Βιογραφία | Βαγγέλης Γερμανός
Έκανε σπουδές κιθάρας και θεωρητικά, ενώ από πολύ νωρίς συμμετείχε σε διάφορα μαθητικά και συνοικιακά γκρουπάκια.
Το 1981 έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση ένας καθηγητής μαθηματικών που από χρόνια έπαιζε τρυφερές, αμερικάνικου τύπου, μπαλάντες.
Πέτυχε στο Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αλλά πολύ σύντομα μετεγγράφηκε στην Αθήνα ,όπου έκανε και τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του στο Αθηναϊκό κοινό, στο συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου στο Ροντέο και στο Κύτταρο. Ενώ είχε ήδη αρχίσει να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια. Παντρεύτηκε νεότατος, στα 20 του χρόνια, & έχει μια κόρη την Αλίκη, η οποία έκανε την…πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία στην πασίγνωστη “Μπανιέρα”, παρέα με τον πατέρα της. Ο Διονύσης Σαββόπουλος έκανε την παραγωγή στον δίσκο τα “Μπαράκια”, όπου στη δεύτερη φωνή μπορεί κανείς να ανακαλύψει την νεαρότατη τότε και πρωτοεμφανιζόμενη επίσης, Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Τα “Μπαράκια” αποτέλεσαν ένα είδος επανάστασης στη μουσική σκηνή της εποχής , ανοίγοντας το δρόμο για ένα σωρό άλλους νέους δημιουργούς που ίσως δεν τολμούσαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ο Βαγγέλης Γερμανός έγινε γρήγορα γνωστός- ένας ροκ τροβαδούρος που συνδυάζει την ευαισθησία & τον ρομαντισμό με την αντισυμβατική ματιά πάνω στα πράγματα. Παρ’ όλη την επιτυχία εκείνου του πρώτου δίσκου, αλλά & την ευρύτατη αποδοχή των επόμενων, ο Γερμανός ποτέ δεν αναδείχτηκε σε επαγγελματία του τραγουδιού, καθώς πάντα ο ίδιος επέλεγε πότε & υπό ποιές συνθήκες θα δημοσιοποιούνταν η δουλειά του.
Τη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησαν μόνο δύο δίσκοι του, & ένα “tribute” (“Στον Βαγγέλη με αγάπη, 16 πειραγμένα τραγούδια”) με επανεκτελέσεις τραγουδιών του από νέους, κυρίως του χώρου της ροκ, καλλιτέχνες. Το 2000 κυκλοφόρησε ο “Ελεύθερος Χρόνος”, ύστερα από έξι χρόνια δισκογραφικής απουσίας, υπενθυμίζοντας στους ακροατές την ικανότητα του Γερμανού να γράφει μελωδικές, τρυφερές μπαλάντες, αλλά χωρίς η δουλειά αυτή να έχει την αποδοχή των παλαιότερων, γραμμένων τη δεκαετία του ’80, δίσκων του τραγουδοποιού.
Εκτός από τη μουσική, ο Γερμανός έχει ασχοληθεί σποραδικά & με την ηθοποιία – εμφανίστηκε στην ταινία “Βαριετέ” του Νίκου Παναγιωτόπουλου & στο “Ο αδερφός μου & εγώ” του Αντώνη Κόκκινου, ενώ έχει κάνει & ένα πέρασμα από την τηλεόραση (στη σειρά “Νυχτερινοί ακροβάτες” το ’93 & στο “Γλυκόξινο κρασί” το 2000).
Τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Γερμανός παίζει και τραγουδάει σόλο (κλασσική κιθάρα – φωνή) σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα και αυτή την εποχή ετοιμάζει τρίπτυχο με τίτλο: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ, το οποίο θα περιέχει:
- CD με τα τραγούδια, μόνο κιθάρα-φωνή
- βιβλίο με στίχους και παρτιτούρες
- DVD με τον τρόπο παιξίματος των τραγουδιών.
Η νέα ακυκλοφόρητη ακόμη δουλειά του έχει τίτλο «Ζήσε αργά»…
«Η ζωή, φίλε, είναι το μεγαλύτερο δώρο. Γι’ αυτό ζήσε αργά για να την απολαύσεις»…
Δισκογραφία
ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ, LYRA, 1981
ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΜΑ, LYRA , 1982
ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ, LYRA , 1984
ΧΑΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ, LYRA , 1985
ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, LYRA , 1986
ΕΡΩΤΟΛΟΓΑ, CBS, 1989
ΓΙΟΥΠΙ-ΓΙΑ, CBS, 1991
Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ, LYRA, 1992
ΑΣΚΗΣΕΙΣ, LYRA, 1994
ΤΑ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΑ, LYRA, 1997
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, LYRA, 2000
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΝΗΣΙ, POLYTROPON, 2005
ΚΑΜΙΚΑΖΙ, LYRA, 2008
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ, 2012
Ο Βαγγέλης Γερμανός έχει παίξει:
στις ταινίες:
“Βαριετέ” του Νίκου Παναγιωτόπουλου
“Ο αδελφός μου κι’ εγώ” του Αντώνη Κόκκινου
στα serials:
“Νυχτερινοί Ακροβάτες”
“Γλυκόξινο Κρασί”
“Ο Τελευταίος Παράδεισος”
στις τηλεταινίες:
“Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει”
“Κρητική ιστορία”
“Χάρτινο Καράβι”
“Κόκκινος Κύκλος” του Πάνου Κοκκινόπουλου
Πηγές:
http://www.mousikorama.gr
http://www.vagelisgermanos.gr/
Επιμέλεια- προσαρμογή Σοφία Παφτούνου, Ελένη Κεφαλληνού