Συνέντευξη: Πίτσα Παπαδοπούλου
Απλή προσιτή και πολύ ευγενική ως γνήσια σταρ, σχολιάζει τα talent show, την κρίση που περνάει η δισκογραφία και θυμάται τις μέρες που τραγουδούσε με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Μετά από 3 χρόνια δισκογραφικής απουσίας έχετε ετοιμάσει μια νέα δουλειά και έχετε συνεργαστεί και με νέους καλλιτέχνες, πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν τη νέα δουλειά.
Καταρχήν πάντα συνεργάζομαι με νέους καλλιτέχνες γιατί πιστεύω στα νέα παιδιά, όλοι κάποτε ένα ξεκίνημα κάνουν. Όσο για αυτή την δουλειά την έκανα μετά από πολύ σκέψη και για να είμαι ειλικρινής αν δεν επέμεναν οι συνεργάτες μου και οι φίλοι μου όπως ο παραγωγός μου ο Άγγελος Σφακιανάκης και ο καλός μου φίλος Παναγιώτης Στεργίου ίσως και να μη το έκανα γιατί ήθελα αυτό που θα κάνω να μου αρέσει πολύ. Τελικά ήμουν πάρα πολύ τυχερή γιατί πραγματικά μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά.
Ήταν πολύ δύσκολο να μπορώ εγώ ένα κοριτσάκι της γειτονιάς όταν πρωτόπιασα ένα μικρόφωνο να βρεθώ ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα … Αυτό που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου είναι το βράδυ που πρωτοτραγούδησα με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Στον καινούργιο σας δίσκο υπάρχουν 15 τραγούδια όπου ερμηνεύεται μοναδικά και γενικότερα μέσα από τις ερμηνείες σας πάντα διακρίνουμε το πάθος, και τον πόνο κάποιες φορές, τι σκέφτεστε κάθε φορά που ερμηνεύεται ένα κομμάτι;
Νομίζω ότι η μουσική από μόνη της σε πάει σε μια νοσταλγία, η μελωδία και ο στοίχος σε κάνει και το νιώθεις αυτό που λες. Είναι αλήθεια ότι είμαι λίγο παραπάνω συναισθηματικό άτομο.
Από αυτά τα νέα 15 τραγούδια ποιο πιστεύεται ότι θα αγγίξει περισσότερο τις καρδιές του κόσμου;
Γίνεται αυτό που μου αρέσει, αρέσει ο δίσκος και ευτυχώς φίλοι και γνωστοί που το ακούνε, μου λένε ότι δε μπορούν να ξεχωρίσουν ένα κομμάτι, άρα είναι ένα cd που αρέσει και είναι για πολλούς, αυτός είναι ο σκοπός του τραγουδιστή.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι απλοί και μεροκαματιάρηδες, της καθημερινότητας δε γίνεται να λείψει το λαϊκό τραγούδι, υπάρχει απλά δεν υποστηρίζεται.
Ξεκινήσατε την καριέρα σας στο τραγούδι με τον Γιώργο Ζαμπέτα ο οποίος ήταν και ακόμα θεωρείται ένας «θρύλος» για την ελληνική μουσική, πως ήταν η συνεργασία μαζί του;
Για μένα ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή γιατί ξαφνικά έγινα τραγουδίστρια. Με άκουσε το μεσημέρι να τραγουδάω ο Γιώργος Ζαμπέτας και το βράδυ τραγούδησα μαζί του, με την Μοσχολιού που ήταν μεγάλη φίρμα και με την Μανταλένα την αγαπημένη μου. Ήταν πολύ δύσκολο να μπορώ εγώ ένα κοριτσάκι της γειτονιάς όταν πρωτόπιασα ένα μικρόφωνο να βρεθώ ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα. Δεν είχα επιλογή μου είπε «Οπωσδήποτε θα έρθεις το βράδυ στο μαγαζί να τραγουδήσεις».
Τα talent show προσφέρουν προσωρινή αναγνωρισημότητα … Το greek idol, ίσως είναι το μόνο παιχνίδι που άκουσα τόσο καλές φωνές … Όταν έφυγε η Γκλόρια στενοχωρήθηκα Δε μου αρέσει ο τρόπος των κριτών…..τα παιδιά πήγαν εκεί για να μάθουν όχι για να τα προσβάλουν
Τι σας συμβούλεψε πριν εμφανιστείτε για πρώτη φορά σε κοινό, ήσασταν πολύ μικρή σε ηλικία και φαντάζομαι θα είχατε τρακ.
