Στην παλιά μου την κασέτα: Culture Beat
CULTURE BEAT
H ιστορία των Culture Beat συνδέεται στενά με την ιστορία της γερμανικής χορευτικής μουσικής. Ο μουσικός παραγωγός Torsten Fenslau από την Φρανκφούρτη κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής εργαζόταν σαν DJ σε διάφορα μεγάλα clubs της πόλης προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Μετά από 10 χρόνια εργασίας στον χώρο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσικό σχήμα που θα απαρτιζόταν από έναν άντρα και μια γυναίκα. Έτσι το 1989 επιστράτευσε τον Jo Van Nelsem, έναν από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές καμπαρέ της Γερμανίας και παρόλο που έμελε ακόμα να βρεθεί η μουσική παρτενέρ του, ο Fenslau του έγραψε το πρώτο τραγούδι με το οποίο να μας συστήθηκε το σχήμα των Culture Beat. To τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε στα γερμανικά με τίτλο “Der Erdbeermund” και αργότερα στα αγγλικά (“Cherry Lips”) και στα γαλλικά (“Les lèvres cerises”) εξασφαλίζοντας μια πάρα πολύ καλή αρχή καθώς κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Top 10 και στις τρεις χώρες.
1989 Der Erdbeermund (Cherry Lips)
Σύντομα όμως o Fenslau σταμάτησε την συνεργασία του με τον Nelsem και την θέση του έδωσε στον rapper από το New Jersey, Jay Supreme που αργότερα έγινε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο σχήμα. Στο πλευρό του είχε και την πρώτη τραγουδίστρια του group Lana Earl και μαζί ηχογράφησαν άλλα δύο singles τα “I like you” το 1990 και “Tell me that you’ll wait” το 1991 που ο κόσμος αντιμετώπισε απλά συμπαθητικά εφόσον δεν κατάφεραν να ανεβούν και στις πιο υψηλές θέσεις των charts. Ανάλογη τύχη είχε και το πρώτο ολοκληρωμένο album των Culture Beat που έφερε τον τίτλο “Horizon” που κυκλοφόρησε το 1991.
1990 I like you
1991 Tell me that you’ll wait
H μικρή επιτυχία του group ανάγκασε τον Fenslau να ξαναδιαπραγματευτεί το line-up του και έτσι το 1993 αντικατέστησε την Lana με την Βρετανίδα τραγουδίστρια Tania Evans που σε συνδυασμό με τον Jay θα έγραφαν αργότερα την πιο σημαντική σελίδα στην ιστορία του group αλλά και του Eurodance. Την ίδια χρονιά και λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου album τους κυκλοφορεί το τραγούδι “Mr.Vain” που από την πρώτη μέρα έγινε παγκόσμιο Νο.1. Το τραγούδι ήταν και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Culture Beat και σαφώς το σήμα κατατεθέν του εφόσον με αυτό το τραγούδι κατάφεραν μάλιστα, να γίνουν πασίγνωστοι, κυριολεκτικά, εν μια νυκτί.
1993 Mr.Vain
Το “Mr.Vain” ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο ξεκίνημα για το δεύτερο album των C.B. που έφερε τον τίτλο “Serenity” και κυκλοφόρησε αργότερα την ίδια χρονιά. Το album από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του πουλούσε σαν τρελό και ανέβηκε στις πιο υψηλές θέσεις των charts παγκοσμίως. Επίσης συμπεριλάμβανε και ένα σωρό άλλες επιτυχίες όπως τα “Anything”, “Got to get it”, “World in your hands”, “Adelante” και “Mother Earth” που το “έχρηζαν” ένα από τα πιο σημαντικά albums της γερμανικής dance μουσικής σκηνής εφόσον τα πιο πολλά βρέθηκαν πολύ ψηλά στα charts επίσης. Το “Serenity” έγινε εύκολα πολλές φορές χρυσό και πλατινένιο σε πολλές χώρες του κόσμου (ακόμα και στο πάντα επιφυλακτικό αμερικάνικο κοινό) ενώ σάρωνε σε όποια κατηγορία ήταν υποψήφιο για βραβείο.
1993 Anything
1993 Got to get it
1993 World in your hands
1993 Adelante
Τον Νοέμβριο του 1993 ο άνθρωπος που ήταν η «ψυχή» του group (manager, keyboards, συνθέτης), Torsten Fenslau, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στα 29 του χρόνια, αφήνοντας μετέωρο το μέλλον των C.B. Λίγο αργότερα τα ινία του group ανέλαβε ο αδερφός του Frank και προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του αδερφού του, βάζοντας εκ νέου τον Jay και την Tania στο studio. Το τρίτο album τους είχε τίτλο “Inside Out” και κυκλοφόρησε το 1996. Το album έκανε μεγάλη επιτυχία αλλά όχι την ίδια με το “Serenity”. Παρόλο που συμπεριλάμβανε μεγάλες επιτυχίες όπως τα: “Crying in the rain”, “Take me away” και το ομότιτλο, και ενώ όλα ανέβηκαν σε υψηλές θέσεις στα charts, κανένα δεν κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή.
1996 Inside Out
1996 Crying in the rain
1996 Take me away
http://www.youtube.com/watch?v=N7thIG5SJMs
Το 1998 πάντα με την καθοδήγηση του Frank Fenslau, το group επιχείρησε να κάνει την υποτιθέμενη μεγάλη του «μεταμόρφωση». Ο Frank θέλοντας να αλλάξει το μουσικό στυλ των Culture Beat από dance σε πιο pop, αντικατέστησε την Tania με την τραγουδίστρια Kim Sanders (τότε συμμετείχε στο μουσικό σχήμα του Captain Hollywood Project), πράγμα που οδήγησε και στην μετέπειτα αποχώρηση του Jay. O Frank θεωρήθηκε υπεύθυνος για την διάλυση του πιο επιτυχημένου line-up των Culture Beat που σίγουρα είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Στην θέση του Jay έβαλε τον rapper Next Up, και μαζί μπήκαν στο studio για την ηχογράφηση του τέταρτου album τους. To album με τον τίτλο “Metamorphosis” κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς και αφορούσε σίγουρα την πιο αποτυχημένη «μεταμόρφωση» του duo μέχρι τότε. Τα singles “Pay no mind”, “Rendez-vous” και “You belong” δεν κατάφεραν να σημειώσουν καμία απολύτως επιτυχία και το album ακολούθησε την ίδια πορεία.
1998 Pay no mind
http://www.youtube.com/watch?v=NS1_pS-yBmE
1998 Rendez-Vous
Παράλληλα η Tania Evans κυκλοφόρησε το πρώτο της solo single με τίτλο “Prisoner of love” το οποίο κατάφερε να μπει στο Top 10 του Billboard Club Dance chart. Επίσης έκανε και μια συμμετοχή στο τραγούδι “Singin’ in my mind” των Kosmonova. Η Tania δεν γνώρισε καμία μεγάλη επιτυχία, αλλά σίγουρα τα είχε πάει αρκετά καλύτερα από ότι οι Culture Beat.
1998 Tania Evans – Prisoner of love
Τρία χρόνια αργότερα, η Jacky Sangster, αντικατέστησε την Kim ως η τέταρτη lead-τραγουδίστρια του group. To τραγούδι που ηχογράφησε πρώτο είχε τίτλο “Insamity” αλλά η επιτυχία ήταν σίγουρα ανύπαρκτη. Το 2003 όμως θέλησαν να ξαναηχογραφήσουν την μεγαλύτερη επιτυχία των Culture Beat που τότε έκλεινε 10 χρόνια από την μέρα κυκλοφορίας του και έτσι συναντήσαμε και πάλι τον «Κύριο Μάταιο». To “Mr.Vain Recall” ανέβηκε σε πολύ υψηλές θέσεις σε διάφορες χώρες για άλλη μια φορά αλλά δεν κατάφερε να δει ποτέ την κορυφή όπως το πρωτότυπο.
2001 Insanity
2003 Mr.Vain Recall
Η Tania Evans συνέχιζε την προσπάθεια της να ανέλθει ως solo καλλιτέχνης και το 2003 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Strength to carry on”. Το ίδιο έκανε και ο πρώην παερτενέρ της Jay Supreme χωρίς όμως καμία τύχη. Το 2000 κυκλοφόρησε το μοναδικό τραγούδι που συμμετείχε ως solo καλλιτέχνης και σε μια συνεργασία με την Cheryll Lynn για το τραγούδι “Your love (Encore)” . H Kim Sanders από την άλλη παρόλο που έμεινε στο group μόνο για ένα album γνώρισε την μεγαλύτερη επιτυχία ως solo καλλιτέχνης εφόσον κατάφερε και κυκλοφόρησε 2 solo albums και να κάνει επίσης πολλές συμμετοχές σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και κυρίως σε τραγούδια του Schiller στου οποίου τα albums κάνει ανελλιπώς featurings. Το πιο πρόσφατο single των Culture Beat τιτλοφορείται “Your love” (λίγο ειρωνικό για τον Jay που φέρει τον ίδιο τίτλο με το μοναδικό δικό του solo τραγούδι) και κυκλοφόρησε το 2008. Έκτοτε η τύχη του group αγνοείται. Εμείς ελπίζουμε πως η επιτυχία δεν τους εγκατέλειψε οριστικά και πως πάλι με χρόνια με καιρούς, θα δουν το όνομα τους να φιγουράρει σε κάποιο Νο.1.
2008 Your love
Δισκογραφία Culture Beat:
1991 – Horizon
1993 – Serenity
1996 – Inside Out
1998 – Metamorphosis
2004 – Best of Culture Beat
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος