O Κόσμος των Soundtracks: The age of Adaline
Η κινηματογραφική απόπειρα του Lee Toland Krieger να δημιουργήσει την δική του ιστορία «αθανασίας» (βλέπε «The Curious Case of Benjamin Button” του 2008) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς η ανταγωνίστρια του “κ.Button” με τις πολλαπλές ταυτότητες κατάφερε να κάνει όλη την υφήλιο να ασχολείται μαζί της και να κόβει τρελό αριθμό εισιτήριων. Οι κριτικές είναι εξίσου καλές –για να μην πω καλύτερες από του “κ.Button”- και η πρωταγωνίστρια Blake Lively, που ενσαρκώνει την ηρωίδα με το όνομα Adaline Bowman, ακόμα πιο ευτυχισμένη μιας και τώρα βάζει μια πρώτη σοβαρή υποψηφιότητα στη λίστα με τις πρωταγωνίστριες ρομαντικών ταινιών. Το σενάριο των J. Mills Goodloe και Salvador Paskowitz δεν σταματάει να παίζει μεταξύ του μεταφυσικού και του ρομαντικού στοιχείου με την ταινία της «αγέραστης» Adaline να θέτει και αυτή μια σοβαρή υποψηφιότητα ανάμεσα στις πιο αγαπημένες ταινίες που θα ήθελε η κάθε γυναίκα να παρακολουθήσει ξανά και ξανά αγκαλίτσα με τον καλό της. Υπάρχουν όμως και μερικοί –τέσσερις για την ακρίβεια- καλά «κρυμμένοι άσσοι» στην ταινία που κατάφεραν να της δώσουν μια επιπλέον ώθηση. Και για να τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…
«Πρώτος άσσος»: ο super-sexy συμπρωταγωνιστής της Lively, ο Ολλανδός ηθοποιός, τραγουδιστής (του συγκροτήματος Fontane για να μην ψάχνεστε) και υποδειγματικός 6-packer, Michiel Huisman, σε κάθε εμφάνιση του οποίου κατάφερναν και συγχρονίζονται όλοι οι γυναικείοι αναστεναγμοί στην σκοτεινή αίθουσα όταν παρακολούθησα την ταινία. «Δεύτερος άσσος»: οι δευτερεύοντες ρόλοι. Για να μην λέτε πως το cast της ταινίας μπορεί να θεωρηθεί «αδιάφορο», οι συντελεστές προνόησαν και επάνδρωσαν την ιστορία της Adaline με τρία μεγάλα ονόματα του Hollywood που ακόμα και σε πιο προχωρημένες ηλικίες, από αυτές των πρωταγωνιστών, κατάφερναν να κλέβουν συνεχώς την παράσταση (σίγουρα όχι στις γυμνόστηθες σκηνές του Huisman). Ο λόγος λοιπόν για την Kathy Baker, τον Harrison Ford και την Ellen Burstyn που υποδύεται την κόρη της Adaline… Τι έγινε σας έπεσε το σαγόνι στην τελευταία πρόταση; Μην ανησυχείτε δεν θα σας δημιουργηθεί κανένα κενό στην εξιστόρηση της ταινίας. Ο «τρίτος άσσος» αφορά ακριβώς αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να χάσεις κάποιο σημείο από την πλοκή της ταινίας μιας και ο μεγάλος σκωτσέζος ηθοποιός Hugh Ross, έχει αναλάβει την αφήγηση της ιστορίας της. Και για να φτάσουμε επιτέλους και στο «δια ταύτα», ο «τέταρτος άσσος» αφορά σίγουρα το soundtrack της ταινίας.
