ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ: “Τραγούδια που μεταναστεύουν…” : Κεφάλαιο 1ο
Πρώτος σταθμός η γειτονική Βουλγαρία. Ουκ ολίγες φορές ελληνικές επιτυχίες μετατράπηκαν στη συνέχεια και σε βουλγαρικές, καθώς από ότι φαίνεται τα μουσικά γούστα μας δε διαφέρουν πολύ. Μη μου πείτε ότι έχετε ξεχάσει την επιτυχία της Δέσποινας Βανδή «Jambi», με το ευφάνταστο video clip που περιλάμβανε χορευτές που ξεδίπλωναν το ταλέντο τους μέσα σε τετράγωνα κουτιά. Κι αν κάποιοι παρ’ όλα αυτά τη λησμόνησαν, στη γείτονα χώρα δεν συνέβη το ίδιο. Μια αμφιλεγόμενη διασκευή που ξεχώρισε …
Και λίγο πριν μετακομίσουμε «σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη» πάμε να ακούσουμε μια ακόμη ελληνο-βουλγαρική «συνεργασία», πιο πρόσφατη αυτή τη φορά. Εκτός από τη Δέσποινα Βανδή, οι φίλοι βούλγαροι τρέφουν συμπάθεια και προς το πρόσωπο του Νίνο. Αυτό διαφαίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια από την επιτυχή πορεία του «Moiat Nomer» της Teodora στη χώρα τους. Τι, δεν σας λέει κάτι ο τίτλος; Ακούστε τα πρώτα δευτερόλεπτα του video μόνο και θα αναγνωρίσετε αμέσως την πρόσφατη επιτυχία του Νίνο, «Θεός».
Ώρα να απομακρυνθούμε λιγάκι! Τι λέτε για μια στάση στο Ισραήλ; Κατά καιρούς πολλοί είναι οι έλληνες καλλιτέχνες που διαγράφουν σημαντική πορεία στη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι ισραηλινοί μουσόφιλοι προτιμούν περισσότερο τη λαϊκή μουσική μας, με έμφαση στο νέο αίμα των ελλήνων λαϊκών τραγουδιστών. Το «Δώρο για σένα» του Νίκου Οικονομόπουλου δεν θα ρωτήσω αν το γνωρίζετε, το θεωρώ αυτονόητο! Την ισραηλινή εκδοχή όμως αμφιβάλλω… Κι επειδή από ισραηλινά δε «σκαμπάζω» σας παραθέτω εδώ τον τίτλο, με την ελπίδα κάποιος να καταφέρει να το διαβάσει… «מושיק עפיה מאמי»
Συνεχίζοντας την έρευνα σε ισραηλινό έδαφος συναντώ ποιον άλλο, μα φυσικά την Χριστίνα Κολέτσα που με μεγάλη απήχηση τραγούδησε πριν μερικά χρόνια για την «Έκτη αίσθηση» που διέθετε το κορίτσι. Τώρα το κομμάτι «μεταναστεύει» και καταλήγει σε ανδρικά χέρια που το εκτελούν κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Κι επειδή νομίζω πως δεν χορτάσατε ταξίδι ακόμη, επόμενος σταθμός μας η Τουρκία. Τι κι αν οι σχέσεις της με τη χώρα μας έχουν περάσει από σαράντα κύματα, η μουσική δεν έπαψε ποτέ να στήνει γέφυρες ανάμεσά μας. Τα κοινά ακούσματα «έχουν τον ατελείωτο» κι αρκεί μια κλεφτή ματιά για να αναγνωρίσεις οικείες μελωδίες. Μια απ’ αυτές εκείνη του «Δυνατά Δυνατά» που μας τραγούδησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη και τόσο αγαπήσαμε. Ακούστε τώρα και την τουρκική εκδοχή που φέρει τον τίτλο «Sarışınım».
Και πριν αποχωρήσω και από την Τουρκία για το τελευταίο ταξίδι μου αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζω μια αγαπημένη διασκευή, αυτή του «Όλα σε θυμίζουν» που όλοι έχουμε συνδυάσει με τη μεγάλη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου. «Olmasa mektubun» και καλή ακρόαση…
Τελευταία (αλλά όχι εσχάτη) –όπως λένε και οι φίλοι μας οι άγγλοι- στάση για σήμερα, η κοντινή Αλβανία. Άλλη μια χώρα που επηρεάστηκε κι αγάπησε τη μουσική μας και συνεχίζει να το κάνει με το πέρασμα του χρόνου. Το κλασσικό δημοτικό τραγούδι «Ο Μενούσης», το ‘χετε χορέψει ποτέ; Σε κάποιο γλέντι, σε κάποιο πανηγύρι ίσως; Ε μάλλον κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στην Αλβανία με το κομμάτι μεταφρασμένο στην τοπική γλώσσα!
Και θα σας πω αντίο από την ίδια χώρα… Το τσιφτετέλι του Θάνου Πετρέλη «Ωραία» δεν άφησε ασυγκίνητους τους μουσικούς της Αλβανίας που έσπευσαν λίγο μετά την κυκλοφορία του κομματιού στην Ελλάδα, να το διασκευάσουν στη γλώσσα τους. Η αναγνώριση και η επιτυχία δεν άργησαν να χτυπήσουν την πόρτα στον Nexhat Osmani και το αλβανικό, πλέον, «Humbi Dashuria» που χορεύτηκε, χορεύεται και θα συνεχίσει να χορεύεται για καιρό ακόμα.
http://www.youtube.com/watch?v=ZLgmqv6qM2Q
Ουφ, τέλος του πρώτου κεφαλαίου! Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή γιατί τα τραγούδια δεν θα πάψουν να μεταναστεύουν όσο η μουσική ενώνει λαούς, φυλές κι ανθρώπους από τη μια άκρη της γης στην άλλη. Μείνετε συντονισμένοι στο tralala.gr γιατί το επόμενο κεφάλαιο της στήλης δεν αργεί. Σύντομα και πάλι κοντά σας με περισσότερα ταξίδια…
Επιμέλεια Αθανασία Βογιάρη