Ο Κόσμος των Soundtracks: Boyhood
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το “Boyhood” του Richard Linklater ως τώρα έχει ήδη αποσπάσει μερικά βραβεία από άλλα φεστιβάλ (Berlin International Film Festival, SXSW Film Festival, Seattle International Film Festival, San Francisco International Film Festival κ.α.) και διεκδικεί έτσι τον τίτλο «Η ταινία της χρονιάς» από τα διεθνή ΜΜΕ.
Για όσους δεν θυμούνται, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στις ταινίες του Linklater είναι η εμμονή που έχει με τον… χρόνο! Όπως και σε προηγούμενες δουλειές του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ταινίες “Before…” (“Before Sunrise”, “Before Sunset” και το γυρισμένο στην Ελλάδα, “Before Midnight”, οι οποίες δημιουργούνται με διαφορά κάθε 9 χρόνια), το παιχνίδι με τον χρόνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και αυτής της ιστορίας. Το “Boyhood” λοιπόν ξεκίνησε να δημιουργείται όταν το 2002 ο Linklater αποφάσισε να πάρει ένα ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο. Αφού εντόπισε τον κατάλληλο πρωταγωνιστή του, τον εξάχρονο τότε Ellar Coltrane, ξεκίνησε μαζί του το ταξίδι προς την ενηλικίωση το οποίο εντέλει έγινε και ο βασικός άξονας της ταινίας του. Το εγχείρημα αυτό διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια και συνοψίζει όλα τα σημαντικά, παγκόσμια γεγονότα της συγκεκριμένης δεκαετίας που εξελίσσονται μέσα από τα μάτια του μικρού Mason Evans Jr. (όπως είναι και το όνομα του ήρωα) τον οποίο παρατηρούμε να μεγαλώνει σε real time στο Texas. Πόλεμοι, πρόεδροι, τεχνολογικά επιτεύγματα και όλα όσα βιώσαμε στα 00’s αναμοχλεύονται με την ρομαντική διάθεση, την αφέλεια, τον ενθουσιασμό και την αθωότητα του πιτσιρικά και αποκτούν έτσι μια άλλη διάσταση που μάλλον οι μεγαλύτεροι δεν είχαμε αντιληφθεί ποτέ ως τώρα. Στους βασικούς ρόλους που πλαισιώνουν τον Coltrane συναντάμε δύο μεγάλα ονόματα του Hollywood, αυτά της Patricia Arquette και του παλιού, γνώριμου συνεργάτη του Linklater, από τα τρία “Before..”, Ethan Hawke. Σε μικρότερους ρόλους θα δούμε την Libby Villari αλλά και την κόρη του σκηνοθέτη, την Lorelei Linklater, στο ρόλο της μεγαλύτερης αδερφής του Mason, Samantha.
Jeff Tweedy – Boyhood Score “Summer Noon”
https://www.youtube.com/watch?v=eKTsLCUGI6U
Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, το πέρασμα του χρόνου δεν αποτυπώνεται μόνο στην φθορά των προσώπων της ταινίας αλλά μπορεί να το καταλάβει κανείς και κυρίως, να το αισθανθεί, από αρκετές άλλες μικρές λεπτομέρειες στην νέα ταινία του Linklater. Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι, ας πούμε, το soundtrack που όχι μόνο βοηθάει στην δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας κάθε φορά αλλά τονίζει στους γνώστες της μουσικής εκείνης της περιόδου την εκάστοτε χρονιά. Ξεκινώντας από τους ίδιους της τους πρωταγωνιστές θα δούμε την Lorelei Linklater να διασκευάζει το “Oops I did it again” της Britney Spears ενώ ο Ethan Hawke εμφανίζεται να ερμηνεύει τα τραγούδια “Ryan’s Song” και “LA Freeway” (για όσους δεν θυμούνται το τραγουδιστικό ντεμπούτο του Hawke έγινε το 1994 με το τραγούδι “I’m Nuthin‘” που συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας “Reality bites” στην οποία πρωταγωνιστεί). Βέβαια η ταινία είναι πραγματικά πλούσια από διάφορα ακόμα χιτάκια καλλιτεχνών από όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ανάμεσά τους θα συναντήσουμε ονόματα όπως: Sheryl Crow, Blink 182, Aaliyah, Foster The People, Lady Gaga, Osibisa, Foo Fighters, Kings Of Leon, Savannah Welch, Pigeon John, Dale Watson, Phoenix, Soulja Boy μέχρι και το score του John Williams, “Whomping Willow and The Snowball Fight” που συνέθεσε για το “Harry Potter and The Prisoner of Azkaban“. Ιδιαίτερη είναι επίσης η χρήση των smash-hits “Get lucky” των Daft Punk αλλά και του “Hey ya” των Outkast που παρόλη την καλή διάθεση του Linklater αλλά και του music supervisor της ταινίας, Meghan Currier, δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν την απαραίτητη άδεια από τους δημιουργούς τους για χρήση τους στο φιλμ. Αυτά όμως είναι τα ονόματα των καλλιτεχνών που δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο τελικό tracklist του επίσημου soundtrack της ταινίας.
