Αγγλικά, ιταλικά τραγούδια και άριες από τον Χριστόφορο Σταμπόγλη
τoν κύκλο Songs of Travel για φωνή και πιάνο («Ταξιδιωτικά τραγούδια») του Βρετανού Ραλφ Βων Ουίλλιαμς (1872-1958). Ο συνθέτης, γοητευμένος από τη μαγική και ονειρική ατμόσφαιρα του ομώνυμου ποιητικού έργου του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον –γνωστού μας από το περίφημο «Νησί των Θησαυρών»– αποφάσισε να μελοποιήσει εννέα από τα ποιήματα της συλλογής του κορυφαίου Σκοτσέζου λογοτέχνη του 19ου αιώνα (The Vagabond, Let Beauty awake, The Roadside Fire, Youth and Love, In Dreams, The infinite shining heavens, Whither Must I Wander? Bright is the ring of words, I have trod the upward and the downward slope). Τα τραγούδια είχαν γραφτεί αρχικά για βαρύτονο, ενώ αργότερα ο Βων Ουίλλιαμς ενορχήστρωσε εκ νέου ορισμένα από αυτά για μεγαλύτερο αριθμό οργάνων και φωνή.
Σε τρεις εξέχουσες μορφές της ιταλικής μουσικής του 19ου αιώνα είναι αφιερωμένο το δεύτερο μέρος της βραδιάς: τους Βιντσέντσο Μπελλίνι (1801-1835), Γκαετάνο Ντονιτσέττι (1797-1848) και Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901). Μπορεί τα ονόματά και των τριών μουσουργών να έχουν συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με την όπερα, όμως, και οι τρεις έγραψαν φωνητική μουσική δωματίου, ορισμένα σπάνια δείγματα της οποίας θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει στο ρεσιτάλ του Χριστόφορου Σταμπόγλη. Τα περισσότερα έργα φέρουν την υπογραφή του Μπελλίνι. Συγκεκριμένα, ο γνωστός βαθύφωνος επέλεξε τη σύνθεση Malinconia, Ninfa gentille από τις «Έξι αριέτες», επίσης τις «Τρεις αριέτες» (Il fervido desiderio, Dolente immagine di Filla mia, Vaga luna che inargenti), καθώς και τη Σκηνή και Άρια Quando incise su quel marmo. Στη συνέχεια, θα ακουστεί η αριέτα του Ντονιτσέττι Amore e morte. O επίλογος δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στον πατριάρχη του ιταλικού Ρομαντισμού Τζουζέππε Βέρντι. Πρόκειται για τέσσερα αποσπάσματα από τη συλλογή «Πέντε άριες δωματίου» σε ποίηση Αντζολίνι, Μάφφι, Βιττορέλλι και Σολέρα (Nell’ orror di notte oscura, Il tramonto, Non t’accostare all’urna και L’esule).
Για τη διευκόληνση του κοινού θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.
Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ύστερα από σύντομες μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, κέρδισε την Υποτροφία Μαρία Κάλλας και σπούδασε τραγούδι με τη Βέρα Ρόζα στη Μουσική και Δραματική Σχολή Γκίλντχολ στο Λονδίνο, και κατόπιν, για έναν περίπου χρόνο, στη Νέα Υόρκη με τον Α. Μπογιατζιάν. Ουσιαστικό όμως ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής του προσωπικότητας όσο και στην τεχνική του έπαιξαν ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Δημήτρης Καβράκος και από το 1994, ο Κώστας Πασχάλης, με τον οποίο μελέτησε συστηματικά μέχρι το θάνατο του μεγάλου έλληνα βαρύτονου.
Έκανε το ντεμπούτο του το 1987 ερμηνεύοντας Φίγκαρο στην παραγωγή των γάμων του Φίγκαρο της όπερας Πίμλικο στο Λονδίνο. Από τότε έχει τραγουδήσει σε πολλά θέατρα της Ευρώπης (Πέζαρο, Βερόνα, Τεργέστη, Μιλάνο, Αβινιόν, Μονπελιέ, Ντύσσελντορφ κ.α.), έχει δώσει πολλά κοντσέρτα και έχει ηχογραφήσει για τη LYRA, την BONGIOVANNI, την FONDAZIONE ROSSINI και την EMI classics. Για περισσότερο από 10 χρόνια υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος στην εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάρτιος 1991), η οποία υπήρξε και η απαρχή μιας πολυετούς συνεργασίας με το Μέγαρο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει μεγάλους μαέστρους, σκηνοθέτες και τραγουδιστές.
Έχει ερμηνεύσει πάνω από 70 ρόλους του διεθνούς και ελληνικού λυρικού ρεπερτορίου, ενώ από τις κορυφαίες του στιγμές στον ηχογραφικό χώρο θεωρεί την εγγραφή δεκαοκτώ διάσημων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Από το Σεπτέμβριο του 2002 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Γερμανικής Όπερας του Ρήνου στο Ντύσσελντορφ.
Τον Οκτώβριο του 2008 έκανε με επιτυχία το ντεμπούτο στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης ερμηνεύοντας Σομπάκιν στη όπερα Η μνηστή του τσάρου του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ. Μετά την εμφάνιση αυτή η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης τον κάλεσε να ερμηνεύσει Ντον Μπαζίλιο (Κουρέας της Σεβίλλης) και Μπάρτολο (Οι Γάμοι του Φίγκαρο) για τη σεζόν 2009-2010. Στα μελλοντικά του σχέδια συγκαταλέγονται η συμμετοχή του στην παραγωγή της Αρμίντα του Ροσσίνι στο Γκάρσιγκτον Φέστιβαλ καθώς και το ντεμπούτο του στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Κόβεντ Γκάρντεν, στην Υπνοβάτιδα και κατόπιν στο Χορό Μεταμφιεσμένων.
Τον Χριστόφορο Σταμπόγλη θα συνοδεύσει στο ρεσιτάλ του στο Μέγαρο ο Δημήτρης Γιάκας, ένας διακεκριμένος πιανίστας με μακρά εμπειρία στην εκγύμναση και μουσική προετοιμασία τραγουδιστών στην Γαλλία, την Ελλάδα, αλλά και αρκετές χώρες της αλλοδαπής, όπου έχει συνεργαστεί κατά καιρούς διάσημους σολίστ και μαέστρους.
Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Χριστόφορου Σταμπόγλη είναι: 5,00 € (Φοιτητικά) – 12,00 – 20,00.