Η ιστορία ενός album: Come on over by Shania Twain
Στην Αμερική κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου του 1997, στην Αγγλία στις 2 Μαρτίου του 1998, και στις υπόλοιπες χώρες, στις 23 Νοεμβρίου 1999.
Τι το ιδιαίτερο έχει όμως αυτός ο δίσκος και αποφασίσαμε να σας τον παρουσιάσουμε; Παραμένει μέχρι σήμερα ο εμπορικότερος δίσκος όλων των εποχών, που έχει κυκλοφορήσει ποτέ γυναίκα καλλιτέχνιδα ( από όλα τα είδη μουσικής), αφού έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 40.000.000 αντίτυπα.
Ο δίσκος περιέχει 16 συνολικά τραγούδια, όλα γραμμένα από την Shania Twain και τον πρώην σύζυγο της, Robert Lange. Για τη κατάλληλη προώθηση του Come on over, η Twain πραγματοποίησε μια, πολύ μεγάλη σε διάρκεια, παγκόσμια περιοδεία. Από τα 16 τραγούδια, τα 12 κυκλοφόρησαν σαν επίσημα singles.
Πρώτο single, το Love gets me everytime, το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997. Αρχικά το εν λόγω τραγούδι επρόκειτο να έχει το τίτλο, Gol darn gone and done it, αλλά τελικά απερρίφθη. Παρόλο που το τραγούδι έκανε ντεμπούτο στην 29η θέση του Billboard Hot Country Singles and Tracks, κατάφερε να βρεθεί στη πρώτη θέση, στην όποια και παρέμεινε για 5 συνεχόμενες εβδομάδες. Στο Country singles sales chart, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και την 25η στο Billboard Hot 100. Στα chart του Καναδά σκαρφάλωσε στη τέταρτη θέση. Σαν single, έγινε χρυσό στην Αμερική. Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Timothy White.
Το Don’t be stupid ( you know I love you), επιλέχθηκε σαν δεύτερο single. Κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου του 1997. Η υψηλότερη θέση που κατάφερε να κατακτήσει το εν λόγω track, στο Billboard Hot Country Singles and tracks ήταν η 6η. Όσον αφορά το Country Singles Sales Chart, το Don’t be stupid βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Στο Billboard Hot 100, άγγιξε τη 40η θέση και τη δωδέκατη στα chart του Καναδά. Η παρουσία του στα Αγγλικά chart, δεν ήταν άσχημη αφού κατέκτησε τη 5η θέση. Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Larry Jordan.
Η μπαλάντα You’re still the one, επιλέχθηκε ως τρίτο single, και κυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου του 1998. Έγινε δυο φορές πλατινένιο στην Αμερική και μια στην Αυστραλία. Το τραγούδι ουσιαστικά γράφτηκε ως απάντηση σε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η Twain παντρεύτηκε τον Lange μόνο και μόνο για να την βοηθήσει στη καριέρα της, και ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχαν θα έφερνε σύντομα το τέλος στο γάμο τους. Δυστυχώς, οι εν λόγω “καλοθελητές” επιβεβαιώθηκαν, αφού το 2008, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο, μετά από 14 χρόνια έγγαμου βίου.
Το κομμάτι, κατέκτησε με σχετική ευκολία τη πρώτη θέση του Billboard Hot Country Singles and tracks αλλά και του Adult Contemporary Chart, στο οποίο παρέμεινε για 8, όχι όμως συνεχόμενες, εβδομάδες. Καθόλου άσχημα δεν τα πήγε και στο Billboard Hot 100, αφού παρέμεινε στη 2η θέση για 9 συνεχόμενες αυτή τη φορά εβδομάδες. Όσον αφορά τα charts της Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, μπήκε κατευθείαν στη δέκατη θέση και τη πρώτη αντίστοιχα.
Το 1999, το You’re still the one, κέρδισε 2 Grammy Awards, Best Country Song και Best Female Country Vocal Performance. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο του Song of the Year στα BMI Country Songwriter Awards και BMI Pop Songwriters Awards. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τραγούδι βρέθηκε στη 66η θέση του Billboard: All time Hot 100 Top Songs, και την 46η στο 100 Greatest songs of the 90s του VH1.
Το βιντεοκλίπ, το οποίο σκηνοθέτησε ο David Hogan, κέρδισε το 1998 το Best Country Video Award, στα Billboard Music Video Awards, το Video of the Year στα CMT Latin America Awards και το Viewer’s choice award for sexiest video στα Viewer’s choice awards του VH1. Ακόμα ήταν υποψήφιο και για Best Female Video στα Mtv Video Music Awards, κάνοντας έτσι τη Twain τη πρώτη country τραγουδίστρια που ήταν υποψήφια σε τέτοια κατηγόρια.
Σαν τέταρτο single, έχουμε άλλη μια μπαλάντα, το From this moment on, το οποίο κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου του 1998, και έγινε δυο φορές πλατινένιο στην Αυστραλία. Η Twain έγραψε το τραγούδι αυτό για τους γονείς της, οι οποίοι πέθαναν ξαφνικά όταν εκείνη ήταν 22 χρονών.
Την 6η θέση κατέλαβε στο Billboard Hot Country Singles and tracks και τη πρώτη στο Adult Contemporary Chart. Στο Billboard Hot 100, έφτασε μέχρι τη τέταρτη θέση. Στην Αγγλία, κατέκτησε την ένατη θέση, στη οποία έμεινε για 8 συνεχόμενες εβδομάδες. Τέλος μπήκε στο top ten της Νέας Ζηλανδίας, Αυστραλίας κ.α. Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Paul Boyd.
Πέμπτο single, το When, το όποιο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Αμερική, πάρα μόνο στην Αγγλία και τον Καναδά, τη πρώτη Ιουνίου του 1998.
