Ο Markus Stockhausen στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen
Σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010, 19:00
Μουσική στα όρια
Ανοιχτό εργαστήριο με τον Markus Stockhausen
Στο πιάνο ο Σάμι Αμίρης
(σε αγγλική γλώσσα)
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, 21:00
Aegean World Jazz
Συναυλία με τον Markus Stockhausen
και τους
Σάμι Αμίρη, πιάνο
Αντώνη Λαδόπουλο, σαξόφωνο
Βασίλη Ρακόπουλο, κιθάρα
Περικλή Τριβόλη, μπάσο
Είσοδος ελεύθερη
Ο Markus Stockhausen
τρομπετίστας, δεξιοτέχνης του αυτοσχεδιασμού και συνθέτης που κινείται με την ίδια άνεση στο χώρο της τζαζ, της σύγχρονης, αλλά και της κλασικής μουσικής, συγκαταλέγεται στους πλέον πολυσχιδείς μουσικούς της εποχής μας. Γεννημένος το 1957 στην Κολωνία, άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι χρονών. Το 1975 ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και την τρομπέτα στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Κολωνία. Το 1981, και ένα χρόνο πριν πάρει το πτυχίο του με διάκριση και δικαίωμα κοντσέρτου, κέρδισε το Βραβείο του Γερμανικού Μουσικού Διαγωνισμού.
Έκτοτε δίνει συναυλίες ως σολίστ – μεταξύ αυτών των συναυλιών και πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων, όπως π.χ. του κοντσέρτου για τρομπέτα Jet Stream, ειδικά γραμμένου γι’ αυτόν το 2002 από τον Peter Eötvös, στο οποίο εμφανίστηκε με την BBC Symphony Orchestra στο Λονδίνο. Είναι επίσης τακτικός καλεσμένος διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ μουσικής.
Συνεργάστηκε εντατικά για 25 ολόκληρα χρόνια με τον πατέρα του, τον συνθέτη Karlheinz Stockhausen, ο οποίος και έγραψε πολυάριθμα έργα για το γιο του. Ως σολίστ στα μεγάλα μουσικοδραματικά έργα του πατέρα του, όπως π.χ. στον κύκλο όπερας LICHT (Φως), εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στη Σκάλα του Μιλάνου, στην Όπερα Covent Garden του Λονδίνου και στην Όπερα της Λειψίας. Η συνεργασία πατέρα-γιου έχει καταγραφεί και σε πολλά CD που έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Stockhausen.
Ο Markus Stockhausen έχει επίσης διακριθεί και ως μέλος και διευθυντής πολλών σχημάτων αυτοσχεδιασμού και τζαζ. Σήμερα παίζει στο Κουαρτέτο Electric Treasures με τους Arild Andersen (μπάσο), Patrice Héral (ντραμς) και Vladislav Sendecki (keyboards), στο Τρίο Lichtblick με τους Angelo Comisso (πιάνο) και Christian Thomé (κρουστά) και εμφανίζεται ως Ντούο με τον κιθαρίστα Ferenc Snétberger.
Συμπράττει επίσης συχνά με μουσικούς όπως, μεταξύ άλλων, τους Fabrizio Ottaviucci, Stefano Scodanibbio και Mark Nauseef ενώ ως ντούο Moving Sounds δίνει τακτικά συναυλίες και με τη γυναίκα του, την κλαρινίστα Tara Bouman. Το νέο του μουσικό σχήμα ονομάζεται Eternal Voyage, one world music, κι απαρτίζεται από τους Dinesh Mishra (μπανσουρί), Rabih Lahoud (τραγούδι), Florian Weber (πιάνο), Δημήτριο Δ. Κοκιούση (κρουστά) και Tara Bouman.
Το 2004 ο Μ. Stockhausen παρουσίασε τρία νέα έργα:
Το Ascent and Pause για τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων με την Orchetra d’ Archi Italiana, το Portrait for Tara για κόρνο ντι μπασέτο και σύνολο με την Tara Bouman και την Sinfonietta London καθώς το Sonnenaufgang (Ανατολή ηλίου) για το τρίο της τζαζ ΜΑΡ με το Musikkollegium Winterthur.
