Συνέντευξη | Les Au Revoir: «Όταν μια μπάντα είναι δεμένη, έχει στόχο, όραμα και πιστεύει αυτό που κάνει… δεν την φοβίζει κάτι»
Τους Les Au Revoir φιλοξενεί το tralala.gr… μία μπάντα ιδιαίτερη, με ταυτότητα μοναδική και ήχο νοσταλγικό!
Η Αλεξάνδρα, ο Λεωνίδας και ο Κώστας έρχονται από τη συμπρωτεύουσα και με άκρως ρομαντική διάθεση μας ξεδιπλώνουν το πολυποίκιλο ταλέντο τους, χαρίζοντάς μας μουσικές με ενδιαφέρον και άποψη.
Κυκλοφόρησαν πρόσφατα το καινούριο album τους “Στους Πέντε Ανέμους”, γεμάτο με όμορφες διασκευές σε επιτυχίες του σπουδαίου Στέφανου Κορκολή που όλοι μας γνωρίζουμε και αγαπάμε, και μας μιλούν γι’ αυτό με ανεβασμένη διάθεση.
Οι Les Au Revoir σε μια συνέντευξη από καρδιάς στη δημοσιογράφο Αθανασία Βογιάρη, παρακάτω!
Καλησπέρα σας Les Au Revoir, χαιρόμαστε που σας φιλοξενούμε στο tralala.gr! Πώς είστε αυτή την περίοδο;
Καλησπέρα tralala.gr, σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία! Αυτή η περίοδος είναι πολύ δημιουργική για εμάς καθώς πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο καινούργιος μας δίσκος “Στους Πέντε Ανέμους”, στον οποίο προσεγγίζουμε, διασκευάζοντας, μερικές από τις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες του Στέφανου Κορκολή. Επίσης πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία την παρουσίαση του νέου μας δίσκου στην Θεσσαλονίκη και ακολουθεί σύντομα η Αθήνα την Παρασκευή 8/5 στο El Convento Del Arte στο Μεταξουργείο. Τέλος εδώ και μια εβδομάδα κυκλοφορεί το νέο μας single και video στο τραγούδι “Βγες”, το οποίο είναι μια πρωτότυπη σύνθεση σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση, σας προσκαλούμε να το παρακολουθήσετε στο YouTube!
Για να σας γνωρίσουμε καλύτερα, πείτε μας πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;
Κώστας: Ο καθένας μας έχει διαφορετική πορεία όλοι όμως ασχολούμαστε από μικροί με την μουσική και την έχουμε σπουδάσει, η κοινή μας αγάπη για την μουσική μας έφερε κοντά, κάπου το 2014!
Αλεξάνδρα: Εγώ ξεκίνησα από τα 7 μου χρόνια με την εγγραφή μου στο ωδείο και μαθήματα σε ακορντεόν και θεωρία, αργότερα ξεκίνησα να λαμβάνω μέρος σε παραστάσεις στο σχολείο, χορευτικές και θεατρικές. Στα 18 μου ξεκίνησα να τραγουδάω ερασιτεχνικά και δύο χρόνια μετά στο δρόμο μου ήρθαν οι Les Au Revoir!
Λεωνίδας: Αγόρασα στα 16 την πρώτη μου κιθάρα αν και υπήρχε πολύ νωρίτερα το μικρόβιο με παιδικά οργανάκια στο σπίτι και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι.
Πώς δημιουργήθηκαν οι Les Au Revoir; Γνωριζόσασταν από πριν;
Οι Les Au Revoir είναι άνθρωποι που μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική. Δεν γνωριζόμασταν από το παρελθόν, όλοι τουλάχιστον. Στην αρχή ο συνδετικός μας κρίκος ήταν ο παραγωγός και μάνατζερ μας Χάρης Πρώιος, ο οποίος σύστησε την Αλεξάνδρα στον Κώστα και τον Λεωνίδα οι οποίοι ήταν φίλοι από το παρελθόν. Η συνταγή πέτυχε με το πέρασμα των χρόνων και οι Les Au Revoir σήμερα είναι κάτι παραπάνω από μπάντα, είναι οικογένεια!
Σαν μπάντα, έχετε χαρακτηριστεί από διασκευές σε επιλεγμένα κομμάτια παλαιότερων εποχών. Γιατί επιλέξατε να είναι αυτή η ταυτότητά σας;
Αλεξάνδρα: Λόγω της αγάπης μας στην καλή μουσική! Ο καλλιτέχνης, αν μη τι άλλο, πρέπει να έχει έναν σκοπό! Ο δικός μας, κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας μας, επιλέξαμε να είναι η μετάδοση κλασικών τραγουδιών του παρελθόντος στις νεότερες γενιές! Όσα τραγούδια «πειράξαμε» στο στούντιο τα αγαπούσαμε πρώτα εμείς σαν άνθρωποι.
Λεωνίδας: Η αρχική ιδέα ήταν να πειράξουμε τραγούδια άλλης εποχής και να τα φέρουμε στο σήμερα με τον δικό μας τρόπο τραγούδια που αγαπούσαμε αυτός ήταν και ο λόγος που κάναμε μόνο διασκευές χωρίς να σημαίνει ότι θα πορευτούμε και στην συνέχεια έτσι.
Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην ελληνική μουσική σήμερα;
Αλεξάνδρα: Ότι είναι εμπορευματοποιημένη! Προκειμένου να υπάρχεις στα μουσικά δρώμενα της χώρας καλείσαι να παράγεις μουσική ανά τρίμηνο ή εξάμηνο με αποτέλεσμα να λείπει η έμπνευση και η δημιουργία από κάθε τραγούδι που δίνεις στο κοινό. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι πολλά τραγούδια σου ακούγονται ίδια και δεν σου μένουν στο μυαλό μετά από χρόνια. Βέβαια αυτό είναι γενικότερο κακό της εποχής μας και όχι μόνο της Ελλάδας.
Κώστας: Ότι παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία σε είδη μουσικής και γίνονται πάρα πολύ αξιόλογα πράγματα στην ελληνική μουσική σε όλα τα είδη, λίγα είναι αυτά που βρίσκουν τον δρόμο προς το ραδιόφωνο και το ευρύ κοινό γενικότερα.
Σας φοβίζει το γεγονός πως οι μπάντες δυσκολεύονται να επιβιώσουν στην χώρα μας;
Αλεξάνδρα: Δεν μας φοβίζει, αν το δούμε ιστορικά οι περισσότεροι καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής, ιδιαίτερα σε μία χώρα που και το κοινό είναι λιγοστό. Εμείς ελπίζουμε να έχουμε μια μακρόχρονη πορεία, τουλάχιστον για όσο καιρό αντέξει η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου για εμάς. Σίγουρα για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος δρα μόνος του, είναι πιο εύκολα τα πράγματα όσον αφορά το θέμα των αποφάσεων, καθώς είναι κύριος των επιλογών του. Αλλά αν τα δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, πίσω από κάθε καλλιτέχνη υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που λειτουργεί σαν ομάδα! Σε εμάς απλά έχει προβολή ολόκληρη η ομάδα και γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το αντικείμενο ενασχόλησης του καθενός.
Κώστας: Όταν μια μπάντα είναι δεμένη, έχει στόχο, όραμα, και πιστεύει αυτό που κάνει δεν την φοβίζει κάτι.
Λεωνίδας: Όσο υπάρχει όρεξη για δουλειά και σύμπνοια τα πράγματα θα πηγαίνουν. Η επιβίωση στην χώρα μας είναι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολη για όλους πόσο μάλλον το να είσαι και μουσικός.
Ας πάμε τώρα στο νέο σας album που φέρει τον τίτλο «Στους πέντε ανέμους»! Περιγράψτε μου την ιδέα γύρω από αυτό το album και τη διαδικασία μέσα από την οποία επιλέξατε τα τραγούδια του.
Αλεξάνδρα: Το άλμπουμ φέρει το όνομα του πρώτου τραγουδιού που μπήκε στο δίσκο! Το τραγούδι “Στους πέντε ανέμους” το παίζαμε ήδη ενάμιση χρόνο πριν στα live μας, γιατί ήταν αγαπημένο και των τριών μας! Με την απήχηση που είχε στον κόσμο και λόγω του ότι ο Στέφανος Κορκολής έχει πάρα πολλά αγαπημένα τραγούδια με μουσική που ταιριάζουν στο στυλ των Les Au Revoir επιλέξαμε να του κάνουμε την πρόταση για έναν ολοκληρωμένο δίσκο! Έτσι ο ίδιος δέχτηκε και σήμερα έχουμε στα χέρια μας κάτι για το οποίο δουλέψαμε όλοι με πολλή αγάπη! Τα τραγούδια επιλέχθηκαν καθαρά με κριτήριο την αγάπη μας προς αυτά.
Κώστας: Θέλαμε να πειράξουμε τραγούδια άλλων δεκαετιών μιας και απ την αρχή μας πειραματιστήκαμε με τις δεκαετίες 1940-70. θέλαμε να πάμε λίγο πιο μπροστά και ψάχνοντας στις μουσικές ανακαλύψαμε αυτά τα σπουδαία τραγούδια του Στέφανου Κορκολή. Ακούγοντας τις δουλείες του βρήκαμε και θυμηθήκαμε μερικά πολύ όμορφα τραγούδια της δεκαετίας του 90. Και έτσι κάναμε μια από κοινού επιλογή τραγουδιών που πιστεύαμε ότι θα ταίριαζε να αγγίξουμε με σεβασμό πάντα.
Στο album σας έχετε «πειράξει» μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του σπουδαίου Στέφανου Κορκολή. Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε «δικά σας» τόσο δημοφιλή και χαρακτηρισμένα τραγούδια;
Κώστας: Είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο να τα προσαρμόσεις στον ήχο σου και να πειράξεις τις ενορχηστρώσεις και τις ερμηνείες με σεβασμό. Oπως το ίδιο δύσκολο είναι να μπορέσεις να κάνεις κάποια τόσο δημοφιλή τραγούδια να ακουστούν κάτω από μια διαφορετική προσέγγιση απ’ την αυθεντική.
Λεωνίδας: Ο σεβασμός στην προσέγγιση του υλικού νομίζω είναι το κλειδί, σε συνδυασμό με τις ιδέες που είχαμε για το πως θέλαμε να ακουστεί το κάθε τραγούδι κάτι το οποίο πιστεύω πετύχαμε.
Αλεξάνδρα: Ίσως και πιο δύσκολο από το να κάνεις ένα δικό σου τραγούδι από την αρχή. Στη διασκευή τραγουδιών και ειδικά ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη, συνθέτη και πιανίστα η ευθύνη που φέρεις είναι πολύ μεγάλη! Παρόλα αυτά πάντοτε επιλέγουμε να σεβόμαστε τα τραγούδια και τα προσεγγίζουμε ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Με σεβασμό! Το αν ένα τραγούδι γίνεται «δικό σου» στην πορεία, αυτό το κάνει ο κόσμος και συνήθως συμβαίνει όταν επιλέγει να το ακούει από τη δική σου εκτέλεση!
Έχετε έρθει σε επαφή με τον ίδιο για να μάθετε τη γνώμη του για το αποτέλεσμα της δουλειάς σας; Αν ναι, τι σας είπε;
Κώστας: Φυσικά! Είχαμε μια άψογη συνεργασία και μας βοήθησε πάρα πολύ στην διαδικασία της παραγωγής. Ήταν πάντα δίπλα μας και μάθαμε πάρα πολλά, απo τις πολύτιμες συμβουλές του. Μάλιστα σε 2 τραγούδια του album συμμετέχει στο πιάνο!
Αλεξάνδρα: Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του δίσκου ο Στέφανος “επιτηρούσε” τη δουλειά μας, μας διόρθωνε σε σημεία, αλλά κυρίως ήταν ένα τεράστιο μουσικό σχολείο που πολλοί καλλιτέχνες θα ήθελαν να έχουν την τύχη να το ζήσουν! Φυσικά για να κυκλοφορήσει ο δίσκος πάει να πει ότι το αποτέλεσμα τον ικανοποίησε!
Στο album υπάρχουν κι ορισμένες συνεργασίες. Μιλήστε μου γι’ αυτές!
Κώστας: Στην επιλογή των τραγουδιών είχαμε και 2 ντουέτα το “Ti Voglio” και το “Δεν Μπορούμε”, που σίγουρα θέλαμε 2 αντρικές φωνές να πλαισιώσουν την Αλεξάνδρα. Με τον Χρήστο Δάντη είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν και θεωρήσαμε ότι η ιδιαίτερη χροιά του θα ταίριαζε ακριβώς για το “Σε Θέλω – Ti Voglio”, το προτείναμε και μας έκανε την τιμή να έρθει στο στούντιο. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πιστεύω!
Αλεξάνδρα: Το δεύτερο είναι το “Δεν μπορούμε”, μία γλυκιά μπαλάντα στην οποία συμμετείχε ο αγαπημένος Γιώργος Καραδήμος!
Την Παρασκευή 8/5 στο El Convento Del Arte θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου σας. Τι θα δούμε και θα ακούσουμε εκεί από εσάς;
Σας έχουμε ετοιμάσει μία παράσταση διαφορετική από αυτές που μας έχετε συνηθίσει. Ένα ξεχωριστό set list σε μια βραδιά αφιερωμένη στο νέο μας album «Στους Πέντε Ανέμους». Στη μουσική μας παρέα επί σκηνής, θα είναι ο Κώστας Κατσαρός που θα πλαισιώσει το σχήμα με κρούστα και τρομπέτα. Φυσικά δεν θα λείψουν τραγούδια και από το πρώτο μας album “Retrο’ Clock”, καθώς και ένα πρόγραμμα με επιλεγμένες διασκευές από το παρελθόν, το παρόν, αλλά και άλλα πολλά που συνήθως δεν τα παρουσιάζουμε στα live μας! Ήδη οι εντυπώσεις από την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη ήταν αν μη τι άλλο ενθαρρυντικές!
Τέλος, έχετε προγραμματίσει εμφανίσεις; Θα μπορεί το κοινό να σας απολαύσει κάπου;
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου έχουμε προγραμματίσει εμφανίσεις σε Κύπρο (19/3 Λεμεσός) και Θεσσαλονίκη (20/3), αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως!
Συνέντευξη – Επιμέλεια: Αθανασία Βογιάρη