Συνέντευξη | Σερσέ λα Φαμ: «Πρόκειται για μια πολύ όμορφη συνύπαρξη γυναικών επί σκηνής, έχουμε δέσει και δεθεί πάρα πολύ!»
Πρόκειται για τρεις νέες, ταλαντούχες ερμηνεύτριες που ενώνουν τις φωνές τους στο σχήμα «Σερσέ Λα Φάμ» για τις ανάγκες μιας υπέροχης μουσικής παράστασης που θα απολαύσουμε στη μουσική σκηνή Σφίγγα.
Ένα πρόγραμμα με… άρωμα γυναίκας και διάθεση γλεντιού. Το λαϊκό τραγούδι σε όλες του τις εκφάνσεις. Από το ρεμπέτικο στα λαϊκά του ’60, του ’70 και του ’80, με ενδιάμεσες στάσεις στην παράδοση και τα αρχοντορεμπέτικα.
Η Δήμητρα Σταθοπούλου, η Ελένη Καρακάση και η Επιστήμη Καμπούρογλου απογειώνουν το κέφι και καθηλώνουν μέσα από φρέσκιες και δυνατές ερμηνείες. Μαζί με τρεις γυναίκες μουσικούς αφήνουν το δικό τους γυναικείο αποτύπωμα σε λαϊκά τραγούδια, που έγραψαν ιστορία. Μία μουσική παράσταση, ένα μουσικό παιχνίδι που συνεχώς αλλάζει χρώματα, εποχές και συναισθήματα.
Η δημοσιογράφος του tralala.gr, Αθανασία Βογιάρη είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί με τις τρεις ερμηνεύτριες και να μάθει όλα όσα μας ετοιμάζουν, τις σκέψεις τους για την ελληνική μουσική σήμερα αλλά και για την ενασχόλησή τους με τη μουσική γενικότερα.
Καλησπέρα σας κορίτσια, χαιρόμαστε που σας φιλοξενούμε στο tralala.gr! Πώς είστε αυτή την περίοδο;
Ελένη Καρακάση: Σε μεγάλο τρέξιμο! Μαζί με τη δική μας πρεμιέρα ετοιμάζομαι για πρεμιέρα στην παιδική θεατρική παράσταση “Οδύσσεια” της Σοφίας Σπυράτου στις 19/10 στο Θέατρο Ολυμπία (Δημοτικό Θέατρο Μ. Κάλλας) και με γυρίσματα για το σήριαλ “Άγριες Μέλισσες” στον Antenna.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Καλησπέρα, μας πετυχαίνετε σε μια πολύ δημιουργική περίοδο, με ένα πολύ όμορφο θηλυκό project, το Σερσέ λα Φαμ.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Καλησπέρα χαίρομαι κι εγώ πολύ! Είναι μία περίοδος αρκετά πιεσμένη αλλά τη χαίρομαι πάρα πολύ, νιώθω δημιουργική και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό!
Ξεκινώντας, θα ήθελα η κάθε μια σας να μου περιγράψει τη σχέση της με τη μουσική. Πώς μπήκε στη ζωή σας;
Ελένη Καρακάση: Η μουσική και ειδικά το τραγούδι μπήκε από πολύ μικρή στη ζωή μου. Από γονείς καλλίφωνους, ακούγοντάς τους να τραγουδάνε στις παρέες άρχισα κι εγώ να τραγουδώ μαζί τους. Έτσι κατάλαβα την κλίση μου στην μουσική και φυσικά την αγάπη μου.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Η μουσική υπήρχε στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Και καθώς όλα ξεκινούν από την οικογένεια, καταλαβαίνετε αμέσως ότι οι γονείς μου έχοντας συνέχεια μέσα στο σπίτι μουσική, με έκαναν πολύ γρήγορα να την αγαπήσω. Είναι τρόπος ζωής το να ακούς καθημερινά μουσική. Και μεγαλώνοντας, αφού κατάλαβα ότι το αγαπώ τόσο, ξεκίνησα τα μαθήματα φωνητικής στην εφηβεία μου.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Από μικρό παιδάκι ήξερα ότι ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Η πρώτη επαφή με τη μουσική ξεκίνησε στα 11 μου χρόνια όταν ο νονός μου, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και ήταν αυτοδίδακτος, μου χάρισε τη πρώτη μου κιθάρα από τότε δε σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με το τραγούδι και τη μουσική!
Τρεις δυναμικές γυναίκες ενώνουν φωνές και δυνάμεις στη Σφίγγα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Ελένη Καρακάση: Μπήκα αργά στην παρέα καθώς αντικατέστησα τη Μυρτώ Καμβυσίδη που λόγω εγκυμοσύνης δεν μπορούσε να συνεχίσει στην καλοκαιρινή περιοδεία. Με πρότεινε ο Δημήτρης Χαλιώτης που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και είμαστε πέρα από φίλοι και μόνιμοι συνεργάτες.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Ήταν όλα μια ιδέα της Μύρο Παπαδοπούλου, της παραγωγού μας, η οποία γνώριζε την καθεμία από ξεχωριστές δουλειές και μας έφερε σε επαφή. Ταιριάξαμε απόλυτα. Αρχικά στο σχήμα ήταν μαζί με μένα και την Επιστήμη, η Μυρτώ Καμβυσίδη. Έπρεπε δυστυχώς να αποχωρήσει -όμως για λίγο καιρό-, κι έτσι την αντικατέστησε η Ελένη Καρακάση, η οποία κι αμέσως έγινε ένα μαζί μας.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Υπεύθυνη γι’ αυτή τη συνεργασία είναι η παραγωγός μας η Μύρο Παπαδοπούλου, η οποία ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει ένα σχήμα σαν αυτό και… να ‘μαστε!