Το 2005 έγραψε το Any Way για τους Cheltenham Festival Players, το 2006 το Miniatur για τους 12 τσελίστες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (CD Angel Dances), το 2007 το Symbiosis, ένα ημίωρο διπλό κοντσέρτο για κλαρινέτο και τρομπέτα, το οποίο ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση η Ορχήστρα Δωματίου Franz Liszt ενώ το Σεπτέμβριο του 2007 στη Βέρνη παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το Tanzendes Licht (Το φως που χορεύει) έργο ανάθεσης για την Swiss Jazz Orchestra και την Camerata της Βέρνης.
Το 2007 στην παρουσίαση του έργου Abendglühen (Εσπερινό φλόγισμα) για χάλκινα πνευστά και σόλο τρομπέτα ήχησαν στην Κολωνία πάνω από 1.500 χάλκινα πνευστά.
Το 2009 o Markus Stockhausen συνέθεσε τη σουίτα για παιδική ορχήστρα Olivers Abenteuer (Οι περιπέτειες του Όλιβερ).
Το καλλιτεχνικό έργο του τεκμηριώνεται επίσης και από την έκδοση 60 CD.
To 2005 η Ραδιοφωνία της WDR τον τίμησε με το Βραβείο Τζαζ που απονέμεται για τον καλύτερο αυτοσχεδιασμό.
Από το 2007 ο Μ. Stockhausen επικεντρώθηκε στη δική του και μόνο μουσική δημιουργία, είτε αυτοσχεδιάζοντας με διάφορα σχήματα είτε ως ερμηνεύοντας δικά του έργα είτε συνθέτοντας.
Ο Σάμι Αμίρης γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη. Η πρώτη του γνωριμία με την μουσική έγινε με τον κ. Παναγιώτη Μόραλη, και μετά συνέχισε τις μουσικές του σπουδές του στο Σ.Ω.Θ. Παράλληλα φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια” με πλήρη υποτροφία σπουδών τα χρόνια του Γυμνασίου – Λυκείου. Σπούδασε Μαθηματικά στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα, πιάνο με τον κ. Δημήτρη Τουφεξή, διεθνούς φήμης σολίστ του πιάνου, διευθυντή ορχήστρας και καθηγητή του Julliard, και πήρε μαθήματα σύνθεσης με τον κ. Θ. Αντωνίου, Αθ. Ζέρβα, κτλ. Εξαιρετικά σημαντική για τη μουσική του πορεία υπήρξε η γνωριμία και μακρόχρονη συνεργασία του με τον Ζαχαρία Πινακουλάκη, καθώς και η γνωριμία του με τον μεγάλο jazz πιανίστα Mal Waldron.
Σήμερα, ο Σ. Αμίρης είναι από τους πλέον γνωστούς jazz πιανίστες στην Ελλάδα. Το παίξιμό του έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς είναι επηρεασμένος τόσο από την κλασσική μουσική (όλο το φάσμα, από το Γρηγοριανό μέλος μέχρι και τον 21 αιώνα), όσο και από την παράδοση της jazz, την παραδοσιακή μουσική πολλών χωρών του κόσμου (μουσική από Ινδία, Αραβία, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μαορί κτλ.), και την αρχαία ελληνική μουσική.
Σχήματα – σταθμοί στη μουσική του ζωή είναι η συνεργασία του με τους Γιάννη Σταυρόπουλο και Περικλή Τριβόλη στο power jazz πιάνο τρίο NUKeLEUS (www.myspace.com/nukeleustrio), με ένα διπλό CD με τον τίτλο “Masterpieces Revisited” στο ενεργητικό τους, και η συνεργασία του με τον Αντώνη Λαδόπουλο, με τον οποίον έχουν σχηματίσει τους Phos (www.myspace.com/phosduo), ένα πολύ διαδραστικό ντουέτο πιάνου – σαξοφώνου, με επικείμενη κυκλοφορία του πρώτου τους CD με τον τίτλο “Phos”. Επίσης, είναι ο πιανίστας της Big Band του Δήμου Αθηναίων.
Έχει συμπράξει με πολλούς καλλιτέχνες της δυτικής αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής από όλον τον κόσμο, και με σχεδόν όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής jazz σκηνής. Ενδεικτική αναφορά: Bobby Shew, Craig Bailey, Chico Freeman, Ron McClure, Sean McGowan, Reiner Witzel, David Garibaldi, Dom Famularo, Walfredo Reyes Jr, Marko Djordjevic, Manuel Orza, Enrique “Kiki” Bu, Βασίλης Ρακόπουλος, Τάκης Πατερέλης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Jazz Utopia, Janet Kapuya, Veronica Mortensen, κτλ.
Έχει εμφανιστεί σε πολύ σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ jazz εκτός και εντός Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει στο 7ο Φεστιβάλ Jazz στο Novi Sad της Σερβίας, στην 6η Θερινή Ακαδημία Jazz στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και σε σεμινάρια σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έχει εμφανιστεί με διάφορες συνεργασίες του στο ΜΜΑ, στο ΜΜΘ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Goethe, στο Ωδείο Αθηνών, κτλ.
Στο χώρο της διδασκαλίας έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Μαθητές του έχουν φοιτήσει στα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε ως προπτυχιακοί, είτε ως μεταπτυχιακοί φοιτητές. Πιστεύει στην ενεργή εμπλοκή μαθηματικών και μουσικής, καθώς και στην απόλυτα πρακτική γνώση των θεωρητικών της μουσικής, ανεξαρτήτως κλάδου ή είδους.
Ο Αντώνης Λαδόπουλος αποφοίτησε με Bachelor of Music (BM) από το William Paterson University of New Jersey ,όπου και σπούδασε Σαξόφωνο, Jazz Αυτοσχεδιασμό και Ενορχήστρωση. Στη συνέχεια έλαβε πλήρη υποτροφία για Μεταπτυχιακές σπουδές στο Eastern Illinois University απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts in Music (MA).
Κατά τα έτη 1990 έως 1992 εργάστηκε σαν Βοηθός Καθηγητής (Teaching Assistant) στο Πανεπιστήμιο του Eastern Illinois διδάσκοντας Σαξόφωνο και θεωρία της μουσικής στο προπαρασκευαστικό τμήμα του Πανεπιστημίου. Το 1991 κέρδισε βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Σαξοφώνου στον διαγωνισμό “Notre Dame Jazz Festival” στις ΗΠΑ.
Στο διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Λαδόπουλος συμμετείχε σε πολλά μουσικά σχήματα και έλαβε μέρος σε συναυλίες Jazz σε διάφορες πόλεις με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του διεθνούς Jazz σκηνής όπως οι Rufus Reid, Clifford Jordan, Lee Konitz, Dave Liebman, Dianne Schuur. Από το 1991 έως το 1992, αποτέλεσε ενεργό μέλος του κουαρτέτου Jazz του διάσημου πιανίστα Henry Butler, και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες στις Πολιτείες του Illinois, Maryland, Michigan και Indiana. Από το 1992 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Ιδρυτικό μέλος του Jazz Κουιντέτου Page One, έχει αποτελέσει ενεργό μέλος της Ελληνικής Jazz σκηνής και δισκογραφίας με αναρίθμητες εμφανίσεις σε Clubs και θέατρα αλλά και με έντονη συνθετική παρουσία. Έργα του έχουν ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί από τους Page One, την Big Band της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας. Πολλές από τις εκτελέσεις των συνθέσεων του Αντώνη Λαδόπουλου έχουν βιντεοσκοπηθεί και προβληθεί από την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ μέσα από σειρές αφιερωμάτων στη σύγχρονη Jazz.
