Πάμε Θέατρο: Μάρτυς μου ο Θεός | Είδαμε τη παράσταση!
Πολλές φορές είμαστε στο δρόμο και βλέποντας έναν ζητιάνο ή κάποιον με παράξενη/μη συνηθισμένη συμπεριφορά μπορεί να τον κοιτάξουμε παράξενα και να προσπεράσουμε. Αλλά πόσες φορές έχουμε κάτσει να ακούσουμε τι τον οδήγησε στη κατάσταση στην οποία βρίσκεται;
Μια τέτοια ιστορία ένοιωσα πως βλέποντας τον μονόλογο του Ιωσήφ Ιωσηφίδη..
Βρισκόμαστε στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και παρακολουθούμε την ιστορία ενός φιλήσυχου ανθρώπου, του Χρυσοβαλάντη. Πρόκειται για έναν άντρα που αντιμετώπισε δυσκολίες σε κάθε τομέα της ζωής του – εργασιακό, οικογενειακό, ερωτικό, φιλικό – οι οποίες τον σημάδεψαν βαθειά και καθόρισαν τη ζωή του. Βιώνοντας την απόρριψη και την εκμετάλλευση, πάλεψε όσο μπορούσε να ξεπεράσει αυτές τις συνθήκες αλλά κυρίως πάλεψε με τον εαυτό του. Χωρίς να έχει τη ψυχική δύναμη και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί τη θέση του ως εργαζόμενος – αδερφός – εραστής – φίλος, έχασε ότι θα μπορούσε να του δώσει η ζωή και βγήκε έξω από τα κοινωνικά όρια καταλήγοντας ολότελα μόνος του.
Τα τελευταία χρόνια ο μονόλογος είναι ένα θεατρικό είδος που ανθίζει στη χώρα μας και η αλήθεια είναι πως έχει κορεσθεί αλλά θεωρώ πως συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα καθώς αποτελεί πρόσκληση για τον σκηνοθέτη και για τον ηθοποιό. Σ’ αυτή τη πρόκληση ανταποκρίθηκε εξαιρετικά η παράσταση ”Μάρτυς μου ο Θεός” σε επίπεδο σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Το κείμενο του Μάκη Τσίτα είναι δύσκολο και απαιτητικό δημιουργώντας ερωτηματικά για την σκηνική του παρουσίαση, αλλά όλα αυτά τα ερωτηματικά φεύγουν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης σε κάθε δευτερόλεπτο που περνά καταφέρνει να κάνει τον θεατή να καταλάβει τη σκέψη και να αισθανθεί τα συναισθήματά του στο 100%.
Η σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη σεβάστηκε το κείμενο δραματουργικά χρησιμοποιώντας όπου χρειαζόταν τον εσωτερικό μονόλογο, την αφήγηση αλλά και την εξομολόγηση. Μέσα σε έναν άδειο χώρο με μόνο σκηνικό ένα παγκάκι και λίγα σκηνικά αντικείμενα, ο ηθοποιός χρησιμοποιώντας κάθε σπιθαμή του σώματος και κάθε εκφραστική δυνατότητα που του παρέχει το πρόσωπό του, απέδωσε με λυρισμό αυτόν τον βιωματικό μονόλογο.
Συντελεστές
Κείμενο – δραματουργική επεξεργασία: Μάκης Τσίτας
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη- Λίνα Παγώνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Χάρης Λυγούρας
Αφίσα παράστασης: Νικολέττα Γιαννούλη, Αλέξανδρος Βενιέρης
Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Ημέρες Παραστάσεων:
Σάββατο: 18:00
Κυριακή: 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 8€ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Email: [email protected]