Πάμε Θέατρο: «Καλιφόρνια Ντρίμιν» στο Θέατρο Αθηνά | Είδαμε την παράσταση!
Με την παρουσία του συγγραφέα και πολλών καλών φίλων των συντελεστών της παράστασης έγινε η δεύτερη πρεμιέρα του έργου για τη φετινή σεζόν μετά την επιτυχημένη πορεία του το φετινό χειμώνα. Το πολυβραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη μιλά για τη ζωή τεσσάρων νέων στην κρίσιμη ηλικιακή καμπή των 18 χρόνων, εκεί που όλα φαντάζουν τόσο μάταια όσο και ιδανικά, ταυτόχρονα. Πρόκειται για τη ζωή δύο νέων αγοριών, του Ντίνου και του Άρη, που ακροβατούν μετάξύ της συμμόρφωσης στις επιταγές της κοινωνίας και της επανάστασης, μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου, μεταξύ της παιδικότητας και της ενηλικίωσης. Μαζί τους τα κορίτσια τους η Κική και η Βουβού, προσπαθούν να στηρίξουν τις επιλογές τους, παίζοντας τα όλα για την αγάπη και το όνειρο. Πρόκειται για ένα έργο άμεσο, επικοινωνιακό, με πολύ γλαφυρό λόγο, που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη γενιά των νέων στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας έχει δηλώσει πως η πλειοψηφία των διαλόγων, αντλείται από αντίστοιχους διαλόγους μαθητών του στο σχολείο.
Η σκηνοθεσία του Στράτου Λύκου έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρα του έργου. Οι μαυροπίνακες στου οποίους γράφουν και σβήνουν με μεγάλη ευκολία τα όνειρα, τις επιθυμίες, τους έρωτες, τα μίση και τις απογοήτευσεις, εύκολα μας φέρνει στο μυαλό την εφηβική καρδιά που ερωτεύεται και πληγώνεται, θυμάται και ξεχνάει με την ίδια ευκολία. Ο Λύκος έχει καταφέρει να ενώσει μια ομάδα τεσσάρων ηθοποιών, μεγαλύτερων σε ηλικία από τους ήρωες του οποίους υποδύονται και να τους «μικρύνει» ηλικιακά στα μάτια μας, τόσο όσο χρειάζεται για να μας πείσει πως βρισκόμαστε σε ένα αγορίστικο- αντρικό δωμάτιο και παρακολούθούμε τις ζωές τους. Ένα χαρακτηριστικό του κειμένου είναι οι μεγάλες σκηνές με μικροπερίοδο λόγο και συνεχείς διαλόγους. Αυτό το γεγονός ενέχει τον κίνδυνο να «κουράσει» τον θεατή μιας και η εικόνα δεν αλλάζει. Τα σκηνοθετικά, όμως, ευρύματα και ο γρήγορος ρυθμός της παράστασης δεν σου επιτρέπουν να «κουραστείς».
Σε επίπεδο ερμηνειών το έργο είναι από γραφής αφιερωμένο στη ζωή των δύο αγοριών. Η παρουσία των κοριτσιών είναι μικρή και ιδιαίτερα αναζωγονητική, όπως ακριβώς ήταν και οι παρουσία των δύο γυναικών ηθοποιών. Τα δύο κορίτσια Χρύσα Κλούβα και Εβίτα Συρίγου προσπάθησαν να μεταδώσουν αυτή τη ζωντάνια, τη νεανικότητα και τη φαινομενική ωριμότητα των κοριτσιών της ηλικίας και τα κατάφεραν. Ο Θοδωρής Αντωνιάδης, παρόλο που έχει χρόνια πορείας στο θεατρικο και τηλεοπτικό χώρο, κατάφερε να αποτινάξει από πάνω του το πέρασμα του χρόνου και να γίνει ένα έφηβος, γεμάτος ανώριμες επιλογές, που θυσιάζει του πάντες και τα πάντα για να σώσει το τομάρι του. Ένα έφηβος που φοβάται να παραδεχτεί ότι αγαπά τους φίλους του και το καταλαβαίνει μόνο λίγο πριν τους χάσει. Η ερμηνεία του Αντωνιάδη ήταν ακριβής και χαλαρή ταυτόχρονα, με γρήγορο ρυθμό αλλά και με την ανυπαρξία άγχους όπως προστάζει η ηλικία, άμεση και επικοινωνιακη. Ο Λύκος, που είναι και ο σκηνοθέτης του έργου, κρατά έναν ρόλο ενός ανθρώπου λίγο πιο αλλαφροϊσκιωτου. Ο Άρης είναι το παιδί που δεν διστάζει να παραδεχτεί πως αγαπά, που παρασύρεται από την παρέα για να γίνει αποδεκτός από αυτήν, που δεν έχει τη διάθεση να μορφωθεί, όχι γιατί δεν είναι έξυπνος, αλλά γιατί δεν θέλει να χάσει αυτή την αθωότητα και τον ρομαντισμό με τον οποίο τον έχει προικίσει η φύση. Ο Λύκος κατάφερε να μπει στην ψυχοσύνθεση αυτού του γλυκού ανθρώπου και να μας πείσει πως η ζωή είναι για να αγαπάς, να συγχωρείς και να δίνει ευκαιρίες.
Ο λόγος του κειμένου είναι καθημερινός, αλλά μιας άλλης δεκαετίας, γεγονός που προστάζει την αλλαγή του σε ορισμένα σημεία για να έρθει πιο κοντά στο σήμερα. Πράγματι, οι συντελεστές αναγνώρισαν αυτή τη συνθήκη και προσπάθησαν να αναδιαμορφώσουν κάποια σήμεια, μερικές φορές περισσότερο από αυτό που απαιτούταν. Ταυτόχρονα η απλότητα και η καθημερινότητα του λόγου ενέχει τους περισσότερους κινδύνουν για τον ηθοποιό. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να πέσουν στην παγίδα να υποδυθούν τον έφηβο. Αυτή είναι και η μεγάλη δυσκολία του έργου, γιατί δεν υπάρχει λόγος να υποδυθείς, αρκεί να θυμηθείς. Όλοι μας υπήρξαμε έφηβοι, με το μέσα μας να βράζει για επαναστάση. Επανάσταση απέναντι στα πρέπει.. Επανάσταση απένταντι στο κοινωνικό σύστημα.. Επανάσταση απέναντι σε κάθε είδους δεσμό και δεσμά… Επανάσταση… γενικά… Κρατήστε αυτή την επανάσταση φωτιά αναμμένη μέσα σας, όπως ο Ντίνος, ο Άρης, η Κίκη και η Βούβου… Επανάσταση… γενικά..
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«California Ντρίμιν » του Βασίλη Κατσικονούρη
Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Στράτος Λύκος
Επιμέλεια σκηνικού: Εμμανουέλα Αλφιέρη-Στράτος Λύκος
Κίνηση: Μανόλης Θεοδωράκης
Φωτισμοί: Στράτος Λύκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εβίτα Συρίγου
Ερμηνεύουν: Θοδωρής Αντωνιάδης , Στράτος Λύκος , Χρύσα Κλούβα, Εβίτα Συρίγου.
Info
Χώρος: Θέατρο Αθηνά (Δεριγνύ 10 και Πατησίων, τηλ: 2108237330, 6937005666)
Τιμές Εισιτηρίων: 12€ κανονικό
10€ φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων Παραστάσεις:
Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη ώρα 9.00 μ.μ.
Διάρκεια: 100 λεπτά