Η συνεργασία σας είναι γένους θηλυκού, πράγμα το οποίο δεν βλέπουμε να συμβαίνει συχνά. Είναι εύκολο να συνυπάρξετε στη σκηνή;
Ελένη Καρακάση: Και εύκολο και ευχάριστο! Πάντα μου αρέσουν οι παρέες και οι ομάδες και με τα κορίτσια ένιωσα πολύ άνετα πάρα το γεγονός ότι δεν ήμουν από την αρχή στο σχήμα. Ακόμα περισσότερο χαίρομαι όταν συνεργάζομαι και με τόσο καλές τραγουδίστριες!
Δήμητρα Σταθοπούλου: Είναι πολύ εύκολο γιατί έχουμε κοινό στόχο… το να πετύχει αυτή η ιδέα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε ξεκινήσει με τις καλύτερες διαθέσεις. Σεβόμαστε η μια την άλλη κι αυτό είναι πολύ βασικό για να υπάρξει μια σωστή συνεργασία.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Μπορώ να μιλήσω για μια πολύ όμορφη συνύπαρξη γυναικών επί σκηνής, έχουμε δέσει και δεθεί πάρα πολύ!
Το «Σερσέ Λα Φάμ» είναι μία ξεχωριστή μουσική παράσταση – αναδρομή σε λαϊκά τραγούδια που αγαπήσαμε. Γιατί επιλέξατε κινηθείτε αποκλειστικά σε «λαϊκά» μονοπάτια;
Ελένη Καρακάση: Γι’ αυτό θα σας απαντήσουν οι υπόλοιποι! Εγώ το βρήκα έτοιμο το πρόγραμμα. Φαντάζομαι όμως πως όταν θες να στήσεις ένα πρόγραμμα με σκοπό να κάνεις τον κόσμο να διασκεδάσει, να συγκινηθεί και να τραγουδήσει μαζί σου, ο πιο λογικός τρόπος είναι να διαλέξεις τραγούδια που μεγάλωσε μ’ αυτά, που τα ξέρει και αγαπάει. Κι αυτά σίγουρα είναι τα λαϊκά μας τραγούδια.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Επιλέξαμε αυτά γιατί είναι η βάση και των τριών μας και τα αγαπάμε πάρα πολύ. Με αυτά έχουμε μεγαλώσει, τα έχουμε μελετήσει, τα έχουμε “ερευνήσει” με το δικό της τρόπο η καθεμία, και θέλαμε πολύ να είναι αυτή η ταυτότητα του πρότζεκτ μας.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Επιλέξαμε καλά διαχρονικά τραγούδια που έχουν κάτι να πουν. Το λαϊκό τραγούδι υπάρχει στο DNA του Έλληνα, δέχεται πόλεμο στις μέρες μας και γι’ αυτό το λόγο εμείς θέλουμε να το υποστηρίξουμε!
Θα ερμηνεύσετε τραγούδια κορυφαίων λαϊκών συνθετών που έχουν χαρακτηρίσει μερικές από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. Σας αγχώνει καθόλου αυτό;
Ελένη Καρακάση: Με αγχώνει όποιο τραγούδι κι αν πρόκειται να πω, γιατί θέλω να το πω καλά, σωστά και να προσπαθήσω ακόμα κι αν δε μου πάει να βρω τον τρόπο να το ερμηνεύσω.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Εμένα προσωπικά δε με αγχώνει. Με χαροποιεί! Υποχρέωση μου είναι να τα σεβαστώ και θεωρώ ότι το κάνω. Όλο το υπόλοιπο το αφήνω στους ακροατές γιατί πάντα με τον τρόπο τους, σου δίνουν να καταλάβεις αν κάλως ή κακώς έπραξες που άγγιξες ένα μεγάλο τραγούδι.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Σίγουρα από μόνο του φέρει ένα βάρος, αλλά αλίμονο αν σταματούσαν να ακούγονται αυτά τα τραγούδια, θέλει αφοσίωση δουλειά και σεβασμό!
Πρόκειται να «πειράξετε» λίγο τα τραγούδια που έχετε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα; Θα τα ακούσουμε με τη δική σας προσωπική πινελιά;
Ελένη Καρακάση: Κάποια ναι, αλλά πάντα με μεγάλο σεβασμό στους δημιουργούς.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Η δική μου πινελιά, είναι η φωνή μου. Τα υπόλοιπα τα έχει κάνει ο μαέστρος μας, Βαγγέλης Ζαρμπούτης με τη δική του πινελιά! Ωστόσο δεν τα έχουμε πειράξει πολύ γιατί είχαμε πιο πολύ ανάγκη την αυθεντική τους εκτέλεση.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Τα τραγούδια τα έχουμε σεβαστεί απόλυτα, σαφώς και ο κάθε καλλιτέχνης έχει ένα δικό του τρόπο να τα ερμηνεύει!
