Τάσος Ιωαννίδης
Θα φανταζόσασταν ποτέ την προπαίδεια τραγουδιστή; Ο Τάσος Ιωαννίδης τη σκέφτηκε και μαζί με την Παυλίνα Παμπούδη που έγραψε τους ευφάνταστους στίχους έφτιαξαν μια προπαίδεια μούρλια, μία άπαιχτη μουσικοαριθμητική!
Οι ρυθμοί κι οι αριθμοί, παίρνουν φόρα κι αφορμή
κάνουν αριθμητική, μουσικοαριθμητική.
Το κλειδί του σολ φορτώνουν, την προπαιδεία ξεκλειδώνουν
μπαινοβγαίνουν τα παιδιά, με πνευστά και με κρουστά
μπαινοβγαίνουν τα παιδιά και τη λεν τραγουδιστά.
Το «Χάχανα x Λάχανα – Η προπαίδεια σε τραγούδια» είναι το δεύτερο άλμπουμ του Τάσου Ιωαννίδη, μετά το «Λάχανα και Χάχανα – 24 τραγούδια από το βιβλίο της Γλώσσας Α’ δημοτικού» που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία κι έγινε χρυσό.
Ο συνθέτης σημειώνει: «Πρώτα απ’ όλα έπρεπε να ξεχάσουμε ότι κάνουμε τραγούδια διδακτικού περιεχομένου και να επιστρατεύσουμε όλη μας τη φαντασία και το χιούμορ. Τα τραγούδια αυτά θα έπρεπε να είναι έμμετρες ιστοριούλες με διασκεδαστική πλοκή. Θα είχαν ως στόχο την ‘απομυθοποίηση’ των δυσκολιών απομνημόνευσης της προπαίδειας, η οποία θα γινόταν ‘ασυναίσθητα’, μέσω της απομνημόνευσης της ιστοριούλας που αφηγούνταν οι στίχοι. Τα φτιάξαμε διασκεδάζοντας πρώτα απ’ όλους τους άλλους, εμείς οι ίδιοι!».
Έτσι, καβουράκια, ποντικάκια, βατραχάκια, παπαγαλοπαπιά, μυρμηγκάκια και άλλα πλασματάκια, μπλέκονται με τους αριθμούς και δημιουργούν απολαυστικά τραγούδια!
Τα τραγούδια δοκιμάστηκαν αρχικά εργαστηριακά στο δημοτικό σχολείο που πηγαίνει η κόρη του Τάσου Ιωαννίδη, Ερμιόνη. Στη συνέχεια ο ίδιος σκέφτηκε πως έπρεπε να προσθέσει και μια σειρά από τραγουδάκια με την προπαίδεια αυτή καθεαυτή. Εδώ, η απομνημόνευση στηρίζεται και υποβοηθείται από απλές μελωδίες που όμως έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: η μελοποίηση της προπαίδειας του κάθε αριθμού έγινε στη βάση ενός αντίστοιχου ρυθμού. Δηλαδή η προπαίδεια του 2 έχει ρυθμό δύο τετάρτων, η προπαίδεια του 3 ρυθμό τριών τετάρτων, του 7 ρυθμό εφτά ογδόων, κλπ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια ‘ρυθμική αντιστοίχιση’, η οποία λειτουργεί σε ένα βαθύτερο, υποσυνείδητο επίπεδο – μία πυραμίδα η οποία έχει στην κορυφή μία απλή και άμεση μελωδία και στηρίζεται σε μια δυναμική ρυθμική βάση. Σαν ‘επιδόρπιο’ προστίθεται στο τέλος ένα χιουμοριστικό δίστιχο στο κάθε τραγουδάκι!
Με εξίσου χιουμοριστικό τρόπο η στιχουργός Παυλίνα Παμπούδη περιγράφει τη συνεργασία της με τον Τάσο Ιωαννίδη: «Ένα χρόνο τώρα, ο Τάσος κι εγώ είχαμε μια συνεχή, ακατάσχετη, τρελή συνεργασία, μέρα νύχτα: ανταλλάξαμε κάπου 1.529 x 2 = 3.058 e-mails, πολύ κεφάτα και κάπου 1.728 x 2 = 3.456 τηλεφωνήματα πολύ παράξενα… Ο Τάσος μου τηλεφωνούσε ξαφνικά και μου τραγουδούσε στο ακουστικό με την κιθάρα του διάφορα κομμάτια με αριθμούς, νάνους, καβουράκια, αράχνες, κλπ- που μόλις είχε καταφέρει να ταχτοποιήσει μέσα στη μουσική του. Μετά, του έστελνα εγώ ξαφνικά ένα μήνυμα με κάτι παπαγαλοπαπιά και τα έκανα όλα άνω κάτω!»
Μαζί με τον Τάσο Ιωαννίδη τραγουδούν παιδιά της χορωδίας από τα τέσσερα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία Εκάλης.
Δύο ξεχωριστές και αγαπημένες φωνές, αυτές της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας, προσθέτουν το δικό τους χρώμα σε κάποια από τα τραγούδια. Η ενορχήστρωση είναι του Κώστα Γανωσέλλη.
Η εξαιρετική εικονογράφηση είναι της Λήδας Βαρβαρούση.
Το άλμπουμ συνοδεύεται από ένα δεύτερο cd karaoke με όλα τα τραγούδια.
Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να μάθεις κάτι; Κάνοντάς το παιχνίδι! Έτσι είναι σίγουρο ότι μικροί και μεγάλοι ακροατές, όχι μόνο θα διασκεδάσουν με αυτό το άλμπουμ αλλά και θα μάθουν/ θυμηθούν την προπαίδεια με τον πιο ευχάριστο τρόπο! 8×9;