Osibisa – Sunshine Day
Το soundtrack της ταινίας είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση καθώς ο Currier διάλεξε από μια τεράστια λίστα, τα πιο indie Pop-rock, alternative και underground tunes, που στο σύνολο τους συνθέτουν ένα μοναδικό compilation από 16 πραγματικά διαμάντια της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Από την πρώτη κιόλας σκηνή όπου ο «πιτσιρικάς» ακόμα Coltrane είναι ξαπλωμένος στο γρασίδι και πέφτουν οι εναρκτήριοι τίτλοι, καταλαβαίνουμε πως είμαστε στο 2002 όταν οι Coldplay σημείωναν τεράστια επιτυχία με το τραγούδι τους “Yellow”. Ακολουθούν όμως, επίσης πολλά μεγάλα ονόματα… Arcade Fire, The Hives, Vampire Weekend, Foo Fighters, Gnarls Barkley, Cobra Starship, Gotye feat Kimbra, The Black Keys, Wilco, οι διαχρονικά κλασσικοί Bob Dylan και Paul McCartney με τους Wings, αλλά και μεγάλοι indie heroes όπως οι Cat Power και οι Yo La Tengo. Το αποτέλεσμα δικαιώνει σαφώς τον Currier ως music coordinator, ο οποίος μετά το “The Wolf of Wall Street” και το “Boyhood” κατατάσσεται σίγουρα πια στους κορυφαίους του είδους του. Πόσο μάλλον για την δουλειά του στην τελευταία όπου το κινηματογραφικό εγχείρημα ήταν ακόμα πιο δύσκολο αλλά κατάφερε ακόμα και με το soundtrack του να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να γίνει και αυτό ένα ακόμα καλό promo για την ίδια την ταινία.
Boyhood Soundtrack Tracklist
01. Tweedy – Summer Noon (03:33)
02. Coldplay – Yellow (04:28)
03. The Hives – Hate To Say I Told You So (03:19)
04. Cat Power – Could We (02:21)
05. The Flaming Lips – Do You Realize?? (03:32)
06. Gnarls Barkley – Crazy (02:58)
07. Vampire Weekend – One (Blake’s Got A New Face) (03:13)
08. Wilco – Hate It Here (04:31)
09. Cobra Starship (feat. Leighton – Good Girls Go Bad (feat. Leigh (03:16)
10. Bob Dylan – Beyond The Horizon (05:34)
11. Paul McCartney & Wings – Band On The Run (05:11)
12. The Black Keys – She’s Long Gone (03:06)
13. Gotye (feat. Kimbra) – Somebody That I Used To Know ( (04:03)
14. Yo La Tengo – I’ll Be Around (04:45)
15. Family Of The Year – Hero (03:10)
16. Arcade Fire – Deep Blue (04:27)
Boyhood (Full Soundtrack)
https://www.youtube.com/watch?v=1hB6wZRMTjk