Ο κόσμος των Soundtracks: 10 of the best Oscar Winning Songs!
10 of the best Oscar Winning Songs!
H 22η τελετή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το 1949 και στιγμάτισε τα Oscars εφόσον ήταν και η τελευταία χρονιά που είδαμε όλες τις υποψήφιες ταινίες να είναι… ασπρόμαυρες. Η ρομαντική κομεντί με τίτλο “Neptune’s Daughter” φιγουράρει στις υποψηφιότητες για καλύτερο τραγούδι και κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο εφόσον το κλασσικό πλέον θέμα του “Baby it’s cold outside” δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο! Ενδεχομένως να αναφερόμαστε και σε ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του θεσμού μιας και 63 χρόνια αργότερα το τραγούδι φτάνει στα αυτιά μας ξανά και ξανά μέσα από τις πολυάριθμες διασκευές του. Οι στίχοι και η μουσική του ανήκουν στον Frank Loesser, ενώ είναι ένα από τα λίγα τραγούδια-διάλογος μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο Loesser μέχρι το 1948, συνήθιζε να ερμηνεύει το τραγούδι αυτό σε διάφορες συναθροίσεις μαζί με την σύζυγό του, μέχρι ένα χρόνο αργότερα που η εταιρεία MGM αγόρασε τα δικαιώματα του για την χρήση στο συγκεκριμένο soundtrack. Στην ταινία υπήρχε με δύο versions. Μία από το ντουέτο Ricardo Montalbán και Esther Williams, και η άλλη από τους Red Skelton και Betty Garrett, που είναι και οι τέσσερις πρωταγωνιστές στην ταινία.
1949 – Red Skelton & Betty Garret – Baby it’s cold outside (Neptune’s Daughter)
To 1957 o μυθικός Frank Sinatra πρωταγωνίστησε στο musical “The Joker is wild”. Η ταινία δεν κατάφερε να πάρει κάποια άλλη υποψηφιότητα εκτός από αυτή του καλύτερου τραγουδιού, για το πασίγνωστο “All the way” που ερμήνευσε ο ίδιος ο Frank Sinatra. Μάλιστα το τραγούδι γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που μετονόμασε την ταινία όπως τον τίτλο του, μερικά χρόνια αργότερα όταν επανακυκλοφόρησε. Αμέτρητες πρωτιές στα διεθνή charts και μια μοναδική ερμηνεία που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν με το πέρασμα των χρόνων, χωρίς όμως κανένα να σημειώσει την επιτυχία του πρωτότυπου. Ανάμεσα στα ονόματα που το έχουν διασκευάσει είναι και αυτά των: Billie Holliday, Neil Sedaka, Lou Rawls, Celine Dion και η Mina που το τραγούδησε στα ιταλικά με τίτλο “Si, Amor”. H σύνθεση ανήκει στον Jimmy Van Heusen και οι στίχοι στον Sammy Cahn.
1957 – Frank Sinatra – All the way (The Joker is wild)
Μια από τις πιο ιστορικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου είναι αναμφισβήτητα το «Ποτέ την Κυριακή» (“Never on Sunday”). Η τότε dream-team του ελληνικού κινηματογράφου ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1960 καταφέρνοντας να κερδίσουν 5 συνολικά υποψηφιότητες για την εξαιρετική αυτή ταινία του Jules Dassin. O μοναδικός όμως που κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο αγαλματάκι ήταν ο αξέχαστος Μάνος Χατζηδάκης, για την σύνθεση του ομότιτλου (στα αγγλικά) τραγουδιού, γνωστό σε όλον τον ελληνισμό με τον τίτλο «Τα παιδιά του Πειραιά». Η σαγηνευτική Μελίνα Μερκούρη τραγουδά ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια στην παγκόσμια μουσική ιστορία αφήνοντας ανεξίτηλα στίγματα εθνικής υπερηφάνειας. Έχει διασκευαστεί σε 15 διαφορετικές γλώσσες από τεράστια ονόματα της παγκόσμιας δισκογραφίας και έχει διακριθεί στα διεθνή charts αποσπώντας μερικά ακόμα βραβεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ είναι το πρώτο μη-αγγλόφωνο τραγούδι στην ιστορία των Oscars που κέρδισε. Πρόκειται για το τραγούδι που είναι πλέον συνυφασμένο με την λέξη «Ελλάδα» και κυρίως με την λέξη «Πειραιά».
1960 – Μελίνα Μερκούρη – Τα παιδιά του Πειραιά (Never on Sunday)
http://www.youtube.com/watch?v=8WeNh79xzWA
H Barbra Streisand πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Robert Redford στην ταινία “The way we were” το 1973 και δεν άφησε κανένα γυναικείο μάτι στεγνό. Η δραματική αυτή ταινία εκτός από τους δύο superstars έφερε την υπογραφή του Sydney Pollack στην σκηνοθεσία και ένα από τα πιο επιτυχημένα soundtracks όλων των εποχών. Απέσπασε το Oscar και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού για το ομότιτλο άσμα που ερμήνευσε με την μοναδική φωνή της η Streisand αλλά και το Oscar για καλύτερο score από τον Marvin Hamlisch! Οι πωλήσεις του soundtrack εκτοξεύτηκαν κυριολεκτικά και κατέκτησε την κορυφή του Billboard και πολλών άλλων charts ανά την υφήλιο. Επάξια αργότερα κατέκτησε και την θέση #90 στην λίστα του Billboard με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών! Την μουσική του έχουν γράψει ο Alan και η Marilyn Bergman και τους στίχους ο Marvin Hamlisch.
1973 – Barbra Streisand – The way we were (The way we were)
Η δεκαετία του 80 ξεκινάει δυναμικά με ρυθμικά disco τραγούδια να κατακτούν εκτός από τις πίστες και το ραδιόφωνο, ακόμα και τον κινηματογράφο. Το πρώτο βραβείο της δεκαετίας αυτής κερδίζει η αμερικανίδα Irene Cara για το μουσικό θέμα της ταινίας “Fame” από το ομότιτλο musical που αργότερα κόσμησε και τους τίτλους αρχής της επιτυχημένης σειράς. Η Cara πρωταγωνιστούσε επίσης στην ταινία στο ρόλο της Coco Hernandez, ενώ τρία χρόνια αργότερα κέρδισε και πάλι το ίδιο βραβείο για την ερμηνεία της στο “Flashdance…What a feeling” κερδίζοντας έτσι μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες τραγουδίστριες της δεκαετίας. Απέσπασε επίσης την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού και πολλαπλές πρωτιές των απανταχού charts.
Ακόμα και σήμερα παραμένει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας και ένα από τα κλασσικότερα disco όλων των εποχών, με ένα στίχο που έγινε χρόνια ατάκα “Remember my name…Fame”!
1980 – Irene Cara – Fame (Fame)
Το 1987 το χορευτικό musical “Dirty Dancing” προκαλεί κυριολεκτικά ταραχή σε όλους τους teenagers της εποχής και όχι μόνο. Ο Patrick Swayze και η Jennifer Grey πρωταγωνιστούν και χορεύουν ακατάπαυστα κατά την διάρκεια του film που έγινε ένα πραγματικό Box Office, massive hit! Ανάλογη τύχη είχε και το τραγούδι που επένδυε το φινάλε της ταινίας. Το ντουέτο των Bill Medley και της Jennifer Warnes, είχε τίτλο “(I’ve had) the time of my life”, και ήταν το απόλυτο Hit της χρονιάς εκείνης. Εκτός από το Oscar, κέρδισε το Grammy καλύτερου τραγουδιού από duo ή group, καθώς και την Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία. Αυτό ήταν και το δεύτερο Oscar για την Warnes αφού 5 χρόνια νωρίτερα το είχε κερδίσει ξανά για άλλο ένα ντουέτο, το “Up where we belong” με τον Joe Cocker από την ταινία “An officer and a gentleman”.
1987 – Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve had) the time of my life (Dirty Dancing)
Το 1993 o Tom Hanks κατακτά όλα τα βραβεία και τις διακρίσεις για την ερμηνεία του στο κοινωνικό δράμα “Philadelphia” και τo μεγάλο «Αφεντικό της rock», Bruce Springsteen μας χαρίζει το «ευαίσθητο» τραγούδι των τίτλων του, “Streets of Philadelphia”. Το κομμάτι αφού κέρδισε τον «μικρό κύριο Oscar», ενίσχυσε εισπρακτικά και στην επιτυχία της ταινίας και του soundtrack. Παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο πρόσφατη επιτυχία του Springsteen που ανέβηκε σε τόσο υψηλές θέσεις στα charts και το πιο πολυβραβευμένο του τραγούδι εφόσον την ίδια χρονιά του εξασφάλισε μια Χρυσή Σφαίρα, ένα MTV VMA και τέσσερα Grammys.
1993 – Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia (Philadelphia)
Ο απόλυτος κινηματογραφικός θρίαμβος έρχεται το 1997 με την ταινία “Titanic” του James Cameron. 14 υποψηφιότητες για Oscars εκ των οποίων κέρδισε τις 11. Ανάμεσα τους ήταν και το βραβείο για καλύτερο τραγούδι. Το “My heart will go on” ερμηνευμένο από την φωνή της Celine Dion σπάει επίσης τα ρεκόρ σε βραβεία, πλατίνες και Νο.1. Στα Oscars υπερίσχυσε καλλιτεχνών όπως Elliot Smith, Michael Bolton, LeAnn Rimes και Aaliyah και κυκλοφόρησε σε 14 διαφορετικά maxi singles με remix που επίσης μονοπώλησαν τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου. Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καλλιτέχνιδας και ένα από τα best-selling singles όλων των εποχών. Μαζί με άλλα δύο τραγούδια από soundtracks, το “I will always love you” της Whitney Houston και το “Everything I do (I do it for you)” του Bryan Adams, θεωρείται μια από τις καλύτερες μπαλάντες στην μουσική ιστορία, ένα από τα καλύτερα τραγούδια από ταινία καθώς και ένα από τα καλύτερα τραγούδια των 90’s.
1997 – Celine Dion – My heart will go on (Titanic)
Το 2000 ο Bob Dylan έγραψε και ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια για το soundtrack της ταινίας “Wonder Boys”. Παρόλο που η ταινία ήταν μια εισπρακτική αποτυχία το τραγούδι “Things have changed” του κορυφαίου τραγουδοποιού, της απέφερε αρκετά βραβεία αλλά και πωλήσεις στο soundtrack. Η παρουσίαση του τραγουδιού την βραδιά της απονομής έγινε για πρώτη φορά μέσω δορυφόρου, εφόσον ο Dylan βρισκόταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλ’αυτά κατάφερε να μαγέψει τους θεατές και να κερδίσει ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως Sting, Bjork, Coco Lee και Randy Newman. O παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Curtis Hanson είχε δηλώσει για την επιλογή της συμμετοχής του Dylan στο soundtrack: «Ποιος ξέρει καλύτερα να είναι ένα «παιδί θαύμα» (“Wonder Boy”) και τι μεγάλη παγίδα μπορεί να γίνει αυτό για τις προσδοκίες και τον φόβο της επανάληψης του εαυτού σου;”. Ο Dylan σαφώς τον δικαίωσε πανηγυρικά!
2000 – Bob Dylan – Things have changed (Wonder Boys)
Η πιο επιτυχημένη τριλογία όλων των εποχών, το “Lord of the Rings” κλείνει με την φωνή της Annie Lennox στο τραγούδι “Into the west”. Το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο “Return of the king” του 2003, ήταν η ταινία που ισοφάρισε σε αριθμό χρυσών αγαλματιδίων το προαναφερθέν “Titanic” του 1997. To ένα από όλα κατέληξε στα χέρια της διάσημης ερμηνεύτριας μαζί με ένα ακόμα Grammy. Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν γραφτεί από την Fran Walsh και την Lennox και έχουν τον χαρακτήρα θρήνου που τραγουδάει το ξωτικό Galadriel για τους ήρωες της ιστορίας που «φεύγουν», ενώ περιέχει και πολλούς στίχους από το τελευταίο κεφάλαιο του αριστουργηματικού βιβλίου του J.R.R.Tolkien. Η αλήθεια είναι πως το τραγούδι εμπνεύστηκε από τον θάνατο ενός από τους στενούς συνεργάτες του σκηνοθέτη Peter Jackson, του επίσης filmmaker Cameron Duncan, στου οποίου την κηδεία έγινε και η πρώτη παρουσίαση του τραγουδιού. Αναφερόμαστε σαφώς σε ένα από τα πιο επιτυχημένα soundtracks όλων των εποχών.
2003 – Annie Lennox – Into the West (Lord Of The Rings: Return of the king)
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος