Πάμε Θέατρο: «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές από 5/6 στο Εθνικό
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 τη «Δυτική αποβάθρα» του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Comédie de Reims Λουντοβίκ Λαγκάρντ.
Η ιδέα για τη «Δυτική αποβάθρα» γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, δυτικά του Μανχάταν, όπου υπήρχε ένα μεγάλο, έρημο υπόστεγο που ανήκε στις παλιές αποβάθρες. Εκεί ο Κολτές οραματίστηκε ένα τόπο-πέρασμα όμοιο με σταυροδρόμι, ένα μετα-μοντέρνο γκέτο μύησης ή απώλειας για κάθε καρυδιάς καρύδι που ξεβράζεται δίπλα στο ποτάμι, μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ζωής και περιθωρίου, ελπίδας και εξαθλίωσης.
Σ΄ αυτόν τον αστικό «λαβύρινθο» θα σμίξουν όλοι οι ήρωες του έργου: Ο Κοχ, οικονομικός διευθυντής που κατασπατάλησε σκανδαλωδώς μια περιουσία και ψάχνει μια γωνιά για να πεθάνει, η βοηθός του Μονίκ, ο Αμπάντ, ο μαύρος περήφανος μετανάστης που δεν μιλάει σε κανέναν, ο ντίλερ Σαρλ που ούτε κοιμάται, ούτε ονειρεύεται και «εξουσιάζει» τον Αμπάντ… Κάτω από το ίδιο σκοτεινό υπόστεγο, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, οι ήρωες θα προσπαθήσουν το ακατόρθωτο σε μια συνάντηση μοιραία για όλους: να συνδιαλαγούν σε μια άγνωστη γλώσσα, που οι κοινωνικές διαφορές αλλά και η εσωτερική απομόνωση του καθενός αποκλείουν την αποκρυπτογράφησή της. Κάθε πιθανότητα εγγύτητας και επικοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μέχρι το τέλος.
«Εδώ, λοιπόν, στη μεγάλη χώρα του θεάτρου, την αναστατωμένη, την πληγωμένη από την οικονομική κρίση, σ’ αυτήν θα παίξουμε τη ‘Δυτική αποβάθρα’. Στην Αθήνα, σήμερα», σημειώνει για την παράσταση ο Λουντοβίκ Λαγκάρντ.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ludovic Lagarde
Δραματουργία: Marion Stoufflet
Σκηνικά: Antoine Vasseur
Φωτισμοί: Sébastien Michaud
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης
Ήχος: David Bichindaritz
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Διανομή (αλφαβητικά)
Μιχάλης Αφολάγιαν Αμπάντ
Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη Κλερ
Γιώργος Κοτανίδης Ροντόλφ
Δημήτρης Λάλος Σαρλ
Θέμις Μπαζάκα Σεσίλ
Μαρία Ναυπλιώτου Μονίκ
Γιάννης Νιάρρος Φακ
Νίκος Χατζόπουλος Κοχ
Φωτογράφος της παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Σε μια καθολική, μεσοαστική οικογένεια της ανατολικής Γαλλίας μεγαλώνει ένα παιδί που έχει ίνδαλμά του τον Ρεμπώ και μισεί την έμμισθη εργασία. Ταξιδεύει συνεχώς: Νέα Υόρκη, Σοβιετική Ένωση, Αφρική, Λατινική Αμερική. Στα διαλείμματα παρακολουθεί μαθήματα σκηνοθεσίας στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου και γράφει μανιωδώς. Το 1975 κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ένα χρόνο μετά μπαίνει για αποτοξίνωση. Το 1986 ο Πατρίς Σερώ σκηνοθετεί την «Δυτική αποβάθρα». Το 1987 ανεβαίνει το έργο «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» και το 1988 ολοκληρώνει, μεταξύ άλλων, τον «Ρομπέρτο Τσούκκο», που σκηνοθετεί δυο χρόνια μετά ο Πέτερ Στάιν στη Σάουμπύνε. Πεθαίνει από έιτζ το 1989, σε ηλικία μόλις σαράντα ενός ετών.
Σύντομο βιογραφικό του σκηνοθέτη:
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1962. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής πριν εκφράσει την προτίμησή του για τη σκηνοθεσία. Οι πρώτες του παραστάσεις ανεβαίνουν στην Comédie de Reims, εκεί όπου αργότερα, το 2009, αναλαμβάνει ως διευθυντής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα της Γαλλίας, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και διεθνώς σε θέατρα του Μόντρεαλ, της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, της Γενεύης και αλλού. Παράλληλα με τη σκηνοθετική του δραστηριότητα στο χώρο του θεάτρου, σκηνοθετεί έργα για την όπερα, ενώ, εδώ και μερικά χρόνια, αφιερώνει σημαντικό μέρος της δουλειάς του στην εκπαίδευση στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου, στο Conservatoire Supérieur d’ Art Dramatique του Παρισιού και στη Περιφερειακή δραματική σχολή των Καννών.
Info:
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την 5 Ιουνίου και θα παιχτεί την Παρασκευή και το Σάββατο στις 21:00 και την Κυριακή στις 19:30 στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος.