Δύο μοναδικές βραδιές λόγου και μουσικής
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου και Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010,
Μουσική Σκηνή ΧΑΜΑΜ
(Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα).
Θα ερμηνευτούν γνωστά και άγνωστα τραγούδια που αναφέρονται στο βιβλίο (ηπειρώτικα, μικρασιάτικα, τούρκικα κ.λπ.), τα οποία υπήρχαν πριν από το 1880 και παίζονταν στα Καφέ Αμάν, καθώς και άλλα ακούσματα της εποχής. Μεταξύ των τραγουδιών θα διαβάζονται μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο, ρήσεις των ηρώων, ηπειρώτικα και εβραϊκά δίστιχα κ.λπ., ενώ θα προβάλλεται και φωτογραφικό υλικό. Το πρόγραμμα θα κλείσει με γνωστά μικρασιάτικα και ηπειρώτικα τραγούδια.
Συντελεστές
Το Ηπειρώτικο συγκρότημα Λαλητάδες και η ερμηνεύτρια Καίτη Μακρή
Οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου και Λεωνίδας Χρυσομάλλης
Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος
Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.
Κρατήσεις: Τηλ. 210 3421212
Είσοδος με ποτό: 15 ευρώ
Τιμή φιάλης ουίσκι: 120 ευρώ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.
Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις.
Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση,
γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Μια πλατιά τοιχογραφία της τουρκοκρατούμενης Άρτας του δευτέρου ημίσεος του 19ου αιώνα μας δίνει ο Γιάννης Καλπούζος […]. Τούτο το τρίτο του μυθιστόρημα αποδεικνύει όχι μόνο την ωριμότητα του συγγραφικού ταλέντου του αλλά και τη στενή και ενδελεχή γνώση της Ιστορίας του τόπου του […].
Βασίλης Καλαμαράς, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη)
Ένα βιβλίο με διάθεση επική… με αφήγηση ατμοσφαιρική, συχνά σχεδόν κινηματογραφική, με σκηνές έμπλεες από συναίσθημα και σχεδόν θεατρικούς διαλόγους.
Ελένη Γκίκα, ΕΘΝΟΣ της Κυριακής
Ο Καλπούζος ανασυγκροτεί το κοινωνικό περιβάλλον με απόλυτη ζωντάνια και αληθοφάνεια… Ένα από κάθε άποψη αξιόλογο βιβλίο που αποτελεί πέραν των άλλων και έναν εμβριθή λογοτεχνικό στοχασμό πάνω στην έννοια του έθνους και την οδύνη της προσφυγιάς.
Παναγιώτης Χατζημωϋσιάδης, Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ
Ο Γιάννης Καλπούζος αναβιώνει με εξαιρετική ζωντάνια την κοινωνία της Άρτας κατά την περίοδο 1854-1882.
Μυρτώ Τσελέντη, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ (Culture)
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 65 τραγουδιών, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, καθώς και τους στίχους 18 τραγουδιών στο παιδικό θεατρικό Τρυφεράκανθος.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.