Πάμε Θέατρο: «Κοκκινοσκουφίτσα – Το Πρώτο Αίμα» | Είδαμε την παράσταση!
Για ένα σύντομο κύκλο παραστάσεων που έγινε sold out πριν κάνει ακόμη την πρεμιέρα της (όπως και η παράταση των παραστάσεων), παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της «Κοκκινοσκουφίτσα – Το Πρώτο Αίμα», κατά τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας «Rambo – The First Blood». Η καλτ θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός, καταπιάνεται με το δημοφιλές παραμύθι των Αδερφών Γκριμ, την Κοκκινοσκουφίτσα που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές δίνοντας ένα διαμετρικά αντίθετο πρόσωπο από αυτό με το οποίο είμαστε οικείοι.
Η Κοκκινοσκουφίτσα (Έμιλυ Κολιανδρή) έχει βαρεθεί να είναι το καλό, απονήρευτο και ευκολόπιστο κορίτσι, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως θα συναντήσει το λύκο, πως θα πρέπει να πάρει το λάθος δρόμο, πως στο σπίτι της γιαγιάς της δε θα βρει την ίδια, αλλά έναν μασκαρεμένο λύκο. Θέλει κάτι να αλλάξει, έστω και ένα πράγμα να είναι διαφορετικό στην ιστορία της για να αποκτήσει νέο νόημα η ρουτίνα της. Σε αυτό το παραμύθι, η Κοκκινοσκουφίτσα έχει αδερφό, τον.. Κώστα, η γιαγιά της τηλεφωνεί, η Σταχοπούτα αναζητεί ένα γοβάκι νούμερο 39, ο κυνηγός είναι ένας έκφυλος ματάκιας που τη βρίσκει κοιτώντας κρυφά μέσα από το παράθυρο μικρά κορίτσια (και είναι ένας ηθοποιός που παίζει τον βλάχο – προς αποφυγή παρεξηγήσεων). Κι όσο η υπόθεση χαρακτηρίζεται από το ένα παράλογο στο άλλο, θεατρικά η Λένα Κιτσοπούλου εκθέτει τους ηθοποιούς της σε ένα ευφάνταστο σκηνικό παιχνίδι που σπάει όλους τους φραγμούς και τους συμβιβασμούς που έχουμε συνηθίσει με έναν ιδιαιτέρως επιτυχημένο συνολικό αποτέλεσμα που κάνει ακόμη και τον πιο συγκρατημένο θεατή να απολαύσει την παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος.
Αναλυτικότερα, η Νεφέλη Μαϊστράλη επωμίζεται τον απαιτητικό ρόλο να ανοίξει την αυλαία για 15 λεπτά με έναν μονόλογο που δε σχετίζεται οργανικά με την υπόθεση του έργου που πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά περισσότερο με τον ίδιο το χώρο και το κοινό της «πλατείας». Η ηθοποιός δίνει μια ειλικρινά αξιοζήλευτη ερμηνεία που προσωπικά με είχε καλύψει πριν καν δω το ίδιο το έργο. Βασικές ηρωίδες του έργου, η Κοκκινοσκουφίτσα (Έμιλυ Κολιανδρή) και η μητέρα της (Ιωάννα Μαυρέα). Η Έμιλυ Κολιανδρή, μετά από μια πολύ επιτυχημένη σεζόν με το αριστούργημα «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε» που κέντησε ο Δημήτρης Καραντζάς στο Εθνικό Θέατρο, επιστρέφει με τον κεντρικό ρόλο μια από τις παραστάσεις που έγινε talk of the town σε λίγες μόνο ημέρες. Αφοπλιστικά κωμική, χαρακτηρίζεται για το γνήσιο ταλέντο της που μπορεί να υπηρετήσει τους μεγάλους συγγραφείς και να ελιχθεί σύμφωνα με τις «τολμηρές» σκηνοθετικές οδηγίες που της δίνονται. Η παρουσία της στο σανίδι για το 2014 νομίζω είναι από τις πιο αισιόδοξες παρουσίες και είμαι πεπεισμένος πως θα μας απασχολήσει περισσότερο στο εγγύς μέλλον. Η Ιωάννα Μαυρέα έχει φανερή άνεση, ενώ από τις πιο δυνατές στιγμές της είναι τα οπερετικά σημεία που έχει αλλά και τα όχι και τόσο συνηθισμένα παιχνίδια με την σκηνική της κόρη.
Ο Γιάννος Περλέγκας και ο Γιάννης Κότσιφας, λόγω προηγούμενων εμπειριών τους από τη συνεργασία τους με τη Λ. Κιτσοπούλου, έχουν το πάτημα να είναι πιο ανοιχτοί και να το διασκεδάζουν ακόμη περισσότερο από τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές τους (ο μεν με το Χαίρε Νύμφη, ο δε με τις διασκευές των «Γκόλφω» και «Δεκαήμερο»). Ο Περλέγκας σαρκάζει τη θεατρική μέθεξη, υποδυόμενος ένα βλάχο κυνηγό που όπως αποδεικνύεται προς το τέλος είναι και λιγάκι έκφυλος. Άμεσος και διαθέσιμος, χωρίς να φαίνεται ότι προσπαθεί προσφέρει απλόχερα το γέλιο. Ο δε Κότσιφας, υποδύεται τον άγνωστο αδερφό της Κοκκινοσκουφίτσας, που για μια μέρα, θέλει να ντυθεί ο ίδιος Κοκκινοσκουφίτσα. Οι σκηνικές του δράσεις είναι όλες μια και μια, ενώ έχει μπόλικη ενέργεια που διαθέτει στο μέγιστο βαθμό. Τέλος, η Λένα Κιτσοπούλου, λίγο πριν το φινάλε του έργου, έχει ένα απολαυστικό ιντερμέδιο που παραπέμπει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, υποδυόμενη την Σταχτοπούτα.
Θέλω να πιστεύω ότι η εμπορική επιτυχία της παράστασης, θα επαναφέρει την επόμενη θεατρική σεζόν την Κιτσοπουλική «Κοκκινοσκουφίτσα» ώστε να έχουν την ευκαιρία να συστηθούν μαζί τους περισσότεροι θεατές και ταυτόχρονα να θέσει ένα εποικοδομητικό διάλογο με τις παραστατικές τέχνες και τους εκπροσώπους της. Για την ώρα, να αναφέρουμε πως η παράσταση θα παίζεται στον 5ο όροφο της Στέγης μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουνίου, ενώ την Τετάρτη 18 Ιουνίου θα παιχτεί για μια και μοναδική φορά στο Παρίσι, Theatre des Abbesses, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Chantiers d’Europe που διοργανώνεται από το Théâtre de la Villle.
Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο και Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Ναταλία Λάτση
Εκτέλεση Παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου
Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη, Λένα Κιτσοπούλου
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών