Αφιέρωμα: Ακούμε, βλέπουμε, μιλάμε για την ελληνική rock σκηνή @ Ρουφ!
Πρόγραμμα Σαββάτου 11/12:
20.00: “Metal from Hellas” (2008), μια ταινία του Νίκου Παπακώστα και του Παναγιώτη Σιμόπουλου για την metal σκηνή στην Ελλάδα.
22.00: “20.000 MILES AHEAD: A LAST DRIVE STORY” (2009), μια ταινία του Δημήτρη Κοτσέλη για τους Last Drive.
23.30: o DJ Polly-B σε ένα free style σετ με κομμάτια από ελληνική σκηνή και όχι μόνο!
Πρόγραμμα Κυριακής 12/12:
19:00 = “T 4 Trouble and the Self Admiration Society” (2009), μιά ταινία του Δημήτρη Αθυρίδη, για την ζωή και την μουσική του Τέρρυ Παπαντίνα.
20:45 = “Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ” (2006), μιά ταινία του Αντώνη Μποσκοΐτη, για τα πρώτα χρόνια της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής
22:00 = Συζήτηση με τους Αντώνη Μποσκοΐτη, Μάκη Μηλάτο, Γιάννη-Bach Σπυρόπουλο και τον Στέλιο Ελληνιάδη
Αναλυτικά οι ταινίες:
“Metal from Hellas” (2008)
μια ταινία του Νίκου Παπακώστα και του Παναγιώτη Σιμόπουλου για την metal σκηνή στην Ελλάδα.
Το ελληνικό metal έχει τη δική του ιστορία. Και την κατέγραψε ο φακός των Νίκου Παπακώστα και Παναγιώτη Σιμόπουλου σε ένα ντοκιμάντερ που φέρει τον τίτλο “Metal From Hellas”. Πώς ήταν αλήθεια να έχεις μακριά μαλλιά και να φοράς δερμάτινα και σκουλαρίκια τη δεκαετία του ’80; Πώς ήταν να έχεις metαl μπάντα στην Ελλάδα την ίδια δεκαετία; Αν έρθουμε στο σήμερα, η ελληνική metal σκηνή είναι μία από τις καλύτερες της Ευρώπης και αρκετά ελληνικά σχήματα (Firewind, Rotting Christ κ.α.) έχουν σημαντική παρουσία στο εξωτερικό.
Για να φτάσει, όμως, η ελληνική metal σκηνή σε αυτό το επίπεδο, χρειάστηκε να περάσει απ’ όλα τα στάδια της ελληνικής… παθογένειας: τσακωμοί και διάλυση σχημάτων, «μαθητευόμενοι» μάνατζερς, «ψώνια» κτλ Υπήρξαν, όμως, και συνεπείς μουσικοί, οι οποίοι έβαλαν τις βάσεις για να φτιαχτεί κάτι καλύτερο, και ας μην μπόρεσαν οι ίδιοι να βγάλουν πότε τη μουσική τους στο εξωτερικό… Για όλα αυτά τα πράγματα μιλούν στο “Metal From Hellas” μέλη συγκροτημάτων από την εποχή εκείνη (Spitfire, Mystery, Marauder κ.α.), καθώς και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ιδιοκτήτες μπαρ και δισκογραφικών εταιρειών.
“20.000 MILES AHEAD:A LAST DRIVE STORY”
μια ταινία του Δημήτρη Κοτσέλη.
Σκηνοθεσία / Director: Δημήτρης Κοτσέλης
Σενάριο / Screenwriter:
Φωτογραφία / Cinematography: Luke Yerbury
Μουσική / Music:
Μοντάζ / Editor: Βασίλης Χατζηβασιλείου
Εμφανίζονται / Featuring: The Last Drive and more
Ανεβείτε στη Black Limo, αφήστε το όπλο του Τζο Εσποζίτο στην άκρη κι ετοιμαστείτε για μία χωρίς έλεος υπερφόρτωση συναισθημάτων. Η ιστορία του κορυφαίου ,για πολλούς, ροκ εν ρολ σχήματος της χώρας μας, από το ξεκίνημά της κάπου στη Λεωφόρο της Αλεξάνδρας, μέχρι τη θριαμβευτική επιστροφή του 2007. Οι ίδιοι οι Drive σε πρώτο πλάνο, πλούσιο αρχειακό και δυσεύρετο υλικό και γερές δόσεις από τις ιστορικές πλέον πρώτες συναυλίες στο Gagarin. Ήρθε επιτέλους ο καιρός να αποδοθεί ο απαραίτητος σεβασμός σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κινούμενοι στο περιθώριο των πολλών συνέφεραν τα μάλα στη Νιρβάνα των λιγότερων.
“T 4 Trouble and the Self Admiration Society” (2009),
μιά ταινία του Δημήτρη Αθυρίδη, για την ζωή και την μουσική του Τέρρυ Παπαντίνα.
Παραγωγή / Producer: George Kalomenopoulos
Σκηνοθεσία – Φωτογραφία – Σενάριο : Dimitris Athiridis
Πρωτότυπη μουσική / Original Music: Terry Papadinas
Σχεδιασμός Ήχου / Sound engineer: Dimitris Athiridis
Μοντάζ / Film editor: Ada Liakou, Gabriel Loukeris
H ταινία/ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη, που συγκίνησε κοινό και κριτικούς στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 3o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, βρίσκει τώρα τον δρόμο της προς τις αθηναϊκές αίθουσες. Μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη όπου γαλουχήθηκε στις αξίες της ροκ υποκουλτούρας, o Terry Παπαντίνας. Το αναμφισβήτητο χάρισμά του στην ηλεκτρική κιθάρα τον οδηγεί σε συνεργασίες με τα πιο γνωστά ονόματα της εκκολαπτόμενης τότε ροκ σκηνής, όπως Π. Σιδηρόπουλος και Ν. Παπάζογλου, και η “εξωτική” γοητεία του στο πλευρό των πιο περιζήτητων κοριτσιών, “κάτι” όμως στη συνέχεια, στέκεται εμπόδιο στην απογείωση της καριέρας του. Απαλλαγμένος από κάθε διάθεση ηρωοποίησης και με διεισδυτική ματιά ο σκηνοθέτης μάς βυθίζει με ρυθμό συναρπαστικό στον κόσμο του 56χρονου σήμερα Terry, που ως case study συνοψίζει και εκφράζει τα χαρακτηριστικά της rock αλλά και της (νεο)ελληνικής παθογένειας: ναρκισσισμός και φαντασιακός αυτοθαυμασμός.
Μέσα από μια έντεχνα στημένη αφηγηματική δομή που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα και που εναλλάσσει προσωπικές εξομολογήσεις του Terry με μαρτυρίες ανθρώπων που είτε συνεργάστηκαν είτε έζησαν μαζί, αρχίζουμε να κατανοούμε τους κινδύνους που κρύβει το τόσο μυθοποιήμενο rock (ύφος ζωής) για οποιονδήποτε πιστέψει πως είναι πραγματικό. επιστρέφει στην Ελλάδα παραμονές της χούντας του ’67 για να αποτελέσει σύντομα στα μάτια της νεολαίας της Θεσσαλονίκης την απόλυτη ενσάρκωση του rock’n’roll lifestyle.
“Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ” (2006)
Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοϊτης
Παίζουν :Δημήτρης Πουλικάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Socrates Drank The Conium, Νοστράδαμος, Δημήτρης Ψαριανός
Β΄ Κρατικό Βραβείο ποιότητας (8ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντερ Θεσσαλονίκης). Mια ταινία που μας ταξιδεύει τρεις δεκαετίες πίσω στα πρώτα χρόνια της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής. Σπάνιο υλικό αρχείου, δραματοποιημένες σκηνές (στις οποίες εμφανίζονται ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος) και αφηγήσεις όλων των καλλιτεχνών που έθεσαν τα θεμέλια για την ελληνική ηλεκτρική σκηνή, θυμίζουν στους παλαιότερους και γνωρίζουν στους πιο νέους μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής μας ιστορίας, το κίνημα των χίπις και Woodstock, το πέρασμα του Eric Clapton από τη χώρα μας στα μέσα του ΄60, η Ελλάδα στον γύψο των συνταγματαρχών, πολιτικοποίηση και ροκ μουσική, πάντρεμα ηλεκτρικού ήχου με τα παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα, ναρκωτικά, ψυχεδέλεια, πρόβες και τζαμαρίσματα…
Η Μαρίζα Κωχ εξηγεί το λόγο που της κόλλησαν το παρατσούκλι Γκαρίζα Ωχ, ο Διονύσης Σαββόπουλος αναφέρεται στην παγκοσμιότητα του Bob Dylan και θυμάται την ηχογράφηση της «Μαύρης Θάλασσας», ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και ο Δημήτρης Ψαριανός μιλάνε για το πώς γνωρίστηκαν μέσα στο Κύτταρο με τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μάνο Χατζιδάκι, αντίστοιχα. Κι ακόμη, οι Πελόμα Μποκιού ξανά μαζί μετά από 35 χρόνια, οι θρυλικοί Socrates drank the conium σε συναυλία του 1972 (!), οι μουσικοί από τα Μπουρμπούλια και τη Λαιστρηγόνα του Σαββόπουλου, η Λήδα του φολκ ροκ ντουέτου Λήδα-Σπύρος, η Δέσποινα Γλέζου των Νοστράδαμος, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης πρώτα με τους DNA κι αργότερα με τη Λερναία Ύδρα του, ο μουσικός παραγωγός της εποχής Ιλάν, ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε το Κύτταρο στην ακμή του, Λάκης Παπαστάθης, τα Ανάκαρα από τη Βέροια με τους Κώστα και Νάγια Γεωργίου κλπ. Συμμετέχουν επίσης ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Σταύρος Λογαρίδης, ο Γιώργος Γαβαλάς, η Στέλλα Γαδέδη, ο Γιώργος Τρανταλίδης, ο Κώστας Καραμήτρος, ο Αλέκος Καρακαντάς.
@Ρουφ
Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18
(κοντά στο μετρό Κεραμεικός),
τηλ: 2103837191
[ www.sto-rouf.gr ] [ Facebook team ]