Είχα πολύ τρακ, έκλαιγα συνέχεια, αλλά δε μου είπε τίποτα γιατί με είχε για τελειωμένη τραγουδίστρια.
Τι θυμάστε από την συνεργασία μαζί του;
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν σου μάθαινε ένα τραγούδι, ποτέ δεν έλεγε τα σωστά λόγια, έλεγε προστυχιές.
Το παιδικό σας όνειρο ήταν να γίνεται ηθοποιός, όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας στο τραγούδι και καταξιωθήκατε ως τραγουδίστρια, εγκαταλείψατε εντελώς αυτή την ιδέα ή είχατε πάντα κάποιο «απωθημένο» με το θέατρο;
Αυτό ήταν ένα απωθημένο, ένα όνειρο γιατί από μικρή έπαιζα στον καθρέφτη, χόρευα, τραγουδούσα, έπαιρνα οτιδήποτε κράταγα στο χέρι και το έκανα μικρόφωνο, για αυτό δε σκεφτόμουν για τραγουδίστρια, ήμουν ένα «πακέτο». Βλέπω κάποια παιδάκια που είναι τόσο χαρισματικά και σκέφτομαι ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για να γίνουν καλλιτέχνες.
Νιώθω τόσο μικρή και τόσο ασήμαντη, για το μόνο που χαίρομαι είναι η εκτίμηση που έχει ο κόσμος σε μένα … Κάποιοι θαυμαστές σου λένε «Αφού σε έπιασα δε θέλω τίποτα άλλο». Αυτά σε φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση, σκέφτεσαι αν αξίζεις τόση αγάπη.
Ζήσατε το λαϊκό τραγούδι στις μεγάλες του δόξες, σήμερα όμως περνάει κρίση καθώς ο κόσμος προσανατολίζεται σε νέα είδη μουσικής, πως το σχολιάζεται αυτό, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του;
Όσο υπάρχουν άνθρωποι απλοί και μεροκαματιάρηδες, της καθημερινότητας δε γίνεται να λείψει το λαϊκό τραγούδι, υπάρχει απλά δεν υποστηρίζεται. Ευτυχώς ο κόσμος αρχίζει σιγά – σιγά να θέλει το καλό ελληνικό τραγούδι. Βέβαια τα πράγματα έχουν λίγο ξεφύγει γιατί μέσω της τηλεόρασης ο κόσμος βλέπει τα ευρωπαϊκά show και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να τα μιμηθούν.
Πιστεύεται ότι σήμερα βγαίνουν καλά λαϊκά τραγούδια;
Βγαίνουν καλά λαϊκά τραγούδια, απλά δεν υποστηρίζονται όπως είπα και προηγουμένως.
Talent show παρακολουθείται; Πιστεύετε ότι βοηθούν τα νέα παιδιά να κάνουν καριέρα στο τραγούδι;
Δε ξέρω αν βοηθούν στην διάρκεια. Μπορεί να τους προσφέρει προσωρινή αναγνωσιμότητα αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να τους βοηθήσει παραπέρα. Βέβαια υπάρχουν πολύ ωραίες φωνές ειδικά στο Greek Idol. Ίσως είναι το μόνο παιχνίδι που άκουσα τόσο καλές φωνές προπαντός τα κορίτσια είναι εκπληκτικά, ειδικά η Γκλόρια είχε πολύ ωραία φωνή, στενοχωρήθηκα που έφυγε.
Πιστεύετε ότι γίνεται σκληρή κριτική στα παιδιά από τους κριτές;
Ναι, δε μου αρέσει ο τρόπος τους. Μπορείς να πεις τη γνώμη σου στα παιδιά αλλά όχι έτσι με τέτοιες προσβολές π.χ «Δεν είσαι στα μπουζούκια ή στην εθνική οδό, ή δεν είσαι καλά ντυμένη». Τέτοια πράγματα νομίζω ότι τα παιδιά τα πληγώνουν, άλλωστε πήγαν εκεί για να μάθουν όχι για να τα προσβάλουν.
Από μικρή έπαιζα στον καθρέφτη, χόρευα, τραγουδούσα, έπαιρνα οτιδήποτε κράταγα στο χέρι και το έκανα μικρόφωνο
Αν σας δινόταν η ευκαιρία θα συνεργαζόσασταν με παιδιά από talent show;
Βεβαίως, και σε ντουέτα και σε εμφανίσεις, παντού. Μπορεί να είμαι παλιά τραγουδίστρια αλλά αγαπάω τους νέους ανθρώπους και πιστεύω στο μέλλον.
Η ανιψιά σας η Λένα Παπαδοπούλου ξεκίνησε την καριέρα της από κάτι παρόμοιο, από μια οντισιόν ταλέντων στη Θεσσαλονίκη, τι την συμβουλέψατε στην αρχή της καριέρα της;
Όταν έμαθα ότι έγινε τραγουδίστρια, ο αδερφός μου που είναι ο πατέρας της, μου ζήτησε να πάμε σε ένα μαγαζί που δούλευε η Λένα να την ακούσω και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Ήρθαμε στην Αθήνα και ήταν μαζί μου για 10 χρόνια περίπου, δουλεύαμε στα μαγαζιά, την είχα παρέα μου.
Σας συμβουλεύεται για τα επαγγελματικά της βήματα;
Η Λένα από ότι φάνηκε ήταν έξυπνη κοπέλα, ήξερε τις κινήσεις της δεν είχε ανάγκη να την συμβουλέψω εγώ, αυτό που της είπα ήταν να έβλεπε πως λειτουργούσαν εγώ στον χώρο γιατί ήμασταν μαζί και πιστεύω ότι πήρε πράγματα και από μένα γιατί εκείνης δεν της αρέσει να κάνει υπερβολές και είναι χαμηλών τόνων.
Με άκουσε το μεσημέρι να τραγουδάω ο Γιώργος Ζαμπέτας και το βράδυ τραγούδησα μαζί του … Ο Ζαμπέτας όταν σου μάθαινε ένα τραγούδι, ποτέ δεν έλεγε τα σωστά λόγια, έλεγε προστυχιές.
Όντως δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ…
Σ’ αυτό μοιάζει στην θεία της.
Είστε μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες του ελληνικού τραγουδιού, τι νιώθετε κάθε φορά που το ακούτε αυτό;
Δε νιώθω έτσι, νιώθω τόσο μικρή και τόσο ασήμαντη, για το μόνο που χαίρομαι είναι η εκτίμηση που έχει ο κόσμος σε μένα, όχι μόνο σαν τραγουδίστρια και αυτό μου γεμίζει την ψυχή.
Σας έφερε ποτέ κάποιος θαυμαστής-ρια σας σε δύσκολη θέση από την εκδήλωση θαυμασμού του;
Βεβαίως, όταν με τραβάνε και με σκουντάνε, μια μέρα μάλιστα μου πέταξε κάποιος ένα μπουκάλι αναψυκτικού και μου ήρθε ο πάτος στο κεφάλι και ζαλίστηκα αλλά είναι η αγάπη τους δε μπορείς να το κρίνεις άσχημα. Έχω βέβαια να θυμάμαι και πολύ καλά πράγματα, έχουν έρθει άνθρωποι στο καμαρίνι και μου έχουν πει πόσο με αγαπάνε και πόσο τους γεμίζω με την φωνή μου, τότε νιώθεις ότι κάτι προσφέρεις. Άλλοι πάλι να μου λένε «Αφού σε έπιασα και αφού σε είδα δε θέλω τίποτα άλλο». Αυτά με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση, σκέφτομαι αν αξίζω τόση αγάπη και εγώ πόσο πρέπει να τους αγαπάω και πόσο πρέπει να τους σέβομαι που με έχουν αυτοί τόσο ψηλά στην ψυχή τους.
Αυτή την εποχή η δισκογραφία βιώνει μια μεγάλη κρίση, καθώς δεν πωλούνται πλέον εύκολα τα cd γιατί ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει τα τραγούδια που του αρέσουν από το ιντερνέτ. Ποια πιστεύεται ότι θα είναι η εξέλιξη αυτής της κατάστασης;
Αυτή η πειρατεία θα πρέπει να αλλάξει γιατί δεν είναι μόνο ο τραγουδιστής, είναι και ο συνθέτης ο στιχουργός ο μουσικός, είναι τόσοι άνθρωποι που ζουν από αυτά, γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε να το κατεβάζει ο άλλος από το ιντερνέτ; Δε συμφωνώ και αυτό θα πρέπει να αλλάξει και πολύ γρήγορα.
Βλέπουμε ότι καινούργιες δισκογραφικές δουλειές πωλούνται στα περίπτερα μαζί με περιοδικά και εφημερίδες. Εσείς θα δεχόσασταν να γίνει κάτι τέτοιο στη δική σας δισκογραφική δουλειά;
Μα αν το κάνουν τόσα μεγάλα ονόματα γιατί εγώ να πω όχι; Δε ξέρω αν συμφωνώ ή όχι, μέχρι στιγμής δε έχει τύχει να μου προτείνουν κάτι τέτοιο για να ξέρω τι θα κάνω.
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης της νέας γενιάς που να θέλετε πολύ να συνεργαστείτε μαζί του, είτε αυτός είναι τραγουδιστής είτε συνθέτης;
Συνεργάστηκα με τον Γιάννη τον Χριστοδουλόπουλου ο οποίος είναι νέος και πολύ καλός μουσικός, έχω πει ένα τραγούδι του και είμαι ευτυχής για αυτό. Βεβαίως και με ενδιαφέρει να συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους και σε μαγαζί και δισκογραφικά.
Πέρα από την κρίση που βιώνει το λαϊκό τραγούδι και η δισκογραφία, ολόκληρη η χώρα ζει μια μεγάλη κρίση με το ΔΝΤ, σας φοβίζουν τα νέα μέτρα αλλά και η καθημερινότητα των επόμενων χρόνων στη χώρα μας.
Δε ξέρω τι θα γίνει αύριο αλλά έτσι όπως μας τα λένε το έχουμε σίγουρο ότι θα περάσουμε πολύ άσχημα. Και να ήθελα να πιστέψω ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες γιατί θέλω να είμαι αισιόδοξη, με όσα όμως μας «βομβαρδίζουν» κάθε μέρα μας κάνουν και απελπιζόμαστε.
Έχω παρατηρήσει πως σε συνεντεύξεις σας μιλάτε με νοσταλγία για τα παιδικά σας χρόνια, τι είναι αυτό που νοσταλγείτε περισσότερο;
Η ανεμελιά, που δεν μας ένοιαζε τίποτα, ούτε αν θα έχουμε να φάμε το βράδυ γιατί ήταν δύσκολα τα πράγματα, οι γονείς μου είχαν έρθει πρόσφυγες το 1922, η μητέρα μου ήταν καπνεργάτρια και ο πατέρας μου γεωργός. Παρόλα αυτά ποτέ δε πίστεψα όταν ήμουν φτωχή γιατί είχα πολύ ζεστασιά μέσα μου.
Όταν αποφασίσατε να κάνετε καριέρα ως τραγουδίστρια, η μητέρα σας πως το πήρε, τι σας συμβούλεψε;
Δε μου είπε τίποτα, μια χαρά ήταν, θα έπεφτε και ένα μεροκάματο μέσα στον σπίτι, η μητέρα μου είχε και εκείνη σπουδαία φωνή, τραγουδούσε πολύ όμορφα.
Όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σας και με τις συνεργασίες που έχετε κάνει, τι είναι αυτό που έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;
Αυτό που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου είναι το βράδυ που πρωτοτραγούδησα με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Θα κάνετε κάποιες εμφανίσεις το καλοκαίρι;
Δε ξέρω ακόμα τι θα κάνω φέτος, μάλλον θα κάνω κάποιες εμφανίσεις αλλά όχι πολλές, θα δω…
Διακοπές θα πάτε;
Διακοπές δεν θα πάω, ποτέ δε πάω, δεν την ξέρω την λέξη αυτή.
Info
Το νέο της άλμπουμ περιέχει 15 ολοκαίνουρια τραγούδια, μία διασκευή και μία επανεκτέλεση. Η Πίτσα Παπαδοπούλου τραγουδάει συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν όπως τους: Παναγιώτη Στεργίου, Βάσω Αλλαγιάννη, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Κορδατζή αλλά και συνθέτες και τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς όπως τους: Ορφέα Περίδη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, Μάκη Σεβίλογλου και Δημήτρη Κωστόπουλο. Τους στίχους υπογράφουν οι: Δημήτρης Τσάφας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Φώντας Θεοδώρου, Ιωάννα Αντωνοπούλου, Γιάννης Μανιός, Γιάννης Γούνας και Αδάμ Αριτζής.
Τα τραγούδια είναι λαϊκά με ρυθμούς χορευτικούς, ζεϊμπέκικα, συρτά, τσιφτετέλια, απτάλικα αλλά και μπαλάντες. Την ενορχήστρωση υπογράφουν ο Βασίλης Γκίνος, ο Γιάννης Γκιούρας, ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Ματί Παλαιολόγος και ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Στο τραγούδι «Αχ που το μάλωσα» συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ.
Ο δίσκος κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως και την επιμέλεια έχει ο Άγγελος Σφακιανάκης.
Επισκεφτείτε και το επίσημο site: www.pitsapapadopoulou.gr