κολλητικού θέματος που παίζει στο repeat όση ώρα παλεύει ο άνθρωπος με τα στοιχεία της φύσης και τα ζιζάνια της γης: αυτοπροσώπως δεν κατάφερα να τον βρω, αλλά βρήκα ένα σωρό γραπτές νύξεις και υποδείξεις καρφωμένες στους γειτονικούς κορμούς ουτοσώστε να μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως …τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Γεννημένος στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ο 52χρονος σήμερα Steve Kirk μάλλον εξοικειώθηκε από μικρός τόσο με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Silicon Valley όσο και την απεραντοσύνη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της αγροτοβιομηχανίας της περιοχής (τέταρτη πιο κερδοφόρα στην κομητεία). Έτσι, όταν μεγάλωσε η μοίρα του επεφύλασσε μια spin off επιτυχία που θα συνδύαζε και τα δυο. Είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, κιθαρίστας, τραγουδιστής. Όπως επισημαίνει ο ίδιος επιδιώκει μέσω της μουσικής του να αμβλύνει διαφορές, να ενώσει παλιές με νέες τάσεις , τον ηλεκτρικό με τον ακουστικό ήχο. Στις επιρροές του συγκαταλέγονται το prog rock, το hard rock, η jazz, το alternative και το swing.Υπήρξε μέλος της Clubfoot Orchestra ενός συγκροτήματος που δημιουργήθηκε στο San Francisco και ειδικευόταν στη live μουσική συνοδεία κινηματογραφικών ταινιών του βωβού ( Nosferatu, Metropolis, Pandora’s box, The Cabinet of Doctor Caligari ). Ιδρυτής και μπροστάρης αυτής της συνεργατικής ομάδας παραμένει ο Richard Kelly ένας συνθέτης που υπήρξε μαθητής του John Cage και του David Tudor.Δείτε και ακούστε τη μουσική της αξιοθαύμαστης αυτής κολεκτίβας που συνόδευσε την προβολή της κλασσικής εξπρεσιονιστικής ταινίας “Metropolis” του Fritz Lang, στη βιβλιοθήκη Μοrgan της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2009:
Ο Steve Kirk έχει γράψει μουσική ήδη για πέντε παιχνίδια για PC: το Zodiac, το Realms of Gold, το World Spiral, το Four Houses και το Flying Leo ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το multimedia project “Voodoo Vince” για το οποίο κλήθηκε να συνθέσει, να ενορχηστρώσει, να μιξάρει τρεις ώρες μουσικής σε μια περίοδο έξι μηνών. Στο εν λόγω παιχνίδι, ο κεντρικός ήρωας είναι μια κούκλα voodoo από λινάτσα, η οποία προσπαθεί να ελευθερώσει την απαχθείσα ιδιοκτήτρια του μαγαζιού με είδη μαγείας, όπου κατοικούσε, εξοντώνοντας εχθρούς στο διάβα του με τη χρήση των δυνάμεων του. Η μουσική είναι πιστά επηρεασμένη απ’τη jazz της Νεας Ορλεάνης και η δράση εκτυλίσσεται στη Γαλλική συνοικία της πόλης:
Σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα του Oakland, ο συνθέτης ομολογεί πως η πρόταση για τη σύνθεση του θέματος του Farmville,του έγινε ενώ προσπαθούσε να προλάβει πυρετωδώς το deadline για τη μουσική του παιχνιδιού της Disney “ The princess and the frog”.
Όπως δήλωσε, ήθελε να κάνει ένα τραγούδι επηρεασμένο απ’το τρόπο που ο Randy Newman μεταχειρίστηκε την μουσική της Νέας Ορλεάνης. Το θέμα του Farmville διαρκεί 30 μόλις δευτερόλεπτα και μετά επαναλαμβάνεται για όση ώρα ο χρήστης είναι συνδεδεμένος. Για την ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα όργανα: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα , samples από το λεγόμενο «όρθιο» μπάσο και ένα παλιομοδίτικο πιάνο τύπου Saloon. H ιδέα ήταν να φτιάξει ένα τραγούδι που να μοιάζει με το στυλ μουσικής που γραφόταν στις αρχές των δεκαετιών του 50’ και του 60’ πριν το rock επιβληθεί στα ραδιόφωνα ως κυρίαρχο ρεύμα. Υπάρχουν πάνω από 75 διαφορετικές εκτελέσεις του θέματος αυτή τη στιγμή στο youtube.Δείτε την αυθεντική version παρουσιασμένη απ’τον ίδιο το συνθέτη. Μπότες, σπιρούνια και καλό λίπασμα:
TIPS AND TRIVIA
Η πιο τυχερή μαύρη γάτα του κόσμου
Μα το θεό, άμα τρίτωνε η συνωμοσιολογική σύμπτωση θα είχα μετονομάσει το άρθρο έτσι. Ξέρετε για ποια σειρά υπήρξε περιστασιακός συνθέτης ο Steve Kirk; Για τη πρωινή Σαββατιάτικη version του animated γατιού Felix the cat, που είχε τον τίτλο “The twisted tales of Felix the Cat”. Για την κινηματογραφική ταινία με θέμα αυτόν τον ήρωα θυμάστε ανύπαρκτοι φανατικοί αυτής της στήλης, ποιος είχε συνδράμει με τη μουσική του, εν έτη 1991; Ο Christian Schneider μάλιστα, ο συνθέτης των τραγουδιών του Gummy Bear. Πάλι ομπρός μου! Τι να πεις, πρέπει να εξερευνήσω τα τελευταία επαγγελματικά πραχθέντα του έτερου Καππαδόκη Don Oriolo του γιου ενός απ’τους βασικούς σχεδιαστές της γάτας του Joe Oriolo, που υπήρξε κι αυτός συνθέτης για τη σειρά. Να το περιμένετε, κάποια καραμπόλα θα εκτινάξει την καριέρα του και θα γίνει πρώτο όνομα και γω δεν ξέρω σε ποιο πεδίο. Ο ένας έκανε το κόσμο να παραμιλάει με ένα ζαβό αρκουδάκι, ο άλλος «ακομπανιάρει» τα βουκολικά απωθημένα των αστών της υφηλίου, ε μάλλον τον τρίτο τον βλέπω να γράφει το γήινο τραγούδι καλωσορίσματος για την προσγείωση των UFO στην Ουάσιγκτον το 2012. Εννοείται,πως πρέπει να αναμένετε εκτενές αφιέρωμα σε όλους τους καλλιτέχνες και τις μουσικές που γράφτηκαν ποτέ για τη σειρά απ’αυτήν εδώ τη στήλη. Σιγά μην περιμένω το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο!