Σαν σήμερα το 1938 γεννήθηκε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης
Από μικρός μελετούσε βιολί ενώ αργότερα σπούδασε κλασική μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Ξεκίνησε ως μουσικός σε δίσκους μεγάλων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις. Στη συνέχεια μπήκε δυναμικά στον χώρο της δισκογραφίας τον Δεκέμβριο του 1966 με την κυκλοφορία μικρών δίσκων των 45 στροφών. Ο πρώτος μεγάλος δίσκος που έβγαλε ήταν το 1968 σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με τίτλο “Κάποιο καλοκαίρι”, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος, “Ένα Χαμόγελο”. Ακολούθησαν επίσης: “Άγιος Φεβρουάριος” (1971) σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, “Συνοικισμός Α'” (1972), “Στροφές” (1973) με την Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Καλογιάννη και “Μαρτυρίες” (1974) με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Λεττονό και Βασιλική Λαβίνα. Στην “Τετραλογία” του 1975 μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη και του Κώστα Καρυωτάκη. Η δεκαετία του 1970 κλείνει με τα άλμπουμ “Εργατική Συμφωνία” (1976) βασισμένη στο θεατρικό έργο “Απεργία” του Γιώργου Σκούρτη και “Δρομολόγιο” (1979) σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Πρέπει να σημειωθεί οτι εκτός από τραγούδια, έχει γράψει αρκετές φορές μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς τραγουδιστές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκκοτας, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Σωτηρία Μπέλλου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Αντώνης Καλογιάννης, o Ντέμης Ρούσος και άλλοι. Συνεργάστηκε επίσης και με σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Πυθαγόρας, η Βαρβάρα Τσιμπούλη και άλλοι πολλοί.
Το 1974 ο συνθέτης απομακρύνεται σταδιακά από το λαϊκό ρεύμα της δεκαετίας του 1960 αναζητώντας νέες μορφές από την διεθνή μουσική σκηνή. Η σύντομη συνεργασία του με τον Ντέμη Ρούσο το 1977 με το τραγούδι “White Sails” θα αλλάξει εντελώς το μουσικό του ύφος σε σχέση μ’ εκείνο που είχε γίνει γνωστός την περίοδο 1966-1973. Από το 1980 και ύστερα, βαδίζοντας σ’ ένα μοναχικό σταυροδρόμι στο οποίο το λαϊκό έντεχνο συναντά την ροκ, την τζαζ, την ποπ και την κάντρυ, έντονα επηρεασμένος απο διάσημους τραγουδοποιούς της ροκ, της φολκ και της μπλουζ όπως ο Bob Dylan, η Joan Baez και ο Eric Clapton, αρχίζει να ενσωματώνει στοιχεία από την ροκ, την ποπ και από διάφορες άλλες μορφές ξένης μουσικής, ερμηνεύοντας ο ίδιος τα τραγούδια και γράφοντας ταυτόχρονα τους στίχους και την μουσική. Οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν (“Φράγμα”, 1981), (“Ενέχυρο”, 1983), (“Να!”, 1987), (“Για πούλημα λοιπόν”, 1994) είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα από την τελευταία προσωπική του δουλειά ως συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, η οποία ολοκληρώνεται με τον “Ταξιδιώτη του παντός” με ερμηνεύτρια την Νάνα Μούσχουρη το 1990 και με μια συναυλία στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1999 με βασικούς ερμηνευτές τον ίδιο, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο και την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου. Ήδη ετοιμάζει έναν νέο δίσκο με τίτλο “Η όπερα του δρόμου”, με ερμηνευτές την Χάρις Αλεξίου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον ίδιο.
Δισκογραφία
* 1968 – Κάποιο καλοκαίρι
* 1969 – Ένα χαμόγελο
* 1971 – Άγιος Φεβρουάριος
* 1972 – Συνοικισμός Α
* 1973 – Στροφές
* 1974 – Μαρτυρίες
* 1975 – Τετραλογία
* 1976 – Εργατική συμφωνία
* 1979 – Το δρομολόγιο
* 1981 – Φράγμα
* 1983 – Ενέχυρο
* 1987 – Να!
* 1990 – Ταξιδιώτης
* 1994 – Για πούλημα λοιπόν
* 1999 – Ηρώδειο, Ζωντανή Ηχογράφηση
Δύο χαρακτηριστικά τραγούδια του :
ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΧΙΟ ΤΡΑΒΗΞΕ – Δημήτρης Μητροπάνος
http://www.youtube.com/watch?v=GFnbnwDW5NY
Στα καλντερίμια συζητούν
ως το πρωί γειτόνοι
μα σκοτεινιάζει ο καιρός
και στις καρδιές νυχτώνει
Άλλος για Χίο τράβηξε πήγε
κι άλλος για Μυτιλήνη
κι άλλος στης Σύρας τα στενά
αίμα και δάκρυα πίνει
Σε πανηγύρι και γιορτή
απ’ την Αγιά Μαρκέλλα
σ’ αγόρασα χρυσή κλώστη
και κόκκινη κορδέλα
Το «Άλλος Για Χίο Τράβηξε» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος», που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1972. Το τραγούδι ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Είχε κυκλοφορήσει και σε δίσκο 45 στροφών.
ΑΣΠΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΠΛΕ – Βίκυ Μοσχολιού
Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε
καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε, καλέ;
Δε με παί-, δε με παίρνετε, καλέ
ίσαμε το Γαλαξίδι, δε με παίρνετε, καλέ;
Ένα και δύο μετράω τα κύματα
έγια μόλα, έγια λέσα,
ποιος θα με φέρει κοντά σου, καρδούλα μου
και στην αγκαλιά σου μέσα;
Ένα και δύο σου στέλνω μηνύματα
ναι, και το σταυρό μου κάνω,
αν δε με πάρεις κοντά σου, καρδούλα μου
να το ξέρεις, θα πεθάνω.
Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε
καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε, καλέ;
Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε
καραβάκια στο Αιγαίο, δε με βλέπετε, καλέ;
Δε με βλέ-, δε με βλέπετε, καλέ
όπου μέρα νύχτα κλαίω, δε με βλέπετε, καλέ;
Ένα και δύο μετράω τα κύματα…
Το «Άσπρα Κόκκινα Κίτρινα Μπλε» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε κι αυτός το 1972. Το τραγούδι ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του γελοιογράφου Γιάννη Λογοθέτη. Αργότερα γνώρισε και άλλες εκτελέσεις από τη Μαρινέλλα, τη Λιζέττα Νικολάου, την Καίτη Αβέτα κ.α.
Κείμενα έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης