Η ιστορία ενός album: Stripped by Christina Aguilera
Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι συνεντεύξεις, στις οποίες είχε δηλώσει ότι ένιωθε εγκλωβισμένη στην εικόνα του “Disney channel girl” που τα ΜΜΕ, προωθούσαν εκείνη τη περίοδο.
Και έτσι έγινε. Από τους παραγωγούς του πρώτου της δίσκου, κρατάει μόνο τον Ron Fair, ενώ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Scott Storch, τον Glen Ballard ( συνεργάτη της Alanis Morrissette), την Linda Perry (από το συγκρότημα 4 Non Blondes), αλλά και την Alicia Keys. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που σχεδόν σε όλα τα τραγούδια, δοκιμάζει τις ικανότητες της ως στιχουργός.
“Stripped” λοιπόν, το όνομα του τέταρτου κατά σειρά studio album της Christina, ένα album το οποίο κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου, όταν εκείνη ήταν μόλις 22 χρονών. Αποφασίζει λοιπόν, να μας παρουσιάσει τη «γυμνή» της αλήθεια, για θέματα που αφορούν τις φεμινιστικές της αντιλήψεις, τον έρωτα, την ανάγκη να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, ακόμα και για τη κακομεταχείριση του πατέρα της κ.α. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα singles του εν λόγω δίσκου.
Πρώτο λοιπόν single, το Dirty, ένα τραγούδι-συνεργασία με τον Redman. Κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012. Κατέκτησε τη κορυφή των Ιρλανδικών και Βρετανικών chart, ενώ μπήκε στο top ten της Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Γερμανίας κ.α. Σαν single έγινε πλατινένιο στην Αυστραλία, Νορβηγία και Σουηδία. Στην 45η τελετή των Grammy Awards, ήταν υποψήφιο για best pop collaboration with vocals. Το άκρως sexy videoclip, σκηνοθετήθηκε από τον David LaChapelle. Στα MTV Video Music Awards του 2003, το βιντεοκλίπ ήταν υποψήφιο για best female video, best dance video, best pop video αλλά και best choreography. Τέλος, να αναφέρουμε ότι στα τέλη του 2004, και ύστερα από gallop του περιοδικού FHM, ψηφίστηκε ως το πιο sexy videoclip όλων των εποχών.
Δεύτερο single, η δυναμική μπαλάντα Beautiful, γραμμένη από την Linda Perry. Κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου, και είναι ένα τραγούδι το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχουμε στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι, και πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή για την ζωή μας. Ή εσωτερική ομορφιά είναι αυτή που μετράει και όχι η εξωτερική. Το beautiful έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία, και βρέθηκε στη κορυφή των Αμερικάνικων, Ιρλανδικών, Αυστραλέζικων, Βρετανικών chart αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στην Αυστραλία έγινε και πλατινένιο. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι το beautiful το είχε απορρίψει η Pink, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια της Aguilera. Κέρδισε το Grammy Award για Best female pop vocal performance το 2004, ενώ ήταν υποψήφιο και για song of the year. Το περιοδικό Rolling Stone, το κατέταξε στην 52η θέση με τα 100 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας. Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ σκηνοθετήθηκε από τον Jonas Akerlund.
Το Fighter, ένα τραγούδι γραμμένο από την ίδια την Aguilera και τον Storch, επιλέχθηκε ως το τρίτο single. Κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου 2003. Έγινε χρυσό στην Αυστραλία και την Αμερική και μπήκε εύκολα στο top five της Αγγλίας, Αμερικής, Αυστραλίας, Νορβηγίας αλλά και Καναδά. Η Floria Sigismondi, ανέλαβε τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ.
Για το τέταρτο single, Can’t hold us down, η Aguilera συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την Lil’ Kim ( μετά το “Lady Marmalade”). Κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου και αναφέρεται στις κοινωνικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Έγινε χρυσό στην Αυστραλία και έφτασε στη 3η θέση των Αμερικάνικων chart. Όσον αφορά τα βρετανικά chart, έφτασε μέχρι την 6η θέση. Το 2004, το Can’t hold us down ήταν υποψήφιο στα βραβεία Grammy για best pop collaboration with vocals. Ο David LaChapelle, είναι για άλλη μια φορά ο σκηνοθέτης του βιντεοκλίπ.
Στις 26 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε το The Voice within, το τελευταίο δηλαδή single του album. Ένα τραγούδι για την πίστη που πρέπει να έχουμε στις ικανότητες και το ένστικτο μας, γραμμένο από την Aguilera και τον Glen Ballard. Βρέθηκε στη 33η θέση του Αμερικάνικου Billboard chart και στην 9η θέση στα Βρετανικά charts. Καλύτερη τύχη είχε στην Ελβετία και Ιρλανδία, οπού κατέκτησε τη 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Στο όνομα του σκηνοθέτη, συναντάμε για άλλη μια φορά τον David LaChapelle. Στα Mtv Music Video Awards του 2004, το βιντεοκλίπ ήταν υποψήφιο όχι σε μια αλλά σε τρεις κατηγορίες, Best female video, Viewer’s choice και Best cinematography.
Εν κατακλείδι, το ρίσκο της Aguilera, να πειραματιστεί με την εικόνα και με τον ήχο της, μόνο θετικά στοιχεία της πρόσφερε. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 14.000.000 αντίτυπα. Έγινε 5 φορές πλατινένιο στην Αγγλία, 4 φορές στην Αμερική και Αυστραλία, από 3 φορές στο Καναδά, Ολλανδία, Ευρώπη και από 2 φορές πλατινένιο στην Νέα Ζηλανδία. Πλατινένιο έγινε στη Γερμανία, Δανία, Αργεντινή, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Ή υψηλότερη θέση που κατέκτησε στα charts, ήταν η δεύτερη στην Αγγλία και Αμερική.
Εν αναμονή λοιπόν του καινούριου της δίσκου, ας θυμηθούμε κάτι από τα παλιά..
Από τον Γιώργο Βαννό
Πηγές:www.wikipedia.org
www.billboard.com
www.christinaaguilera.com