Ποια πιστεύετε πως είναι η θέση του λαϊκού τραγουδιού στην ελληνική μουσική σήμερα που τα ερεθίσματα από το εξωτερικό είναι αμέτρητα;
Ελένη Καρακάση: Τα ερεθίσματα είναι πολλά και περισσότερα από παλιά αλλά όσο κι αν αγαπώ τα ξένα τραγούδια την ψυχούλα μου την αγγίζουν τα ελληνικά. Το ίδιο νομίζω συμβαίνει και με τον περισσότερο κόσμο. Είτε είναι λαϊκά είτε όχι, μας αρκεί να είναι καλά τραγούδια.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Το λαϊκό τραγούδι είχε, έχει και θα έχει την πρώτη θέση πάντα. Είναι η παράδοση μας, η βάση μας, ο άξονας μας, η ζωή μας. Όσα ερεθίσματα κι αν υπάρξουν από το εξωτερικό, δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι ένας κύκλος που γίνεται συχνά, είναι η μόδα. Το all time classic, όμως, έχει πάντοτε, σε κάθε εποχή την αξία του.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Για μένα δεν είναι κακό αυτό, υπάρχουν πολλά είδη μουσικής, rock, pop, jazz, metal, hiphop, latin κ.α. στην Ελλάδα. Όσα ξενόφερτα και να έρθουν, η λαϊκή μουσική θα υπάρχει διότι πρόκειται για την κουλτούρα μας!
Σε ποιους θα λέγατε πως απευθύνεται η μουσική παράσταση που θα παρουσιάσετε στη Σφίγγα;
Ελένη Καρακάση: Σε όλους! Είναι μια παράσταση με κάποια από τα πιο όμορφα ελληνικά τραγούδια που όλοι έχουμε τραγουδήσει ή σιγομουρμουρίσει.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηλικίες που αγαπούν το καλό λαϊκό τραγούδι. Να έρθει όποιος θέλει να περάσει ένα βράδυ με ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα ερμηνευμένο μόνο από γυναίκες!!!
Επιστήμη Καμπούρογλου: Απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακούσουν καλό λαϊκό διαχρονικό τραγούδι.
Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στη μουσική σήμερα; Τι θα αλλάζατε αν είχατε τη δυνατότητα;
Ελένη Καρακάση: Η ευκολία, η μετριότητα και η δηθενιά. Θα άλλαζα όλα τα παραπάνω.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Θεωρώ ότι πλασάρονται στο κοινό πράγματα πολύ εύπεπτα . Πάντοτε υπήρχαν τέτοια, αλλά τώρα ο όγκος είναι τεράστιος! Θα ήθελα ενδεχομένως λίγο περισσότερο χώρο για το καλό τραγούδι.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Δε μου αρέσει όταν στόχος είναι η εμπορικότητα των τραγουδιών με αποτέλεσμα να χάνεται η διαχρονικότητα, στην εποχή μας το ζούμε πολύ έντονα αυτό.
Με το πέρας των τριών εμφανίσεών σας στη Σφίγγα, υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσετε κι άλλες παραστάσεις;
Ελένη Καρακάση: Προς το παρόν δεν έχει κανονιστεί κάτι αλλά θα ήταν μεγάλη χαρά μου αν κανονιζόταν.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Προς το παρόν καλούμε τον κόσμο να δει αυτές τις τρεις μοναδικές παραστάσεις. Τα επόμενα σχέδια δεν μπορούν ακόμα να αποκαλυφθούν αλλά νομίζω ότι το Σερσέ λα Φαμ ήρθε για να μείνει. Η πορεία θα δείξει κι η αγάπη του κόσμου.
Επιστήμη Καμπούρογλου: Φυσικά και υπάρχει, αναμένετε για νεότερα!
Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο που θα έρθει να παρακολουθήσει τις «Σερσέ Λα Φαμ» στη Σφίγγα τις Παρασκευές 11, 18 και 25 Οκτώβρη;
Ελένη Καρακάση: Η μουσική, η καλή μουσική, πάντα μας ενώνει. Ο σκοπός μας είναι όλοι να γίνουμε μια παρέα, να τραγουδήσουμε και να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε.
Δήμητρα Σταθοπούλου: Ελάτε να το δείτε, γιατί θέλουμε πολύ τη γνώμη σας για την ιδέα μας! Η Σφίγγα είναι ένας υπέροχος χώρος… και τρεις γυναίκες στα μικρόφωνα μαζί με μια υπέροχη ορχήστρα, σας καλούν να διασκεδάσετε μαζί τους!
Επιστήμη Καμπούρογλου: Θα είναι ένα πρόγραμμα με διάθεση γλεντιού! Σας περιμένουμε!
Συνέντευξη – Επιμέλεια: Αθανασία Βογιάρη