Πάμε Θέατρο? Τι είδαμε, τι προτείνουμε, τι έρχεται… (21/9)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…
Το τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη
Κλασσικό και αγαπημένο έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, βρίσκει τον φυσικό του χώρο σε αυλές, προαύλια σχολείων, πεζόδρομους, πλατείες, θερινά σινεμά, ακόμα και σε υπαίθριες ταβέρνες, παραθαλάσσια ζαχαροπλαστεία, μαγειρεία και καφενεία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Κάππας, που διάβασε και ξαναθυμήθηκε «το Τάβλι», συνάντησε τον Νίκο Ορφανό, και του πρότεινε να το ανεβάσουν. Και εκείνος τον οδήγησε στο φυσικό σκηνικό του έργου, την αυλή του σπιτιού του, επί της οδού Αριστοφάνους 34Β στου Ψυρρή.
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κώστας Κάππας.
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος.
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Το τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή
Το Τρίτο Στεφάνι, που ανέβηκε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο το 2009-2010 ανεβαίνει για περιορισμένες παραστάσεις στο Παλλάς, από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2011, σε συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων και του Εθνικού Θεάτρου.
Δύο γυναίκες οικείες, γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους: γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία, με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας – τα κυριότερα γεγονότα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα – ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή – περνάνε μπροστά μας. Άλλοτε καθοριστικά και άλλοτε σαν φόντο σε ένα συναισθηματικό τοπίο.
Το τρίτο στεφάνι της Νίνας- ο τελευταίος γάμος της με τον άνδρα της και γιο της Εκάβης, είναι το σημείο που η ιστορία ξεκινά και τελειώνει. Ένας κύκλος που κλείνει μέσα του όλο το πάθος των δύο ηρωίδων για τη ζωή, τον αγώνα για επιβίωση, τη σκληρότητα, την τρυφεράδα αλλά και το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους, που μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παινίδου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος
Διανομή: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη και είκοσι ακόμη ηθοποιοί.
«Η κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο
Ένας τρελός για δέσιμο, ειδικός στις μεταμφιέσεις (Σπύρος Παπαδόπουλος) διεισδύει στα γραφεία της κεντρικής Ασφάλειας , μεταμφιεσμένος σε ανώτατο ανακριτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διαλευκάνει την υπόθεση της «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Κι από δω αρχίζει το.. γέλιο! Οι μπάτσοι τρομοκρατημένοι, γίνονται έρμαια στην εξυπνάδα και στη φαντασία του τρελού, πέφτουν σε όλες τις παγίδες που τους στήνει, οι αντιφάσεις και τα ψέματα πάνε σύννεφο κι από άγριοι και βλοσυροί, μεταμορφώνονται σιγά-σιγά σε κάτι αξιοθρήνητα ανθρωπάκια, που δέρνονται μεταξύ τους, που είναι έτοιμοι να πηδήξουν κι αυτοί απ το παράθυρο, που τραγουδάνε το pantiera rossa(!),
που εκλιπαρούν τον τρελό για έλεος και… η κατηφόρα δεν έχει τέλος! Μέσα σε δύο ώρες η κεντρική Ασφάλεια γίνεται μπάχαλο!
Το έργο είναι γραμμένο για την Ιταλία του 70 και μοιάζει σαν να γράφτηκε χθες για την Ελλάδα.. του σήμερα! Μην το χάσετε!
Μετάφραση: Άννα Βαρβαρέσου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Β.Σκηνοθέτης: Αργύρης Παυλίδης
Σκηνικά- Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική & τραγούδια της παράστασης: Κίτρινα ποδήλατα
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Ειδικά Εφφέ: Αδελφοί Αλαχούζοι
ΠΑΙΖΟΥΝ : Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Νίκη Παλληκαράκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος Πέτσος
ΕΡΧΕΤΑΙ…
Γυάλινος Κόσμος του Τ. Ουίλλιαμς
Μια ανατρεπτική συνεργασία θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στο θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ. Η Ναταλία Τσαλίκη πρωταγωνιστεί σε μια διανομή που συμπληρώνεται από εξαιρετικούς νέους ηθοποιούς, και η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τον ‘Γυάλινο κόσμο’ (1943) του Τενεσί Ουίλλιαμς. Πρόκειται για μια νέα ματιά στο έργο που έκανε διάσημο τον Ουίλλιαμς, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους κορυφαίους του θεάτρου στον εικοστό αιώνα. Ο ‘Γυάλινος Κόσμος’ είναι το πιο αυτοβιογραφικό από τα έργα του, ένα έργο-ανάμνηση για τη μητέρα του και για την αδελφή του. Το παρόν εναλλάσσεται με σκηνές από το παρελθόν, σε μια κοινωνία οικονομικά εξαντλημένη, με ανθρώπους που έχουν απολέσει τον λόγο να ζουν.
Ο Τομ ξετυλίγει με κινηματογραφικό τρόπο τις αναμνήσεις του από το σπίτι των νεανικών του χρόνων, όπου ζούσε με τη μητέρα του, Αμάντα, και την αδελφή του, Λώρα, αφού ο πατέρας τους τούς εγκατέλειψε. Ο ίδιος ασφυκτιά, επιθυμεί να φύγει αλλά η Αμάντα δεν του επιτρέπει, πριν βρεθεί ένας άντρας για την Λώρα. Οι χαρακτήρες είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα, εγκλωβισμένοι ο καθένας στη δική του ψευδαίσθηση. Η Αμάντα στο ‘ένδοξο’ παρελθόν της Ωραίας του Μπλου Μάουντεν, η Λώρα χαμένη ανάμεσα στους παλιούς δίσκους του πατέρα της και τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια, ο Τομ παλεύει να ξεφύγει περνώντας ώρες στο σινεμά και ο Τζιμ, ο νεαρός υποψήφιος μνηστήρας για τη Λώρα, με τα εφηβικά του όνειρα τσαλαπατημένα, είναι τώρα χαμένος στην ψευδαίσθηση του ‘μέλλοντος που θα τα φέρει όλα ‘.
Η παράσταση εστιάζει στο ότι οι τέσσερις χαρακτήρες του ‘Γυάλινου Κόσμου’ που αποτελούν εικόνες της ανάμνησης του Τομ, υπάρχουν σε ένα ποιητικό σύμπαν όπου όλα αλλοιώνονται, μέσα από την τωρινή, ειρωνική αλλά και νοσταλγική, ματιά του Τομ.
Αμάντα: Ναταλία Τσαλίκη
Τομ: Αντίνοος Αλμπάνης
Λώρα: Αμαλία Νίνου
Τζιμ: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας της Πένυς Φυλακτάκη
Μια κωμωδία που διερευνά τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία και ψάχνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας, όπως:
Γιατί ένας γάμος είναι σήμερα τόσο σημαντικός, που δεν μπορεί να αναβληθεί…? Μπορεί να γίνει ένας γάμος χωρίς τον υπουργό κουμπάρο…? Σε τι διαφέρουν δυο ξωκλήσια που απέχουν κάποια χιλιόμετρα μεταξύ τους…?
Ακόμη: Πόσα οικογενειακά νυφικά θα «λιώσουν» πάνω στη ΝΥΦΗ…? Κινδυνεύει ή όχι μια ΝΥΦΗ να γεννήσει πριν την ώρα της…? Με τι όχημα πρέπει να πηγαίνει η ΝΥΦΗ στην εκκλησία…? Ενδείκνυνται όλα τα αυτοκίνητα για τα απομακρυσμένα ξωκλήσια…?
Info: Από 7 Οκτωβρίου, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 15€, Φοιτητικό και ομαδικό 10€
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6937234894
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Η είσοδος για τους ανέργους, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, είναι ελεύθερη.
Κείμενο: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου
Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Μάντακα
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου
Εικαστικές συνθέσεις: Στέργιος Πρώιος
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Video: Παναγιώτης Κουτράκης
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Θάνος Πάππας
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Κουτράκης, Στέργιος Πρώιος
Ηχογραφήσεις: Νίκος Γεωργάκης
Χειρισμός κονσόλας (ήχος-φως): Σοφία Ζωντανού, Παναγιώτης Κουτράκης
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Ξένος: Μπάμπης Τίγκας, Νύφη: Ευανθία Βασιλειάδου, Ράνια Μιχαηλίδου (διπλή διανομή), Γαμπρός: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Μαμά: Λίζα Μιμιλίδου, Έφη Μυλωνά (διπλή διανομή), Ρούλης: Φώτης Αμαξόπουλος, Πάτερ: Γιάννης Περδίκης, Φωνή τηλεπαρουσιάστριας: Λίλη Λαμπούδη, Ρεπόρτερ: Στεφανία Κώττα
Για αναφορές, δημοσιεύσεις και δελτία τύπου, μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected]