Πάμε Θέατρο: «Armadale – Through the Keyhole» | Εντυπώσεις από την εκδήλωση!
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και οι Εκδόσεις Gutenberg διοργάνωσαν μια εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Πανεπιστήμιο με αφορμή το κλασικό μυθιστόρημα «Armadale» του Wilkie Collins που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Σάντυ Παπαϊωάννου. Η εκδήλωση φιλαναγνωσίας με τίτλο «Armadale – Through the Keyhole» ήταν μια πρόγευση για την 3ωρη παράσταση που θα φιλοξενήσει το Σύγχρονο Θέατρο που φέτος επαναλειτουργεί με βασικό χαρακτηριστικό τη σύνδεση με τη λογοτεχνία. Μετά τα «Κύματα» και τον «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογιέφσκι και το θεατρικό «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ, το Σύγχρονο Θέατρο μας προτείνει μια δραματοποίηση του Armadale από τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και τη Μαρία Κίτσου.
Το επιβλητικό μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στη γοητευτική Βικτωριανή εποχή όπου οικογενειακές ίντριγκες, απαγορευμένοι έρωτες και προσωπικές διενέξεις καθορίζονται από τα κοινωνικά πρέπει κι άλλες δυνάμεις. Για όσους δεν έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα –ανήκω κι ο ίδιος σε αυτή την κατηγορία- η εκδήλωση λειτούργησε σα μια γνωριμία με τους ήρωες του λογοτεχνήματος, μια πρώτη επαφή με το έργο του Collins. Όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο νιώθεις πως οι ήρωες του παίρνουν σάρκα κι οστά και στη φαντασία και μετά το τέλος της ανάγνωσης νιώθεις πως αυτοί οι ήρωες σε συντροφεύουν σε διάφορα σημεία της ζωής σου. Επομένως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της εκδήλωσης δεν ήταν πως είδαμε αγαπημένους ηθοποιούς του θεατρόφιλου κοινού να αλληλεπιδρούν με έναν εναλλακτικό τρόπο, αλλά πως υπήρχε η αίσθηση πως οι λογοτεχνικοί ήρωες του Armadale αναδύονται από το βιβλίο και «βγαίνουν» από αυτό για να μας συστηθούν.
Σίγουρα, το μυθιστόρημα του Wilkie Collins δεν μπορεί να παρασταθεί σε ένα 40λεπτο, ούτε να γίνει εμφανής η πλοκή και η αλληλεπίδραση των ηρώων, αλλά το να κοιτάς μέσα από την «κλειδαρότρυπα» μια δουλειά προτού ολοκληρωθεί και προτού γίνει παράσταση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και γοητευτικό, γιατί ερεθίζει τη φαντασία του θεατή και το βάζει στη διαδικασία να θέλει να γνωρίσει τόσο το λογοτεχνικό έργο όσο και την παράσταση που θα ακολουθήσει. Προσωπικά, αν έχω τρία πράγματα που αγαπώ, αυτά είναι το θέατρο, η λογοτεχνία κι ο έρωτας και στην προκείμενη περίπτωση τα βρίσκω και τα τρία μαζί, σαν ένα κράμα. Αν λάβουμε υπόψη πως σε αυτή τη δουλειά θα δούμε δυο από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές, τη Μαρία Κίτσου (πρόσφατα την είδαμε στους Βρυκόλακες σε σκηνοθεσία Σ. Λιβαθινού) και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη (φέτος γοήτευσε κοινό και κριτικούς με το 2013/Melina M.) να μοιράζονται την σκηνή με ταλαντούχους ηθοποιούς: Λάζαρος Βαρτάνης, Ζωή Καραβασίλη, Χάρης Αττώνης, Σύνθια Μπατσή, Φάνης Παυλόπουλος, Μάριος Μακρόπουλος και Ελένη Κάκκαλου, ναι, σίγουρα τότε μιλάμε για μια παράσταση που ανυπομονούμε να δούμε ολοκληρωμένη.
Συνομιλώντας με το κοινό μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι περισσότεροι θεατές επισήμαναν πως «οι ηθοποιοί είναι πολύ ταλαντούχοι και τα κοστούμια είναι υπέροχα, μας δεν καταλάβαμε ακριβώς το έργο», ενώ όσοι είχαν διαβάσει το βιβλίο μιλάνε για ένα αριστούργημα και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από το θίασο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ωστόσο συμφώνησαν στο ότι η πρωτοβουλία της εκδήλωσης είναι κάτι πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον, αφού αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα βιβλιοπωλείο με έναν πολύ θεατρικό και λογοτεχνικό τρόπο που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Μεταξύ των θεατών, εντοπίσαμε και αρκετούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου όπως τους: Κόρα Καρβούνη, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Μανώλης Κοττάκης, Αλέξης Κωστάλας, Νεκτάριος Λουκιανός, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Γιώργος Μανιώτης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γιώργος Νανούρης, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πλειώνης, Έρη Ρίτσου, Γιούλικα Σκαφιδά, Σταύρος Τσακίρης, Σοφία Φιλιππίδου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
Σε αυτή την πρόδρομη παράσταση, είδαμε για πρώτη φορά και τα περίτεχνα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη τα οποία σε ταξιδεύουν κι από μόνα τους στη Βικτωριανή εποχή με τρόπο που ξεφεύγει από το τετριμμένο και συνηθισμένο μοτίβο που μας έχουν συνηθίσει αντίστοιχες παραστάσεις. Μπορείτε να ρίξετε και εσείς μια κλεφτή ματιά στα κοστούμια της παράστασης στις φωτογραφίες που ακολουθούν ή να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της παράστασης στο facebook για περαιτέρω φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το ανέβασμα του έργου (πατήστε εδώ)
Αξίζει να αναφερθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν διπλές προσκλήσεις για την παράσταση και βιβλία “Armadale” για τους παρευρισκόμενους προωθώντας τη σημασία του βιβλίου συνάμα με την παράσταση κι όχι υπονομεύοντας το. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και να έχουν την στήριξη τόσο των συντελεστών της παράστασης όσο και του κοινού και να υποστηρίξουμε όλοι μαζί το θέατρο μας. Συγχαρητήρια για την ιδέα και για την ανοιχτή πρόσκληση!
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Αναγνωστοπούλου (με λογότυπο tralala) – Μαρία Τούλτσα (αντλημένες από την επίσημη σελίδα της παράστασης)
Info:
Η παράσταση «Armadale» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στο Σύγχρονο Θέατρο.