Στην Αγγλία έφτασε στην 18η θέση, ενώ στον Καναδά στη 14η. Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ σκηνοθετήθηκε από τον Markus Blunder.
Honey I’m home, είναι ο τίτλος του 6ου single από το Come on over. Κυκλοφόρησε στις 19 Αυγούστου του 1998.
Το εν λόγω track μετά από μερικές εβδομάδες στο Billboard Hot Country Singles and Tracks, κατάφερε να βρεθεί στη πρώτη θέση. Σαν βιντεοκλίπ, χρησιμοποιήθηκε μια εμφάνιση της στο Kentucky.
7ο single το That don’t impress me much, το οποίο κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1998. Σαν single, έγινε δυο φορές πλατινένιο στην Αυστραλία, μια φορά πλατινένιο στην Αγγλία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία και χρυσό στη Γερμανία, Αυστρία και Νορβηγία.
Η υψηλότερη θέση που κατέκτησε το τραγούδι στο Billboard Hot Country Singles and tracks ήταν η 8η, ωστόσο βρέθηκε στη κορυφή του Country Singles Sales Chart. Όσον αφορά το Billboard Hot 100, μπήκε στο top ten , και πιο συγκεκριμένα στην 7η θέση. Την τρίτη άλλα σίγουρα όχι καταϊδρωμένη θέση των Αγγλικών chart, για το κομμάτι, στην οποία έμεινε για 3 εβδομάδες. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, αφού βρέθηκε στη κορυφή των αντίστοιχων chart.
Για το βιντεοκλίπ, η Twain συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με τον Paul Boyd. Το εν λόγω βίντεο, κέρδισε το τίτλο του Video of the Year, στα Canadian Country Music Awards. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το 2001, βρέθηκε στην 77η θέση στη λίστα του VH1 με τα 100 Greatest Videos in Rock and Roll, και το 2004, στη 45η θέση στη λίστα του CMT, με τα 100 Greatest Videos in Country Music, κάνοντας το έτσι, το μοναδικό βιντεοκλίπ που συμπεριλαμβάνεται και στις 2 λίστες.
8ο κατά σειρά single, το Man I feel like a woman, το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1999. Έγινε πλατινένιο στη Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία και χρυσό στην Αμερική.
Η υψηλότερη θέση που κατέκτησε στο Billboard Hot Country Singles and tracks ήταν η 4η. Στο Billboard Hot 100, έφτασε μέχρι την 23η θέση, ενώ πήγε στη κορυφή των chart της Νέας Ζηλανδίας. Οι Άγγλοι την αντάμειψαν δίνοντας της τη τρίτη θέση στα chart τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω τραγούδι, κέρδισε το 2000, το Grammy για Best Female Country Female Performance.
Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ, σκηνοθετήθηκε για άλλη μια φορά από τον Paul Boyd, και στα MuchMusic Video Awards του 2000, κέρδισε το τίτλο του Video of the year.
Το You’ve got a way, αποφασίστηκε να είναι το 9ο single που κυκλοφόρησε η Twain, το Μάιο του 1999. Το τραγούδι, περιλαμβάνεται και στο soundtrack της ταινίας Notting Hill, με τη Julia Roberts και τον Hugh Grant. Παρόλο που δεν κέρδισε στη κατηγορία, ήταν υποψήφιο για Song of the Year, στα Grammy Awards.
Στo Billboard Hot Country Singles and tracks και Billboard Hot 100, έφτασε στη 13η και 49η θέση αντίστοιχα.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι πίσω από το αντίστοιχο βιντεοκλίπ, κρύβεται για άλλη μια φορά ο Paul Boyd.
Το ομότιτλο Come on over είναι το επόμενο single, το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1999.
Στο Billboard Hot Country Singles and tracks κατέκτησε την 6η θέση, και τη πρώτη θέση του Καναδά στο RPM Country Singles Chart. Το 2000, το τραγούδι κέρδισε το Grammy για Best Country Song.
Για βιντεοκλίπ, χρησιμοποιήθηκε μια Live εμφάνιση της Twain στο Dallas.
11ο κατά σειρά single, το Rock this country, που κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου του 2000.
Στο Billboard Hot Country Singles and tracks και RPM Country Singles του Καναδά, κατέκτησε την 30η και 3η θέση αντίστοιχα.
Πάλι για βιντεοκλίπ χρησιμοποιήθηκε μια live εμφάνιση της από το Dallas.
http://www.youtube.com/watch?v=RLvfe4LoewM
Τελευταίο single, το I’m holding on to love ( to save my life), που κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου του 2000.
Τη 17η θέση πήρε στο Billboard Hot Country Singles and tracks και την 4η RPM Country Singles του Καναδά.
Ούτε αυτή τη φορά γυρίστηκε κάποιο βιντεοκλίπ.
Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι το Come on over, έγινε το εμπορικότερο album όλων των εποχών από γυναίκα καλλιτέχνιδα, αποδεικνύει από μόνο εάν ήταν πετυχημένο.
Για το τέλος, αναφέρουμε ότι βρέθηκε κατευθείαν στη κορυφή του Billboard Top Country Albums και έμεινε στο top ten για 151 συνεχόμενες εβδομάδες.
Τέλος να αναφέρουμε ότι έγινε 21 φορές πλατινένιο στη Νέα Ζηλανδία, 15 φορές πλατινένιο στην Αυστραλία, 10 φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 φορές πλατινένιο στην Ευρώπη, 6 φορές πλατινένιο στη Νορβηγία και 2 φορές πλατινένιο στη Δανία και το Βέλγιο.
Κείμενο: Γιώργος Βαννός
Πηγές: Wikipedia, Billboard, CMT