Πάμε Θέατρο: «Το Τρίτο Κύμα» | Είδαμε την παράσταση!
Εύπεπτοι τίτλοι, προϊόντα συστήματος εκλαϊκευμένων ιδεών, που στήριξε ιδεολογικά ένα ολοκληρωτικό εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς χιτλερικής σφραγίδας. Η επιτήδεια επανάληψη αυτών των ιδεών σε λαό, που έχει ανάγκη να πιαστεί από οράματα και ιδέες, στόχους και προοπτική, οδηγεί σε πλύση εγκεφάλου και μετά.. έρχεται η καταστροφή. Μπορεί μια προσομοίωση ιστορικής αναβίωσης σε επίπεδο διδασκαλίας σε νέους μαθητές να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ψυχοσυναισθηματικές ατραπούς;
«Πως οι Γερμανοί ανέχονταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαχνε ο Χίτλερ;», ήταν η ερώτηση μιας μαθήτριας προς τον Καθηγητή της Ιστορίας που ενεργοποίησε μια αλληλουχία δράσεων για την πειραματική προσέγγιση της πλέον αληθοφανούς απάντησης. Απέναντι στο παρελθόν, καθηγητής και μαθητές βρίσκονται στο προσκήνιο ενός απολυταρχικού μικρόκοσμου που οι ίδιοι δημιούργησαν και μετατρέπονται σε μικρούς «Ναζί», αναπαριστώντας την δυναμική πτυχή του ιστορικού γεγονότος, την γένεση του Χιτλερικού Φασισμού, συνασπισμένοι στο σύστημα του Φύρερ (Οδηγού). Άλλωστε, ο εθνικοσοσιαλισμός έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η δικτατορία των νέων. Το πείραμα πάνω στην φύση του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού και των αιτιών υποστήριξης του από τις μάζες αν και ξεκίνησε σαν μια πρακτική που υιοθετήθηκε από τον καθηγητή Τζόουνς, εξελίχθηκε σαν ένα συστηματικό διαδραστικό παιχνίδι ρόλων που ξέφυγε από την αυθόρμητη διαδικασία της δραματοποίησης του ιστορικού γεγονότος και οδήγησε σε ταυτίσεις και εκτροπή του πειράματος από τον εκπαιδευτικό στόχο. Απλοϊκές ερμηνευτικές θεωρίες και γενικεύσεις, βιωματικά στοιχεία και χαρακτήρες, συναισθήματα μαζί με θραύσματα ιστορικών γνώσεων και την εικονική εξουσία που τους έχει δοθεί, χρησιμοποιούνται για να οικειοποιηθούν την ιστορική αφήγηση και να κατανοήσουν στην πράξη τα αφηγούμενα ιστορικά γεγονότα.
Πόσο εύκολο είναι να εδραιωθεί ένα απολυταρχικό καθεστώς με «Μεγάλες Ιδέες» στο σχολικό περιβάλλον και πως μεταβάλλεται η ανθρώπινη συμπεριφορά κάτω από συνθήκες πειθαρχίας, πιστής αφοσίωσης στην ομάδα και στο έργο της; Το Τρίτο Κύμα, έρχεται για να ταράξει την σχολική και εξωσχολική κοινότητα, φτιάχνοντας μια «Άρια Φυλή», διαμορφώνοντας μια ανώτερη κοινωνική ταυτότητα. Σαν θέατρο εν θεάτρω, παρακολουθούμε την αναβίωση ενός μεγάλου κομματιού της νεώτερης ιστορίας, που τεμαχισμένα αποδομείται, περνάει στην πράξη αναθεωρείται και συντίθεται εκ νέου, για να κατανοηθεί και να προβληματίσει..
Αυτή η παράδοξη βιωματική εμπειρία σκηνοθετήθηκε με επιτυχία, από τον Νίκο Αρβανίτη. Μετατρέποντας την σκηνή σε σχολική τάξη με θρανία, καρέκλες, πίνακες και αφίσες, ο θεατής εγκλιματίζεται στο χωροχρόνο της δράσης και οι προβολείς πέφτουν στην ερμηνεία του θιάσου.
Το μάθημα της ιστορίας ανατέθηκε στον Κώστα Ανταλόπουλο, που ως Κύριος Τζόουνς που γοητεύθηκε από την δύναμη του ολοκληρωτισμού, γοήτευσε και το κοινό με την υποκριτική του δεινότητα, δομώντας το προφίλ του καθηγητή-αρχηγού. Ο Γιώργος Ζιόβας, alter ego του Τζόουνς επί σκηνής, σε ρόλο σκηνοθετικού πλεονασμού, γίνεται συμπληρωματικός κρίκος της παράστασης. Στο σύνολο τους, οι νέοι ηθοποιοί-μαθητές δίνουν έναν νεανικό και ηχηρό παλμό στην σκηνή και γίνονται η ζώσα γέφυρα με το κοινό, ξεχωρίζοντας με τις μετρημένες και ισορροπημένες ερμηνείες τους.
Στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έχει ανέβει μια καλοκουρδισμένη και προσεγμένη υφολογικά και νοηματικά παράσταση, που φέρει την σφραγίδα του Εθνικού Θεάτρου και εγγυάται μια εποικοδομητική θεατρική επιλογή.
Γράφει η Δέσποινα Κορεντίνη
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία Νίκος Αρβανίτης
Μουσική Γιώργος Ανδρέου
Σκηνικά Θοδωρής Χρυσικός
Κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κίνηση Πωλίν Ουγκέ
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Visuals Com.odd.or
Βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Αρβανίτη
Διανομή:
Κύριος Τζόουνς (καθηγητής λυκείου) Κώστας Ανταλόπουλος
Άντρας (το alter ego του κ. Τζόουνς σε μεγαλύτρη ηλικία) Γιώργος Ζιόβας
Μαθητές – μέλη της τάξης του κ. Τζόουνς
Αλίσια Μάγια Ανδρέου
Εύα Έυα Βαμβακά – Οικονόμου
Μαρία Ειρήνη Γεωργαλάκη
Έντυ Χρήστος Καπενής
Ρόμπερτ Γιώργος Καρατζιώτης
Μπόμπερ Ηρακλής Κωστάκης
Νταίζυ Πολυξένη Μυλωνά
Νόρμαν Στέφανος Παπατρέχας
Αλήν Αλεξάνδρα Ταβουλάρη
Τζίτζι Λίνα Φούντογλου
Νταγκ Αλέξανδρος Χούντας