Soundtrack
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η ιστορία της Adaline ξεκινάει κάπου στις αρχές των 1900 και καλύπτει ένα τεράστιο, χρονικά, φάσμα περίπου 110 χρόνων μέχρι να φτάσει στη σημερινή εποχή, τότε και η μουσική που περιμένετε να ακούσετε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις επιταγές της κάθε περιόδου σωστά; Μμμ σε αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα καθώς από τη μία η μουσική του συνθέτη Rob Simonsen δεν ξεφεύγει σχεδόν ποτέ από τον άπλετο ρομαντισμό της ταινίας ενώ οι ίδιες οι μουσικές επιλογές που συνθέτουν το tracklist του soundtrack είναι επηρεασμένες από μεγάλα ονόματα που μεγαλούργησαν κάπου στο μεσοδιάστημα. Ο Rob Simonsen μέσα από 23 συνολικά συνθέσεις δίνει τον καλύτερο εαυτό του και η αλήθεια είναι πως κατάφερε και πρόσθεσε ένα άκρως συναισθηματικό original score στην κινηματογραφική μουσική το οποίο εμπλουτίζει με μερικές ιδιαίτερες πινελιές. Οι συνθέσεις του όσο νωχελικές και αν ακούγονται στο σύνολό τους μπορούν σε σημεία να προσδώσουν την απαραίτητη αγωνία, σε άλλα την αθωότητα και το μυστήριο ενώ οι ήχοι του πιάνου που επικρατεί καθόλη την διάρκεια του συντελεί στην ακατάπαυστη δημιουργία ρομαντισμού που το καθιστούν σχεδόν ονειρικό και σίγουρα καθόλου βαρετό. Και μην νομίζετε πως και εδώ δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Το score (το οποίο σημειωτέον κυκλοφορεί ανεξάρτητα από το soundtrack) κλείνει με μια εκπληκτική συνεργασία του συνθέτη με το συγκρότημα των πρωτοεμφανιζόμενων, Faux Fix και την τραγουδίστρια της βρετανικής μπάντας Daughter στα φωνητικά, Elena Tonra. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι “Start again” που κλείνει με νόημα το μάτι στην ιστορία της Adaline. Βέβαια αυτό το τραγούδι δεν συμπεριλαμβάνεται και στο soundtrack της ταινίας καθώς από κει καραδοκεί ένα άλλο μεγάλο όνομα της μοντέρνας δακρύβρεχτης pop και πρέπει και αυτός ο καψερός να βγάλει με κάποιο τρόπο το ψωμί του.
Rob Simonsen & Faux Fix feat. Elena Tonra – Start again
Πάμε τώρα να δούμε τι μας επιφυλάσσει το soundtrack. Με ιδιαίτερη έμφαση στις μπαλάντες (μη μου πείτε πως εκπλήσσεστε!) ξεκινάμε από ξεχασμένα και κατασκονισμένα τραγούδια των 50s και των 60s που αναμφισβήτητα συντελούν στην retro διάθεση που επιβάλλεται στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Την αρχή κάνουν οι The Skyliners με το “Since I don’t have you” ενώ πιο κάτω ακολουθούν μερικά ιερά τέρατα της jazz, soul ακόμα και της Rock’n’Roll μουσικής των 70s. Ella Fitzgerald, Jefferson Airplane, Bob Dylan, Martin Gibson & Jeromy Allinger, Chick Webb and his orchestra, Jeff Lynne των θρυλικών Electric Light Orchestra, ο σαξοφωνίστας Dexter Gordon και οι Sam & Dave με το πάντα ξεσηκωτικό –εν προκειμένω το μόνο ξεσηκωτικό σε ολάκερη την λίστα του soundtrack- “Gimme some lovin’”, είναι οι βασικοί μουσικοί εκπρόσωποι αυτών των δεκαετιών.
Ella Fitzgerald feat. Chick Webb And His Orchestra – I’m Just A Jitterbug
Sam & Dave – Gimme some lovin’
Προχωρώντας στην ιστορία και κατ’ επέκταση στις χρονολογίες θα βρεθείτε σε εντελώς διαφορετικά μουσικά λημέρια και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ καθώς οι διάρκειες των προηγουμένων είναι αρκετά… φυσιολογικές (2 με 3 λεπτά το καθένα). Τώρα εδώ η λίστα μας φέρνει μονομιάς στα τέλη των 00’s. Όχι δεν ξεφεύγεις ούτε για αστείο από τα αργόρυθμα τραγούδια. Αντ’ αυτού ετοιμάσου να μετατρέψεις το νοσταλγικό και μελαγχολικό συναίσθημα των προηγούμενων τραγουδιών σε καταθλιπτικές στιγμές κατά την διάρκεια της ακρόασης. Δε λέω πως δεν ταιριάζουν με την ταινία –ίσα, ίσα.. ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται και με πολύ έξυπνο τρόπο στο «δέσιμο» με την εκάστοτε σκηνή- αλλά ακούγοντας μονοκοπανιά το soundtrack χωρίς εικόνα, κάπου αρχίζει να κάνει κοιλιά το πράγμα. The Antlers, Nancy McCallion (πρώην τραγουδίστρια των The Mollys), Stephen Lu (σε δύο συνθέσεις μάλιστα, “Goodnight” και “Auld Lange Syne”) και το super-group των Little Joy –οι οποίοι πραγματικά προσφέρουν «λίγη χαρά» ή αν θέλετε, ανεμελιά καλύτερα- στο δεύτερο μέρος του soundtrack, με το τραγούδι “Don’t watch me dancing” συμπληρώνουν την λίστα αποσιωπώντας –για κάποιο πολύ παράξενο λόγο- την δική τους «μεγάλη έκπληξη»/εκπρόσωπο…
Για την ιστορία σας αναφέρουμε πως το συγκρότημα των Little Joy αποτελούν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Los Hermanos, Rodrigo Amarante, o drummer των The Strokes, Fabrizio Moretti και η τραγουδίστρια Binki Shapiro.
Little Joy – Don’t Watch Me Dancing
Τώρα εσείς θα αναρωτιέστε που είναι η επόμενη έκπληξη, έτσι δεν είναι; Μα φυσικά στα τραγούδια που έχουν χρησιμοποιηθεί για να επενδύσουν τα διάφορα trailers της ταινίας. Εδώ η μουσική έχει πλέον αρχίσει να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άλλο σημείο της ίδιας της ταινίας. Τα trailers δανείζονται δοκιμασμένα τραγούδια και συνθέσεις από άλλες ταινίες όπως το «A Kaleidoscope of Mathematics» του James Horner που είχε γράψει για την ταινία “A beautiful mind” (2001) αλλά και το –εκπληκτικό- τραγούδι “Oblivion” από την ομότιτλη ταινία που ερμηνεύουν οι M83 μαζί με την Susanne Sundfor. Η Gabrielle Aplin με την επιτυχία της “Salvation” μέσα από το δίσκο “Light up the dark” του 2013 και οι The Cinematic Orchestra με το μουσικό θέμα “Manhatta” από το δίσκο “In Motion #1” ακούγονται σε άλλα δύο και φτάνουμε στο υπέρλαμπρο σημείο της μουσικής επένδυσης… Έχουμε ακούσει κι άλλες φορές συμμετοχές της σε κινηματογραφικά soundtracks (στο “The Great Gatsby” με το “Young and beautiful”, στο “Maleficent” με το “Once upon a dream” και πριν λίγο καιρό στο “Big Eyes” με το ομότιτλο και το “I can fly”)… ναι καλά καταλάβατε η Lana Del Rey μιας και το πήρα τόσο ζεστά με τα soundtracks επιστρέφει και βάζει και εδώ την δίκη της σφραγίδα που ακούσει στον τίτλο “Life is beautiful”. Το τραγούδι προκάλεσε πραγματικά μεγάλο σαματά στα «μουσικά στέκια» του διαδικτύου όταν πρωτοακούστηκε μέσα από ένα ακόμα trailer του “The age of Adaline” χωρίς όμως να δίνονται σαφείς πληροφορίες για την επίσημη κυκλοφορία του. Μάλιστα όλοι περίμεναν πως θα το δουν να εμφανίζεται κάπου μέσα στο tracklist του αλλά εις μάτην… Μέχρι τότε όμως, οι πολύ φανατικοί, μπορείτε να λιώσετε το trailer στο youtube.
M83 feat. Susanne Sundfor – Oblivion
Lana Del Rey – Life is beautiful (trailer preview)
The age of Adaline Soundtrack
1. Bob Dylan – Simple Twist Of Fate
2. Little Joy – Don’t Watch Me Dancing
3. The Skyliners – Since I Don’t Have You
4. The Antlers – Drift Dive
5. Jefferson Airplane – Comin’ Back To Me
6. Dexter Gordon – The Rainbow People
7. Sam & Dave – Gimme Some Lovin’
8.– Ella Fitzgerald, Chick Webb And His Orchestra – I’m Just A Jitterbug
9. Martin Gibson & Jeromy Allinger – Tear For You My Dear
10. Nancy McCallion – Brighter In The Night
11. Stephen Lu – Goodnight
12. Stephen Lu – Auld Lange Syne
13. Jeff Lynne – Mr. Blue Sky