Τον Αύγουστο του 1999 και 2000 υπήρξε η αποκλειστική επιλογή του “Υπουργείου Πολιτισμού” από το χώρο της Jazz για συμμετοχή στις εκδηλώσεις “MUSIC UNDER THE FULL MOON” με συναυλίες στα κάστρα της Λευκάδος και της Ναυπάκτου αντίστοιχα.
Το 2004, το κουαρτέτο του Αντώνη Λαδόπουλου συμμετείχε στις συναυλιακές εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.
Ο Αντώνης Λαδόπουλος έχει επί σειρά ετών συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες στον ελληνικό χώρο. Έχει επίσης συμμετάσχει σε σωρεία ηχογραφήσεων του έντεχνου μουσικού χώρου, καθώς και στην παραγωγή DVD και video clip. Η μέχρι τώρα προσωπική του δισκογραφία στο χώρο της Jazz περιλαμβάνει τα εξής:
• East Vision, Utopia Records, 1994
• Page One, Utopia Records, 1994
• Beyond the Blue, Page One, FM records, 1995
• Little Flowers, Muse.gr, 2007
• 3G, Πλέσσας-Ρακόπουλος-Λαδόπουλος, Muse.gr, 2008
• Phos, Muse.gr, 2010
Ο Αντώνης Λαδόπουλος είναι συνιδρυτής του Μουσικού Ινστιτούτου Muse.gr το οποίο έχει προωθήσει τη μουσική εκπαίδευση αλλά και την ανεξάρτητη μουσική δημιουργία μέσα από τη δισκογραφική εταιρία Muse.gr, καθώς και συνιδρυτής του Muse Festival το οποίο έχει συμβάλει στην προβολή των συγχρόνων μουσικών ρευμάτων στη χώρα μας. Από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αντώνης Λαδόπουλος είναι επίσης απόφοιτος του “Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών”.
Ο Βασίλης Ρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Το 1975 περάτωσε τις σπουδές του ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου μηχανικού στο ΕΜΠ, έγινε μέλος του ΤΕ Ελλάδος και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική ( Κ Π Ε Δημόκριτος ) και στην επιχειρησιακή έρευνα (ΕΜΠ).
Το 1980 άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο HOCHSCHULE der KUNST – BERN CONSERVATORY (SWISS JAZZ SCHOOL) απ´ όπου απεφοίτησε το 1986 με δίπλωμα j a z z κιθάρας. έχοντας σαν δεύτερο όργανο την τρομπέτα. Παρακολούθησε μαθήματα ενορχήστρωσης & σύνθεσης με τον A x e l J u n g b l o o d και μαθήματα αντίστιξης & φούγκας με τον M . G u t e s h a καθώς και μαθήματα παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης.
Από μικρή ηλικία και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του επιμόρφωσης συνεργάστηκε με κορυφαίους έλληνες συνθέτες σαν κιθαριστής και ενορχηστρωτής και έλαβε μέρος σε δισκογραφικές δουλειές, σε παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έχει πολυετή διδακτική πείρα και από το 2003 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Λειτουργική Σρμονία και Jazz Κιθάρα, δίνοντας παράλληλα διαλέξεις, σεμινάρια και master classes στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ασχολείται με την σύνθεση από το 1978. Στην προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνονται τα CDs Ρωξάνη, ammon, iris, musique des étoiles και “χορός των πυρσών” που παίχτηκε στις εκδηλώσεις της έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων 2004 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατάλογος έργων υπάρχει στο λεξικό Ελλήνων Συνθετών της Αλέκας Συμεωνίδου.
Ο Περικλής Τριβόλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Το 1992 αρχίζει τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας όπου παρακολουθεί μαθήματα μουσικής θεωρίας, αρμονίας και ηλεκτρικού μπάσου.
Το διάστημα 1998 – 2001 σπουδάζει σύνθεση τζαζ στο Berkley College of Music της Βοστώνης όπου παρακολουθεί και μαθήματα κοντραμπάσου. Από το 2003 εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας μουσικός και συνεργάζεται με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους, από τον χώρο της τζαζ.