Βιογραφία | Γιώργος Μουζάκης
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως τρομπετίστας το 1938 και ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1946.
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών (1939-1947) και συνέχισε εκπαίδευση στην Αυστρία και Γερμανία (1952-1954). Έγραφε μουσική κυρίως για το θέατρο και για χορό. Διατηρούσε δική του ορχήστρα από το 1940. Ο ίδιος έπαιζε τρομπέττα, πιάνο, φλίκορν και τρομπόν.
Τη δική του σφραγίδα φέρουν περίπου 2.500 μουσικές μελωδίες, επενδύσεις και τραγούδια (ελαφρά και κλασσικά), μουσική για πάνω από 200 θεατρικά έργα (ελαφρά), 20 μουσικές κωμωδίες και περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και μια συμφωνία (πρώτη), μια σουίτα (αρχαϊκή) και τη λαϊκή όπερα «Ο Μηνάς ο ρέμπελος». Επίσης έγραψε μουσική για βαριετέ (1940-1948). Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι «Η Σκλάβα», «Αδυναμία μου», «Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά», «Σου σφυρίζω»,
http://www.youtube.com/watch?v=KwlLP9IRBmc http://www.youtube.com/watch?v=GNLrfgGDmi4 http://www.youtube.com/watch?v=Z2GsuiiIYtA
αλλά και ο Ύμνος του Παναθηναϊκού. στον οποίο έγραψε στίχους ο Γιώργος Οικονομίδης. Όπως είχε δηλώσει «Ήμασταν με τον Γιώργο Οικονομίδη,….. και βλέπαμε Παναθηναϊκός – Παγκράτι. Είχαμε κερδίσει 4-1. Κατεβαίναμε τη Λεωφόρο, τότε πολύς κόσμος στα γήπεδα και σφύριζα έναν σκοπό. Την ίδια στιγμή, έβαλε λόγια ο Οικονομίδης. Το ίδιο βράδυ ήταν ο Παναθηναϊκός στου «Μοστρού» και παίξαμε το τραγουδάκι που γράφτηκε στον δρόμο και το αφιέρωσα στον Απόστολο Νικολαϊδη και τον Αντώνη Ματζαβελάκη. Το τραγούδι αυτό που γράφτηκε στην κατηφόρα μέχρι να κατέβουμε την Αλεξάνδρας, το ’59 ή το ’60 έμελλε να γίνει και να είναι ακόμη ο ύμνος του Παναθηναϊκού». Το κομμάτι τραγούδησε ο Γιάννης Βογιατζής, και το σφύριγμα που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος, είναι απόσπασμα από τη μουσική της ταινίας η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι».
Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Μουσουργών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Είχε δώσει πολλές συναυλίες ακόμη και εκτός Ελλάδος, όπως στην Αμερική, Αυστραλία, Βουλγαρία, Καναδά, Πολωνία, Ρουμανία και αλλού.
Επονομάστηκε «βασιλιάς της επιθεώρησης». Ήταν ο δημιουργός των τηλεοπτικών εκπομπών «Από τον παππού στον εγγονό» και «Μελωδίες και ρυθμοί». Ειδικότερα, το τραγούδι του Mambo Brazilero από την ταινία «Ωραία των Αθηνών» (1954), είναι πάντα επίκαιρο και ενθουσιάζει γέρους, νέους και παιδιά.
Το τραγούδι του «Καλώς όρισες έρωτα» συμπεριλήφθηκε το 1968 σε δίσκο από τον Φρανκ Σινάτρα. Στις 28 Ιουνίου 1970 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, [ΚΘΒΕ], επενδύοντας μουσικά την παράσταση «Η νύφη της Κούλουρης», του συγγραφέα Βαγγέλη Παντόπουλου.
Είχε τιμηθεί με το Α’ Βραβείο ενορχήστρωσης ΣΟΠΟΤ (Πολωνία 1966), Α’ Βραβείο τραγουδιού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1967). Επίσης, για τρεις συνεχόμενες χρονιές, με το Ξενοπούλειο Έπαθλο (1952, 1953 και 1954) και το 1973 με το Βραβείο Ελλήνων Λογοτεχνών. Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την 68χρονη προσφορά του.
Ήταν κάτοικος Αθηνών (Παπάγου) και μιλούσε Ιταλικά και Αγγλικά.
http://www.youtube.com/watch?v=S7omeA7DAeA
Δισκογραφία:
Δείτε την εδώ
Πηγή:
wikipedia.org
www.livepedia.gr
Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου