Πάμε Θέατρο: «Προμηθέας Δεσμώτης» από τον Έκτορα Λυγίζο | Είδαμε την παράσταση!
Γράφει ο Μιχάλης Παπαευθυμίου,
Ο Έκτορας έφτασε στην Επίδαυρο με φόρα. Μετά τον «Περιποιητή Φυτών» στο Εθνικό και το «Roomservice» στην Στέγη την σεζόν που μας πέρασε ο νεαρός σκηνοθέτης επέλεξε το έργο του Αισχύλου για την μια και μοναδική(!) του εμφάνιση στο φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου.
Λίγα λόγια για τον Προμηθέα Δεσμώτη: Στα άβατα της Σκυθίας φτάνει ο Προμηθέας, συνοδευόμενος από το Κράτος, τη Βία και τον Ήφαιστο. Ο θεός της φωτιάς θα αναλάβει να καρφώσει τον Προμηθέα πάνω στο βράχο προκειμένου να τον τιμωρήσει από την πλευρά του Δία, επειδή χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Προμηθέας διηγείται τα γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα του σε έναν Χορό Ωκεανίδων κι εκείνες λυπούνται για την τύχη του. Στον τόπο φτάνει και ο Ωκεανός, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον Προμηθέα να υποκύψει στις επιθυμίες του Δία. Ωστόσο δεν καταφέρνει τίποτα και φεύγει. Στη σκηνή εισάγεται το μοναδικό ανθρώπινο πρόσωπο μέσα σε μια τραγωδία θεοτήτων. Είναι η Ιώ, η κοπέλα που μεταμόρφωσε ο Δίας σε αγελάδα. Ο Προμηθέας της προφητεύει όλα όσα την περιμένουν μέχρι να τελειώσει το κακό που την κυνηγάει. Τελευταίος επισκέπτης του ηρωικού τιτάνα είναι ο Ερμής. Θέλει να μάθει για το ποιος έρωτας του Δία θα τον φέρει στον κίνδυνο της εκθρόνισης. Το ερώτημά του θα μείνει όμως αναπάντητο, παρά τις προσπάθειες του Ερμή. Το τέλος πλέον απειλεί τον αγαθό Προμηθέα.
Ένας ξύλινος ξαπλωμένος «Προμηθέας» (το σκηνικό ήταν μια ιδέα της Κλειώς Μπομπότη), βρισκόταν στην ορχήστρα του θεάτρου και περίμενε υπομονετικά τους ηθοποιούς να μπουν στο χώρο. Ενωμένοι και με βήμα ταχύ εισέβαλαν στη σκηνή. Η παράσταση κύλησε ευχάριστα και σχετικά γρήγορα. Ο σκηνοθέτης είχε την ιδέα να μην μοιράσει ρόλους στον καθένα ξεχωριστά. Οι ρόλοι παίχτηκαν απο όλους τους ηθοποιούς ανα ζευγάρια. Έτσι είδαμε τον Έκτορα Λυγίζο και την Στεφανία Γουλιώτη στο ρόλο του Προμηθέα, τον Θάνο Τοκάκη και τον Μιχάλη Κίμωνα στο ρόλο του Ερμή και στο ρόλο της Ιούς την Γαλήνη Χατζηπασχάλη και την Δήμητρα Βλαγκοπούλου.
Μια ιδέα που ενθουσίασε στην αρχή αλλά προς στο τέλος κούρασε λίγο. Κατα τα άλλα η παράσταση κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με ωραίες ερμηνείες. Η εκφορά του λόγου ήταν έντονη από άποψη τονισμού των λέξεων και οι ηθοποιοί έκαναν μεταξύ τους γρήγορες εναλλαγές.
Η σκηνική παρουσία των ηθοποιών μου κίνησε το ενδιαφέρον να ψάξω για το τι ακριβώς έκαναν. Πολυ συχνά μεταπηδούσαν σε κυκλική ροή σε ξύλινα μονά σκαλοπάτια που περικυκλωνάν τον ξύλινο Προμηθέα. Επίσης έτρεχαν αιφνιδιαστικά σαν να έπαιζαν κυνηγητό. Όλες αυτές τις κινησεις λοιπόν τις έμαθαν απο την Βίκυ Παναγιωτάκη η οποία τους δίδαξε την τεχνική «Alexander».Για την ιστορία λοιπόν: Πρόκειται για μια μέθοδο – τεχνική που εκπαιδεύει το άτομο, ώστε να καταφέρνει με τρόπο απλό και πρακτικό να αλλάζει τις κινητικές του συνήθειες στις καθημερινές δραστηριότητες. Η μέθοδος διδάσκει πώς να «βάζει» κανείς τη σωστή ποσότητα δύναμης σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Η Τεχνική Alexander δεν είναι μια σειρά θεραπειών, ή ασκήσεων, αλλά μια επανεκπαίδευση σώματος και μυαλού. Βοηθά να ανακαλύψει κανείς μια νέα ισορροπία στο σώμα του, απελευθερώνοντας άχρηστη ένταση. Μπορεί να εφαρμοστεί όταν καθόμαστε, είμαστε ξαπλωμένοι, στεκόμαστε όρθιοι, ή περπατάμε, κλπ.
Χατζηπασχάλη και Βλαγκοπούλου έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας και ανέτρεψαν το βαρύ κλίμα απο πλευράς του κοινού, με την λίγο πιο χαρούμενη και «κοριτσίστικη» εκδοχή της κατατρεγμένης κόρης απο τα δεινά που της έστειλε η Ήρα.
Ο Θάνος Τοκάκης και η Άννα Μάσχα μου έδωσαν την εντύπωση πως «έχασαν» λίγο από την παράσταση ενώ ο Μιχάλης Κίμωνας με εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά με την εκφραστικότητα του και με όλα του τα μέσα.
Η τελευταία φορά που παρακολούθησα το έργο του Αισχύλου ήταν το 2005 και πάλι στην Επίδαυρο με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο. Σε μια περισσότερο «παραδοσιακή» παράσταση από σκηνοθετικής άποψης. Δυστυχώς το κοινό εκείνης της βραδιάς πιθανότατα να περίμενε κάτι αντίστοιχο της παράστασης του 2005 και πολλοί δυσανασχέτησαν ή ακόμη περισσότερο δυσαρεστήθηκαν. Κατά την άποψη μου η παράσταση ήταν καλοδουλεμένη, δεν ξεχείλωσε με σκηνοθετικά τερτίπια που θα φάνταζαν περιττά. Ήταν μια διαφορετική πρόταση που είχε ενδιαφέρον να ειπωθεί.
Μετάφραση
Παναγιώτης Μουλλάς
Προσαρμογή μετάφρασης – διασκευή – σκηνοθεσία
Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό – Κοστούμια
Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί
Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ
Ιωάννα Λυγίζου
Δραματουργική συνεργασία
Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη
Εύα Βλασσοπούλου
Ερμηνεύουν
Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Στεφανία Γουλιώτη
Τζίνα Θλιβέρη
Μιχάλης Κίμωνας
Έκτορας Λυγίζος
Άννα Μάσχα
Θάνος Τοκάκης
Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Info:
Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου το Σάββατο 12 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.